Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Tyl / DS OB / DS ZK Lira / ZK ROH Rolana

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1941
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 1983
Působení: 194x, 195x, 196x, 197x, 198x
Nejstarší zmínky o ochotnickém divadle v Libčanech se objevují počátkem 2. poloviny 19. století.
Ve 30. letech v Libčanech nebyl samostatný ochotnický spolek. Ale místní ochotníci byli aktivní, často se zapojovaly celé rodiny.
Hrálo se, když si některá organizace potřebovala přivydělat. Většinou to bylo pod hlavičkou Sokola a hasičů, ale i DTJ - Dělnické tělovýchovné jednoty, a agrární dorost.
Na přelomu 30. a 40. let byly v Libčanech tři frakce. V první byl učitel Josef Michálek se Šrajerem a bývalými Sokoly. ve druhé pánové Havlíček a Mareš, kteří si libovali v operetách, ve třetí Karel Morávek a Jiří Paukert spolu s hasiči.

Po velkém úspěchu inscenace František Adolf Šubert: Jan Výrava, režie K. Morávek, titulní role herec ND Jaroslav Vojta v červenci 1941.
nastal mezi ochotníky čas porozumění. Učitel Josef Michálek inicioval sjednocení, po několikerém jednání byl v Libčanech založen samostatný ochotnický spolek s názvem J. K. Tyl.
Předsedou zvolen Jaroslav Macháček, jednatelem Josef Šrajer, a hospodářem 19letý J. Paukert. Režiséry byli jmenováni: Josef Michálek, Karel Morávek, Havlíček, Jiří Paukert.

1942, 8. března - první představení - F. F. Šamberk: Josef Kajetán Tyl, r. Karel Morávek; 5. dubna J.K. Tyl: Strakonický dudák, r. Karel Morávek, J. Paukert v roli Kalafuny; F. F. Šamberk: Palackého třída 25, r. Šafránek; Axel Breidahl: Vzbouření v ústavu šlechtičen, r. K. Morávek;
Ve spolupráci Jiřího Paukerta a Karla Morávka začala příprava dalšího představení v přírodě Jan Bor: Zuzana Vojířová. Heydrichiáda a následné stanné právo přerušilo všechny plány.
1942, září - v sále u Jeriů - Bohumír Polách: Vrah jsem já, r. J. Michálek, v níž jakoby se napětí heydrichiády zrcadlilo; 15. října V. K. Klicpera: Hadrián z Římsů, r. Jiří Paukert, role Soběbor, hudba Vláďa Kozel, hra inscenována jako kouzelná pohádka o prastarých zašlých časech; vánoce - Ulice zpívá pouličního muzikanta Slavíka. r. Josef Michálek.

1943, 25. dubna - Frank Tetauer: Zpovědník, r. Karel Morávek; Jan Bor: Zuzana Vojířová, r. J. Paukert a K. Morávek - divadlo v přírodě.

1944, 11. června činnost zakázána.

1946 Alois Jirásek: Otec, r. Jan Janč z Třebše j.h..

1949 František Langer: Jiskra v popelu, režie Michálek.

1949, 6. listopadu - N. V. Gogol: Revizor, režie a role Hejtmana J. Paukert, velký úspěch, v Libčanech hrána ještě 2x a pak ještě v okolních obcích, celkem 9x, což bylo v té době neobvyklé; 10. prosince A. P. Čechov: jednoaktovky Medvěd, Námluvy, Něžný tvor, r. J. Paukert, role Ženich; o vánocích Henryk Ibsen: Paní z námoří, r. J. Paukert, v titulní roli nadaná a svědomitá pí Soňa Tichá.

1950, březen - F.X. Svoboda: Na Boušínské samotě, r. J. Paukert, role starého dědečka; J. K. Tyl: Lesní panna, J. Paukert nastudoval s patnáctiletými dětmi, účinkovalo 40 dětí - i ze 4 okolních obcí, velký ohlas.

1950, 2. července - divadlo v přírodě U Libušiny studánky - Alois Jirásek: Psohlavci, dramatizace (pozn. red.: V textu Pamětí uvedeno, že šlo o úpravu Tumlířovu ale na předchozí str. je na kopii plakátu: "podle románu Aloise Jiráska napsal A. Fencl"). Režie K. Morávek, scéna J. Paukert, v roli Koziny Jiří Steimar j.h. Hrálo celkem 150 osob a 15 koní. Hra v této době vyzněla jako agitace proti zakládání družstev, což si ochotníci při zkouškách ani tolik neuvědomovali, ale zato 3000 diváků v hledišti to zvedlo ze sedadel a aplaus nebral konce. Další představení bylo naplánováno a lístky vyprodány ve velkém amfiteátru v Chlumu u Všestar 9. 7., ale OV KSČ v Hradci Králové je nechtěl povolit. Po vyčerpávajícím jednání soubor dostal povolení s podmínkou, že text hry bude silně proškrtán, což si soudruzi pohlídají. Představení na Chlumu navštívilo více jak 3 000 diváků a úspěch byl obrovský.

1950, 29. října - Suchovo-Kobylin: Svatba Krečinského, r. J. Paukert a titulní role; o vánocích veselohra V. K. Klicpera: Zlý jelen, r. J. Michálek.

1951 Vzhledem ke zrušení ochotnických spolků a rozpuštění Matice českých divadelníků se zřizovatelem spolku Tyl stala bývalá továrna Oty Včeláka Rolana. Soubor tak nadále vystupoval pod hlavičkou ZK ROH Rolana, kde měl vstřícné a materiálově výhodné podmínky.
.
1951 - J. B. Molière (překlad E. A. Saudek): Jíra Danda neb Chudák manžel, r. J. Paukert, role Klitander, scéna J. Papík, v titulní roli Fr. Hýsek. Účast na IX. Měsíci divadel v Klamoši 1951, úspěšná komedie, opět asi 8x v okolních obcích; velikonoce - Alois Jirásek: Pan Johanes, r. K. Morávek; Alexandr Nikolajevič Ostrovskij: Nemá kocour pořád posvícení, r. J. Paukert;
1951 7. července - divadlo v přírodě - Lope de Vega: Fuente Ovejuna (pod názvem Vzbouření na vsi), r. J. Paukert, asistent režie Karel Morávek, v hlavních rolích Eduard Kohout v roli zpupného komtura, Eva Klenová v roli zneuctěné rychtářovy dceru, "do úlohy králových a komturových dvořanů a kmánů zaangažoval strůjce davových skrumáží Karel Morávek dobré dva tucty vojáků z hradeckých Žižkových kasáren, a tak nás pravidelně osvobozoval z hradeckého pevnostního execíráku a v rámci regulérních divadelních zkoušek proháněl a zašíval v praktikáblech rozhozených v areálu letního kina." Ze vzpomínky Josefa Rodra.
1951 13. října - Carlo Goldoni: Sluha dvou pánů, r. Jiří Paukert; A. N. Ostrovskij: Výnosné místo, režie J. Paukert a role A.V. Višněvský, účast v KP v Hradci Králové; 25. prosince Alois Jirásek: Lucerna, r. K. Morávek.

1952 - N. V. Gogol: Revizor, r. J. Paukert, role Čubkina; Gabriela Preissová: Její Pastorkyňa, r. Karel Morávek, v titul. roli Eva Klenová j.h.; František Kožík: Přátelství, r. Ota Bílek (dojížděl z Hradce Králové); Howard Fast: Třicet stříbrných, r. Jiří Paukert

1953,12. července - již pod názvem Dramatický odbor Tyl ZK ROH Lira v Libčanech - divadlo v přírodě U Libušiny studánky - A. Jirásek: Skaláci, r. Karel Morávek (Morávkova jubilejní 250. režie), v hlavní roli Miroslav Doležal j.h., repríza na Chlumu; 13. října Carlo Goldoni: Sluha dvou pánů, r. J. Paukert, v titulní roli Luděk Jirotka; na vánoce Ivan Andrejevič Krylov: Šest havranů, r. Jiří Paukert.

1954, 1. května - Ion Luca Caragiale: Ztracený dopis, r. Jiří Paukert, v okr. soutěži lidové umělecké tvořivosti.

1954, 4. července - divadlo v přírodě - J.K. Tyl: Jan Hus, r. Jiří Paukert, asistent r. Karel Morávek, v hlavní roli Václav Švorc, j.h.
Podle J. Paukerta se jednalo o největší divadelní projekt, který ve svém životě vytvořil. Gigantická scéna (50 m široká, 30 m hluboká, s věží vysokou 5 m a na ní kalich), kterou postavil výtvarník Koptík-Maren z materiálu, který zdarma poskytl ředitel podniku Zadrev, pan Vaněk, který divadlu fandil. Účinkovalo přes 200 lidí a 16 koní. Hráno v Libčanech, na Chlumu a v Pardubicích. Rozpočet v nové měně činil 60 000, celkový příjem 65 000 (vstupné 10 Kčs), vydání 56 000 Kčs. Na přípravě tohoto představení bylo odpracováno 8 000 brigádnických hodin zdarma. "Při závěrečném čtení dopisu, ve kterém Hus vzkazuje Čechům, aby se milovali, násilí druhému nečinili a pravdy každému přáli, lidé v hledišti plakali a potlesk byl nekončící, obrovský."


1954, vánoce - Karel Čapek: Bílá nemoc, r. Jiří Paukert. Účast na Klicperův Chlumec 1955.

V té době byl libčanský soubor znám v celém východočeském kraji a na základě celkového uměleckého hodnocení byl vybrán, aby na Jiráskův Hronov nastudoval hru. Organizátoři (ústředí zastupoval s. Kubr) libčanskému souboru k nastudování přidělili hru od Viktor Michajlovič Gusev: Sláva, která vypráví o skvělých vlastnostech sovětských důstojníků. Jiří Paukert tuto hru odmítl nacvičit. A tak se libčanský soubor do Hronova nedostal.

1955 - A. N. Ostrovskij: Pozdní láska, r. Jiří Paukert, v hlavních rolích Jiří Paukert a jeho novomanželka Míla Paukertová; 24. července - U Libušiny studánky, poprvé večer při umělém osvětlení - Karel Čapek: Loupežník, r. Jiří Paukert, z Národního divadla hostovali Václav Švorc a Blanka Waleská; 13. srpna - U Libušiny studánky - A. Jirásek: Pan Johanes, r. Jiří Paukert, Jiří Steimar j.h. Smolná inscenace, Steimar si nepamatoval text a muselo se mu velmi napovídat a posléze od bengálových efektů chytla dekorace a muselo se hasit. Od té doby se již v libčanském přírodním divadle nikdy nehrálo.

1956 - Alois Jirásek: Vojnarka, r. Jiří Paukert, role Vojnar, Miroslav Vlachý (Antonín), Soňa Tichá (Vojnarka). Po zhlédnutí Vojnarky se o libčanském představení vyjádřil ředitel a renomovaný režisér Milan Pásek z hradeckého divadla, že je lepší než jejich, dávali tehdy Vojnarku také.

Po úspěchu Vojnarky "přišla na libčanské ochotníky pohroma jako na jiné ochotnické spolky. Továrna změnila výrobu i ředitele. Nastoupili tam lidé, kteří neměli pro divadlo pochopení a trvali na stávajících předpisech. Veškerý majetek, který jsme od roku 1940 poctivě nabyli, jsme museli odevzdat továrně, včetně všech peněz. A veškerý příjem i vydání musely procházet přes Rudý koutek Závodního výboru ROH. Tím prakticky zanikl libčanský ochotnický spolek J. K. Tyl, který jsme s tak velkou láskou a houževnatostí 15 let budovali." (J. Paukert)

1957, březen - Jan Říha: Polibek královský, poslední režie a představení Karla Morávka vůbec.
1957 - Jozef Gregor Tajovský: Hřích - hra pro 4 postavy - s ní se Jiří Paukert rozloučil s ochotnickým spolkem J. K. Tyl Libčany.

Slavné období libčanského ochotnického divadla skončilo rokem 1960. Za tu dobu, tedy 1918-1960 bylo sehráno více než 100 divadelních her. Největší podíl na činnosti souboru měli tři režiséři: Karel Morávek (48 režií), Jiří Paukert (27 režií) a František Michálek (11 režií), přičemž Karel Morávek a Jiří Paukert hráli jako herci prakticky ve všech svých hrách a vesměs hlavní role.

Po několikaleté přestávce soubor obnovil svou činnosti.

1972 J. K. Tyl: Fidlovačka, r. Miloslava Zelená. Na plakátě uveden soubor pod hlavičkou Osvětové besedy a Tělovýchovné jednoty Vertex.

1975 Jaroslav Janovský: Velký komediant (o životě loutkáře Matěje Kopeckého), r. Jarmila Vondráčková. Účast na okresní přehlídce vesnických divadelních souborů.

1976 Alejandro Casona: Jitřní paní, r. Josef Joska a Miloslava Zelená. Účast na okresní přehlídce vesnických divadelních souborů.

1979 jako Divadelní soubor Osvětové besedy, Teréze Dávidová: Načasované štěstí, r. J. Vondráčková ve spolupráci s Františkem Bahníkem, režisérem Divadla Vítězného února v Hradci Králové. Účast na OP vesnických divadelních souborů, Klamoš, účast v krajské přehlídce v Meziměstí.

V letech 1975-1979 byly pro školy sehrány hry: Hans Christian Andersen: Sněhová královna, Jarmila Hanzálková: Zapomenutá studánka, Jarmila Hanzálková: Vánoční růže a Dagmar Jandová: Soví princezny v režii učitele p. Včeláka..

1980 A. N. Ostrovskij: Nemá kocour pořád posvícení, r. Jiří Včelák ml. ve spolupráci s Františkem Bahníkem, režisérem DVÚ v Hradci Králové. Účast na Okresní přehlídce městských divadelních souborů v Novém Bydžově, Krajské přehlídce vesnických divadelních souborů v Bystrém u Poličky, Klicperův Chlumec 1980.

Po tomto úspěchu nastala stagnace, teprve po dvou letech soubor začal připravovat k Roku českého divadla hru Ina Hermanová: Babičky druhé generace.

1983 činnost skončila v souvislosti i s úmrtím pana Josefa Vondráčka, který od 50. let pro soubor zajišťoval technickou stránku inscenací a provozu divadla.
Bibliografie:
FALTEJSEK, Rudolf: Kapitoly z historie amatérského divadla v okrese Hradec Králové. 2.část. (viz Texty)

MÍSTOPIS českého amatérského divadla, I. díl. Praha, IPOS-ARTAMA 2001, s. 427.

PAUKERT, Tomáš: Furianti sobě aneb Ochotnický příběh z Libčan na Hradecku (Paměti Jiřího Paukerta). -- Blahousty : Tomáš Paukert, 2014. -- 97 s.
Archivy:
Hradec Králové, Státní okresní archiv, Hradec Králové, Okresní úřad, Povolování akcí, 1950 - 1954

Kolín, Státní okresní archiv:
Žiželice nad Cidlinou, Tyl, i.č. 28
Klamoš, IX. Měsíc divadel - plakát, 1951 - viz Obrázky.
Klamoš, IX. Měsíc divadel - program, 1951 - viz Obrázky.

Praha, Praha, Národní archiv:
Fond ZU Spolky 1941-1947, i. č. 426/3431/1941, SDO J. K. Tyl.

Související Pojmy

Související Obrázky

Hradec Králové, Okresní národní výbor, Povolování akcí, 1950 - 1954
Hradec Králové, Okresní národní výbor, Povolování akcí, 1950 - 1954
Hradec Králové, Okresní národní výbor, Povolování akcí, 1950 - 1954
Hradec Králové, Okresní národní výbor, Povolování akcí, 1950 - 1954
Klamoš, Vojan, IX. měsíc divadel - plakát, 1951
Klamoš, Vojan, IX. měsíc divadel - program, 1951
Libčany, Bílá nemoc 2, scéna ze hry, foto, 1955
Libčany, Bílá nemoc, scéna ze hry, foto,1955
Libčany, Jan Hus (Jirásek), v přírodě, 195x
Libčany, Tyl, Jan Hus - plakát, 1954
Meziměstí, Krajská přehlídka vesnických a zemědělských divadelních souborů Vč kraje - plakát, 1979
PAUKERT, Tomáš, Furianti sobě aneb Ochotnický příběh z Libčan na Hradecku, 2014, s. 22


Mapa působení souboru - Tyl / DS OB / DS ZK Lira / ZK ROH Rolana

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Klamoš, Vojan, IX. měsíc divadel - plakát, 1951
Hradec Králové, Okresní národní výbor, Povolování akcí, 1950 - 1954
Klamoš, Vojan, IX. měsíc divadel - program, 1951
Libčany, Jan Hus (Jirásek), v přírodě, 195x
Libčany, Bílá nemoc, scéna ze hry, foto,1955
Libčany, Bílá nemoc 2, scéna ze hry, foto, 1955


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.