Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Květinov, NĚMEC, Jiří: Ochotnické divadelnictví na Havlíčkobrodsku v letech 1918 - 1938, UHK 2005, s. 81

31.leden 1920 je dnem vzniku dalšího ochotnického spolku na Vysočině, tentokráte v malé vesničce Květinov. Toho dne se sešlo 48 obyvatel obce, aby v hostinci u pana Dvořáka založili Čtenářsko ochotnický spolek v Květinově.
Za členy spolku bylo na místě zapsáno 6 členů, 18 jich bylo činných a 23 přispívajících. Jeden z přítomných obyvatel se do vzniku spolku nezapojil.
Do čela byl zvoleni :
předseda Satrapa Václav
jednatel Císař Ludvík
režisér Novák František
pokladník sl. Mayová Ludmila
správcovou domu Brodová A.
rekvizitář Hauptman V.
Do činnosti se také zapojil místní učitel Dusík, který na ustavujícím jednání přednesl návrh stanov, které byly poté následně schváleny.
Tak, jak rychle spolek vznikl, tak rychle přišla i první premiéra.
Tou byla hra Diblík šotek z hor, která měla svoji premiéru 29.2.1920. Premiéra byla uvedena shodou okolností v den, kdy byla přijata naše první ústava. Pro představení poskytl pan velkostatkář Schmidt vytápění sálu hostince zdarma.
Významným počinem spolku bylo připomenutí narozenin prezidenta republiky T. G. Masaryka. Na tuto počest bylo sehráno představení pod názvem Osvobození. Představení bylo koncipováno jako živý obraz. Než však došlo k samotnému provedení hry, vyvstal mezi členy souboru, paní Křičkovou a panem Hubáčkem, konflikt, který ohrožoval celé vystoupení. Oba účinkující odmítli spolu vystupovat. Konflikt vyústil v podání návrhu na vznik samostatné ženské části jako pěveckého kroužku. Návrh na podání vzniku je datován na 11.3.1920.
Další premiérou byla hra Na statku a v chaloupce, která přinesla spolku zisk 91,40 Kč a z následné taneční zábavy 244,40 Kč.
Významnou ztrátou pro soubor byl odchod slečny Mayové jako členky souboru i pokladníka spolku. Její funkci pokladníka převzal Ponke František.
Pro rozvoj vzdělanosti a osvěty v Květinově se ochotníci rozhodli nakoupit do místní knihovny knihy za 500,- Kč. Dále bylo schváleno založení a spravování dvou fondů. První byl Fond na zhotovení pamětní desky padlým z I.světové války a ten druhý byl Fond pro chudou mládež Květinova a Kvasetic. Dále byl založen pěvecký spolek při ochotnickém souboru, jehož členové byli registrováni za stejných podmínek jako členové divadelního spolku. Na schůzi výboru, která pokračovala dalšími body, bylo mimo jiné poděkováno hostinskému Dvořákovi za dar 50,- Kč. Posledním důležitým bodem bylo přijetí nové členky souboru, Koníčkovou Zdenu.
Výborová schůze, konaná dne 25.5.1920, schválila přípravu divadelního představení v přírodě, hru Jánošík. Stejně jako všechny ostatní soubory na Vysočině a celé vlasti, tak i Květinovští hrají v přírodě. Jednání však provázel poměrně podstatný problém. Hostinský, Dvořák, neumožnil jednání výboru spolku, které se konalo 30.6., aby probíhalo jako již tradičně v jeho pronajaté restauraci, proto muselo být jednání přesunuto do domu pana Satrapy. Výbor proto požádal majitele domu Dr. Schmidta, aby situaci s hostinským Dvořákem dojednal ve prospěch spolku.
Další jednání schválilo hru Lešetínský kovář a také schválilo vyúčtování poměrně úspěšné hry Jánošík, která přinesla spolku čistý zisk 175,65 Kč.
Zisk z této hry byl rozdělen do obou fondů a to tak, že do fondu na pomník bylo dáno 25,- Kč a do fondu pro děti 125,- Kč. Dále si výbor odsouhlasil nákup nových paruk a líčidel v Praze. Na jednání byli také jednomyslně přijati noví členové, učitel Přerovský H. a Přerovská Marie. Posledním bodem jednání bylo schválení pořádání Mikulášské zábavy.
Výbor se opět schází až po dvou měsících, 8.12.1920, kdy hodnotí výše uvedenou zábavu, která spolku přinesla zisk 605,70 Kč. Zisk byl opět rozdělen pro oba fondy, a to tak, že na pomník bylo věnováno 45,- Kč a na mládež 400,- Kč. Z toho je již zcela patrné, jaká byla asi sociální potřeba v obci Květinov a v okolních obcích. To také velice úzce koresponduje s činností ostatních divadelních spolků na Vysočině, jejichž jednou z hlavních činností mimo divadlo byla pomoc všem potřebným, a zejména dětem a studující mládeži. Jednání výboru dále schválilo pořádání dalšího divadelního představení, Stroupežnického Ferdinand spí. Byla také schválena výše vstupného ve výši 5,- Kč. Tentokráte toto představení bude bez hudby. Předseda spolku kritizuje neúčast některých členů na zkouškách souboru, což se odráží v kvalitě představení. Dále zde vyvstala kritika nezodpovědného přístupu funkcionářů za průběh představení, kdy docházelo k problémům s topením v sále, byly problémy s rekvizitami a úklidem sálu. Členové spolku se hájili velkou zaneprázdněností, proto zde padl návrh na vznik placené funkce. Byl také schválen nákup prken na stavbu jeviště. Významným bodem jednání výboru, které se konalo 8.12.1920, bylo přijetí sl. Jakšové M. za čestného člena souboru.
Rok 1921 začíná pro spolek poměrně záhy, protože již 3.1.1921 se schází jednání výboru, které velice tvrdě kritizuje počínání hostinského Dvořáka, který z důvodu vlastní akce neumožnil vystoupení ochotníků. Hostinský Dvořák však již dopředu věděl, že svoji akci pro již vyčerpaný počet schválených zábav nemůže konat, přesto si tuto zábavu vzal za záminku nepovolení divadelního vystoupení. Výbor se proto rozhodl pozastavit divadelní činnost, protože již nechtěli hostinského Dvořáka více prosit.
Další jednání výboru se konalo již za týden, 9.1., kde bylo prezentováno jednání s místními hasiči, kteří se rozhodli předat jeviště do majetku divadelního souboru. Fond pro děti a mládež je přejmenován na Fond školní mládeže v Květinově. Majitel hospody, Dr. Schmidt, věnuje příspěvek 50,- korun na stavbu pomníku padlým. Výbor dále konstatuje, že bylo zakoupeno 35 knih za částku 500,- korun pro místní knihovnu. Toto je další zcela typický prvek rozvoje vzdělanosti a osvěty na Vysočině, kdy se spolky podílejí na nákupu knih pro děti ve školách, nebo do místních knihoven. Valná hromada spolku navrhuje výboru, aby byla s hostinským Dvořákem sepsána písemná smlouva o dalším využívání prostor hostince pro ochotnickou činnost. Tento návrh byl podpořen 34 hlasy z 35 přítomných členů spolku. Hostinský Dvořák do smlouvy dal tyto podmínky :
○ sál pronajímá bezplatně
○ ochotníci musí 14 před představení toto nahlásit
○ úklid a údržba sálu a přilehlých prostor bude za 50,- korun
○ výbor může prostory využívat bez omezení kdykoli
Dalším významným tématem jednání bylo zvolení učitele Přerovského za režiséra spolku. Dále bylo schváleno pořádání divadelních představení.
Tradiční akcí spolku byla Mikulášská zábava, kterou také výbor projednával. Na postavení pomníku padlým byla v obci uspořádána sbírka, která vynesla zisk 253,- korun. Pro Fond
Školní mládeže v Květinově je věnováno 102,- korun. Dále bylo dohodnuto, že společně s hasiči sehrají ochotníci divadelní představení ve prospěch místní knihovny.
Spolková činnost výboru se na nějaký čas odmlčela, i když spolek pracuje dál, a pokračuje až jednáním výboru 6.6., kdy byly projednány zisky z her :
Vítězství lásky - zisk 373,21 Kč
Ta naše Máňa - zisk 215,60 Kč
Mučedník brixenský - zisk 354,40 Kč
Mikulášská zábava - zisk 165,- Kč
představení s hasiči, bez názvu a data, zisk 215,60 Kč
Dále bylo doporučeno, aby se pořádaly společné vycházky spolku a dalších zájemců, což mělo nejen posílit a tužit zdraví, ale důležitějším prvkem mělo být sblížení občanů, poznání se a lepší komunikace. Na tomto je zcela jasně vidět, že vznik republiky, nové poměry a vztahy působí i v tak malých obcích, jako je Květinov. I zde si lidé uvědomují, že bez spolupráce a vzájemné podpory to v obci nepůjde. Výbor dále schvaluje pořízení nových kulis kuchyně a okna. Ocenění za příkladnou práci ve spolku se dostalo panu Bubnovi z Michalovic za příkladnou snahu a účast na všech zkouškách souboru. Také byli přijati noví členové Jíra Karel, Hauptmanová Marie, Pokorná Marie, Piskač Antonín, pan Trtík a Sucharová Anežka.
Ze souboru v roce 1921 vystoupili tři členové.
Rok 1922 přináší do spolkové činnosti mnoho nových prvků. Velmi zajímavé je jednání výboru, konané 25.2., kdy je připravován ples. Jsou zde tlumočeny podmínky pro vystoupení 12 členné hudby :
○ 600,- Kč pro hudbu
○ 12 večeří
○ 20 litrů piva
Výbor schvaluje vstupné ve výši 10,- Kč. I přes poměrně vysoké vstupné byl ples prodělečný. Celkový prodělek činil 211,40 Kč.
Do činnosti spolku vstupuje zcela nový prvek. Soubor začíná svá představení propagovat na plakátech.[1] Prvním takto propagovaným vystoupením byla hra Neodolatelná Olga, jejíž zisk přinesl souboru 217,80 Kč.
19.3. na jednání výboru jsou přijati noví členové spolku pan Kváš, Prchal František, Dusíková Anežka. Výbor dále vyslovil kritiku členu Novákovi, že nechodí na zkoušky pěveckého sboru. Jeho vysvětlení bylo originální, a proto cituji : „Ve škole na zkouškách nevidím a nemohu zde uhasit žízeň“.
Další takto předvedenou hrou byl kus Z českých mlýnů, který přinesl zisk 480,70 Kč.
Hostinský Dvořák po sepsané smlouvě iniciativně zorganizuje sbírku na pomník a její výtěžek 53,- Kč předá spolku. Sám přispívá na výstavbu pomníku částkou 35,- Kč.
6. června jednání výboru schvaluje zcela neobvyklou věc. Jedna z jeho členek, sl. Brodová, se bude vdávat a je jí schválen dar ve výši 50,- Kč. Dále výbor chválil propůjčení sedadel na výroční schůzi hasičů, kritizoval neplacení členských příspěvků 2,- koruny od manželů Kubátových, sl. Moravcové Marie a sl. Schmidtové Marie a za toto hrubé porušení stanov spolku byli výše jmenovaní vyškrtnuti ze členů souboru.
Jednání výboru, které se konalo 20.10., schválilo finanční náhradu pošumavské jednotě z Pohledu za propůjčení vodního kola na představení Z českých mlýnů ve výši 34,20 Kč. Dále byla přijata nová členka Adamcová T., bylo konstatováno, že hostinský Dvořák snižuje náklady na úklid stanovené ve smlouvě na 50,- Kč o 15,- Kč, tedy na 35,- Kč. Dr. Schmidt a pan Rudlovský věnují na pomník padlých příspěvek po 100 korunách.
Pro další premiéru byla schválena hra Její pastorkyňa, která přinesla zisk 237,- Kč. Dále bylo schváleno pořádání již tradiční Mikulášské zábavy na 6.12. Celkový zisk ze zábavy byl 266,80 Kč. Dály byly rozděleny peníze na fond dětí školy 50,- Kč, 250,- Kč na pomník a 250,- Kč na knihovnu. Dále byl schválen poplatek místním hasičům ve výši 100,- Kč.[2]
Významným posunem v činnosti spolku bylo uvědomění si možných rizik, a proto se spolek rozhodl pojistit. Jeho majetek byl pojištěn na částku 6.000,- Kč u společnosti Jiskra.
Na konci roku 1922 je ve spolku registrováno 6 členů zakládajících, 30 členů činných a 26 členů přispívajících. Dohromady tedy 62 členů.[1]
Následující rok 1923 je opět velmi bohatý na spolkovou činnost. Výbor již 6.1. schvaluje pořádání plesu, kdy jsou poprvé stanoveny členské výhody, a to takové, že členové platí poloviční vstupné. To je zcela nový prvek ve spolkové činnosti na Vysočině. V žádném jiném divadelním souboru jsem se zatím v pramenech o takové výhodě nedočetl. Ples byl nakonec prodělečný, a to částkou 5,47 Kč.
Soubor se potýká se zcela zásadní otázkou, a to zvětšení jeviště pro plánovanou hru Viktorka, kde vystupuje v jednotlivých obrazech mnoho herců najednou. Tento problém vyvstává v měsíci únoru, když je hra připravována k premiéře. Do souboru přichází nový člen, František Smetka. Než byla nastudována Viktorka, proběhlo ještě jedno představení a to V černé rokli. Tato hra přinesla zisk 133,76 Kč. Viktorka byla nakonec uvedena v měsíci dubnu, bylo na ni schváleno vyšší vstupné 4,- a 2,- koruny, a to zapříčinilo také vyšší zisk 241,92 Kč.
24.dubna věnuje paní Dvořáková dar spolku na výstavbu pomníku ve výši 35,- Kč. Jedná se o manželku místního hostinského.
Podzim přináší schválení uvedení nové hry Románek na horách, který přinese zisk 224,26 Kč. Do souboru přichází nová posila, a to Doležalová Františka z Německého Brodu. Ze spolku 16.10. vystupuje slečna Vávrová Božena. Spolek věnuje příspěvek 200,- Kč na místní knihovnu.
V činnosti výboru se objevují některé dílčí problémy, které vedou k tomu, že na svoji funkci rezignuje Ludvík Císař. Výbor však jeho rezignaci nepřijímá. 8. prosince se koná Mikulášská zábava, která přinese zisk 120,20 korun. Před konce, roku také ze souboru vystupuje Anežka Sochorová.
Na 16.12. je svolána valná hromada spolku, kde členové Císař a Přerovský nepřijímají navrhované funkce režiséra. Ještě před vánočním představením se proto musí konat další mimořádná valná hromada, kde se rozpory ve výboru spolku vyhrocují.
Tradičně o vánočních svátcích přicházejí ochotníci s nějakým představením. Je tomu tak i v roce 1923, kdy soubor vystupuje se hrou Na polském zámku. Hra přinese zisk 116,50 Kč.
Ani Silvestrovský ples neurovnal napjaté vztahy ve výboru spolku. Je možná symbolické, že tento ples přinesl dosud největší prodělek - 449,50 korun.[2]
Proto je začátek roku 1924 veden ve znamení volby nových členů výboru. Výbor se na svém zasedání sešel 9.1.1924 a zvolil nového předsedu spolku, Ponkeho Františka, Smetku Františka jednatelem, Maye Gabriela pokladníkem, Nováka Františka režisérem, Ponkeho Jana rekvizitářem a Fikara správcem budov. Ze spolku vystupují Kvášová a Ludvík Císař.
Únor již přináší mírné uklidnění do činnosti souboru, protože se začíná jednat o výběru firmy na výstavbu pomníku padlým. Dále je schválena hra se symbolickým názvem Tvrdé hlavy. Hra přinesla zisk 113,20 Kč. Na duben byla vybrána další hra, Nezbedná Lída. 19. březen 1924 byl dnem, kdy byl za čestného předsedu spolku jmenován Dr. Schmidt. Jaro přináší přípravy na slavnostní odhalení pomníku padlým. Touto akcí žije celá vesnice. Stavba poníku byla zadána kamíkovi Veselskému z Lipnice nad Sázavou za 2.300,- Kč. Obec byla požádána o možnost umístit pomník na obecním pozemku pod „Lípou svobody“. Ještě před dostavěním pomníku věnují místní skláři 50,- korun na jeho výstavbu. Slavnostní odhalení se konalo na velké slavnosti dne 25.12.
Slavnost byla velice zdařilá a přinesla mimo jiné zisk 1.581,50 Kč. Výbor poté následně poděkoval spolku Jasoň a Jednotě legionářů z Německého Brodu za vystoupení a čestnou stráž u pomníku. Dále spolek poděkoval majiteli parku, Ing. Robertu Schmidtovi, za jeho bezplatné propůjčení ke slavnosti.
Podzim však spolek opět zastihl ve vážných problémech mezi členy výboru. Je proto doporučeno svolat valnou hromadu. Jednou z příčin rozkolu bylo i to, že jednatel spolku Smetka, neudělal zápis z jednání a za toto byl podle § 17 stanov vyloučen. Začátkem listopadu byla sestavena komise, která měla navrhnout nové členy výboru. Ten byl nakonec 9.11.1924 navržen v následujícím složení :
Ponke František předseda
May Gabriel I. režisér
Novák František I. režisér
sl. Mayová Ludmila II. režisér
Fikar Josef správce domu
Jaroš František rekvizitář
Zklidnění přináší další akce souboru. Tou je Mikulášská zábava, která se koná 7.12 a přináší zisk 490,- korun.
Na Boží hod přicházejí ochotníci s představením Domov, na které jsou opět vyvěšeny plakáty. Hra přináší zisk 219,- Kč.
Poslední výborová schůze tohoto roku, 28.12., není jen formálním zakončením poměrně bouřlivého roku v činnosti spolku, ale je na ní přednesen návrh nových stanov a návrh přihlášení se do ÚMDOČ (Ústřední matice divadelních ochotníků československých).
Řádná valná hromada , konaná dne 4.1.1925, schvaluje změnu stanov a uklidňuje situaci ve spolku. Maškarní merenda, pořádaná místo klasického plesu, přináší spolku zisk 254,89 korun. Soubor se opět vrací k jednání s místními hasiči o převedení stávajícího jeviště do majetku ochotníků. Do souboru jsou přijati noví členové, a to sl. Hlaváčová M., Pisk Josef, Kiminich Břetislav a Marunka Jan. Divadelní hra Manžel Putička přináší spolku zisk 195,50 Kč. Místní škola žádá o propůjčení pódia na besídku. Spolek dále děkuje za dar do tomboly na Maškarní ples Ludvíku Císařovi. Výbor dále schvaluje novou hru Vojnarka, která byla hrána s poměrně velkým úspěchem. Přinesla spolku zisk 108,90 Kč. Výtěžek byl rozdělen na 50,- Kč pro Červený kříž a 50,- Kč pro Masarykovu Ligu. Dále se ochotníci zabývají elektrifikací obce, která by přinesla další zkvalitnění i pro činnost souboru. Poměrně dobrá spolková činnost si vyžaduje také užívání státních symbolů. Proto výbor projednává návrh na pořízení praporu, který by byl používán při významných spolkových a státních událostech. Podzim roku 1925 přináší další starosti s vybudovaným pomníkem pro padlé v I. světové válce, protože se ukazuje, že je nutno toto prostranství oplotit. Ochotníci také pořádají zájezd do Německého Brodu. Spolek připravuje slavnostní koncert, který by měl přispět ke sdružení lidu a k velkému kulturnímu zážitku. Koncert se konal dne 29.9.1925. Na podzim jsou také přijímáni noví členové Císař, paní Císařová a Kmoníčková, Novák a Reklam, který dává příspěvek 50,- Kč. Mění se také složení výboru, do kterého je kooptován Jan Ponke. Na 6.12. je schválena již tradiční Mikulášská zábava, která vynese příjem 257, 80 Kč. Na 13. únor 1925 je připravován ples. Na konci roku 1925 má soubor celkem 45 členů. Spolek předává částku 100,- korun místní knihovně. Jako již pravidelně je na konec roku připravována valná hromada, ze které vzejde poměrně zajímavá výzva : „ Nejsme spolkem politickým, zveme vás všechny do práce, proto toho, nejsi-li členem spolku našeho, neotálej přistoupiti.“ Valná hromada schválila složení výboru, do něhož byli zvoleni Ponke František, Fikar Josef, May Gabriel, Ponke Jan, Brož Jan, Satrapa a Běhounek.
Již několikátým rokem se táhne jednání s hasiči o předání jeviště. Proto jednání výboru navštívil Fenc Václav, zástupce hasičů, aby se stav dovedl ke zdárnému konci. Klasický ples, který spolek pořádal, byl v tomto roce nahrazen plesem maškarním, protože takováto akce bude pro kasu spolku výnosnější. Ples přinesl zisk 58,60 Kč.
Léto je dobou, kdy ochotníci připravili další premiéru s názvem Když služebnictvo stávkovalo. Spolek také připravuje na 1.8. velkou zahradní slavnost, která však pro nepřízeň počasí byla přesunuta do hostince. Na konci léta také ochotníci uvolňují finanční prostředky na opravu pomníku padlých. Ze spolku v této době vystupují slečny Mayová Marie a Ludmila.
V listopadu spolek začíná připravovat Mikulášskou zábavu, na kterou bylo pozvána hudba pana Bolecha. Do spolku vstupují noví členové Kotynek Alois a Brásk Josef. Před Vánoci se tradičně schází výbor, který hodnotí zábavu, zisk 400,- Kč a připravuje valnou hromadu. Mimo valnou hromadu, svolanou na 6.1.1927, je také připravován na 8.1. ples.
Valná hromada schvaluje nové složení výboru ve složení : Fikar Josef předseda spolku
Běhounek Václav jednatel
Kazda Jan pokladník
Satrapa Václav
May Gabriel
Ponke Jan
Kotynek Alois
Kazda Alois
Běllan
Začátkem roku 1927 kupuje spolek nové skříně na rekvizity, tři selské kroje a schvaluje novou hru Pytlákova dcera. Tato hra má být také hrána pohostinsky ve Věži. 13. ledna do spolku vstupují noví členové, Kotynek Karel, Fikar Rudolf a Hlaváčová Magdaléna. Výbor schvaluje propůjčení jeviště místním skautům na den 27.3. 1927. Název hry, ani autor nejsou uvedeni.
Členové výboru se vydávají na jednání do Věže. Po návratu konstatují, že hostinský Pavlíček i velkostatkář Robert Strangler velmi ochotně přislíbili pomoc při organizování divadelního představení. Hostinský Pavlíček poskytl prostory bezúplatně, i vytápění sálu poskytl velkostatkář Strangler bezúplatně. Pytlákova dcera ve Věži přinesla spolku zisk 116,90 Kč. V dubnu je schváleno další představení s názvem Ferdinand spí. Spolek také schvaluje návrh na prodání jeviště a vybudování většího. Ochotníci věnují dalších 30,- Kč na Masarykovu Ligu. Na červen je schválena nová hra Andulka Šafářova.
Léto přináší další vyhrocení mezi ochotníky. Místopředseda spolku vystupuje proti jednání bratří Antonína a Františka Smetkovým, kteří v průběhu divadelního představení Andulky Šafářové vystoupili a hrubě uráželi spolek. Proto spolek podal prostřednictvím právního zástupce Dr. Neurena žalobu. Oba bratři dostali pokutu 30,- Kč a museli uhradit i soudní výdaje ve stejné výši 30,- Kč. Po tomto incidentu si ochotníci připravují na 24.7. další zahradní slavnost. Ze spolku je vyloučen Václav Heruka a do spolku naopak vstupuje Čeněk Hodač . Zahradní slavnost se tentokrát neobejde bez povolení Okresní politické správy v Německém Brodě, kam členové výboru vyjíždějí 18.7. Zahradní slavnost je velmi podařenou kulturní akcí, přinese však prodělek 40,10 Kč.
Podzim tohoto roku přináší spolku nákup nového jeviště. Nejdříve je vybíráno z několika nabídek a zakázku získává firma Ferta. Ten si však dodatečně klade další finanční požadavky a tak spolek od dohody ustupuje. Pro vybudování je tedy vybrána firma Kyjovský. Ochotníci na toto nové jeviště připravují hru Svatojánské ohně. Je také připravována Mikulášská zábava. Výbor zamítá žádost z Herálce o zapůjčení knih proto, protože jim ještě nebyly vráceny knihy již půjčené. Na stavbu nového jeviště je projednávána půjčka u Městské spořitelny v Německém Brodě, kde má spolek i svůj účet. Na jeviště také půjčuje Václav Běhounek částku 1.000,- Kč a dalších 1.000,- Kč půjčují další tři členové výboru. Svatojánské ohně i Mikulášská zábava přinášejí spolku zisk 938,50Kč. Na vánoční svátky je připravována nová hra Šofér. I hra Šofér je pro spolek poměrně úspěšná. Výbor svolává na 8.1.1928 řádnou valnou hromadu. Dále do spolku přicházejí noví členové Jaroslav Jirák, Jan Hlaváč, Dubnová Marie a Anežka z Malé Lípy. Ze spolku naopak odchází sl. Marie Pokorná. Výbor projednává a navrhne valné hromadě zřídit členské legitimace.
Rok 1928 začíná jako již tradičně valnou hromadou spolku. Mimo hodnocení činnosti proběhla i volba výboru, kde došlo ke změně ve vedení spolku. Předsedou byl zvolen May Gabriel, poprvé se ve výboru objevuje nová funkce místopředsedy, do které byl zvolen Fikar Josef. Jednatelem je Ponke Josef, pokladníkem Kazda Alois, režisérem Bellan Kuglbert, správcem jeviště je Běhounek Václav.
Do spolku se postupně vkrádají rozpory, které se vyhrocují již za necelý měsíc, kdy se funkce režiséra vzdává Kuglbert Bellan. Výbor již tradičně připravuje ples. Místo Kuglberta Bellana je do funkce zvolen Ponke Jan. Ples se stává velice zdařilou vesnickou akcí a přinese spolku zisk 184, 60 Kč.[1] Výbor schvaluje pořádání dvou představení a to Ve stínu nenávisti a Charleyova teta. Nedisciplinovanost a neposlušnost členů při zkouškách vedou k dalším rozporům v souboru. Ponke Jan však situaci nezvládne a poměrně hrubě se chová vůči hercům, za což dostává od výboru důtku. Po tomto potrestání, po necelém měsíci činnosti, rezignuje na svoji funkci. Spolek si na doplacení jeviště schvaluje půjčku od místních hasičů 2.000,- Kč. Jeviště tak bude definitivně patřit divadelnímu spolku.
6.dubna, pro přetrvávající rozpory, je v souboru svolána mimořádná členská schůze, kde Jan Ponke opět podává svoji rezignaci, ale výbor ji nepřijímá. Vzhledem k prohlubujícím se rozporům vystupuje Václav Merunka z Malé Lípy ze souboru. Již schválená půjčka od místních hasičů je zrušena a je rozhodnuto, že každý člen výboru spolku půjčí 300,- Kč na 4,5 % úroku na dobu neurčitou. Výbor dále schvaluje pořádání dalšího představení To byla noc, které přinese zisk 113,60 Kč.
Dalších několik výborových schůzí se neslo v pokračujících rozporech, až bylo dne 10.7. 1928 rozhodnuto, že se nebude konat tradičně velmi úspěšná zahradní slavnost. Místo ní bylo schváleno pořádání divadla v přírodě. To se však také nekonalo. Následná výborová schůze 31.8. schválila návrh na hru Převrat, která byla velice dobře přijata, a spolku také přinesla zisk 458.40 Kč. Do souboru je přijat učitel Beneš. Jednání také kritizuje přístup Václav Běhounka, který nesložil slíbených 300,- Kč na doplacení jeviště a za něho tyto peníze musel složit Václav Satrapa.
Začátek prosince již v činnosti spolku tradičně patří pořádání Mikulášské zábavy. Ta byla schválena na 8.12.1928. Mikulášská zábava byla velice zdařilá a mimo jiné přinesla souboru zisk 281,90 Kč. Výbor také chystá přípravu valné hromady a schvaluje na 19.1.1929 ples pod názvem Věneček.[2]
Nový rok 1929 je spolkem oslaven velice pracovně. Již 1.ledna se schází valná hromada spolku, na které je přítomno pouze 19 členů. Valná hromada projednává stav ve spolku a mimo jiné si schvaluje navýšení členských příspěvků na 6,- Kč za člena.
Následné jednání výboru ruší zákaz účasti bratří Smetkových na akcích spolku. Je také zvolen výbor, kde se opět objevuje Kuglbert Bellan jako režisér a nový učitel Bedřich Beneš jako správce domu.
Věneček, akce zejména pro místní mládež se setkal s velikým úspěchem. Na jaro připravují ochotníci další divadelní představení Radostná událost. To však bylo odsunuto až na 7.4. 1929. Výbor dále souhlasí s propůjčením jeviště Okresnímu svazu družstevních rolníků na 24.3. s tím, že svaz přenechá polovinu zisku divadelnímu spolku. Divadelní představení Radostná událost přináší spolku zisk 149,25 Kč a propůjčení jeviště 35,- Kč.
Podzim roku 1929 s sebou přináší další premiéru místních ochotníků, tentokráte hru Chyba lásky. Je také připravována tradiční Mikulášská zábava. Do spolku vstupuje nový člen pan Klofáč. Konec roku 1929 přináší doplacení půjček členům výboru na jeviště, čímž se spolek definitivně stává jeho majitelem. Místním hasičům je zaplacen poplatek 100,- Kč. V již tradiční vánoční čas spolek vždy přichází s nějakým divadelním představením. Tentokráte je to hra Stíny z hlubin. Dále je svolána na 6.1.1930 valná hromada spolku.
Jednání valné hromady se však setkává s poměrně velikými problémy. Na jednání není přítomno dostatečné množství členů a nakonec se ho účastní pouze 12 členů. Po dvou letech dochází také ke střídání ve vedení výboru. Předsedou je zvolen Ponke František, místopředsedou Fikar Josef, jednatelem Beneš Bedřich, pokladníkem Klofáč František a správcem domu Ponke Jan. Na připravovaný ples je navrženo provozovat vlastní bufet, což by spolku mělo přinést větší zisk.
Výborová schůze na svém jednání 14.2.1930 rozhodla, že divadelní ochotníci nebudou pořádat u příležitosti oslav 80. narozenin prezidenta republiky žádné oslavy. Maximálně bude nastudováno nějaké divadelní představení.
Již za dva měsíce po zvolení do výborové funkce správce domu na ni František Ponke rezignuje. Rezignace však není výborem přijata z důvodu slibů o zaplacení jeviště. Ples přináší mimo spokojenosti občanů také slušný zisk 306,60 Kč. Do souboru vstupují noví členové, Hauptman Jaroslav a Kubát Jaroslav. V dubnu, po projednání situace, stahuje Ponke František svoji rezignaci.
S podzimem do spolku přichází i nový muž, který se stává režisérem souboru. Je jím Kiminich Břetislav. Spolu s ním do souboru přicházejí Pižl František a Fikar Rudolf. Ten se také podílí na novém divadelním představení pod názvem Hanzelínova kometa, která přinese zisk 84,70 Kč. Soubor s touto hrou také hostuje 30.11.1930 v Lípě. Na 7.12 připravována Mikulášská zábava a tradiční vánoční představení. Mikulášská zábava se stala velice dobrou akcí. Na Boží hod byla plánována Stružného hra Žabec, ale nakonec byla hrána hra Táňa. Dále, koncem roku, nahlašuje výbor na Okresní úřad v Německém Brodě za rušení při divadelním představení pana Vávru Č. s návrhem zákazu vstupu na akce ochotníků. Na 4.1.1931 je schváleno konaní valné hromady spolku.
Valná hromada spolku, jako v loňském roce, měla veliký problém s usnášeníschopností. Bylo zde přítomno pouze 19 členů ze 42. Do spolku vstupují na valné hromadě noví členové a to Dubnová Anna, Kubátová Božena, Císařová Libuše, Sochorová Libuše, Kotinková Marie a Pecha František. Poprvé v dějinách spolku jsou do výboru zvoleny dvě ženy. Jsou to Císařová Libuše a Hlaváčová Marie. Volba výboru přináší mnoho problémů. Šest z navržených členů funkci odmítá. Dva se pro jistotu na jednání valné hromady ani nedostavili, protože měli strach ze zvolení. Jednání bylo přerušeno a pokračovalo až po projednání kandidatury jednotlivých členů. Výbor byl nakonec zvolen.
Na svém prvním jednání, 4.1.1931, výbor následně po valné hromadě přikročil k volbě funkcí. Předsedou byl zvolen Fikar Josef, místopředsedou Jaroš František, jednatelkou Císařová Libuše, režisérem Kiminich Bedřich, Hlaváčová Marie za správce domu, pokladníkem Satrapa Václav. Výbor po volbě projednává kulturní akci pod názvem Večírek. Ta se konala dne 24.1. a byla velice zdařilá. V jejím průběhu vystoupilo několik ochotníků s recitací, písněmi a tanci. K dobré náladě přispěla družná atmosféra. Velmi k ní přispěly i nové členky, které vtipnými básničkami na své mužské kolegy sklidily veliký úspěch. Za odměnu jim muži koupili několik půllitrů piva. Akce přinesla pokladně i slušný zisk ve výši 177,10 Kč.
Další jednání projednávalo uvedení nové hry Tenkrát ještě kvetla láska, která měla být uvedena 7. března. Do tohoto divadelního představení měli zasáhnout i učitelé místní školy, kteří dostali úkol nacvičit nějakou společnou báseň nebo píseň. Do spolku přichází nový člen pan Stampfer. Toto představení sklidilo dosud největší úspěch v historii spolku. Byla zde i dosud největší návštěva, jak místních, tak přespolních obyvatel. Ve spolku také poprvé hostoval přespolní herec Valenta z Lípy. Všichni účinkující sklidili potlesk na otevřené scéně.
Spolek příchodem žen do výboru a větším zapojením mládeže do ochotnické činnosti začíná získávat na kvalitě. Mládež si pro sebe začíná připravovat na 14.4. večírek pod názvem Věneček. Jak divadlo, tak i podařený Věneček přinášejí do spolkové kasy velice slušný zisk. Činnosti spolku tímto velikým úspěchem vyvstává problém, kam a na co usadit diváky. Vedou se tedy jednání o nákupu nových divadelních lavic. Další divadelní představení, Mahelovo Nebe, peklo, ráj, mělo u diváků také obrovský úspěch. Jako již tradičně bylo na svátky naplánováno divadelní představení To neznáte hadimršku. Mikulášská se již tradičně měla konat po Novém roce, stejně jako svolaná valná hromada spolku. Spolek po několika posledních velikých úspěších vyplatil poslední dlužné částky svým členům a je tak definitivně bez dluhů.
Tak jak velice úspěšně končí rok 1931, tak poměrně smutně začíná rok nový, rok 1932. Na svolané valné hromadě je přítomno jenom 12 členů. To je dosud nejnižší účast na jednání spolku. I tak bylo projednáno několik důležitých věcí. Ochotníci se rozhodli nakoupit nové dekorace a upravit kulisy. Ze spolku odchází z důvodu stěhování režisér pan Kiminich.Do spolku přichází nový člen, a to pan Pižla, který se stává režisérem spolku.
Polovina roku 1932 přináší rozuzlení v potřebách uspokojit hojné návštěvy na divadelních představeních. Spolek nakupuje 30 židlí a stolky na jeviště. Ochotníci připravují hru Libuše Baudyšové Právo. I tato hra sklidila mezi obecenstvem veliký úspěch. V měsíci červnu žijí ochotníci přípravou oslav M. Jana Husa. Na 5.7. je naplánován lampionový průvod, na který ochotníci nakoupili lampiony a svíčky, který bude zakončen u pomníku padlých položením kytice.
Poslední veliké úspěchy vedou ochotníky k myšlence vybudovat stálé jeviště.
Mládež si na podzim připravuje svoji již osvědčenou akci Věneček. Jenže v tomto roce vyvstal v přípravě zásadní problém. V obci není dostatek děvčat, což se začalo projevovat i v činnosti spolku. I tak měl ale Věneček veliký úspěch. Na podzimní měsíce si ochotníci připravili další hru pod názvem Děvče od Čerchova, ve které poprvé v historii spolku vystupovalo dítě, a to malý Jakš. Ve hře byla oceněna nejvíce výprava a světla. Je jasné, že výkon na jevišti byl základem opět velikého úspěchu.
Konec roku se opět nese v přípravě Mikulášské zábavy a Valné hromady spolku. S velikým úspěchem poslední hry vyvstává problém s nasvícením jeviště. Do uvedené hry byla použita veškerá soukromá zrcadla ze vsi, která byla použita na zadní nasvícení. Spolek se rozhodl, že obíhat domy a půjčovat si zrcadla není již vhodné, proto výbor schválil nákup plechu, který by měl zrcadla nahradit.
Valná hromada , která se konala 15.1.1933, konstatovala jednoznačně nárůst kvality činnosti spolku. Nebyly již problémy s účastí, ani volba výboru nebyla tak dramatická, jako v předešlém roce.
Po šesti letech se do čela spolku vrací Fikar Josef. Místopředsedou je Ponke Jan, pokladníkem Satrapa Václav, jednatelem Císařová Libuše, režisérem, Císař Ludvík, správcem jeviště Fikar Ludvík, náhradníkem Pecka František a Koltink Alois.
Velký úspěch měl opět Věneček, na který přispělo mnoha dary místní i přespolní obyvatelstvo, a tak mohl být konstatován také slušný zůstatek pro spolkovou kasu, a to ve výši 176,85 Kč. S úspěchy přichází i potřeba archivace dokumentů o činnosti spolku. Proto si spolkový výbor odsouhlasil nákup spolkové fotokroniky a pořadače na plakáty. Dále bylo rozhodnuto o nákupu nových divadelních knížek. Jaro roku 1933 je provázeno doplňováním inventáře a to jak do hlediště, tak na jeviště. Spolek připravuje novou hru od Preissové Jaro v podzámčí. Toto představení se již konalo na nových židlích pro obecenstvo, a stará prkna, která sloužila jako lavice, byla za 30,- Kč prodána. Hra měla opět veliký úspěch.
Důležitým krokem pro další rozvoj Thálie v Květinově měla dohoda s novým hostinským Svobodou. Ten bezplatně pronajal prostory sálu a další prostory pro divadelní činnost.
Na počest vzniku republiky se spojili ochotníci, hasiči a školní žáci a připravili společné slavnostní vystoupení.
Mikulášská zábava se v roce 1933 nekonala, protože byla nahrazena divadelním představením pod názvem Čertisko a nadílkou pro děti v obci. Jak hra, tak nadílka sklidily mezi přítomnými veliký úspěch.
Na Boží hod vánoční připravují ochotníci již tradičně nějaké představení. Tentokráte to byla Jiráskova Kolébka. K velikému úspěchu přispěla velmi bohatá výprava, skvělé výkony herců a také fakt, že poprvé v historii spolku směla po souhlasu školní správy na představení školní mládež. V samém závěru roku 1933 abdikuje na svoji funkci pokladníka Václav Satrapa. Vzhledem k blížící se valné hromadě funkci pokladníka převzal předseda.
Valná hromada roku 1934 se konala 14. ledna. Bylo na ní přítomno 22 členů spolku. Výbor se od poslední volby moc nezměnil, až na místopředsedu Josefa Slavíčka a novou funkci přísedící, kterou zastávala Anděla Fikarová. Ostatní funkce zůstaly, včetně odstoupivšího Václava Satrapy. Valná hromada konstatovala velice kvalitní divadelní práci a narůstající zájem veřejnosti o činnost spolku i návštěvnost na jednotlivých akcích spolku. Valná hromada spolku byla také informována o faktu, že se ve výboru ztratila pojistná smlouva, a tak výbor dostal uloženo požádat pojišťovnu vystavení duplikátu smlouvy. Dále bylo odsouhlaseno, že v roce 1934 se nebude konat ples a u příležitosti oslav pana prezidenta se bude hrát hra Vrah.
Tato hra sklidila mezi přítomnými veliký úspěch, což se odrazilo i v přínosu do pokladny spolku ve výši 242,80 Kč. Na Velikonoce si ochotníci připravují další hru pod názvem Zemský ráj to napohled. Dále byl iniciován návrh na zřízení rezervního fondu pro činnost spolku, kam by se ukládalo 20% z čistého příjmu pro případ potřeby, a na možnost pořádat i hry s nákladnější výpravou.
Na 29.4. byla plánována další hra, a to Kvapilova Oblaka. Představení se však konalo až 1. května. Podobně jako hry předcházející, tak i tato hra měla úspěch nejen mezi diváky, ale také pro spolkovou kasu.
Na počest vzniku republiky připravili ochotníci hru Richarda Branalda Česká maminka. Dále byly připravovány hry Podzimní svítání a Piskořova hra Na růžích ustláno. Ochotníci také připravují tradiční Mikulášskou zábavu.
Poslední výborová schůze 11.12. 1934 přichází také s návrhem na nastudování vysloveně dětského představení, což se setkalo s velikým pochopením. Rok 1934 končí soubor s 38 členy.
První jednání výboru se schází 22.1.1935 a konstatuje opět veliký úspěch her, které byly hrány na konci minulého roku. Úspěch byl i v zisku z těchto představení. Navíc výbor připravil poprvé v historii inventuru pro jednání valné hromady, svolané na 27. ledna.
Veliký úspěch předešlého roku nijak neovlivnil značnou neúčast na jednání valné hromady. Začátek byl celkově posunut o dvě hodiny, protože byla veliká neúčast. Nakonec se sešlo pouze 15 členů. Jak jsem se již zmínil, připravil výbor inventurní seznam inventáře spolku. Pro názornost jsou jako příloha tehdy používané kulisy (příloha str. 341). V seznamu bylo uvedeno :
kulisy dvou místností
kulisy dvou stromů
kulisy návsi
kulisy zahrady
kulisy plotu
kulisy terasy
kulisy dvou keřů
kulisy dvou kamen
4 podstavce
2 police
1 skříň
1 stolek oválný
1 stolek březový
1 březová lavice
1 březová lavička
1 knihovna
1 kulatý stůl
1 věšák
1 elektrický zvonek
1 skříňka na telefon
1 nosítka
6 pánských klobouků
3 pánské čepice
2 dámské klobouky
3 vojenské kabáty malé
1 vojenský kabát velký
2 selské kalhoty
1 selská vesta
2 hole
2 vrhače světel (reflektory)
2 záclony bílé
1 zelená záclona
1 dečka velká
1 dečka malá
1 pohovka
1 zábradlí
2 stojánky pro muzikanty
1 truhla
30 židlí
9 lavic
1 puška
1 šavle
1 krabice na líčidla
1 paruka
20 lampiónů
180 divadelních knížek
28 divadelních aktovek
Celková hodnota majetku Čtenářsko ochotnického spolku v Květinově činila k 27.1.1935 částku 6.026,- Kč. Valná hromada ještě přijala nové členy, Nováka Františka a Budlovského Rudolfa.
Po valné hromadě 30.1.1935 se opět schází výbor, kde je provedena volba výboru. Opět dochází k zásadním změnám ve složení výboru i ke vzniku nové funkce archiváře. Do čela spolku se staví May Gabriel, místopředsedou je zvolen Koltink Alois, správcem domu Pecha František, rekvizitářem je zvolen Slavíček Josef, archivářem Fikar Rudolf. Do výboru nebyly zvoleny ženy a to se hned odrazilo na kvalitě zápisů a dalších dokumentů, které jsem používal jako prameny. Dále bylo pro zkvalitnění práce souboru rozhodnuto o nakoupení paruk od holiče pana Havla za částku 15,- Kč. za kus. Starý prapor, který spolek zakoupil před deseti lety, již nevyhovuje, a je proto rozhodnuto o koupi nového praporu na žerdi dlouhé 5 m. Spolek ho nabídne ke společnému využívání i místním hasičům. Tradiční zimní ples je nahrazen masopustní zábavou, která má přinést spolku větší zisk do spolkové pokladny. Zábava se má konat 24.února. Dále byla naplánována divadelní hra Lucerna.
Jak masopust, tak Lucerna měly mezi zúčastněnými veliký úspěch. Velice byla chválena hudba a nakoupené nové dekorace. Celkový přínos pro pokladnu spolku byl 442,10 Kč. Při ochotnickém spolku se opět aktivizuje činnost mužského pěveckého kroužku, kam dochází 18 mužů.
21. dubna je hráno další divadelní představení Jedenácté přikázání. Jeviště je také propůjčeno školní mládeži, která na něm sehraje dne 30.5. své představení. V pramenech není uveden název ani autor díla. Spolek také 31.5.1935 půjčuje obci bezúročně částku 1.000,- Kč na jeden rok. Pokud obec nebude moci splátku uhradit, bude jí lhůta automaticky prodloužena.
Příprava oslav M. Jana Husa je opět plánována daleko dopředu. Součástí oslav bude lampiónový průvod, recitace veršů, vystoupení pěveckého kroužku. Dále bude následovat zapálení ohně, zpěv hymny Hranice a vše bude zakončeno zpěvem státní hymny. V rámci příprav na oslavy abdikuje Ludvík Císař na funkci režiséra, kterou po něm přebírá Jan Klofáč.
Zima je opět ve znamení Mikulášské zábavy, která však tentokráte neměla valný úspěch. I Jan Klofáč rezignuje na svoji funkci a role režiséra spolku přebírá Josef Slavíček. Na Boží hod je připravována hra Zlatý liják, jež se však setká s velmi malou návštěvností.
Výbor, který hodnotil práci minulého roku, se sešel na svém jednání 3.1.1936 a na 6.1. svolal jednání valné hromady. Valná hromada se sešla, jako se již stalo tradicí, s velikým zpožděním. Začátek musel být několikrát posunut, až se nakonec sešlo 19 členů. Jednání zhodnotilo uplynulý rok a zvolilo nový výbor.
Ten se schází na následném jednání, kde jsou voleni jednotliví funkcionáři. May Gabriel je opět postaven do čela spolku, jednatelem je Slavíček Josef, pokladníkem Koltinek Alois, režisérem je poprvé žena, sl. Císařová, správcem domu Pokorný František, rekvizitářem Fikar Rudolf. Pánové Císař a Klofáč jsou členy výboru.
Po dlouhé době není u příležitosti oslav 7.3.plánováno žádné představení, ale pouze pěvecká akademie. Tyto oslavy dostal na starosti učitel Beneš. Divadelní představení je plánováno až na duben, kdy mají ochotníci přijít s kusem Libenčský jemnostpán. Jak pěvecká akademie, tak divadelní představení přinesly souboru sice zisk, ale bez většího ohlasu mezi přítomnými.
Spolková činnost pomalu stagnuje. Také se zde odráží celospolečenská situace a obavy z nástupu fašismu v Evropě k moci. Soubor se na několik měsíců odmlčel a k činnosti se vrací až přípravou Mikulášské zábavy a přípravou tradičního božíhodového představení, kterým má být tentokráte Žabičky pana profesora. Toto představení měl již režírovat nový režisér, Fikar Rudolf.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.