Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Slovanský tyátr, studentský DS Slovanského gymnázia

Stav: aktivní
Založení / první zpráva: 2003
Působení: 200x, 201x, 202x
Slovanský tyátr, studentský DS Slovanského gymnázia, hrál ve Václavkově sále VMO.

O souboru:
Slovanský tyátr vznikl jako svobodné umělecké sdružení při Slovanském gymnáziu Olomouc v lednu 2003.
Založila jej nově příchozí profesorka českého a anglického jazyka Martina Bičová, již dříve angažovaná v kulturních sférách .
Mezi zakládající členy tehdy patřili Ondřej Hruška, Marek Juráš, Kristýna Smudová, Kristýna Hašková, Barbora Valentová, Petra Kunčarová, Marta Fialová, Josef Polák, Monika Bezuchová, Šárka Doleželová, Veronika Smutná, Hana Matoušková, Zuzana Mišáková, Martina Pitnerová a Zdeněk Vévoda, který působí u souboru dodnes, od září 2009 jako umělecký šéf a režisér.
Tato silná umělecká základna vytvořila na několik následujících sezon pevné jádro souboru, orientovaného nejprve na hudební divadlo (Semafor: Kytice), posléze na komediální repertoár (Dívčí válka, Saturnin, Zahraj to znovu, Same).
2022 se uměleckým šéfem souboru stal Albert Pazdera a spolu se studenty se rozhodl prozkoumat dílo Jeana Paula Sartra (viz 2023),

Inscenace:
2003 - premiéra 29. 10. - Zlatý kolovrat (Semafor), režie Martina Bičová, účinkovali Zdeněk Vévoda, Bára Valentová, Kristýna Smudová, Petra Kunčarová, Ondřej Hruška, Martina Pitnerová, Monika Bezuchová, Jarmila Matoušková, Hana Matoušková, Vojtěch Kupka ad. 7 repríz.
2003 - Josef Škvorecký: Prima sezóna, režie Martina Bičová.
2004 - premiéra 3. 11. , Divadlo hudby - František Ringo Čech: Dívčí válka, režie Martina Bičová. 2005 účast Žebřiňák KP.
2005 - premiéra15. 2. v Redutě MFO - Saturninovské obrázky (podle předlohy Zdeňka Jirotky), režie Martina Bičová, scéna Lenka Bičová
2006 - premiéra 8. 2., Divadlo hudby - W. Allen: Zahraj to znovu Same. Účast Poděs KP. 16 repríz.
2007 - Jaroslav Rudiš a Petr Pýcha: Léto v Laponsku, dramaturgie Zdeněk Vévoda, režie Martina Bičová, scéna Lenka Bičová, hráno v Divadle hudby, 15 repríz. Účast na Festivalu studentského amatérského divadla "Na cestě...", Opava.

Výběr her souboru se obrátil k současným tématům, jež se snažil zpracovávat v duchu alternativního studiového divadla:

2008 - Džungle (nejen) před tabulí, scénář Slovanský tyátr na motivy děl Evana Huntera a Jaroslava Žáka, režie a dramaturgie Martina Bičová, Zdeněk Vévoda, as. režie Lenka Bičová, Petr Štěpánek, inscenace vznikla na principech divadla-laboratoře. Účast na Festivalu studentského amatérského divadla "Na cestě...", Opava - Cena diváků, 10 repríz.

2010 - Hynek Skoták (dramatizace povídky Joakima Ericssona): Poslední sen Olleho Johanssona, režie Zdeněk Vévoda, as. režie Kateřina Lukáčová, výprava a choreografie Tereza Kramarovičová a Kateřina Lukáčová, poradce Martina Bičová. 2010 účast na KP Valašské křoví, Slavičín (Čestné uznání souboru za herectví a za inscenaci a Cena souboru za dramaturgickou volbu) - 1. doporučení na NP Mladá scéna Ústí nad Orlicí. Účast na CP Mladá scéna, Ústí nad Orlicí.

2011 - Alois a Vilém Mrštíkové: Maryša L. P. 2011, úprava a režie Zdeněk Vévoda, poradce Martina Bičová, výprava Karolína Solařová. V hlavní roli Petra Dosoudilová dále hrají Viktor Zavadil, Petr Gavlík, Marie Nakládalová, Čeněk Sklenář, Eva Zdráhalová, Lukáš Kadlčík, Karolína Solařová, Ondřej Urbánek, Klára Šilberská, Eva Bomberová a Barbora Samková. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín, čestné uznání Zdeňku Vévodovi za režii a souboru za inscenaci, cena souboru za herectví - doporučení na NP Divadelní Děčín. Účast na CP Divadelní Děčín, čestné uznání Evě Zdráhalové za herecký výkon, cena souboru za inscenaci a Zdeňku Vévodovi za úpravu a režii - nominace na NP JH. Účast na NP JH. Účast na přehlídce Klášterecké divadelní žně.

2012 - Arnošt Goldflam: MODRÁ TVÁŘ. Účast na Festivalu studentských divadel, Praha.

2013 - Arnošt Goldflam: Modrá tvář. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání souboru za soustavné hledání tématu k současné jevištní výpovědi.

2013 - Slovanský Tyátr, W. Shakespeare, ROMEO A JULIE. Účast na Festivalu studentských divadel v divadle v Celetné, Praha.

2014 - Slovanský Tyátr, W. Shakespeare, Zdeněk Vévoda: *O*EO A *U*IE (Reader's digest slavné tragédie v netradicním divadelním aranžmá), r. Zdeněk Vévoda. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Zdeňku Vévodovi za režii a cena souboru za inscenaci - nominace na CP Piknik Volyně. Účast na CP Diva­delní Piknik Volyně. Účast na FEMAD, Poděbrady - nejlepší inscenace a cena tisku, cena divadelních klubů souboru za inspirační inscenační koncepci hry. Účast na přehlídce O Václava z Václavova.

2015 - L. Stroupežnický: Naši furianti, r. Zdeněk Vévoda. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání za herecký výkon Adamu Langerovi v roli Matěje Šumbala, Veronice Lukáčové v roli Markýtky, Marianě Jalůvkové v roli Kristýny a cena za herecký výkon Janu Machalkovi v roli Josefa Habršperka, Lukáši Kadlčíkovi v roli Valentina Bláhy, Kláře Reimerové v roli Marie Dubské, Dominice Gronowské v roli Marie Šumbalové, Štěpánu Zendulkovi v roli Filipa Dubského, Richardu Pařenicovi v roli Jakuba Buška, Zdeňku Vévodovi za úpravu a režii a souboru za inscenaci - nominace na CP Divadelní Piknik Volyně. Účast na CP Diva­delní Piknik Volyně - čestné uznání Adamu Langerovi za herecký výkon v roli Šumbala a cena Zdeňku Vévodovi za dramatickou úpravu. Účast na Činoherní klub uvádí, Praha. Účast na CP FEMAD, Poděbrady - cena diváků, cena divadelních klubů Zdeňkovi Vévodovi za dramaturgickou a režijní koncepci. Účast na O Václava z Václavova - hlavní cena poroty, soška Václava z Václavova. Účast na Šokáček, Staré Město pod Sněžníkem 2016.

Slovanský tyátr, studentský DS Slovanského gymnázia, hrál ve Václavkově sále VMO, v Divadle hudby a nyní v Divadle na cucky v Olomouci. Působí rovněž v regionu.

2016 - Nikolaj Vasiljevič. Gogol: Ženitba. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání souboru za scénografické řešení, Albert Pazdera za roli Agáty a Klára Reimerová za roli Žvanikina a cena Martin Skopalík za roli Tekly a Veronika Špačková za roli Kočkareva. Účast na Činoherní klub uvádí. Účast na O Václava z Václavova - čestné uznání Veronice Špačkové za herecký výkon v roli Kočkareva a čestné uznání Petře Pecháčkové za herecký výkon v roli Vrchního.

2017 - Alois a Vilém Mrštíkové: Maryša léta Páně 2016, r. Zdeněk Vévoda. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Zdeněk Vévoda za inscenaci a cena soubor za herectví a za inscenaci a Petra Vybíralová za roli Maryši - doporučení na CP Mladá scéna Ústí nad Orlicí. Účast na Činoherní klub uvádí. Účast na CP Mladá scéna, Ústí nad Orlicí - doporučení na CP Jiráskův Hronov. Účast na CP Jiráskův Hronov. Účast na O Václava z Václavova.

2018 - J.K.Tyl: Ššš! Fanda Dudák. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Martinu Skopalíkovi za roli Pantaleona Vocílky, Petře Vybíralové za roli Dorotky a Nikole Řežňákové za kostýmy.

2019 - Anton Pavlovič Čechov: Racek. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Petře Vybíralové za roli Niny, Ondřeji Severovi za roli Sorina a Janě Buriánové za roli Máši.

2020 - Karel Čapek: Věc Makropulos. Účast na KP Kojetín. Účast na KP Ostravské buchary. Účast na Divadelní festival Ludmily Cápkové, kroměříž.
,
2020 - William Shakespeare: Komedie omylů, vedoucí Zdeněk Vévoda. Účast na FEMAD, Poděbrady - Cena divadelních klubů souboru za mladé divadlo, energii a drive v inscenaci.

21.4.2021 - ON-LINE návštěvy pokračují. (viz Texty)

2023 - na motivy jednoaktovky Jeana Paula Sartra, Albert Pazdera: NO EXIT. Premiéra 12. listopadu 2023. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín 2024 - čestné uznání Albertu Pazderovi a kolektivu za scénografii, Anežce Fuglíčkové za herecký výkon v roli Inés.
Bibliografie:
DOLEŽAL, Adam: Valašské Křoví 2010. Amatérská scéna 2010, č. 2, s. 62 - 64.

DRTINA, Michal: ON-LINE návštěvy pokračují. AS 13.4.2021. (koná se 21.4.2021) (viz Texty)
http://www.amaterskascena.cz/clanek/on-line-navstevy-pokracuji-n28ov.html

DRTINA, Michal: ON-LINE návštěvy pokračují. AS 4.5.2021. (program, koná se 21.4.-18.5.2021) (viz Texty)
http://www.amaterskascena.cz/clanek/on-line-navstevy-pokracuji-n28ov.html

GALETKOVÁ, Hanka: Mladá scéna na Malé scéně nabitá, inspirující i provokující. Amatérská scéna 2010, č. 4, s. 10 - 14.

KLEMENS, Václav: Olomoucký Poděs 2006. AS 2006, č. 2, s. 57-58. Foto.

PELÁN, Jiří: Divadelní festival ŽEBŘIŇÁK ... Amatérská scéna 2005, č. 2, s. 54-55.

SCHEJBALOVÁ, Pavlína: Vidím to optimisticky. AS 2011, č. 2, O čem se mluví. (viz www odkazy)

SCHEJBALOVÁ, Pavlína: Pojďte si zablbnout! Rozhovor s Martinou Bičovou a Zdeňkem Vévodou. Amatérská scéna 2014, č. 2, str. 56-59.

SOPROVÁ, Jana: Festival studentských divadel v Divadle v Celetné – den třetí - Modrá tvář. AS 27.10.2012. (viz Texty)

Související Osobnosti

Související Ročníky přehlídek

Související Obrázky

Olomouc, Slovanský tyátr, *O*EO a *U*IE, CP Divadelní Piknik Volyně 2014
Olomouc, Slovanský tyátr, *O*EO a *U*IE, CP Divadelní Piknik Volyně 2014
Olomouc, Slovanský tyátr, *O*EO a *U*IE, CP Divadelní Piknik Volyně 2014
Olomouc, Slovanský tyátr, Komedie omylů, Femad 2020
Olomouc, Slovanský tyátr, Komedie omylů, Femad 2020
Olomouc, Slovanský tyátr, Komedie omylů, Femad 2020
Olomouc, Slovanský tyátr, Léto v Laponsku - plakát, 2007
Olomouc, Slovanský tyátr, Maryša L.P. 2011, CP Divadelní Děčín 2011
Olomouc, Slovanský tyátr, Maryša, 2011
Olomouc, Slovanský tyátr, Maryša, CP Jiráskův Hronov 2017
Olomouc, Slovanský tyátr, Maryša, CP Jiráskův Hronov 2017
Olomouc, Slovanský Tyátr, Zahraj to znovu, Same, 2006
Olomouc, Slovanský Tyjátr, Maryša L.P. 2011
Olomouc, Slovanský tyjátr, Maryša L.P. 2011, CP Jiráskův Hronov 2011
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, FEMAD Poděbrady 2015
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, FEMAD Poděbrady 2015
Olomouc, Slovanský tyjátr, Poslední sen Olleho Johanssona, 2010
Olomouc, Slovanský tyjátr, Poslední sen Olleho Johanssona, 2010
Olomouc, Tyátr, Dívčí válka, 2004
Olomouc, Tyátr, Dívčí válka, 2005
Olomouc, Tyátr, Džungle před tabulí, 2008
Olomouc, Tyátr, Léta v Laponsku, 2007
Olomouc, Tyátr, Otevření divadelního klubu, 2005
Olomouc, Tyátr, Poslední sen Olleho Johanssona, zkouška, 2009
Olomouc, Tyátr, Studentská revue, 2005
Olomouc, Tyátr, Zahraj to znovu, Same, 2006
Olomouc, Tyátr, Zlatý kolovrat, 2003
Olomouc, Tyátr, Zlatý kolovrat, 2004


Mapa působení souboru - Slovanský tyátr, studentský DS Slovanského gymnázia

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Olomouc, Slovanský tyátr, Komedie omylů, Femad 2020
Olomouc, Tyátr, Dívčí válka, 2004
Olomouc, Tyátr, Dívčí válka, 2005
Olomouc, Tyátr, Zlatý kolovrat, 2003
Olomouc, Tyátr, Zlatý kolovrat, 2004
Olomouc, Tyátr, Otevření divadelního klubu, 2005
Olomouc, Tyátr, Studentská revue, 2005
Olomouc, Tyátr, Zahraj to znovu, Same, 2006
Olomouc, Slovanský Tyátr, Zahraj to znovu, Same, 2006
Olomouc, Tyátr, Léta v Laponsku, 2007
Olomouc, Slovanský tyátr, Léto v Laponsku - plakát, 2007
Olomouc, Tyátr, Džungle před tabulí, 2008
Olomouc, Tyátr, Poslední sen Olleho Johanssona, zkouška, 2009
Olomouc, Slovanský tyjátr, Poslední sen Olleho Johanssona, 2010
Olomouc, Slovanský tyjátr, Poslední sen Olleho Johanssona, 2010
Olomouc, Slovanský tyátr, Maryša, 2011
Olomouc, Slovanský Tyjátr, Maryša L.P. 2011
Olomouc, Slovanský tyátr, Maryša L.P. 2011, CP Divadelní Děčín 2011
Olomouc, Slovanský tyjátr, Maryša L.P. 2011, CP Jiráskův Hronov 2011
Olomouc, Slovanský tyátr, *O*EO a *U*IE, CP Divadelní Piknik Volyně 2014
Olomouc, Slovanský tyátr, *O*EO a *U*IE, CP Divadelní Piknik Volyně 2014
Olomouc, Slovanský tyátr, *O*EO a *U*IE, CP Divadelní Piknik Volyně 2014
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, FEMAD Poděbrady 2015
Olomouc, Slovanský tyjátr, Naši furianti, FEMAD Poděbrady 2015
Olomouc, Slovanský tyátr, Maryša, CP Jiráskův Hronov 2017
Olomouc, Slovanský tyátr, Komedie omylů, Femad 2020
Olomouc, Slovanský tyátr, Maryša, CP Jiráskův Hronov 2017


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.