Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: SVAČINOVÁ, Hana: Divadelní Kojetín 2022. AS 2.5.2022.

Divadelní Kojetín 2022

Po dvouleté pauze, kdy se Divadelní Kojetín kvůli vládním proticovicovým zákazům nekonal, se přehlídka konečně vrací do svého rodného města v plné síle a neustupuje ze své náročnosti. V týdnu od 11. do 15. května 2022 se v Sokolovně představí celkem dvanáct divadelních souborů, z toho deset v soutěžní části.

Festival je konfrontací různých přístupů k činohernímu a hudebnímu divadlu. Představení letošního ročníku jsou proto velmi rozmanitá. Divák se bude bavit převážně při komediích, zastoupený je i žánr dramatický a objeví se také komorní muzikál. Festival není jen přehlídkou divadelních představení, organicky k němu patří i besedy s lektory, tvůrci i diváky. Ty probíhají po každém soutěžním představení a všichni společně v diskuzi rozebírají konkrétní inscenace, vyjadřují se ke všem složkám divadelního díla – textové předloze, režii, herectví, scénickému světlu, výpravě, zvuku, hudbě, divadelnímu prostoru i „divákovi“. Odborná porota bude pracovat ve známém složení a nebude to mít opět lehké – Petra Richter Kohutová, Vladimír Fekar a Vladimír Altán Mátl budou ve stavu bdění od středečního večera až do nedělního odpoledne a na závěr vyberou ty nejlepší.

Letošní ročník, dvacátý osmý, Divadelního Kojetína se bude poprvé konat v nově rekonstruovaných prostorách Sokolovny a my všichni (organizátoři, ochotníci, lektoři, technici i diváci) si budeme zvykat na nové prostory, jeviště i hlediště, zázemí, moderní technologie i vybavení. Na nás, pořadatele, čeká opět hodně úkolů a práce a na vás jistě mnoho nejen divadelních zážitků. Samotný festivalový program je žánrově pestrý a určitě si z něj vybere každý Divadelní Koječák. V soutěžní části se představí deset divadelních souborů a divadel, které budou usilovat o postup na celorepublikovou přehlídku Divadelní Piknik Volyně. V nesoutěžní části vystoupí pro místní školy Divadlo Scéna Zlín se dvěma pohádkami a také domácí divadelní skupina Mimoni s nedávno odpremiérovanou veselohrou Haná se nesódí.

Představme si ty, kteří budou na Divadelním Kojetíně soutěžit o postup do Volyně:

Hanácká scéna MěKS Kojetín:

Kojetínský soubor nebude v soutěžním klání na domovské scéně chybět, uvede situační komedii „Bordel na ministerstvu“ od francouzských autorů Jeana Franca a Guillaume Melanie, kterou bude reprízovat na soutěži. Naši ochotníci opět rozehrají nepoliticky korektní inscenaci o tom, co vše se může stát v jedné kanceláři na ministerstvu, kde působí šéfka kabinetu ministra školství Gabrielle, která se ocitá na životní křižovatce. Soubor zůstal ve stejném složení, jediná změna přišla s příchodem nového režiséra Vojty Kohoutka, který se s vervou pustil do svého režijního debutu. Hanáci, zlomte vaz!

DS ASpol. Lužánky Brno:

Skupina Aspol vznikla v roce 2002 jako oddíl pro odrůstající členy dětského souboru Brnkadla a další mladé zájemce o divadlo. Skupina se pravidelně obměňuje – někteří odcházejí, jiní přicházejí, jádro zůstává… Stejně jako vedoucí Petra Pecka Rychecká. ASpol je trvalou a nedílnou součástí zapsaného spolku Dětský divadelní soubor Brnkadla a řada jeho členů se podílí i na akcích s dětmi a mládeží. Jejich příběh „Dům Bernardy Alby“, ve kterém je spousta barevných vějířů, Španělsko, chtíč, touha, erotika, výzva, vzrušení v různých podobách, skrytá vášeň a napětí, ale i teror a pocit bezmoci, napsal španělský básník a dramatik Federico García Lorca.

Divadelní spolek Kroměříž:

Divadelní spolek Kroměříž vznikl pod tímto názvem v roce 2006 a navazuje na dlouholetou tradici ochotnického divadelnictví v Kroměříži. První zmínka o ochotnickém divadle ve městě je z roku 1863. Spolek každý rok připravuje dvě až tři premiéry a nabízí divákům i předplatné. Svojí činností se snaží v maximální možné míře podporovat dění v regionální kultuře. Na kojetínská prkna přivezou hned dvě instcenace – bláznivou situační komedii francouzských autorů Jeana Jacquse Bricaireho a Maurice Lassayquese nazvanou „Velká zebra aneb Jak že se to jmenujete?“ o přelétavém a nestálém Christianovi, který raději předstírá smrt utopením, než aby si život zkomplikoval rozchody. Druhá kroměřížská korespondenční komedie s názvem „Milá matko…“ autorů Sama Bobricka a Julie Steinové nás seznámí se Sheldonem, kterému se neustále snaží řídit život jeho matka. Ovšem podle ní, je vždy nesnesitelná pouze na snesitelnou míru. To roztáčí kolo podivuhodných příhod, během kterých se oba snaží najít jeden druhého i sami sebe.

Divadelní spolek Slavkov u Brna:

Slavkovský ochotnický soubor sestává z přibližně čtyřiceti aktivních členů a pro diváky připravuje dvě až tři nové divadelní hry ročně. Hlavní část repertoáru tvoří komedie pro dospělé a pohádky pro děti, záběr souboru je však mnohem širší. Divadelní spolek navazuje na 150ti letou tradici slavkovského ochotnického divadla. Slavkoští na Divadelním Kojetíně uvedou komedii Erica Assouse „Manželé v nesnázích“ o pochopení a nepochopení jednoho manželského páru, které vede až k rozpadu soužití a k hledání nových partnerů. Ale stále zůstává otázka: „Nebylo to naše manželství přece jenom to nejlepší?“

Divadlo Brod Uherský Brod:

Divadlo Brod navazuje na bohatou tradici ochotnického divadla, jeho počátky sahají až do roku 1869. Značka Divadlo Brod se poprvé objevuje v roce 2002, kdy došlo ke spojení Divadelního souboru Tomáše Miličky a Spolkového loutkového divadélka. Uměleckým šéfem souboru je Roman Švehlík, který jako vystudovaný divadelní vědec dbá o kvalitní dramaturgii divadla. Díky úspěchům na přehlídkách cestuje Divadlo Brod po celé České republice, ale zajíždí i na Slovensko. Loutkářská sekce Divadla Brod byla v roce 2016 zapsána do seznamu osmdesáti nejvýznamnějších loutkových divadel České republiky. Nejnovější inscenace Divadla Brod „Trhni si, otče!“ nám povypráví, že mít dospívajícího potomka není jen tak. Zvlášť, když jeho obliba nočního života a užívání omamných látek překročí únosnou mez. Zoufalému otci nezbývá nic jiného než léčba šokem. Zabere?

Divadlo Blic Ostrožská Nová Ves:

Blázni lovící ideje cedníkem (BLIC), to je název spolku milovníků divadelních her z Ostrožské Nové Vsi. Z původních sedmi členů, kteří divadlo v roce 2000 založili, se sestava rozrostla na pětadvacet. Nejsou jimi pouze Novovešťané, ale také nadšenci z Kunovic, Uherského Ostrohu, Veselí nad Moravou nebo z Uherského Hradiště. Muzikál „Edith“ o pohnutém osudu nejvýraznější šansoniérky dvacátého století je proložen jejími nejznámějšími písněmi. Není to jen vyprávění o slepé zpěvačce, je to o schopnosti vyrovnat se s těžkostmi, které nám život přináší. Edith byla vzácná v tom, jak dokázala vidět naději i v těch nejčernějších chvílích, ale hlavně v tom, že tu naději uměla předávat dál.

Ragueneau Plzeň:

Nováček naší přehlídky, plzeňský Ragueneau, vznikl v roce 2019. Divadlo pořádá v Plzeňském kraji pravidelný amatérský divadelní festival, obdobný tomu kojetínskému, který přináší divákům to nejlepší, co se za poslední rok urodilo na prknech amatérského divadla. Z tohoto důvodu začali sami produkovat vlastní divadelní hry a prezentovat je. První inscenací byla Několikrát do černého, nyní premiérují hru „Pan Polštář“, kterou představí v Kojetíně. Násilná a ironická hra s překvapivým dějem, která vstupuje do prostředí krutých pohádek a mýtů vypovídá o spisovateli z blíže neurčené totalitní země, kterému se zhmotní jeho povídky. Autor předlohy Martin McDonagh ujíždí na podobné vlně humoru jako filmoví tvůrci Tarantino, Rodriguez či bratři Coenové.

Václav Václavov:

Soubor byl založen v roce 1998, aby po 22 letech navázal na dávnou divadelní tradici obce. Za uplynulou dobu připravil pohádky s dětskými herci, pohádky s dospělými herci a inscenace pro starší publikum. Kromě zkoušení a uvádění vlastních her se činnost souboru zaměřuje i na další kulturní akce. K nejvýznamnějším patří Václavovský kulturní podzim, který soubor začal pořádat ve václavovském kulturním domě, na němž se vystřídala řada divadelních a hudebních souborů. Hořká komedie „Baletky“ pojednává o ženách, které se sejdou na taneční hodině a jejich snem je stát se baletkou, vznášet se a zatančit umírající labuť, přestože spíš připomínají postřelené kachny.

Blanenské divadlo:

Navázalo od roku 1994 na činnost Divadla pracujících ZK ROH Metra Blansko hrou na motivy Voskovce, Wericha a Ježka „Osel beze stínu“. V roce 2016 uvedl výtvarník, režisér a vůdčí osobnost souboru Jiří Polášek s použitím textů Ivana Vyskočila inscenaci „Meziřeči a Mezizpěvy“, která byla ohlédnutím za padesáti lety činnosti Blanenského divadla a také jeho rozloučením s tvůrčí činností. V podání Blanenského divadla uvidíme road movie „Koprovka aneb Na útěku“ o dvou zcela rozdílných ženách, které by si za normálních okolností asi neměly ani co říct, ale společný útěk od zažitých stereotypů spojí jejich cesty dohromady. Hra je úžasnou příležitostí pro dvě hlavní představitelky, jiskří laskavým pravdivým humorem a lidskostí.

Vycházet bude i přehlídkový časopis „Divadelní Koječák, který bude opisovat dění na festivale, bude distribuován zdarma v místě konání a uveřejňován na webových stránkách MěKS Kojetín i facebooku (Divadelní Koječák, MěKS Kojetín). Ve vestibulu Sokolovny bude nainstalována výstava fotografií s divadelní tematikou členů tvůrčí skupiny Signál 64 a na pátečním divadelním večírku si určitě nenechte ujít hudební produkci „Hubomel hraje Françoise Villona“! Těšíme se na viděnou u divadla v Kojetíně… Vše o Divadelním Kojetíně na: www.mekskojetin.cz/…elni-kojetin Facebook: Divadelní Koječák

Autor: Hana Svačinová
narodni-informacni-a-poradenske-stredisko-pro-kulturu-z8543

Související Ročníky přehlídek

Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.