Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Plzeň, Na hraně 2023 - program.

NA HRANĚ 2023
Postupová přehlídka experimentujícího a studentského divadla pro kraje Plzeňský a
Karlovarský s výběrem na národní festivaly Šrámkův Písek a Mladá scéna (Ústí nad Orlicí)
Moving Station, Plzeň, 14.-16. 4. 2023

PÁTEK 14. 4.
9:15 / 10 min. / velký sál / Slavnostní zahájení

9:25 / 50 min. / velký sál / Kastrol: Děti nového světa / student
Režie: Michal Ston
Hrají: Michaela Adámková, Tereza Herbst, Kristýna Hrstková, Tereza Hrubá, Kryštof Choura, Tobiáš Choura, Josefína Jelínková, Anežka Košatková, Martin Petruň, Matouš Petruň, Ema Sosnová
O souboru: Velmi zkušený, sehraný a radostný divadelní soubor.
O inscenaci: O dětech. Dětem.

10:45 / 45 min. / velký sál / RATATAVERITA: Klobouk z růže / student
Režie: Samuel Zheng
Hrají: Alena Bursová, Alžběta Rokytová, Barbora Petrášková, Dominika Chomátová, Eliška Šámalová, Jindřich Sklenář, Kateřina Bobysudová, Sára Václavovičová, Tomáš Štork, Věra Mauleová, Viktorie Bechná
O souboru: RATATAVERITA je soubor nyní již 12 studentů, jež rádi zpracovávají vlastní a ideálně kontroverzní témata, která je určitým způsobem štvou. S naším druhým představením a novou sestavou, tak pokračujeme v tradici a představujeme sociální drama Klobouk z růže, do kterého se snažíme vložit veškerý zbylý náboj energie, která již vlivem přijímaček a maturity utrpěla značnou škodu.
O inscenaci: Každý ví, jak takový klobouk z růže vypadá, jaké podoby na sebe bere a kdo nám ho nasazuje. Ale daleko těžší je pro nás se ho zbavit. S potupou si ho necháme nasadit každý den v práci, ve škole, na ulici. Po čase si na něj zvykneme, ani se už nesnážíme ho sundat, smíříme se s ním. Ne všichni jsou však tak poddajní a je to jen otázka času, než se někdo vzbouří.

11:40 / 90 min. / malý sál / diskuse oběd

13:20 / 38 min. / velký sál / Ztraceni v obýváku: Se zlomeným křídlem / experiment
Režie: Samuel Zheng
Hrají: Barbora Petrášková, Dominika Chomátová, Jindřich Sklenář, Kateřina Bobysudová, Sára Václavovičová, Věra Mauleová, Viktorie Bechná
O souboru: Ztraceni v obýváku je odnož většího souboru RATATAVERITA, složena z 8 studentů se zápalem tvořit více než jen jedno představení. Zajímáme se zejména o experimentální tvorbu a cílíme na jisté odlišení od čehokoliv, co jsme kdy zkusili.
O inscenaci: David se již po několik let brodí v temné hmotě, ze které jak se zdá není úniku. Neustále usiluje o to se nadechnout, ale už dávno byl udušen. Zbývají v něm jen poslední síly vzdorovat jím prostupujícímu hnusu. Přeci jen se ale najde pár záblesků, co mu pomáhají bojovat. Ale šance na vyproštění jsou nízké. Pohybuje se totiž v těle člověka, co vidí stromy, jež nikdy nerostly. Vidí auta, co nikdy nenastartovala, a dokonce i lidi, co se nikdy nenarodili. Nástrah je tak mnoho a čas se krátí.

14:25 / 15 min. / velký sál / Teens: Juno / student
Režie: Kolektiv herců
Hrají: Mika Pavlisová, Kevin Vašina, Šarlota Pojerová, Anna Kinská, Barbora Klimtová, František Světlík, Zuzana Dobrá, Magdaléna Kinská, Magdalena Heřmanová, Nela Sluková, Adriana Soukupová
O souboru: Teens to spolu s menšími obměnami táhnou už od druhé třídy. Pod křídly Dramacentra Johan vyrostli v osobnosti, které se vzájemně podporují, motivují a oceňují. A to v dobrém, i zlém.
O inscenaci: Z nadšení pro Penumbra podcast vznikla minutovka, která divákům umožní první setkání s Juno Steelem. Některé diváky potěší, jiné rozesmutní a někoho možná dokonale zmate. Ve světě Juno Steela je totiž možné cokoli.

14:50 / 60 min. / velký sál / diskuse

16:00 / 20 min. / malý sál / IDI-klub: Rodinné večeře / student
Režie: František Kaska a soubor
Hrají: Kateřina Bobysudová, Alena Bursová, Barbora Sejrková, David Sejrek, Jindřich Sklenář, Lída Široká, Tomáš Štork, Sára Václavovičová, Alexandra Valdmanová, Samuel Zheng
O souboru: IDI-klub je studentské uskupení fungující na Gymnáziu Františka Křižíka v Plzni. Má za sebou inscenace Řvi potichu, brácho, Hexafor (Zlatý kolovrat), Nedokončený kalendář a jiné zádrhele. Rádi taky improvizujeme. Protože většina letos maturuje, budou asi Rodinné večeře poslední inscenací.
O inscenaci: U večeře řeší rodiny důležité problémy. Tak důležité, že večeře samotná často neproběhne. Neproběhne nikdo, jde veskrze o statické divadlo. Jde-li vůbec o divadlo. Rozhlasové (několika)minutové hry Josefa K. Plzeňského patří ke klenotům současné dramatiky. Pokusili jsme se je převést na jeviště, ačkoliv se velice bránily. Jde o inscenaci bez větších ambicí, chtěli jsme se pobavit a pokud to pobaví i diváky, tím lépe.

16:30 / 40 min. / velký sál / HOP-HOP BesHor: Vesmírné dobrodružství Ferdy a Gerdy / student
Režie: Tereza Horčičková a Tereza Besperátová pod supervizí vedoucího souboru
Hrají: Tereza Horčičková a Tereza Besperátová
O souboru: Dřív nás bylo víc.
O inscenaci: No, když je vás tu tolik, tak si napíšete hru a pak si jí zahrajete.

17:20 / 20 min. / malý sál / К.А.П.Е.Ц.: Mандрівники (český překlad Cestovatelky) / student
Režie: К.А.П.Е.Ц. a Dalibor Hapl
Hrají: Veronika Makohon, Olivia Volodko, Diana Postoiuk
O souboru: Soubor v aktuální inscenaci tvoří tři teenagerky, které se v důsledku války na Ukrajině dostaly do Plzně. Soubor vznikl v rámci plzeňského integračního střediska společnosti Člověk v tísni.
O inscenaci: Inscenace je volně inspirovaná knihou Malý princ a osobními zkušenostmi mladých hereček. Ty se podílely na konečné podobě divadelního výstupu. Inscenace je přístupná ve dvou jazycích – česky a ukrajinsky (titulky).

Řeč je pramenem nedorozumění (Antoine de Saint-Exupéry)

17:50 / 120 min. / malý sál / diskuse večeře

20:00 / 90 min. / velký sál / Kabaret Kajbar

SOBOTA 15. 4.
9:00 / 50 min. / velký sál / Aleštolové: Pravda Aleš / student
Režie: Michal Ston
Hrají: Filip Bartička, Anna Bošková, Luisa Fischerová, Dodo F. Matas, Viktorie Sichingerová, Adam Šmucr, Daniela Suchá, Jan Tichý
O souboru: Aleštolové jsou přestrojený soubor Mrož v krabici. Nejstarší, nejzkušenější soubor LDO ZUŠ Trnka. Velmi, velmi múzičtí lidé.
O inscenaci: Jedinečný muzikáleš. Aleš si vždycky přál udělat muzikál. Pak odešel. Zůstali jsme sami. A rozhodli se, že ten muzikál uděláme. Pro Aleše! Zvládneme to! Musíme! Protože Aleš se na nás určitě tam zezhora dívá!

10:25 / 15 min. / velký sál / AFrMa: Šťastný princ / student
Režie: kolektiv
Hrají: Magdaléna Karlíková, František Světlík, Adriana Soukupová
O souboru: AFrMa je součástí většího celku zvaného Teens, ze kterého se vyloupla skupinka kolem příběhu Šťastného prince. Spolupracují spolu již několik let a společně tvoří charismatickou skupinu plnou napětí, radosti, smutku i nadšení.
O inscenaci: "Kapka? Ty pláčeš?" Tak začíná jeden z příběhů, kde se snoubí naděje s utrpením a zisk se ztrátou. Na základě příběhu Oscara Wilda vznikla zdánlivě průhledná inscenace, kde spolu s diváky hledáme a objevujeme vlastní i cizí utrpení.

10:50 / 60 min. / malý sál / diskuse

12:00 / 40 min. / velký sál / HOP-HOP Drobky: Obraz Doriana Graye / student
Režie: Ondřej Šulc Králová
Hrají: Lucie Fořtová, Markéta Kollárová, Viktorie Simandlová, Anna Machková, Hedvika Chochelová, Toby Hechtů
O souboru: Jsme takové zbytky jednoho souboru, takové Drobky.
O inscenaci: Inscenace jako studie možností. Posedlost fyzickým vzhledem jako téma přístupné každému.

13:30 / 45 min. / velký sál / Six-pack: Nezkusíš, nevíš / student
Režie: soubor a Anna Pokorná
Hrají: Jakub Kouba, Martin Kulhavý, Martin Kupeček, Helena Janouschová, Nela Effenbergerová, Anna Janouschová, Lucie Kašparová
O souboru: Six-pack je divadelní šestisval složený ze sedmi tělesných částí. Mladí a úplně klidně neklidní ašští studenti. Takoví, co v pohraničí hraničí. Six-pack je vygenerován aktivní generací. Jsou boží. Boží zboží.
O inscenaci: Představení souboru Six-pack nahlíží do uzavřeného prostředí reality show. Jde o to, kam až zajde touha hrát a vyhrát. Kdo hraje? A kdo si s kým hraje? Co všechno vyleze na povrch a co zůstane skryté...

14:25 / 90 min. / malý sál / oběd diskuse

16:00 / 70 min. / velký sál / Divadelní soubor Li-Di: Modrovous – naděje žen / experiment
Režie: Lenka Růžičková
Hrají: Michaela Kučerová, Tereza Rozmarová, Lucie Seidl, Denisa Stehlíková, Eliška Švecová, Zdeněk Zajíček
O souboru: Soubor vznikl už v roce 1996. Ale z počátku byl jen přidruženou aktivitou k Literárně dramatickému oboru pro žáky ZUŠ. Za vznik divadelního souboru v pravém slova smyslu vděčíme především Mgr. Idě Venzhöferové, která je jakýmsi srdcem souboru dodnes, i když už její srdce nebije.
Svou divadelnickou kariéru v pravém slova smyslu jsme odstartovali v roce 1999 se sci-fi hrou „Přibližný pohled do vzdálené budoucnosti“ a od té doby pravidelně každý rok nastudujeme minimálně jedno celovečerní představení.
Za léta své existence jsme si už vyzkoušeli řadu žánrů a témat, objeli jsme se svými inscenacemi nejedno město a získali řadu ocenění. A v tom všem hodláme pokračovat i nadále.
V současné době máme přibližně 20 členů různého věku (16-70 let). Většina z nás prošla dramatickou průpravou na základní umělecké škole, ale rozšiřujeme se i o „obyčejné“ lidi, kteří se zajímají o divadlo a mají chuť se zapojit.
Naší domovskou scénou je klubové divadélko Minimax v areálu ZUŠ Litoměřice a pravidelně také hrajeme na jevišti litoměřického divadla Karla Hynka Máchy. Vyjíždíme i na zájezdy po celé republice a účastníme se řady divadelních přehlídek.
Nosným kamenem našeho souboru jsou především blízká přátelství, vždyť ta nejdelší zde trvají už přes 25 let.
O inscenaci: „Popelce konečně princ přiložil ten správný střevíc. Kdo by pomyslel na to, že s tímto naplněním nutno je říci – cé dé é ef, v botě je krev.“ Lyrické představení o ženském nitru, obětování a smrti, v němž má velké slovo
tanec.

18:00 / 60 min. / velký sál / NAKDYBYJAKOŽE: Mlha je spadlý mrak / student
Režie: Jolana Zacharová
Hrají: Gabriela Záhorcová, Anička Stehlíková, Timea Hlavicová, Jasmína Farkašová, Anežka Ponikelská, Nicol Tulejová, Anna Kupečková, Karolína Makrlíková, Nancy Knýřová, Martin Kupeček, Matyáš Nushart, Adam Černek, Daniel Emmerling, Prokop Stehlík, Adam Pjenčák, Filip Farkaš, Jakub Rohan, Pavlína Remešová
O souboru: Soubory Nakdyby i Jakože jsou v literárně dramatickém oboru v ZUŠ Roberta Schumanna v Aši od roku 2015. Žáci z NaKdyby začínali dramatickou průpravou, Jakože přípravným ročníkem dramatické výchovy. Protože se NaKdyby a Jakože spolu potkávají v různých projektech a spolupracují, rozhodli se, že společně nastudují inscenaci Mlha je spadlý mrak.
O inscenaci: Nález deníku otevřel příběh života, který se možná i blízko vás stal. Jde o zpověď ženy, která nám dá nahlédnout skrze střípky křivd z děctví, setkání s drogou, krizových situací, pobytu v léčebně, na složenou mozaiku lidského osudu.
Někdy je život rozostřený, jako by se odehrával v mlze. Člověčí nekonečné bloudění v mlžném oparu, s probleskávajícími světýlky mlžných klamů. Tápání, klopýtání, vztahující se ruce k mihotavé páře mlžného závoje, o který se nelze opřít bez pádu. Mlha, je vlastně chladný mrak, padající k zemi. Jako zbloudilá duše padající na studené dno bytí. Má paprsek touhy takovou sílu, aby rozkrojil závoj mlhy a záblesk světla ukázal naději nebo dokáže svým ostřím proříznout cestu až do tmy?

Inscenaci inspiroval skutečný životní příběh.

19:10 / 90 min. / malý sál / diskuse večeře

20:50 / 40 min. / velký sál / Dobrej matroš: Věř mi! / student
Režie: Terezie Pecharová
Hrají: Michaela Pajerová, Renata Pavlasová, Jiří Opava, Petr Juzek
O souboru: Dobrej matroš, to je taková velká divadelní rodina! Teď tedy spíš už malá. Ale to nevadí, hlavně, že se navzájem máme - v divadle i v životě.
O inscenaci: Vražda a čtyři podezřelí. Všichni tvrdí, že jsou nevinní a nabízejí svoje vysvětlení. Komu uvěříš a koho naopak označíš za viníka, milý diváku?

22:15 / 20 min. / velký sál / Přespolní, Vševily a Strakonice: Černá slepice / experiment
Režie: Přespolní
Hrají: Josef Pekárek, Jakub Jílek, Tereza Kortanová
O souboru: Přespolní – spřízněné duo dvou účastníků Loutkářské konzervatoře ze Vševil a Strakonic, které zkouší nové možnosti loutkového divadla.
O inscenaci: Na pozadí lidových zaříkadel a pověrečných textů se odehrává svět ovládaný vědou.

22:45 / 60 min. / malý sál / diskuse

NEDĚLE 16. 4.
10:00 / 40 min. / velký sál / Na poslední chvíli: Božena a Old Shaterhand / student
Režie: Zuzana Novotná pod supervizí Ondřeje Šulc Králové nebo obráceně
Hrají: Jan Rambousek, Zuzana Tekely, Barbora Netrhová, Tereza Kučerová, Michael Huk, Jan Kopál, Jiří Svačina, Zuzana Novotná
O souboru: Reliktní soubor, plný klenotů a výkvětů vzdělávání v Karlovarském kraji.
O inscenaci: „Do vyplutí mého parníku z Hamburku zpět na divoký západ zbývalo ještě pár dní...“
„Až u Chamu se krajina začala viditelně zvedat...“
„Ale ne, Barboro! Plnočelná nahota!!!“
„Šat nás dělí od světa zvířat. Jak by se ti líbilo, kdyby císař vládnul nahý?“
„Menuju se Sigmund a jsem tady s rodičema na vejletě." "To já byl původně taky chlapče.“

11:20 / 60 min. / velký sál / Mladivadlo: Léto v Laponsku / student
Režie: soubor
Hrají: Veronika Kavanová, Petra Vališová, Ondřej Křivánek, Michael Macháček, Pavel Vágai
O souboru: Absolventský soubor Literárně dramatického oboru litoměřické ZUŠ.
O inscenaci: Divadelní roadstory o dlouhé cestě na sever. Opuštěná krajina a prázdná silnice. Je léto. Lucie a Leoš stopují do Laponska. Před sebou mají polární kruh a za sebou hromadu problémů, o kterých si myslí, že zůstaly zapomenuté doma. Během dlouhého čekání na krajnici začíná minulost znovu ožívat. Hořká komedie pro 2 ženy a 3 muže.

12:30 / 90 min. / malý sál / diskuse oběd

14:10 / 50 min. / velký sál / Herecká škola Blanky Luňákové: Stůl / experiment
Režie: Blanka Luňáková
Hrají: Barbora Frýbertová, Marie Paulusová-Tesková, Dominika Pelešková, Yevgeniy Rozhko, Magda Těthalová, Daniel Vonášek
O souboru: Herecká škola Blanky Luňákové vznikla před lety jako škola zaměřená především na herectví a autorskou tvorbu.
O inscenaci: Z obavy před další vlnou lockdownu a pro eventuální možnost zfilmovat jednotlivé epizody a sdílet je na sociálních sítích, vznikl soubor hravých autorských povídek, které se točí kolem stolu a které si nanic nehrají.

15:50 / 70 min. / velký sál / Rytíři a víly ze ZUŠ Aš: Dvě eura dvacet / student
Režie: Pavla Hošková a soubor
Hrají: Dáša Žibrická, Linda Bucharová, Viky Dobešová, Honza Žibrický, Tonda Žoha, Kuba Kouba
O souboru: Rytíři a Víly započali svou divadelní cestu v pěti letech v ašské ZUŠce. Tahle partička je od začátku bez zásahu vyšší moci (rozumějte vedení ašské ZUŠky) genderově vyvážená – takže rozvrkočeně energická a nakonec v tvůrčím procesu fajnová.
Z úspěšných inscenací uvedu třeba Z deníku praštěný ségry a šílenýho bráchy, Pohoršovna, Rico, Oscar a přízraky, v posledních letech přišly na řadu "dospělejší" kusy - divadelní hra Blackout nebo Doma u Hitlerů. Členové souboru jsou pravidelnými moderátory koncertů školy a úspěšnými sólovými recitátory (když se jim chce:). Pavla Bugi Hošková
O inscenaci: Tak jako každé léto tráví Jérome i tyto prázdniny se svými šesti přáteli. A stejně tak jako každé léto pro ně i tentokrát chystá nějaký šprým, což všichni milují. Toto léto se rozhodne pro šprým za 2 eura 20. Princip je jednoduchý: na stůl položí 2 eura 20 a bude sledovat, jak dlouho tam peníze vydrží. Je mu naprosto jasné, že jednou drobné zmizí. Volně ležící peníze vždycky nějak zmizí. Vždycky je někdo sebere. Vtip spočívá v tom, kdo... A ještě zábavnější bude, až se na viníka nebo vinici přijde…

17:10 / 90 min. / malý sál / diskuse Slavnostní zakončení

Související Ročníky přehlídek

Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.