Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Libochovice, Budování Loutkového divadla v Libochovicích.

Teprve v roce 1950 přišel s nápadem vybudovat loutkové divadlo v rámci Dětského kulturního domu pan Antonín Zezulka, správce Lidové osvětové Besedy. Zařadit však takovou stavbu do plánovaných akcí by v tehdejší době znamenalo ji nikdy nezačít nebo nedokončit. Proto vzal pan Zezulka veškerou zodpovědnost na sebe. A divadlo budoval, dnes by se řeklo načerno.
Peněžních prostředků se nedostávalo a zprvu nadšení brigádníci svůj elán brzy ztráceli. Náčrt úpravy stájí plán namaloval výtvarník a divadelník Bohumír Kroupa, učitel střední školy a stavební plán pak zdarma provedl stavitel Josef Pokorný.
Bylo potřeba vytrhat cihlovou podlahu, cihly se daly znovu použít, vybourat příčku a posunout ji k východní straně, vybourat okna, proniknout do vedlejší místnosti a mnoho jiných stejně náročných a důležitých prací.
Nadšený sbor pomocníků za chladných večerů osekával maltu z cihel podlahy. Ta byla tvrdá jako beton. Pracovalo se při petrolejových lampách a za teploty kdy brigádníkům šla pára od úst.
Zároveň při stavebních pracích se členové LOB snažili podchytit loutkářské pracovníky zde ve městě a loutkářský materiál. S velkou ochotou však nemohli počítat. Vytvořené loutky byly nestejnorodé a nehezké. S materiálem z Malé scény a Sokola se nedalo počítat.
Konečně se podařilo získat povolení k adaptačním pracím od Národní kulturní komise, která spravovala zámek. Povolení vyjednal tajemník LOB Jaroslav Křenek za roční pronájem 100 Kč. Za správu zámku všem velice vycházel vstříc pan Josef Rublič.
Nastala i další nemálo důležitá část výstavby Dětského domu, finanční. Peníze na tak náročnou stavbu LOB neměla, ale byla to Scéna, kdo věnoval čisté výtěžky ze svých her, a nebylo to zrovna málo, celých 27.000 Kč. Pan Zezulka pak vyprosil na ONV v Lovosicích povolení ke sbírce a dovedl zainteresovat pro danou věc příslušné veřejné činitele tam, kde si často pokladník nevěděl rady. Dotace nedostala LOB žádné. Pan Zezulka byl pozván generálním inspektorem J.Rubličem na schůzi NKK v Libochovicích a tam mu byla přislíbena finanční pomoc při stavbě stropů a oken a též na úpravu fasády. Tedy na to, co bylo vidět ze zámecké strany. Oblastní inspektor počítal s bývalými stájemi na vybudování archivu, ale od toho nakonec upustil. Sbírka na cihly útržky kontrolovaných bločků vynesla částku 35.899,50 Kč. Vše revidoval ONV v Lovosicích.
Práce byly započaty s poradci z řad občanů: B. Kroupa, Jan Prošek, Fr. Weiss, ing. Černý, ing. Zd.Němec, M. Pour, Jar. Růžička, K. Vyskočil, stavitel St. Marvan, stavitel J. Pokorný a mnozí jiní. O uvolnění stavebních hmot u KNV v Ústí nad Labem se staral A. Zezulka, který měl na starosti i vnitřní zařízení nábytek, ale i cement, cihly, prkna. Otázka nouzového východu byla vyřešena přebudováním jednoho okna do parku ve dveře. Nejpilnějšími pracovníky byli pánové Antonín Dlouhý a Václav Drobný. Brigádníky opouštělo nadšení, a proto bylo apelováno na rodiče dětí, spolky, organizace a zaměstnance podniků.
Aby bylo možno započít se zednickými pracemi, byl požádán stavitel J. Pokorný o vypracování plánu a dojednáno se zedníkem Payrem, že bude na stavbě pravidelně pracovat za stanovenou odměnu.
Na žádost A. Zezulky se do budoucího divadla dostavila komise ve složení: za NKK p. Bruckuer a J. Rublič, za KNV ing. Hrabálek a za zámek ing. K. Trnovský a O. Suchý. NKK rozhodla, že dá na svoje náklady opravit celou střechu, vybourat nouzový východ a upravit přístěnek a rekvizitář.
Po zapojení na elektrickou síť svítily na večerní práce dvě žárovky. Majitel Keramických závodů ing. Zd.Němec daroval na divadlo 1000 cihel a získal pro tesařské práce tesaře Malého. Josef Lomič vysekal ze stěny šest železných ramen a izolačních kalíšků. Zedníku Payerovi přidával Antonín Dlouhý a později, když Dlouhý narukoval na vojnu, p.Trtík. Dostavila se i brigáda ze sklárny. MNV jako vždy jen přihlížel. Kapitán A. Ludwig zakoupil pro divadlo jedna kamna a železnou traverzu.
Zima se blížila a práce vázly. Zedníku Payerovi bylo vyplaceno 1000 Kč. Na 2. listopadu 1950 svolal A.Zezulka 20 členů LOB, aby viděli, co již bylo vykonáno a co je třeba ještě udělat. Dostavilo se pouze 10 členů a ti všichni na divadle již pracovali. Pan Géza Pelikán, vedoucí sklárny přislíbil cihly na stavbu.
Administrativní práce trvaly v průměru 6 hodin denně. Psalo se, jezdilo, objednávalo, nakupovalo, telefonovalo, telegrafovalo a nebylo opomenut žádný zdroj, z kterého by mohl být prospěch pro stavbu Dětského domu.
LOB byla vyhodnocena jako nejlepší v kraji a od KNV obdržela 10.000 Kč na odměny svým pracovníkům.
Přišly mrazy a práce byly zastaveny. Pokračovalo se až v únoru roku 1951.
Na staveništi se topilo a panu Payerovi pomáhal p. Komeda. Na zavedení elektriky pracoval v divadle O. Fidler, Hora a jiní. Po roce práce žádal ONV a KNV o plány na stavbu a vnitřní zařízení. Vše vyhotovil B. Kroupa.
Na betonářských pracích pracoval zcela zdarma p. Ort, na pracích zednických pokračoval p. Payer, Trtík a vypomáhal jim i důchodce Fr. Fidler, který jim však nestačil a byl na jejich žádost odvolán. Panu Payerovi a Trtíkovi byla vyplacena záloha po 1000 Kč a panu Fidlerovi 500 Kč.
Počátkem května přivezli truhláři dřevěné díly divadla a pódium. V polovině května odjel J. Křenek a A. Zezulka dojednat vyhotovení křesel do hlediště do družstva Nový Byt v Teplicích. Vedoucí družstva Nový Byt ing. arch. Placák přislíbil dodání křesel do začátku prázdnin. Zároveň se oba stavili v Ústí nad Labem a Děčíně ohledně stavebních hmot a osvětlovacích těles. V Děčínské Elektře zakoupili posledních 15 osvětlovacích koulí a marně všude sháněli žárovky do promítacího přístroje.
V červnu bylo započato s položením kabelu k divadlu. A. Zezulkovi nikdo nepřišel pomoci (bylo to v neděli), a tak pokládal těžký kabel sám, později mu přišel na pomoc tajemník LOB J. Křenek a 2 elektrikáři pracující uvnitř divadla.
Po červencové intervenci p. J. Křenka na schůzi NKK v Libochovicích přislíbila komise, že na vlastní náklad opraví fasádu, natře okna, upraví světlík a opraví kůlničku na dřevo a uhlí. Všechny účty za tyto práce pak LOB předkládala J. Rubličovi.
V srpnu odjeli pánové Zezulka, Křenek a Kroupa nakupovat do Prahy loutky, dekorace, koberce a reflektory. U podniku Textilia byly objednány koberce a závěsy.
2. srpna přišel dopis od družstva Nový Byt se sdělením, že křesla ještě nebudou dána do výroby. Energický A. Zezulka odejel urgovat objednávku a nakonec 9. října dorazilo do Libochovic 120 křesel i s fakturou na 44.000 Kč. Byla to sice jiná křesla, širší, ale vše se vyřešilo vypuštěním postranních uliček.
Některé účty za LOB platil ONV a některé KNV. Často však zůstávalo při slibu a podniky urgovaly pohledávky u Libochovické LOB. Tak například od skladníka Textilie vlastnila LOB potvrzení o zaplaceném účtu 18.000 Kč, ale časem přišla od Textilie upomínka na celý obnos plus 500 Kč úroky z prodlení. Nebo si vyslaný pracovník KNV vyzvedl účty v hodnotě 10.000 Kč, že je KNV zaplatí, avšak za nějaký čas přicházely urgence od podniků samozřejmě s penálem, že částky ještě nebyly zaplaceny.
Při výčtu odpracovaných brigádnických hodin došla LOB k číslu 891.

Divadlo bylo slavnostně otevřeno 2. prosince roku 1951. A. Zezulka a jeho manželka pečlivě umývali, čistili, utírali prach a topili. Každý pracoval na svém úseku a ve své funkci.
Hosté se sjížděli z kraje, okresu a okolí.
Přijel primátor hlavního města Prahy Dr.Václav Vacek s chotí, zástupce ministerstva informací ing. Miroslav Kouřil, zástupce Národní kulturní komise p. Bubrle, zástupci tisku, fotografové, zástupce ministerstva informací v Ústí n/L. tajemník Týce, zástupce KNV p. Bouša, osvětový referent ONV V.Slavík, okresní osvětový inspektor Jaroslav Hloušek, zástupce OV KSČ p. Malý, kazatel Čsl. Církve Klásek, operní pěvkyně Margit Ševčíková, okresní školský inspektor p. Volf, zástupce KNV p. Kuděj, a samozřejmě nemohli chybět ani místní funkcionáři z MNV, kteří sice LOB moc nepomohli, ale smetánku lízali rádi.
Seřadiště bylo u Purkyňovy školy a průvod tvořený ze školních dětí, učitelů, organizací a spolků procházel městem. První zastávka byla U tří lip, kde se na sále konaly projevy. Po sborové recitaci sklárenské ČSM byli oceněni zasloužilí pracovníci – budovatelé Dětského kulturního domu. Poté vyrazil průvod k zámku, kde se rozdělil na několik proudů a střídavě prohlížel Dětský dům, zámek a skleníky.
V 11 hodin pořádala LOB svačinu pro čestné hosty a ve 12.30 hodin slavnostní oběd.
Odpoledne se konalo první loutkové představení "Začarovaný les" za režie ředitele loutkového divadla Bohumíra Kroupy. Hrálo se v 15 a v 17 hodin pro mládež a ve 20 hodin pro dospělé. Všechna představení byla zcela vyprodána. P. Kroupovi pomáhala dospělejší mládež a rodiče (například: Pour, Z. Laube, J. Urban, recitátoři – Gruntová, Pelikánová, Veřtatová, Chroust, Kopta, Novák, Čejka a mnozí jiní.)
Zástupce NKK z Prahy p. Bubrle slíbil dotaci 20.000 Kč, podá-li si LOB žádost. Ta tak učinila, avšak nic nedostala.
Později bylo divadélko odpoutáno od Lidové osvětové Besedy a přešlo pod MNV. Vedoucími však zůstali Zezulka, Kroupa a Křenek. Byl zde zřízen tzv.Fučíkův koutek a projekční komora 16 mm filmu.
14.ledna roku 1959 oživil Červený kříž nakrátko činnost loutkového divadla a pořádal představení pro děti. To však bylo naposledy.

Dnes je na místě Dětského domu Městská knihovna.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.