Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Plzeň, Na hraně 2022 - program.

NA HRANĚ 2022
Postupová přehlídka experimentujícího a studentského divadla pro kraje Plzeňský a
Karlovarský s výběrem na národní festivaly Šrámkův Písek a Mladá scéna (Ústí nad Orlicí)
Moving Station, Plzeň, 22.-24. 4. 2022

PÁTEK 22. 4.
16:40 / 15 min. / Zahájení přehlídky

16:55 / 50 min. / RATATAVERITA: Klec bez mříží
Režie: Samuel Zheng
Hrají: Jindřich Sklenář, Dominika Chomátová, Alena Bursová, Eliška Šámalová, Kateřina Bobysudová,
Jakub Čech, Sára Václavovičová
O souboru: RATATAVERITA je soubor jedenácti mladých herců, přátel, jež chtěli věci pojmout trochu jinak, než dosud v ostatních dramatických kroužcích zažili. Od začátku pandemie se nám podařilo vytvořit naše první představení Klec bez mříží a postupně pracujeme na našem divadelním, hudebním či dramaturgickém rozvoji.
O inscenaci: V malém bezejmenném městě se ztratila dívka jménem Veronika, která vzešla z rodiny násilnického otce. Matka s ní utekla, když byla malá, ale trauma z předchozích událostí si Veronika nosí i nadále se sebou a snaží se s tím vypořádat nadměrným užíváním drog a alkoholu. V životě se jí však na chvíli objevil záblesk zlepšení, a to, když potkala Vincenta. Oba jsou nezvěstní už pár týdnů a policie se je snaží najít na popud Veroniky sestry Gabriely, přičemž se postupně odkrývají různá temná zákoutí všech zúčastněných.

18:35 / 45 min. / Divadlo My: Svatá hlava
Režie: Renata Vordová
Hrají: František Kaska, Renata Vordová
O souboru: Divadlo My existuje již dlouho, dlouho, dlouho. V posledních letech se věnuje nepravidelnému projektu Čítání lidu. Svatá hlava je po delším čase pokus o divadelní tvar.
O inscenaci: Svatá hlava je oceněná novela (někdy nazývaná psychotická) mladé české autorky Hany Lehečkové. Nemá tátu, nemá práci, nemá přátele, v malé pohraniční vsi zažívá krušný život plný dluhů, šikany, posměchu, domácího násilí. Když ale vezme do ruky propisku a sešit, už není chudáček, ale svatý člověk obdařený nadpřirozenými schopnostmi. Život na pomezí reality a bludů. Než spasíš svět, zachraň sám sebe.
20:00 / 55 min. / DS Štace Kaznějov: Obcházení
Režie: Olga Pašková
Hrají: Olga Pašková
O souboru: Soubor Štace Kaznějov se datuje od r. 1979. Působí v divadelním klubu ŠUTR (Štace uvnitř této radnice) vybudovaném v suterénu Kaznějovské radnice. Součástí souboru je dětská sekce ŠTACINKA. Soubor Štace má tvůrčí rozsah od komediální i dramatické tvorby pro dospělé, až k pohádkové tvorbě pro děti. Štace se již od roku 1980 pravidelně účastní divadelních přehlídek. Od roku 2001 spolupořádá bienále národní přehlídky Divadla jednoho herce. V roce 2018 byl DS ŠTACE zapsán na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Plzeňského kraje a certifikován jako nositel zapsaného statku Ochotnické divadlo západních Čech.
O inscenaci: P.G. suita c moll (OBCHÁZENÍ) je hra o zamyšlení nad životem. Sama pianistka během hraní Peer Gynt suity myšlenkami utíká ke svému životu, přemýšlí, kým vlastně je. Je sama Peer Gyntem, nebo Solvejg, nebo dokonce Zelenou. Inscenace je propojena úryvky z básně Peer Gynt, autorskou poezií, autorskou hudbou a projekcí, která navazuje pocit myšlenek.
21:00 / 90 min. / diskuse

SOBOTA 23. 4.
8:50 / 130 min. / RAGUENEAU: Pan Polštář
Režie: Blanka Luňáková
Hrají: Robert Kotál Kunesch, Kateřina Hrdinová, Jiří Šmahel, Michal Čáp Havlíček, Petr Janda
O souboru: Divadelní soubor RAGUENEAU vznikl 7. 1. 2019. Do Plzně přivážíme zajímavé soubory z celé naší republiky s představeními, která jsou ověřená nejen naším vlastním zhlédnutím, ale též účastí na prestižních festivalech či postupových přehlídkách. Snažíme se pořádat pravidelný amatérský divadelní festival, který by přinesl divákům to nejlepší, co se za poslední rok urodilo na prknech amatérského divadla. Začali jsme též sami produkovat vlastní divadelní hry a prezentovat je.
O inscenaci: Hlavní povinností vypravěče je vyprávět příběh. A to přesně dělá Katurian K. Katurian a my s ním. Černočerná komedie o spisovateli z blíže neurčené totalitní země, kterému se zhmotní jeho povídky. Nejedná se o pohádku, jak by název mohl napovídat, ale nabízí se, že bratři Grimmové a H. Ch. Andersen by z tvorby spisovatele Katuriana nadšeni. Autor předlohy Martin McDonagh na podobné vlně humoru jako filmoví tvůrci Tarantino, Rodriguez či bratři Coenové.

11:10 / 60 min. / Antonín Puchmajer D.S.: Netopýr (kabaret)
Režie: Martin J. Švejda a kol.
Hrají: Barbora Jonášová, Sonia Koutová, Jakub Škorpil, Martin J. Švejda, Hana Tillmanová
O souboru: Divadelní spolek Puchmajer byl založený v roce 1991 posluchači katedry divadelní vědy Filosofické fakulty University Karlovy. Během své existence prošel různými personálními i uměleckými turbulencemi, vystřídal několik názvů (Kulturně divadelní spolek Puchmajer, Antonín D.S., Antonín Puchmajer D.S.), vždy však zůstal věrný ironii a černému humoru a snažil se – jak napsal teatrolog Zdeněk Hořínek – "otevřeně, ba drze vyslovovat k čemukoliv, co se mu nelíbí, co ho dráždí, co se mu hnusí."
O inscenaci: Kabaret o těch úplně, ale úplně nejzásadnějších věcech, jako je najít si dobrou práci, partnera na celý život a podobně. Protože pak se ti nemůže stát, že se jednoho rána vzbudíš, a zjistíš...

12:20 / 60 min. / diskuse
13:20 / 55 min. / čas na oběd

14:15 / 40 min. / Na poslední chvíli: Mechanická mandarinka
Režie: Soubor pod supervizí Ondřeje Šulc Králové
Hrají: Barbora Netrhová, Zuzana Novotná, Tereza Kučerová, Zuzana Tekely, Jan Kopál, Michael Huk, Jan Rambousek
O souboru: Soubor Na poslední chvíli působil na ZUŠ v Ostrově pod vedením Lucie Veličkové. Jeho poslední skupina pokračuje pod vedením Ondřeje Šulc Králové studiem ve třetím ročníku druhého stupně.
O inscenaci: Umíte si představit, že vám společnost nenechá žádný prostor pro vlastní vyjádření? Jediné, co smíte, je naplňovat její představy nebo se vzbouřit.

15:30 / 45 min. / Pivní bratři: František to udělal
Režie: Burian, Krajský, Tesárek
Hrají: Tomáš Burian, Jakub Krajský, Jakub Tesárek
O souboru: Jeden Tomáš, jeden Jakub a jeden Kuba – Pivní bratři – vytváří divadelní, filmovou a literární tvorbu v tomto složení již nějaký ten pátek. Rádi pijí pivo, ještě raději filozofují nad předem zmíněným božským mokem, říkají, že pracují na dalším projektu, a jí lovečák, to je podstata jejich krásného bytí. Mezi jejich díla patří krátkometrážní film "Pizzicato", tragikomedicky laděné drama "Skon Krona" či připravované veledílo "A burčák bude?" (premiéra 2. července 2022, Festival Odraz). Jestli jim chcete udělat radost, kupte jim pivo (pijeme Plzeň!).
O inscenaci: František to udělal... a co s tím? Tři muži se schází a hluboce polemizují nad Františkovým odvážným činem, snaží se jejich společnými silami tento skutek pomocí různých filozofických a psychologických metod pochopit, a především ho brilantně rozluštit. Nastávají absurdní, místy až komické situace, ovšem z největší části hlavně improvizované výstupy vymýšlené v hospodském prostředí, tak jak to má být.

17:00 / 30 min. / Dobrej matroš: Porota
Režie: Terezie Pecharová
Hrají: Michaela Pajerová, Renata Pavlasová, Jiří Opava, Petr Juzek, Martina Vodrážková/Terezie Pecharová, Matěj Brhel
O souboru: Stále aktivní soubor Dobrej matroš a jeho sedmá inscenace. A zase může být poslední. Jenže jak pravil klasik (Rocky Balboa): "Nic nekončí, dokud to doopravdy neskončí." Takže těžko říct.
O inscenaci: Je odborná. Je kritická i shovívavá. Obávaná i milovaná. Bez ní nepostoupíš. Ano, to je porota divadelní přehlídky! Jak asi probíhají jejich odborná zhodnocení a plamenné diskuse za zavřenými dveřmi? Rozhodli jsme se rozhrnout oponu tohoto tajemství...
Věnováno Jarouškovi Slámovi, plodnému spisovateli a renesanční osobnosti.

17:30 / 90 min. / diskuse
19:00 / 60 min. / čas na večeři

20:00 / 45 min. / Babodrama: Entschuldigung
Režie: Anna Pokorná a soubor
Hrají: Anna Perglerová, Barbora Němejcová, Viktorie Ivančovová, Václav Ponikelský, Jakub Kouba, Martin Kulhavý, Filip Křížek
O souboru: Babodrama je soubor mladých ašských divadelně nadšených žen, které si k sobě z jiného souboru na chvíli ukradly Vaška Ponikelského. Ten přidal svou mužskou energii a všechno dostalo nový šmrnc. Cílem tohoto seskupení je tedy smysluplně, šmrncovatě se scházet, tak aby z tohohle scházení pak nakonec vylezl nějaký šmrncovatě smysluplný divadelní kousek.
O inscenaci: Entschuldigung je přesně to, o čem se hovoří od konce 2. světové války (a vlastně i od jejího začátku a vlastně od začátku a jakéhokoliv konce jakéhokoliv konfliktu) - probírá se to ze všech možných stran (a probírat se to na tomhle světě dá vlastně pořád). My žijeme v česko-německém pohraničí, v blízkosti dnes už zaniklých obcí, jejich pozůstatků, hřbitovů, alejí... A přesně na jednom takovém hřbitůvku v blízkosti hranic se odehraje setkání tří mladých dobrovolných hasiček s osobou, která je provede třemi důležitými milníky nedávné česko-německé historie.

21:00 / 50 min. / IDI-klub: Eberhardt Hauptbahnhof, T. R. Field: Nedokončený kalendář a jiné zádrhele
Režie: František Kaska
Hrají: Kateřina Bobysudová, Alena Bursová, Patrick Claire, Alan Karlíček, Barbora Sejrková, Jindřich Sklenář, Tomáš Štork, Sára Václavovičová, Alexandra Valdmanová, Samuel Zheng
O souboru: IDI-klub je studentské uskupení fungující na Gymnáziu Františka Křižíka v Plzni. Má za sebou inscenace Řvi potichu, brácho, Hexafor (Zlatý kolovrat) a před sebou ... to se ještě uvidí.
O inscenaci: Pokus o literární kabaret je ... pokus o literární kabaret. Mystifikace, nonsens, ironie, hra s jazykem a hudbou téměř autorskou, s mírně punkovým nádechem. Tradeskancionalismus je hřebíčkem do rakve našehu ducha! Není dober, není zel – bůh kanálů Lomikel. Dejte si kávu či sklenku vína a nechte se překvapovat. I my se necháme.

22:00 / 60 min. / diskuse

NEDĚLE 24. 4.
9:00 / 45 min. / Six-pack: V pádu / ZRUŠENO
Režie: Anna Pokorná a soubor
Hrají: Martin Kulhavý, Jakub Kouba, Martin Kupeček, Matyáš Velas, Helena Janouschová, Nela Effenbergerová, Anna Janouschová, Lucie Kašparová
O souboru: Six-pack je seskupení dříve šesti, dnes osmi studentů z Aše, kteří spolu (většinou) hrají divadlo už od první třídy. A hodlají spolu zůstat až do poslední třídy. Jsou odhodlaní a ještě vůbec nejsou ohlodaní.
O inscenaci: Je otázkou, jestli když člověk kvůli někomu skočí z okna, z věže, z letadla.... jestli to vůbec stojí za to. Co všechno se takovému skokanovi pak honí hlavou, s kým vším se za dobu svého pádu z výšky setká, zda se dá něco ještě dodatečně poopravit, změnit, i když člověk do toho procesu zapojí všechny stránky své osobnosti... to je to, oč tu poběží. A možná půjde ještě i o něco jiného. No, prostě, jedno dost rychlé padání vzduchem... řízeně i neřízeně.

10:50 / 60 min. / Mrož v krabici: Francina válka
Režie: Michal Ston
Hrají: Filip Bartička, Michal Bednář, Anna Bošková, Luisa Fischerová, Aleš Klimeš, Doubravka Matasová, Viktorie Sichingerová, Daniela Suchá, Julie Šišková, Adam Šmucr, Jan Tichý
O souboru: V současnosti nejstarší soubor našeho oboru. Ale mladý a čerstvý.
O inscenaci: Zkoušet se dotknout toho neuvěřitelného, nemožného. Zkoušet se toho dotknout, protože se nás to dotýká.

11:50 / 60 min. / diskuse
12:50 / 60 min. / čas na oběd

13:50 / 60 min. / Kastrol: Les
Režie: Michal Ston
Hrají: Tereza Herbst, Kristýna Hrstková, Tereza Hrubá, Kryštof Choura, Tobiáš Choura, Josefína Jelínková, Anežka Košatková, Martin Petruň, Matouš Petruň, Ema Sosnová, Matěj Utišil
O souboru: Jsou dobří.
O inscenaci: Ztratíš se. Bloudíš. Hledáš cestu. Hledáš světlo.

15:15 / 40 min. / Sevengers!: Experiment Z
Režie: Michaela Pajerová
Hrají: Petr Juzek, Petra Masnerová, Michaela Pajerová, Adéla Tonková, Kateřina Krejčová, Kateřina Luláková, Eliška Hewanická
O souboru: I když náš soubor někteří již opustili, stále si hrajeme do noty a práce na divadelním představení nás náramně baví. Dokonce jsme změnili i název souboru, a to ze Šílenství Na Dlani na Sevengers! Proč zrovna Sevengers!? No, protože je nás sedm statečných a přeživších. Samozřejmě jsme ale přesto stále šílení.
O inscenaci: Jaký je vlastně rozdíl mezi divadlem a skutečným světem? Je život jedno velké divadlo nebo divadlo skutečný život? Námět inscenace na mém stole ležel skoro 3 roky, nechtěla jsem, aby se na to jen prášilo. Rozhodla jsem se tedy, že představení navrhnu souboru, který s nadšením souhlasil a uskutečnili jsme obnovu celé inscenace s úpravami, které přirozeně vznikly z jednotlivých improvizací.

16:10 / 90 min. / diskuse
17:40 / 30 min. / Zakončení přehlídky

Související Ročníky přehlídek

Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.