Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Chrudim, Loutkářská Chrudim 2019 — semináře. Web Chrudimská beseda.

Semináře 68. loutkářské Chrudimi


Úvodní informace

Semináře se uskuteční od soboty 29. června do čtvrtka 4. července 2019 v rámci 68. loutkářské Chrudimi, a to denně od 8.30 do 12.30 hodin.

Seminaristé přijíždějí v pátek 28. června 2019 v odpoledních hodinách. V podvečer 28. června se uskuteční úvodní informační schůzka a inspirativní program.

Seminaristé mají kromě odborné péče v semináři zajiš­těny vstu­penky na představení hlavního programu a vybraného inspirativního pro­gramu. Předpokládá se (kromě účastníků dětských seminářů) i jejich účast na rozborovém semináři o viděných inscenacích hlavního programu, který se koná za účasti lektorského sboru v podvečerních hodinách od soboty do středy.

Není-li uvedeno jinak jsou semináře určeny dospělým a mládeži od 15 let s písemným souhlasem rodičů. Výjimky je třeba konzultovat s organizátory. Za přihlášeného účastníka se považuje ten, kdo uhradí seminární poplatek.

Semináře, které do 15. června 2019 nenaplní minimální počet účastníků, nebudou realizovány
a přihlášení účastníci budou zařazeni do semináře, který si vybrali jako náhradní.



Změna semináře vyhrazena!


Ceny seminářů a vybraných služeb

Ceny seminářů bez doplňkových služeb:

Seminář základní = 1 500 Kč
Seminář R = cena 1 700 Kč za 1 dospělý 1 dítě do 8 let (každé další dítě do 8let 800 Kč)
Dětská vstupenka v tomto případě není přenosná na dospělou osobu. Děti nad 8 let platí základní seminář.
Seminář X = 1100 Kč


Doplňkové služby:

Ubytování:
ve vlastním stanu - zdarma (omezený počet),
v tělocvičně - 50 Kč/noc/osobu,
na internátu - 250 Kč/noc/osobu (pouze 3 lůžkové pokoje)

Stravování I.
6x snídaně, oběd, večeře za 800 Kč/osobu
(jednotné jídlo bez možnosti výběru, není určeno pro vegetariány a vegany)

Stravování II.
6x snídaně, oběd, večeře za 1500 Kč/osobu
(výběr dle jídelníčku ve stanu u divadla Karla Pippicha)

Příklady propočtu na celý pobyt:
Nejlevnější: Seminář Stan Stravování I. = 2 300 Kč
Nenáročný: Seminář Tělocvična (6 nocí) Stravování I. = 2 600 Kč
Standard: Seminář Internát (6 nocí) Stravování I. = 3 800 Kč
Lepší standard: Seminář Internát (6 nocí) Stravování II. = 4 500 Kč
S dětmi: Seminář R s jedním dítětem Strava I/oba = 3 300 Kč


Elektronická přihláška do semináře

Elektronická přihláška do semináře
68. loutkářské Chrudimi 2019

Formulář je třeba vyplnit kompletní. Překontrolujte si zejména e-mailovou adresu a kontaktní údaje.
Na e-mail, který jste registrovali, vám bude okamžitě po registraci automaticky odeslána zpráva s uvedením všech objednaných služeb s variabilním symbolem a číslem účtu, na který je nutné služby uhradit. Místo v semináři máte rezervováno po uhrazení objednaných služeb. Po spárování platby o tom budete informováni. Semináře jsou obsazovány do naplnění jejich kapacity.

Pokud zprávu s platebními údaji nenajdete ihned ve svém e-mailu, zkontrolujte, zda nespadl do spamu.
Změna semináře vyhrazena!

Pro případnou změnu nebo doplnění vašich požadavků nevyplňujte formulář znovu!
K upřesnění nebo změně požadavků použijte kontaktní e-mail nebo telefon z potvrzujícího e-mailu, případně pište na drtinam@gmail.com.

Děkujeme Vám.


Seznam seminářů
A • Architektura těla – architektura loutky

V semináři se naučíte vytvořit a předvést svůj vlastní loutkový příběh. Na základě pozorování možností vlastního těla si vytvoříte originální loutky. Zapojením vaší představivosti, přeměnou vlastních těl a pozorováním jejich pohybů přivedeme k životu nový soubor loutkových charakterů. Ukážeme si jak propojit pohyb, hru a loutkářství i jak může loutka posílit situaci a příběh, zanést diváky dál a dál do světa jejich fantazie. Na základě improvizace bude kladen důraz na dosažení lehkosti v experimentování a porozumění tomu, jak málo je třeba, aby se v divákova mysl zajiskřila.
Seminář bude fyzicky náročný, proto je třeba, aby všichni účastníci lektorku předem informovali o případných specifických požadavcích.
S sebou je potřeba volné oblečení a dostatek tekutin. Seminář bude tlumočen do českého jazyka.

Lektor: Eirini Patoura – řecká herečka, loutkoherečka, akrobatka a režisérka. Na univerzitě v Aténách studovala obor divadlo a současný tanec. Je absolventkou renomované Mezinárodní školy divadla Jacquese Lecoqua (Paříž 2011–2013). Vystupovala s divadelní společností Complicité a pravidelně spolupracuje na projektech organizace Flying Seagulls, které se odehrávají na festivalech ve Velké Británii a v evropských uprchlických táborech.
Jako herečka a režisérka pracuje s newyorskou společností World Wide Lab, realizuje inscenace v Řecku a na Taiwanu a učí na National Taiwan University of the Arts v Taipei. Spolupracuje jako výtvarnice s Ericem Bassem ze Sandglass Theater a Jean-Louisem Heckelem ze souboru Nef Theater, v jehož inscenaci též vystupuje.


B • Nonverbální komunikace

Lektorka posluchačům poodkryje roušku tajné řeči lidského těla. Seminář bude příležitostí dozvědět se mnoho zajímavého o významu naší mimiky, postojů a gest vědomých i nevědomých. Zkrátka, bude poodkrytím další studnice poznatků pro vaši režijní a hereckou práci.
Do semináře budou zařazeni pouze zájemce, kteří ho neabsolvovali v minulých dvou letech v rámci festivalu Loutkářská Chrudim.

Lektor: Daniela Fischerová – spisovatelka, dramatička, psycholožka a pedagožka nonverbální komunikace.


C • Niťové marionety

Navážeme si loutky a prožijeme týden loutkových výstupů dávno zapomenutých i nově objevených loutkářských fíglů a na některé možná i přijdeme. Prostě si to spolu s „niťáky“ pořádně užijeme. Vyzkoušíme si práci s touto loutkou i její možnosti.

Lektor: Petr Borovský – loutkoherec Divadla Alfa, kde od roku 1990 překvapuje, těší a baví malé i velké diváky. Jako loutkář získal cenu například na festivalech v Lutke 2008 Ljubljana, 44. PIF Zagreb 2011, 30. Skupova Plzeň 2014. Za nejmilejší role pokládá všechny v inscenaci „Když se čerti rojili“ (J. Š. Kubín) nebo postavu Širokého (J. J. Dvořák: „Dlouhý, Široký a Bystrozraký“).


D • Autorsko-dramatizátorský

Máte nápad nebo téma na vlastní hru, našli jste povídku, román, hru, pásmo básní, které byste chtěli upravit pro svůj soubor nebo už máte hru dokonce hotovou a chcete si ověřit, je-li k něčemu, abyste neztráceli čas a sílu na předloze, z které nejspíš nic slušného nevznikne? Rádi byste se při tom všem také dozvěděli něco o dramaturgii, režii a loutkovém divadle vůbec? Režisér a dramaturg Luděk Richter z Divadelní společnosti Kejklíř se na vás těší. Pokud ovšem nejpozději do konce května pošlete na adresu divadlo@kejklir.cz své hotové či rozpracované texty, hry, scénáře či libreta nebo alespoň jméno a příjmení autora a titul literární předlohy, kterou byste rádi inscenovali (raději přidejte i název vydavatele a rok vydání). A taky pokud si sami prostudujete materiály, které vám budou následně zaslány. Adresy a rozdělovník – kdo, co a komu – dodáme po vašem přihlášení.

Lektor: Luděk Richter – autor, režisér, dramaturg a lektor mnoha seminářů, zakladatel divadelní společnosti KEJKLÍŘ a Společenství pro pěstování divadla pro děti a mládež DOBRÉ DIVADLO DĚTEM, které vydává ČTVRTletník o divadle pro děti.


E • Pohyblivé dřevo aneb Seminář řezbářský

Rychlokurz výroby vrchně voděné dřevěné loutky od návrhu po vahadlo,
s důrazem na charakter loutky, její technologii a jednoduché pracovní postupy.
Pouze pro účastníky, kteří mají alespoň základní znalost práce se dřevem a vlastní nářadí (nůž, dláta, sekerka) jsou výhodou.

Lektor: František Antonín Skála - vystudoval Střední školu uměleckoprůmyslovou v Praze obor řezbářství a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, kde studium zakončil v sochařském atelieru prof. Jiřího Beránka. V rámci studia na VŠUP absolvoval v r. 2006 stáž v atelieru Ilustrace a grafiky a v r. 2008 na Academy of Fine Arts v Záhřebu. V roce 2008 získal za objekt “Galerie Birdzí” cenu katedry volného umění na VŠUP. Po studiích se věnuje především volné tvorbě a práci pro film. Podílel se na projektu Malého Pána.


H • Hudba pro představení, píseň pro koncert

Text, hudba, zpěv, kapela, publikum = píseň. Hudba pro představení, píseň pro koncert. V dílně píseň budeme psát vlastní texty, zhudebníme je, zazpíváme je a zahrajeme je. Staneme se písníčkářem/kou, skladatelem/kou, zpěvákem/čkou, textařem/kou a frontmanem/womankou. Dílna bude mít tedy tyto části: technika zpěvu, psaní textů a jejich zhudebňování a sdílení.

Lektoři: Lucka Matyášová – absolventka dramatické výchovy, Zdravotní klaun, lektorka hlasových dílen.
Ondra Klíč – absolvent divadelní dramaturgie na Jamu, Zdravotní klaun, hudebník, textař, scénárista, herec. Samozřejmě ne všechno pořád. Prošel kapelami Japka, Budoár staré dámy, 22, Vítr do dlaně, Gary Edwards and the statement.


I • Improvizace je život

Naplánováno, skvěle. Nemůže se nic stát. Ale může. A pravděpodobně se něco stane. Něco s čím jste rozhodně nepočítali. Je to tak skoro vždycky. To je život. Život je jedna velká improvizace. Abyste situaci zvládli, je potřeba na ni umět reagovat. Nenechat se vyvést z míry. Umět improvizovat neznamená nevědět si rady, ale být skvěle připraven a podle aktuální situace tahat esa z rukávu. Improvizace je dovednost, která se dá naučit a trénovat. Je to podobné, jako když se učíte řídit auto. A je to vlastně i podobná jízda.

Lektor: Tomáš Jireček – lektor aplikované a divadelní improvizace, dramaterapeut, herec a básník. Vedení workshopů je jedna z jeho velkých vášní. Zajímá se o to jak texty, principy divadelní improvizace a divadla forum je možné aplikovat do života. Spolupracuje s Andreou Moličovou v Improvision, Paleťáky, Martinem Hakem, Post Bellum a s Východočeským muzeem.


K • Animace znamená hrát si II.

Opět se v rámci semináře nebudeme učit pookýnkovou animaci loutek do filmu. Zkusíme se však dostat k podstatě animace - tedy k ovládání loutek a předmětů.

Lektor: Radek Beran - člen divadla Buchty a loutky a Divadla b, občasný režisér loutkových filmů.


O • Pohyblivý obraz

Posluchači se v semináři seznámí s různými technikami, které vedou k výtvarnému scénáři. Počínaje kresbou, malbou, koláží, prostorovou tvorbou, storyboardem, ilustrací nebo mobilním mechanickým objektem, či plošnou papírkovou animací. Seminář je převážně praktický a je zaměřen na výtvarné postupy vedoucí k inscenační tvorbě. Seminarista by měl mít základní výtvarné pomůcky a skicák.

Lektor: Martin Kuriš – absolvent Akademie výtvarných umění – obor malba, UMPRUM a mimořádného studia scénografie na KALD DAMU v Praze. Pracuje jako výtvarník a pedagog. Je autorem několika knižních titulů, které jsou převážně směřovány pro dospívající mládež. Tyto ojedinělé publikace se staly i námětem pro loutkové inscenace, které nastudoval a veřejně uvedl s dětským nebo studentským souborem. Jeho výtvarný vývoj ho dovedl přes loutkové divadlo až k prostorové tvorbě. www.kuris.cz


S • Scénografie jako součást celku.... nejen divadelního...

Scénografie, scénický objekt, světlo! Myšlenka versus materiál! Člověk kontra loutka! Vertikalita a pohyb! To slibuje seminář Kamila Bělohlávka, který bude zaměřen na prohlubování vašeho uvažování o scénografii a jejích možnostech.
Lektor žádá zájemce o seminář, aby si rozmysleli a následně mu zaslali texty či motivy, na základě kterých by mohli společně scénograficky uvažovat.

Lektor: Kamil Bělohlávek - výtvarník a scénograf, který tvoří pro mnohá loutková divadla v Česku i v zahraničí, v současné době nejvíce pro divadlo DRAK, divadlo Alfa, Naivní divadlo, Športniki. Vystudoval scénografii na katedře scénografie DAMu v Praze.


L • NA DRAKA! Leporelo malých loutkářů
– seminář pro děti od 8 let

Vikingové se rozhodli vydat na nebezpečnou výpravu s cílem ulovit draka. Pojď se vydat na dobrodružnou cestu společně s nimi! Budeš nejen naslouchat a povídat si, ale hlavně tvořit malováním, barvením, lepením a stříháním skládanku příběhu Viking Vike (podle knihy Runera Jonssona). Vyzkoušíš si vodění loutek, ale také si zaběháš, zahraješ různé hry v učebně i venku. Vlastnoručně vyrobenou část leporela si pak odvezeš domů. Aby seminář nedopadl ´na draka´, vezmi s sebou dobrou náladu, chuť poznat nové kamarády a hry, plus vhodné oblečení k případnému povalování na zemi.

Lektorky: Jiřina Polanská – zakladatelka a principálka spolku loutkářů Vozichet z Jablonce nad Nisou; absolventka vysokoškolského studia pedagog volného času; ve specifické skupině mentálně a tělesně handicapovaných využívá edukaci loutkou; vede semináře dramatické výchovy.
Alena Štěpánová – absolventka čtyřletého umělecko-vzdělávacího programu Budilovy divadelní školy; herecky a lektorsky spolupracuje se sdružením FysioART Umění s přesahem.




N • Touhy, přání, sny – seminář pro náctileté

Mohou být všelijaké... Každopádně já si letos toužím pohrát s tvárnými materiály jako je papír nebo pěnové izolační trubice Mirelon. Oboje krásně poslouží hereckým i loutkohereckým akcím v autorské tvorbě. Chcete si hrát spolu se mnou?

Lektor: Blanka Josephová–Luňáková – arteterapeutka, herečka, autorka divadelních her, rozhlasových a televizních scénářů, písňových textů, učitelka herectví, lektorka, zabývající se divadlem loutkovým, alternativním i hereckým. Nejvíce je známa ze svého letitého angažmá v plzeňském Divadle dětí Alfa.




R • Naše rodinné loutkové stříbro
- seminář pro rodiče s dětmi 4–8 let

Vyrobíme si malá rodinná loutková divadla, která můžeme vzít kdykoli kamkoli. Dodáme k nim patřičně malé i velké loutky, které pobaví malé i velké diváky. Nazkoušíme drobné humorné kousky, kterými potěšíme rozmanité publikum od Chrudimi přes Hamburk až do Buenos Aires a možná ještě dál.
Čeká nás jednoduchá výroba malých přenosných loutkových divadel z různých krabic (krabice od bot, banánovky, krabičky od sirek apod.) – výsledné divadlo se může postavit na stůl nebo pověsit na tělo. K tomu vyrobíme příslušné jednoduché loutky – plošňáčky na tyčce, ponožkové maňásky, zeleninové hrdiny, magnetické loutky atd. Inspirujeme se jednoduchými pohádkami nebo příběhy (Červená Karkulka, Kvak a Žbluňk aj.) a nazkoušíme drobná představení (5-10 minut), která závěrečný den zahrajeme loutkochtivým divákům.
S sebou si vezměte neutrální černé oblečení a krabice (ideálně od bot i s víkem různé velikosti)

Lektor: Dora Bouzková – Vystudovala hudebně-dramatického oddělení Pražské konzervatoře (1999) a Katedru alternativního a loutkového divadla DAMU (2006). Herecké zkušenosti uplatnila v nejrůznějších divadelních prostorech, vidět jsme ji mohli v divadle Archa (mj. v Havlově Odcházení), Alfred ve dvoře, MeetFactory, Roxy-NoD, Minor. Založila občanské sdružení Loutky bez hranic, organizuje výtvarně-divadelní dílny v Česku i zahraničí. Věnuje se též pedagogické práci a sociálně divadelním aktivitám v azylových zařízení, pracuje ze seniory.




X • Diskusní seminář aneb Seminář pro ty, kteří si nevyberou

Seminář pro ty, kteří chtějí mít volný režim, přesto chtějí vidět hlavní i inspirativní program a nezávazně si o něm povídat nejenom ve večerních veřejných diskusích, ale především u ranní kávy. Výběr inscenace, o kterých budete hovořit, si určíte vy a vaši lektoři. Součástí semináře jsou odborné přednášky v Muzeu loutkářských kultur.

Lektor: Jakub Vašíček – autor a režisér divadla Drak v Hradci Králové




Z • Zapomenuté umění

Polodiskusní seminář pro vedoucí a režiséry a techniky tradičních loutkových divadel, ve kterém si při vínku či kávě vzájemně předáme své zkušenosti. Připomeneme si různé kousky, fígle a vymyšlenosti „starých“ loutkářů, které dodnes fungují. Součástí semináře budou přednášky o historii loutkového divadla a praktické ukázky (například varietních marionet). Seminář je vhodný i pro začínající principály, kteří potřebují poradit s obnovou loutkových divadel.

Lektor: Aleš Pop – loutkář, režisér, principál loutkového divadla Kašpárkova říše Olomouc a v současné době také předseda SAL SČDO.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.