Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Ústí nad Orlicí, Orlická maska, KP 2020 - program, informace o souborech a o inscenacích. Web Malá scéna.

Orlická maska 2020

5. 3. 2020 – 8. 3. 2020

6. ročník krajské postupové přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla

Program

5. 3. čtvrtek
18.10
NA SPRÁVNÉ ADRESE
DS „Hýbl“ při Kulturním centru Česká Třebová

Marc Camoletti, překlad Jaromír Janeček

Délka představení je 100 minut, s přestávkou (premiéra 29. 11. 2019).

Režie: Jiří Jireš, Scénografie: Marta Demelová, Kostýmy: Naďa Frýhaufová

Hrají

Jacqueline: Michaela Vytlačilová, Marie-Louisa: Daniela Stránská, Jeanine: Tereza Andělová, Georgette: Petra Bártová, Spartakus: Otto Plíva, Bertrand: Jiří Holý, Bernard: Jan Vytlačil, Jean: Adam Pávek

Slovo o souboru

Divadelní soubor „HÝBL“ má dlouhou tradici, a tak v roce 2020 oslaví 140 let činnosti. Tak dlouhou dobu nelze přesně popsat, protože tak, jak to u takových souborů bývá, jednou je nahoře, jednou dole, a někdy se nehraje vůbec. Soubor Hýbl se může pochlubit mnoha úspěchy na okresních, krajských, národních soutěžích i na Hronově. Není to tak dávno, kdy jsme inscenovali hry o 50 až 80 účinkujících. Bohužel, zájem dnešní generace směřuje jinam, a tak jsme rádi, že dáme dohromady osm herců či hereček. Ale nevzdáváme se, a tak k tomu slavnému výročí budou dvě premiéry, výstava a možná i divadelní ples.

Slovo o inscenaci

Jedna z mnoha skvělých komedií Marca Camolettiho nabízí nejen pobavení pro diváky, ale i řadu situací, ve kterých se mohou herci doslova vyřádit. Děj hry probíhá v saloně majitelky, která se rozhodne pronajmout celý svůj byt a odjet na venkov. Podá si tedy inzerát. Mimo to jsou v domě ubytovány dvě studentky – studentka malířství, která shání živý model SPARTAKA, a proto si dá také inzerát. No a aby toho nebylo málo, služka shání milence, a jak jinak než inzerátem. Přichází zájemci o inzerované služby a kolotoč „kdo s kým, o čem, pro koho“ se může začít roztáčet.

20.00
ČESKÉ VÁNOCE
Divadelní spolek Zaklep, Svitavy

Jiří Janků

Délka představení je 60 minut, bez přestávky (premiéra 25. 12. 2004).

Režie: Veronika Řechková, Hudební doprovod: Z-Band

Hrají

Hospodský: Petr Sychra, Čert: Miroslav Sychra, Anděl: Josef Kyncl, Pastýř: Jan Moravec, Starosta: Jiří Krátký, Starostová: Hana Krátká, Anča: Libuše Vévodová, Fanča: Lucie Kynclová, Manča: Pavla Rybinová, Tomek: Antonín Benc, Franta: Petr Tomšů, Janek: Pavel Bolcek, Kapela Z-Band: Pavel Bolcek, Zdeněk Ryšánek, Dalibor Peňáz, Zdeněk Sam Frýbort, Otto Vais

Slovo o souboru

Divadelní soubor Zaklep Svitavy funguje cca od roku 2004, kdy měl první premiéru. Všechny naše hry mají jednoho autora, je jím Jiří Janků, dramaturg divadla ABC. Dvakrát jsme se zúčastnili divadelní přehlídky v České Třebové - Zlomvaz.

Slovo o inscenaci

České Vánoce nejsou vánoční hrou v klasickém slova smyslu, ale velmi svéráznou adaptací starého známého příběhu.

Ukáží nám jak by to asi mohlo vypadat, když do nejmenované vsi kdesi v České kotlině dorazí zpráva o narození Spasitele.



6. 3. pátek
11.00
GEDEONŮV UZEL
Divadlo Prkno, Veverská Bítýška, www.prkno.net

Johnna Adams, překlad Jarmila Hanzlíčková

Délka představení je 70 minut, bez přestávky. (premiéra 24. 2. 2020)

Režie: Libor Ulovec, j.h.

Hrají

Corryn: Klára Havránková, j.h., Heather: Eva Jakubcová

Slovo o souboru

Divadlo Prkno založila na jaře roku 1996 skupina kamarádů z Veverské Bítýšky. Do dnešního dne uvedlo skoro třicítku různorodých divadelních inscenací napříč žánry, se kterými se pravidelně zúčastňuje divadelní přehlídek a festivalů. Soubor zkouší v Kulturním domě ve Veverské Bítýšce, kde se odehrávají i jeho premiéry a další divadelní akce, které Divadlo Prkno pořádá, a to včetně letního „festivalu na PRKNECH“, který se koná od roku 1997 a patří k největším nesoutěžním festivalům amatérského divadla na Jižní Moravě. Divadlo Prkno je hybatelem a jedním z hlavních organizátorů kulturního a společenského života v obci a okolí, přičemž nezapomíná ani na nejmladší divadelní generaci, kterou vzdělává v dramatických kroužcích.

Slovo o inscenaci

Emotivní hra o lásce, mateřství a jinakosti, která mnohdy bývá přítěží. Intimní dialog matky a učitelky jejího syna, který se s každou prožitou vteřinou blíží ke katarzi a prozření. Prozření, které nešetří ani jednu…

Autorská práva k inscenaci zajistila agentura Aura - Pont s.r.o.

13.30 Malá scéna

JE TO VŮBEC REVIZOR?
Divadelní spolek Symposion Třebechovice pod Orebem, dssymposion.cz

Délka představení je 70 minut, bez přestávky. (premiéra 23.11.2019)

Dramaturgická úprava a režie: Petr Hofman, Kostýmy: Lenka Faltová, Hudba: Pavel Polný, Zvuk: Roman Hliněnský, Světla: Aleš Flajšman

Hrají

Revizor: Martin Petřík, sluha Osip: Mirek Vik, Hejtman: Petr Hencl, Hejtmanka: Míla Doležalová, Soudce: Jana Koubová, Špitální rada: Lenka Faltová, Máša: Tereza Trnková/Karla Drašnarová, Dobšinská: Lucie Šťastná, Bobšinská: Petra Kuchařová, Karkulka: Richard Hencl

Slovo o souboru

Jsme ochotnický divadelní soubor s více než šedesátiletou tradicí. Silnou stránkou spolku jsou především komedie, kterými bavíme publikum jak v Třebechovicích pod Orebem, tak na četných divadelních zájezdech. Od roku 2004 jsme nastudovali přes 15 divadelních her, a to jak komedií, tak pohádek pro děti.

Slovo o inscenaci

Komedie o lidské malosti, lokajství, hamižnosti a touze po moci, která se nevyplácí…

16.15
ZÁTIŠÍ S LOUTNOU
Spolek Divadelní soubor Erben, Miletín, dserben.miletin.cz

Jaromír Břehový

Délka představení je 90 minut, bez přestávky. (premiéra 16. 3. 2019).

Režie: Jiří Kněžourek, Scénografie: Jiří Kněžourek

Hrají

Nina: Dagmar Fléglová, Olga: Iveta Zavadilová, Zoja: Jana Bartoníčková

Kača: Růžena Kněžourková, Eva: Hana Kněžourková, Exekutor: Pavel Balihar

Dis: Radka Petříková

Slovo o souboru

Soubor SDS Erben Miletín má dlouholetou tradici. V roce 2019 oslavil 190 let od založení souboru. Počet členů se odhaduje kolem 50. Každoročně nastudujeme jedno divadelní představení.

Slovo o inscenaci

Jedná se o tragikomedii zobrazující krutou realitu dnešní společnosti. Soužití tří starších rozdílných sester – Niny, trochu vulgární bývalé servírky, Olgy, intelektuálky a profesorky na gymnáziu, která se chystá do důchodu a Zojky, upjaté bývalé účetní, která okrádá své sestry, aby mohla přilepšit svojí nezdárné dceři Evě, a kterým nečekané dědictví přinese mnoho problémů do domu.

20.00
DRAK
ŠKEBLE, divadelní soubor Gymnázia Lanškroun,
www.skeble-lanskroun.cz

Jevgenij Švarc, překlad Lenka Benešová, Eva Romancovová a Alena Zbořilová

Délka představení je 130 minut, s přestávkou. (premiéra 18. 10. 2019)

Dramaturgická úprava a režie: Jan Střecha, Scénografie: Jan Střecha, Kostýmy: kolektiv herců, Světla a zvuk: Matyáš Grof, Matyáš Kubíček, Jonáš Kolomý, Gabriela Skalická

Hrají

Drak -1. Hlava: Pavel Studený, Drak -2. Hlava Jan Doleček, Drak -3. Hlava Šimon Vávra, Lancelot Lukáš Baroš, Charlemagne, archivář Zdeněk Skalický, Elza, jeho dcera Kateřina Voleská / Karolína Knápková, Purkmistr Martin Bureš, Jindřich, jeho syn Vít Šembera, Kocour Matěj Klee, Osel Jan Kostelecký, 1. Tkadlec Jurij Kryvljak, 2. Tkadlec Ondřej Havlíček, Mistr Kloboučník Kateřina Červenková, Kovář David Bartoň, Přítelkyně č.1 Eliška Kubešová, Přítelkyně č.2 Tereza Vodičková, Přítelkyně č.3 Tina Stasiowská, 1. Strážný Jurij Kryvljak, 2. Strážný Ondřej Havlíček, Zahradnice Veronika Krobotová, 1. Měšťan – Müller Petr Syrový, 2. Měšťan – Fridrichsen David Bartoň, 1. Měštka Veronika Krobotová, 2. Měštka Anna Kolínová, Chlapeček Vojtěch Velebný, Prodejce Jan Kuttich, Žalářník Jan Doleček, Písaři: Šimon Vávra a Jan Kostelecký

Slovo o souboru

Divadelní soubor lanškrounského gymnázia Škeble vznikl v září roku 1998 a jeho stále se obměňující členové připravili postupně dvacet dva divadelních her (převzatých i autorských) a sehráli více než dvě stě sedmdesát představení v Lanškrouně, v okolních obcích i v jiných krajích a zemích. Od založení se ve Škebli vystřídalo už více než 200 herců a dva režiséři. Nyní tvoří soubor dvě skupiny divadelníků – současní studenti gymnázia, kteří hrají nejnovější inscenaci Drak a stále žádanou hru Baba, a bývalí studenti gymnázia, kteří si říkají Praškeble a hrají inscenaci Autíčko.

Slovo o inscenaci

„Existují lidé, kteří se bojí psů, ale můj hlavní životní strach jsou lidé. Ti lidé, kteří koušou.“

Tato slova napsal Jevgenij Švarc, autor hry Drak, jejíž plánovaná premiéra v době 2. světové války byla ve stalinistickém Rusku zakázána, neboť dílo bylo „tak neuvěřitelně drzé, že nikoho ani ve strašném snu nesmělo napadnout, co by to mohlo znamenat doopravdy“. (Jurij German)

Legendární ruská pohádka pro dospělé o zákonitostech totalitní moci.



7. 3. sobota
10.00
BOJ O LUCERNU
Divadelní spolek Jana Nepomuka Štěpánka, Chrudim
www.divadelnispolekchrudim.cz

Podle hry Aloise Jiráska Lucerna

Délka představení je 90 minut, s přestávkou (premiéra 22. 4. 2018).

Úprava: soubor, Režie: Martin Šíma

Hrají

Kněžna: Andrea Seifertová, Vrchní: Jan Slezák, Mlynář: Martin Nunvář, Mlynářova bába: Lenka Nunvářová, Hanička: Aneta Vavřinková nebo Miroslava Lišková, Zajíček, učitelský mládenec: Jakub Slezák nebo Jiří Kratochvíl, Klásek: Karel Bříza, Klásková: Alena Kašparová, Vodník Ivan: Matěj Šíma nebo Anna Marie Sedliská, Vodník Michal: Miroslav Mach, Sluha Franc: Martin Šíma

Slovo o souboru

V komedii na motivy slavné báchorky Aloise Jiráska se setkáte se všemi známými postavami tradičního dramatu. Nenechte se ale mýlit, tentokrát bude všechno tak trochu jinak.

Slovo o inscenaci

Jsme dlouhotrvajícím experimentem, který navazuje na chrudimskou divadelní tradici započatou roku 1801. Jsme autentickým amatérským souborem.

13.15
KUBA A TŘI ČERTI
Divadelní spolek VICENA, Ústí nad Orlicí, www.vicena.cz

Jiří Miškovský

Délka představení je 60 minut, bez přestávky. (premiéra 5.5.2019)

Režie: Ondřej Šeda, Scénografie: Dana Šedová, Kostýmy: Ondřej Šeda, Helena Lochmanová, Světla a zvuk: Tomáš Kodytek, Text sleduje: Marie Hellmuthová, Jarmila Petrová

Hrají

Kuba: Michal Blažek, Anička: Sandra Šebrlová, Francek: Bohuslav Koláček, Čert Bimbác: Helena Lochmanová, Čert Bumbác: Marcela Bucháčková, Čert Hrombác: Zuzana Průchová, Lucifer: Bedřich Ducháček, Babička: Květa Richterová

Slovo o souboru

Jako řádný spolek pod názvem VICENA vznikl v roce 1896 z původního Volného sdružení divadelních ochotníků, na paměť nestora „ousteckých“ divadelníků Hynka Viceny (1819-1911). V současné době je DS VICENA zapsaným spolkem s asi padesáti členy a rozsáhlou a úspěšnou činností.

Ve své více než stoleté historii sehrál spolek více než 1300 představení ve více než 500 premiérách. Spolek se pravidelně účastní soutěžních i nesoutěžních přehlídek a festivalů.

Slovo o inscenaci

Anička je mladá chudá dívčina zamilovaná do hodného pomocníka Kuby, který ji právě požádal o ruku. Ale není sám. Francek, syn místního bohatého statkáře, se také v Aničce zhlédl a aby se Kuby zbavil, zaprodá duši peklu. Tím se Kuba dostává mezi čerty, kteří naštěstí nejsou vůbec zlí – ba naopak. Rádi si hrají, pošťuchují se a vůbec se chovají trošku jako malé děti. I díky jim se podaří Kubovi dostat zpět na svět za milovanou Aničkou. Jako v každé správné české pohádce, i v této je zlo potrestáno a dobro zvítězí.

16.00
POSTEL PRO ANDĚLA
DUHA Hlinsko z.s.

Jaroslav Koloděj

Délka představení je 80 minut, bez přestávky (premiéra 17. 11. 2019).

Dramaturgická úprava a režie: Stanislav Rytych, Scénografie: Stanislav Rytych

Kostýmy: soubor

Hrají

Anděl Zvoníček: Dita Breberová, Ludvík Mysliveček: Stanislav Rytych, Poldina Myslivečková: Iva Novotná, Diana Myslivečková: Adéla Musilová, Nápadník Pytlák: Petr Pavlík, Sousedka Skvorcová: Lenka Sedláčková, Zvěrolékař Uhel: Jindra Sedláček, Farář 1. anděl: Šárka Loskotová, 2. anděl: Marie Beránková

Slovo o souboru

Soubor vznikl roku 2015. Prvním počinem byla hra Dokonalá svatba. A to v přímo dokonalém představení, které vzniklo za tři měsíce. Jenže odešel jeden z hlavních představitelů, a tak se soubor na nějakou dobu odmlčel. Dalším kusem byla Svatební košile. Feérie podle K. J. Erbena. Ani tady ale souboru nepřálo štěstí a musel se znovu dávat dohromady.

No a v loňském roce se to snad už podařilo a výsledkem byla Postel pro anděla.

Slovo o inscenaci

Mysliveček se vrací z hospody a v kuchyni sedí jakási osoba. Po chvilce zjistí, že je to anděl, kterého na lovu trefil do křídla, a on se rozhodl uzdravit u nich v kuchyni. Do toho opileckého večera přichází i odhalení, že u jejich dcery Diany spí její nápadník, Pytlák. No a Mysliveček a Pytlák, to nejde moc dobře dohromady. Ale teď hlavně, co s andělem. A tak vyrazí na radu ke zvěrolékaři Uhlovi. A potom ještě vyzpovídá faráře.

Při návratu domů se už vše začíná řešit a hra spěje ke zdárnému konci.

19.30
OSKAR A RŮŽOVÁ PANÍ

Spolek divadelních ochotníků Diviš, z.s., Žamberk

Eric-Emmanuel Schmitt, překlad Zdenka Kovářová

Délka představení je 95 minut, bez přestávky (premiéra 16. 11. 2018).

Dramaturgická úprava a režie: Martin Mimra, Scénografie: Martin Mimra, Hudba: Kryštof Tomeček a Zuzana Mimrová, Hudební doprovod: Kryštof Tomeček

Hrají:

Oskar: Martin Mimra, babi Růženka: Ivana Šrámková

Slovo o souboru

Ochotnické divadlo se v Žamberku hraje již od konce 18. století a na prknech, jež znamenají svět se vystřídaly celé generace. Jen pro zajímavost, v roce 2018 spolek oslavil 150 let od svého založení. Spolek divadelních ochotníků v Žamberku měl první valnou hromadu 10.11.1868, kde vznikl výbor pro postavení divadla. Budova Divišova divadla byla slavnostně otevřena 5.12.1926. Můžeme říci, že spolek přečkal všechny kritické doby – politické i ekonomické. Ve své bohaté historii obsáhli ochotníci všechny žánry, i operety, ve kterých se na jevišti objevilo 104 lidí (1983 – Fidlovačka J. K. Tyla). V současné době má soubor 50 členů. Ročně nastuduje jeden až dva tituly.

Slovo o inscenaci

Humorný a zároveň dojemný příběh chlapce, který má jen pár dní na to, na co ostatní mají celý život – o tom pojednává kouzelná novela současného, dnes již celosvětově proslulého belgického spisovatele E.- E. Schmitta.

Oskar a růžová paní je příběh hlubokého přátelství desetiletého chlapce Oskara a jeho pečovatelky, které říká babi Růženka. Oskar má svůj dětský svět a s ním osobité vidění „dospěláckého“ života. Osud mu sice nenadělí více času, na oplátku mu však poslal babi Růženku. To ona vymyslí hru, jejímž prostřednictvím může Oskar, přes nevyléčitelnou nemoc, prožít celý lidský život. Od dětství přes pubertu, první lásku, starosti dospělých a druhou míz, až po stáří. A otázky, starosti i zážitky adresuje ve svých dopisech Bohu.



8. 3. neděle
10.00
TŘI SESTRY
Turnovské divadelní studio

Petr Haken, podle hry A. P. Čechova Tři sestry

Délka představení je 60 minut, bez přestávky (premiéra 2008, obnovená 2019).

Režie: Petr Haken, Scénografie: Petr Haken, Hudba: Dmitrij Šostakovič, Hudební aranžmá: Martin Hybler, Zvuk a světla: Monika Hakenová

Hrají

Ivan Ivanovič Prozorov: Ivan Kunetka, Oleg Ivanovič Prozorov: Petr Dvořák, Michail Ivanovič Prozorov: Petr Haken, Alexandr Ignatějevič Veršinin, Alexej Petrovič Fedotík, Vasilij Vasiljevič Solený, Ivan Romanyč Čebutykin, Feďa, sluha: Jan Pekař

Slovo o souboru

Tradice

1780– První doložená zmínka o pašijových lidových hrách na náměstí

1810 – J. Jungmann posílá svému příteli A. Markovi hru Dva buchy a Tři šuchy. První doložená hra

1869 – Založen řádný Spolek divadelních ochotníků. Činnost nikdy nepřerušena.

1945 – Zahajovací představení české scény v divadle F. X. Šaldy v Liberci.

1993 – Založeno studio, studenti, děti.

1996 – Studio organizuje festival Modrý kocour

Účast na národních přehlídkách

Ze života hmyzu, Tom Sawyer – Dětská scéna

Bylo nás pět, Romeo a Julie – Náchodská Prima sezóna

Tancovačka, Dvě království, Bylo nás pět, Fando a Lis – Šrámkův Písek

Báchorka o lípě, Hanako – Popelka Rakovník

Slovo o inscenaci

Na počátku byl Anton Pavlovič Čechov, který napsal celkem seriózní hru o tom, jak si tři dámy nejsou schopny koupit lístky na dráhu do Moskvy.

O sto let později se Čechov vrací, aby vnuknul novou myšlenku našemu souboru. Pravděpodobně se to stalo v noci v obci Krčkovice na statku Ivana Josefoviče.

A tak vzniká inscenace plná mužské filozofie, plná touhy po matce Moskvě a plná lahví vodky, která, jak už to v životě bývá, dojde v ten nejméně očekávaný okamžik.

Ponořme se do tajů daleké a nekonečné ruské země, nalijme si nezbytné vodky a přemýšlejme o smyslu života, o smyslu umění a o „chlastu“.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.