Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Sobotka, Šrámkova Sobotka 2018 – program.

Program

Snažíme se, aby byl program festivalu pestrý a každý si v něm našel to své – bez ohledu na vzdělávání, zaměstnání, věk či pohlaví. Přesto není složité se v programu vyznat: víkendové dny reprezentují chaos, všední dny řád. Od pondělí do čtvrtka tak platí, že v devět hodin začíná přednáška, ve čtrnáct hodin první autorské čtení (letos věnované poezii devadesátek),
o hodinu později začíná druhé autorské čtení (letos věnované vztahu mezi subjektivitou a pamětí), v šestnáct hodin začíná poslechový pořad připravovaný ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava. Večerní program začíná v 19.30. Ale v pátek se to celé láme: odpoledne už plně patří dílenským výstupům, pátek se tedy volně přelije do soboty a ta vrcholí Festivalovou hudební tečkou.

Dílny zpravidla probíhají od 9.30 do 12.30 (dětské od 9 do 13), sbor je od 17 do 18.30 (a paralelně s ním funguje odpolední družina), po individuální dohodě s lektorem může dojít ke změnám.

Sobota 30. června 2018

13.00 Emil Hakl čte ze svých knih, Šolcův statek
▲ Anotace
Emil Hakl, vlastním jménem Jan Beneš, nar. 25. 3. 1958. Spisovatel a novinář, laureát ceny Magnesia Litera v r. 2003 za novelu O rodičích a dětech (r. 2007 zfilmoval režisér Vladimír Michálek) a v r. 2014 za román Skutečná událost.

15.00 Vernisáž: Tři výročí české grafiky, Základní škola
▲ Anotace
Sté výročí vzniku Spolku sběratelů a přátel exlibris (SSPE), nejstaršího spolku samostatného Československa, připadá na letošní rok, beztak již bohatý na nejrůznější výročí. Mezi jinými jsme si v závěru loňského roku připomněli 100 let od založení SČUG Hollar, který vznikl na sklonku rakouské monarchie a první výstavu uvedl v roce 1918. V létě si připomínáme 10. výročí úmrtí našeho přítele RNDr. Karla Samšiňáka, dlouholetého předsedy SSPE a zakladatele galerie a tradice výstav na Šolcově statku v Sobotce. – Na tyto momenty, které se protínají, reagujeme výběrem grafiky a exlibris od autorů převážně zakladatelské generace spolku Hollar. Mnohé z nich Český ráj inspiroval (M. Švabinský, T. F. Šimon, K. Vik a A. Majer, P. Šimon). – RNDr. Karla Samšiňáka si připomínáme výběrem jeho exlibris od výtvarníků, se kterými ho pojilo přátelství a kterým umožnil vystavovat na Šolcově statku, i když jinde nemohli.

19.30 …a bolelo nebe (Dismanův rozhlasový dětský soubor), Městské divadlo (vstupné 60,- Kč)
▲ Anotace
Koláž z deníků, básní, článků z časopisů vydávaných dětmi v Terezíně, dopisů a zápisků do památníčků skládá obrazy ze života dětí internovaných v terezínském ghettu. Scénář a režie: Jana Franková. Délka: 45 minut bez přestávky.

21.00 Dvojkoncert Aran Epochal & Leto, Zahrada Šrámkova domu (vstupné 150,- Kč)
▲ Anotace
Aran Epochal – Promotér, kmenový člen nezávislého hudebního vydavatelství Silver Rocket a taky folk starší než svět sám, bas hlubší než tma. To všechno se spojuje v osobě této nepodchytitelné hudebně-ideologické entity s názvem Aran Epochal. Jeho hudba by se dala popsat jako nový, či spíše prostě jiný, přístup k formě (trampské) písně. Ať už díky jeho netradičnímu výběru nástroje (akustická baskytara) či díky jeho neustálé potřebě spolupracovat s hudebníky různého hudebního zaměření. Aranovo přirozené útočiště jsou spíše temné a tiché prostory zapadlých hudebních klubů. Chtěli bychom vás tímto poprosit, abyste se pokusili navodit podobnou intimní atmosféru a během koncertu se zbytečně nebavili a nerušili.
Leto – Popový klenot, který rádia ke své vlastní hlouposti nehrají. Původem slezští hudebníci Indoš a Palma stíhají být manželé a zároveň spoluhráči v kapele. Jeden z nejoriginálnějších projektů na české scéně zůstává i po dvou silných albech stále tak trochu zalezlý pod povrchem. Na pozadí intimní elektroniky a Indošovy cinkavé kytary vzniká niterný a citlivý svět, kterému vévodí zastřený hlas zpěvačky Palmy. Jejich současné album Krok pro člověka je sebevědomá a ambiciózní nahrávka: hýří neotřelými nápady a překvapivými aranžemi. Palminy texty hovoří svébytným jazykem, ve kterém se přirozeně míchají introspektivní sondy do vlastní duše s básnickými obraty a poetickými metaforami.

Neděle 1. července 2018

9–16: BarCamp 2018: Kánon, Městské divadlo
▲ Anotace
Jak školní znalosti ovlivňují náš vztah ke světu a k domovině? Jací lidé se z nás stávají pod vlivem učebnic? Jak se promění dětský obraz světa, když s nimi vycestujete za hranice a necháte je v cizí zemi chodit do školy? Stěžujeme si, že mladí nečtou – nemělo by nás ale spíš trápit, co čtou? A kdo určí, co by měli číst? Jak se určí, kdo smí na gymnázium a kdo ne? A proč je věta „Vraťte do osnov dílny“ lživá? Program moderuje dlouholetý návštěvník Šrámkovy Sobotky, sémiotik, analytik a otec dvou dětí Josef Šlerka.

10.00 Zahájení festivalu, Sál Spořitelny
▲ Anotace
Bože, bože! Bože, bože! Já jistě přijdu pozdě! Tik – tak, tik – tak, uf! Tak už můžeme dovnitř? Ještě ne, ještě ne?! A jak dlouho to bude trvat? Jak dočkej času jako husa klasu? Vždyť to bude celá věčnost a zahálet v den boží jest hřích! Počkat – už?! … ach! – V režii a dramaturgii Lady Blažejové, Adama Hoška a Jana Trče vystupují účastníci festivalu za hudebního doprovodu Jiřího Šlupky Svěráka.

13.00 Poetické odpoledne, Šolcův statek
▲ Anotace
Recitační pásmo
Tradiční procházka po soboteckých prostranstvích s poezií a divadlem. Těšte se na dvě divadelní drobničky: Ódu na lelky, Zadluženou princeznu a možná i něco víc.

Óda na lelky – Dramatický kroužek z Umělecké akademie ZŠ Hovorčovice pracuje teprve dva roky, přesto se letos účastní celostátní přehlídky dětského divadla ve Svitavách Dětská scéna. Óda na lelky je hravá koláž z básní Pavla Šruta a Emanuela Frynty. Scénář a režie: Martina Delišová.
Zadlužená princezna – Autorské představení plné písniček vypráví o zhýčkané materialistické bloggerce ze Slovenska, která za hranicemi svého království přichází o identitu a setkává se s drsným reálným světem, kterému vládne všeho chtivý Vodník s titulem P.o.D. Princezna pod tíhou okolností málem přijde o všechno, ale naštěstí ji zachrání pracovitý dřevorubec. Na své si přijdou děti i dospělí. V představení se mohou vyskytnout sprostá slova, pokud však rodiče nechávají děti sledovat youtubery nebo televizi, děti už tato slova určitě slyšely. Soubor Lůza, Hradec Králové. Hrají: Daniela Mészárosová, Miřek Vrbický. Režie: Miřek Vrbický. Scénář: Daniela Mészárosová, Miřek Vrbický a Martin Plíšek.

15.00 Vernisáž: Jiří Anderle. Kresby a grafiky, Šolcův statek
▲ Anotace
Jiří Anderle se narodil 14. 9. 1936 v Pavlíkově. Roku 1961 absolvoval AVU u prof. Pelce a Silovského. Svérázný výtvarný styl si vytříbil během působení v Černém divadle, kde působil nejen jako výtvarník, ale i jako herec a technik. Jeho všestranný talent se uplatňuje i v hudbě (bubeník Grafičanky) a v literatuře (životopisná kniha Láska za lásku vysílaná na ČRo Dvojka).

17.00 Komorní koncert: Wihanovo kvarteto, Kostel (vstupné: 120,- Kč)
▲ Anotace
Wihanovo kvarteto patří k předním smyčcovým kvartetům vycházejícím z velké české interpretační školy. Na českých i zahraničních koncertních pódiích uvádí od roku 1985 českou hudbu i světový repertoár klasicismu, romantismu a moderny. Mimořádný věhlas si získalo účastí na mezinárodních soutěžích (laureát Pražského jara – 1988, soutěž komorní hudby v Trapani na Sicílii – 1990, Svátek komorní hudby v Ósace – 1996, 1. cena v Londýnské mezinárodní soutěži smyčcových kvartet – 1991). Z diskografie kvarteta čítající více než 40 titulů vyniká soubor celého kvartetního díla L. van Beethovena (Anežský klášter, 2007–2008) a unikátní nahrávka Paganiniho 24 capriccií v úpravě amerického skladatele Williama Zinna.

19.30 Kytice (Herecké studio Švandova divadla), Městské divadlo (vstupné: 120,- Kč)
▲ Anotace
Spojení člověka s přírodou… Touha pohlédnout do budoucnosti… Mámy a děti… Člověk a smrt… Člověk a bohatství… Sobectví a vražda… Zločin… Vina… Trest… Krutost, poezie, něha, láska… A snad i trocha humoru! Režie: Martina Krátká. Hudba: Blanka Popková
Režie loutkového prologu: Anna Duchaňová. Hrají členové Hereckého studia Švandova divadla: Alžběta Bohdanová, Anna Glässnerová, Denisa Hašková, Petra Mikulková, Lenka Olivie Laštovičková, Lucie Vacovská, Daria Okhotniková, Barbora Drástová, Július Kubaščík, Tereza Sokolíková, Matěj Pour, Jakub Novotný, Ondřej Pecher. Délka představení: 75 minut bez přestávky.

21.00 Nokturno: Asstma, Zahrada Šrámkova domu (vstupné: 80,- Kč)
▲ Anotace
Teoretik umění, pedagog a především zcela jedinečný hudebník a performer Filip Jakš – Asstma ozvučuje kontaktními mikrofony všemožné industriální objekty, které pak využívá k expresivní hře, vyrábí si vlastní nástroje a recituje a zpívá převzaté i původní básnické texty. Hojně rovněž využívá terénní nahrávky všeho druhu, do kterých sampluje elektronické beaty, ruchy a zvuky. Jeho živé vystoupení je vždycky osobitým a ojedinělým zážitkem a v rámci české scény nemá obdoby. Své živé polo-improvizace je zároveň schopen přirozeně vtěsnat do v podstatě písňových forem, o čemž svědčí i dvě skvělá alba, která vydal u jednoho z nejvlivnějších nezávislých vydavatelství Polí5.

Pondělí 2. července 2018

9.00 Přednáška prof. Milana Hlavačky Čas a moderní doba. Unifikace času a kontrola časem, Sál Spořitelny
▲ Anotace
Prof. PhDr. Milan Hlavačka, CSc., působí v Historickém ústavu AV ČR, kde od roku 2002 vede oddělení dějin 19. století, zároveň od roku 1991 přednáší na Ústavu českých dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Specializuje se na domácí politické, sociální a hospodářské dějiny v letech 1740–1918. Zabýval se dopravou (naposled monografie Doprava, 2002), samosprávou (Zlatý věk české samosprávy, 2006), mecenátem, sociální praxí, kolektivní pamětí, dějinami rodinných firem. S kolektivem zpracoval moderní syntézu České země v 19. století, 2016.
Přednáška se zaměří na sociokulturní proces vzniku jednotného a kontrolovaného času v evropské a české společnosti. Jednotný čas je vedle jednotného právního systému zásadním předpokladem a instrumentem k organizaci moderní občanské společnosti. Málokdo tuší, že unifikaci času do společnosti prosadila železnice a že teprve od roku 1891 byl na území tehdejší habsburské monarchie konečně podle washingtonské konvence sjednocen železniční čas s místními časy. Kontrolovaný čas se také stal instrumentem disciplinace dělného lidu a zaměstnanců pomocí tzv. píchacích hodin. Moderní společnost tak začala dělit svoji každodenní existenci na čas práce a čas odpočinku.

11.00 Návštěva u Šrámků, Muzeum Fráni Šrámka
▲ Anotace
Na návštěvu nedlouho před obědem? Komentovaná prohlídka Muzea Fráni Šrámka a Milky Hrdličkové Šrámkové. Projekce krátkého filmu Fráňa Šrámek v Sobotce v roce 1937. Připomínka kořenů a Šrámkových nadčasových veršů „a jediný jsme jen melodický hlas, / jenž zpívá nás / každého chvilku“. Osvěžení povědomí a paměti. Výklad o Šrámkovi v Sobotce a místní šrámkovské tradici, ke které patří i náš festival, podají Olga Bičišťová a Jan Bílek.

14.00 Poezie 90: Petr Borkovec, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Petr Borkovec (1970) se narodil v Louňovicích pod Blaníkem, střední Čechy. Pracoval jako redaktor revue Souvislosti, Nakladatelství Lidové noviny, Lidových novin, Literárních novin. V současnosti pracuje jako dramaturg pražského Café Fra a redaktor nakladatelství Fra. Od roku 1990 vydal patnáct knih básní, próz a textů pro děti. Zatím posledními knihami jsou básnická sbírka Wernisch (2015) a sbírka povídek Lido di Dante (2017), básně pro děti O čem sní (2016) a Věci našeho života (2017). Jeho sbírky a knižní soubory vyšly v Německu, Rakousku, Anglii a Itálii. Překládal poezii Vladislava Chodaseviče, Vladimira Nabokova, Jevgenije Rejna, Josifa Brodského, Jurije Odarčenka aj. S Matyášem Havrdou přeložil Sofoklova Krále Oidipa a Aischylovu Oresteiu.

15.00 Paměť v textu: Natálie Hájková Paterová, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Natálie Hájková Paterová (1991, Hlučín) je bohemistka, pesimistka, nemá ráda feminismus a povýšené muže. Má ráda poezii Emily Dickinson a oranžovou barvu. Říká věci narovinu, a proto nemá mnoho přátel. Je vdaná a věří v lásku na první pohled. Vydala debut Uvnitř kosti duha (Protimluv 2012), publikovala časopisecky (Weles, Protimluv, Tvar, Psí víno, Lžička v šuplíku aj.). Získala několik literárních ocenění, její verše byly přeloženy do polštiny a němčiny, z polštiny též příležitostně překládá. Její druhá, bilingvní sbírka vyjde příští rok v německém nakladatelství Hochroth. Žije v Praze.

15.00 Dětem: Červená Karkulka (divadélko Julie), Děkanská zahrada (vstupné dobrovolné)
▲ Anotace
Loutkové divadlo Julie s živou muzikou a živými herci. Neobvyklé pojetí notoricky známé pohádky o krvežíznivé bestii v podání kočovného divadla, světový unikát svého druhu, Julie a spol. Jedno oko nezůstane suché. Obzvláště babičky si popláčou. Hrají: Rami, Kuba Kodym, Šiml, Nina Kodym, Štěpán Sucho, James Herries a 11 vlastních dětí. Režie: Duch kolektivní. Scénář: Jiří Šilhán. Délka představení: 45 minut bez přestávky.

16.00 ČRo: BáSnění aneb Nevyžádaná poezie, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
BáSnění jako cesta poezie k posluchači, který si o ni vůbec neřekl. Jak si hledají cestu k posluchači Českého rozhlasu Vltava tradiční i nové formáty pořadů o poezii? Co je víc: Klasický herecký přednes, nebo osobní zaujetí? Recitace, nebo tiché čtení? Otevřenou hodinou s ukázkami z pořadů BáSnění, Souzvuk, Svět poezie a Sladké je žít provází Petr Gojda a Petra Hynčíková.

17.00 Vernisáž: Neviditelný most. Milada Blekastadová Topičová, Knihovna
▲ Anotace
Výstava představuje životní osudy a rozsáhlé aktivity literární historičky, komenioložky, překladatelky, spisovatelky a vysokoškolské pedagožky Milady Blekastadové Topičové (1917–2003). Od svých šestnácti let žila v Norsku a zásadně se zasloužila o propagaci české literatury v této zemi. Výstava klade důraz na její dílo komeniologické a překladatelské, ale i na četné kontakty s českým prostředím a zásluhy o podporu českého disentu. Autory výstavy jsou Karolína Stehlíková ze spolku Elg, Vladimír Urbánek z Filosofického ústavu AV ČR a Eva Spira z Oslo. Promluví PhDr. Vladimír Urbánek, Ph.D., vedoucí Oddělení pro komeniologii a intelektuální dějiny raného novověku Filosofického ústavu AV ČR.

19.30 Spolu, Městské divadlo (vstupné: 120,- Kč)
▲ Anotace
Hra o dvou hvězdách předválečného filmu, kterým po válce jejich spoluobčané „nadali do německých kurev“. Hra nejen o tom, že Baarová má oči mandlové a Mandlová má oči barové, ale i o těch, kdo je milovali a nenáviděli. Hra o Češích. Hra o nás? – Vynikající autorská hra oceňovaného dramatika Tomáše Vůjtka, držitele mnoha cen české divadelní kritiky, jenž ji věnoval undergroundovému klubu Les a tam byla také nastudovaná. Text skvěle kombinuje až encyklopedické, podrobné dokumentární informace o dvou slavných českých herečkách a skvěle vystavěný emotivní příběh nejen o dvou zatracených ženách, ale také o našem národu. Hrají: Zuzana Truplová a Pavla Gajdošíková. Režie: Tomáš Vůjtek. Délka představení: 80 minut bez přestávky.

21.00 Promítání: Happyend, Zahrada Šrámkova domu (vstupné: 60,- Kč)
▲ Anotace
Komedie Oldřicha Lipského a Miloše Macourka je nezvyklým a odvážným experimentem, vypráví totiž děj pozpátku. Lidé zde chodí pozpátku, koně skáčou přes překážky pozpátku, smrt se stává zrozením a naopak, při jídle vycházejí potraviny lidem z úst na talíř… Jen tak se může stát, že po dopadu se ostří gilotiny zvedne, odsouzencova hlava opět sedí na krku a odsouzenec – řezník Bedřich Frydrych obživne, neboli podle jeho vlastního komentáře „se za poněkud zvláštních okolností narodí“. Kamera: Vladimír Novotný. Hudba: Vlastimil Hála. Československo 1967, délka 71 min. A bude i překvapení!

Úterý 3. července 2018

9.00 Přednáška doc. Ireny Vaňkové: Jako husa klasu. Čas v českém jazykovém obrazu světa, Sál Spořitelny
▲ Anotace
Doc. PhDr. Irena Vaňková, CSc., Ph.D., působí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, od roku 2014 v Ústavu jazyků a komunikace neslyšících. Vystudovala bohemistiku a filosofii, zabývá se zejména kognitivní a kulturní lingvistikou (i se zaměřením na interpretaci uměleckého textu), v poslední době též s ohledem na český znakový jazyk. Napsala knihy Mlčení a řeč v komunikaci, jazyce a kultuře, 1996; Nádoba plná řeči: člověk, řeč a přirozený svět, 2007; se spoluautorkami Co na srdci, to na jazyku: kapitoly z kognitivní lingvistiky, 2005.
Jak jako Češi rozumíme času a jak je toto rozumění chápáno v jazyce? Chápání času se odvíjí primárně od prožitku vlastní tělesnosti v prostoru; hlavní časové metafory vycházejí ze zkušenosti s pohybem po cestě či s cyklickými proměnami přírody a vlastními biorytmy (den a noc, bdění a spánek). Tak se čas reflektuje snad ve všech jazycích, v každém jazyce pak obraz času specificky ovlivňuje kultura. Z ní vychází i způsob detailnější segmentace času, prožitek času profánního a sakrálního, chápání minulosti a budoucnosti, časových dimenzí lidského života. V mozaice úryvků z české poezie a prózy budou nastíněny i některé kreativní konceptualizace času a časových jednotek (měsíců, dnů v týdnu).

14.00 Poezie 90: Jaromír Typlt, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Jaromír Typlt (1973), básník, esejista, výtvarný teoretik a performer. Žije v Praze a v Nové Pace. Knihy poezie a prózy vydává od 90. let, naposledy Stisk (2007) a Za dlouho (2016). Experimentuje i v oblasti zvukové poezie (CD Škrábanice s Michalem Ratajem, 2014). Je autorem výtvarné monografie Ladislav Zívr (2013).

15.00 Pameť v textu: Pavel Novotný, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Pavel Novotný (1976) je překladatel z němčiny, básník, autor experimentálních textů a radiokompozic pro Český rozhlas. Působí jako vysokoškolský pedagog a vedoucí katedry německého jazyka při TU Liberec. Ve své literárněvědné práci se zaměřuje na montáž a koláž, auditivní a radiofonní poezii. Žije v Liberci.

16.00 ČRo: Peter Handke: Proč kuchyň?, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Lucie Trmíková a David Prachař v abstraktní básnicko-zvukové kompozici tematizované fenoménem kuchyně. Osvobozená od obvyklé účelovosti se Handkeho kuchyň stává místem mimo prostor a čas, kde se potkávají lidé, věci, vůně, chutě, vzpomínky a sny. Hra rakouského dramatika, básníka a překladatele Petera Handkeho (narozen 1942) měla premiéru v roce 2001. Loni ji v překladu Zuzany Augustové pro Český rozhlas zrežíroval Aleš Vrzák. Dramaturgie: Renata Venclová. Hudba: Tomáš Vtípil. Po poslechu následuje diskuse s režisérem.

19.30 Povíme si to, Sál Spořitelny (vstupné: 120,- Kč)
▲ Anotace
Aleš Kauer a Mirek Kovářík by v pořadu rádi zpřítomnili rebelující básníky Ivana Diviše, Jiřího Ortena, Walta Whitmana či Allena Ginsberga. Aleš Kauer doplní Kováříkovu recitaci zhudebněnými básněmi Ivana Martina Jirouse. Délka představení: 90 minut bez přestávky.

21.00 Já jsem Krabat, Městské divadlo (vstupné: 120,- Kč)
▲ Anotace
Na blatech za Černým Chlumcem stojí mlýn, skrčený ve sněhu, temný a výhružný jako mocné, zlé zvíře. Ale uvnitř se svítí – a kde je světlo, tam musejí být i lidé! Tajuplný příběh upředený z legend o Krabatovi, který si nebezpečně pohrává s černou magií, hýří analogovými projekcemi a variuje lužickosrbské písně. Poslechnete ten cizí hlas tam uvnitř v sobě a necháte se zlákat? Mlýnské kolo zatím stojí. Mezi jedenácti havrany sedícími na tyči je totiž jedno místo volné. Krá! Režie: Jakub Maksymov. Dramaturgie a režijní supervize: Petr Hašek. Hudba: Zdeněk Dočekal. Výprava: Jitka Nejedlá. Hrají členové souboru Geisslers Hofcomedianten. Délka představení: 70 minut bez přestávky.

Středa 4. července 2018

9.00 přednáška prof. Aleny Macurové, Naďy Hynkové Dingové, Ph.D., a Bc. Michala Brhela: Čas a čeští neslyšící, Sál Spořitelny
▲ Anotace
Prof. PhDr. Alena Macurová, CSc., působí v Ústavu jazyka a komunikace neslyšících Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Zabývá se jazykem, stylem, textem, komunikací (výbor Komunikace v textu a s textem, 2016) a od poloviny 90. let 20. století také jazyky a komunikací českých neslyšících; v souvislosti s tímto zájmem iniciovala založení samostatného studijního oboru Čeština v komunikaci neslyšících (od 1998) a s kolektivem zpracovala monografii Jazyky v komunikaci neslyšících: český znakový jazyk a čeština (v tisku).
Mgr. Naďa Hynková Dingová, Ph.D., působí v Ústavu jazyka a komunikace neslyšících Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Zabývá se problematikou tlumočení a překladu českého znakového jazyka (disertační práce Typologie chyb v tlumočení z češtiny do českého znakového jazyka, 2017), dlouhodobě se věnuje i profesní přípravě tlumočníků. Léta pracuje jako tlumočnice v nejrůznějších oblastech (tlumočení divadla a hudby, tlumočení v médiích, soudní tlumočení, konferenční tlumočení aj.). Připravuje též scénáře televizních pořadů o neslyšících.
Bc. Michal Brhel vystudoval obor Čeština v komunikaci neslyšících na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (bakalářská práce Pojmenování základních barev v českém znakovém jazyce, 2015). V současnosti spolupracuje na výzkumu kalendářních jednotek ve znakových jazycích. Působí jako pedagog na základní škole pro sluchově postižené a v aktivizačním centru pro neslyšící seniory při Svazu neslyšících a nedoslýchavých ČR. Od roku 2016 studuje speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého.
Přednáška obsáhne – v opoře o stručnou charakteristiku českého znakového jazyka, přirozeného jazyka českých neslyšících – dvojí úhel pohledu na čas: představí (1) konceptualizaci času a způsoby jeho měření (kalendářní jednotky a jejich motivace) jednak v českém znakovém jazyce, jednak, okrajově, také v češtině, kterou čeští neslyšící píšou (a která je pro ně svým způsobem druhým/cizím jazykem); (2) proměny přístupů k českým neslyšícím v čase, reflektované proměnami přístupů k uměleckému tlumočení pro neslyšící (zvl. k tlumočení divadelních představení), které směřuje od tlumočení „slova“ pro diváky s „vadami sluchu“ k tlumočení celkového smyslu uměleckého díla tak, aby se představení stalo jazykově a kulturně bezbariérovým.

14.00 Poezie 90: Michal Habaj, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Michal Habaj (1974, Bratislava), básnik a vedecký pracovník Ústavu slovenskej literatúry Slovenskej akadémie vied. Je autorom vedeckých monografií Druhá moderna (2005), Model človeka a sveta v básnickom diele Jána Smreka (2013) a Básnik v čase. Smrek – Lukáč – Novomeský – Poničan (2016) a spoluautorom Slovníka diel slovenskej literatúry 20. storočia (2006) a Slovníka diel slovenskej literatúry 19. storočia (2009). Vydal mnohé básnické zbierky, je jedným zo spoluautorov básnického projektu Generator X: Hmlovina (1999) a Generator X_2: Nové kódexy (2013). Je tiež spoluautorom medzinárodného projektu The European Constitution in Verse (2009). Jeho básne boli preložené do väčšiny európskych jazykov a zaradené do mnohých zahraničných antológií a výberov.

15.00 Paměť v textu: Josef Straka, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Josef Straka (1972, Jablonec nad Nisou) je autor dvou básnických sbírek a… jiné časy (G Tisk, Liberec) a Proč (edice Tvary, TVAR, Praha), které vydal v devadesátých letech, a čtyř knih básnicko-prozaických textů: Hotel Bristol (2004), Město Mons (2005), Kostel v mlze (2008), v září 2014 vyšla zatím poslední kniha Malé exily, všechny v nakladatelství Cherm, Praha-Zbraslav. Dále publikoval v mnoha literárních a kulturních, domácích i zahraničních časopisech a antologiích a jeho texty byly přeloženy do angličtiny, němčiny, polštiny, srbštiny, slovinštiny, nizozemštiny, maďarštiny, rumunštiny, ruštiny, španělštiny, portugalštiny, bulharštiny, arabštiny a řečtiny. Nyní se jeho texty překládají do francouzštiny.

16.00 ČRo Vltava: Letní festivalové ArtCafé LIVE, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Publicistický pořad ArtCafé vám nabízí vše, co potřebujete vědět, než vyrazíte večer za kulturou. Přináší rozhovory s protagonisty domácí i zahraniční kulturní scény a sleduje aktuální dění. Může být vaším kulturním diářem i inspirací pro přemýšlení nad kulturou v širších souvislostech. Relaci doplňuje hudba různých žánrů a jejich fúzí dle promyšleného výběru hudebních dramaturgů. Pořad připravují Jaroslava Haladová a Pavel Sladký.

17.00 Běžecký závod Šrámkova jedenáctka, Koupaliště
▲ Anotace
Běžecký závod po malebných lesních cestách Českého ráje pro okysličení kulturou znavených těl účastníků festivalu, otevřený domácím soboteckým i přespolním běžcům. Start a cíl závodu bude na městském koupališti v Sobotce. Délka závodu je 11 km. Registrace od 17 hodin na koupališti, start v 18 hodin, vyhlášení ve 20 hodin tamtéž.

19.30 Fialky a mejdlíčka, Městské divadlo (vstupné: 120,- Kč)
▲ Anotace
Cestou do minulosti se přeneseme do doby dětí před šedesáti lety, kde sice voní cukrové fialky a na jazyku se rozplývají sladká mejdlíčka, ale také svítí rudá hvězda. Inscenace laskavým a humorným způsobem upozorňuje na mechanismy, které se v dějinách opakují. A klade si za cíl, aby se vzpomínky na absurdity všedního dne rozpjaté mezi soukromým životem a oficiální ideologií dostaly k dalším generacím. Živé vyprávění s použitím dobových dokumentů protagonistů. Hrají: Alena Laufrová, Renata Válová, Jindřich Synek. Režie: Tereza Durdilová, Eva Čechová. Scénář: Tereza Vohryzková, Tereza Durdilová, Eva Čechová. Délka představení: 60 minut bez přestávky.

21.00 Koncert: Vložte kočku, Zahrada Šrámkova domu (vstupné: 100 ,-Kč)
▲ Anotace
Maximalismus v tom nejlepším a nejambicióznějším slova smyslu. Trio muzikantů, kteří dokážou svým zvukem zastat celý orchestr. To jest orchestr složený z bicích nástrojů, elektroniky, pětistrunných houslí, samplů, ze štěkavého surrealistického rapu a klenutého zpěvu, který jako by vypadl z nějaké pokroucené lidové písně. Zdá se vám, že tohle dohromady nemůže fungovat? Vložte kočku opakovaně dokazují pravý opak. Jejich druhé album Seat se stalo jednou z největších hudebních senzací roku 2013. Jejich nenapodobitelný styl a zvuk je od té doby vysoce ceněn kritikou i mnohočetnými zástupy fanoušků. Na svém loňském albu Klub Bublinka opět ani o kousek neuhnuli ze svých vysokých nároků na formu a obsah a opět tak dál posunuli hudební žánr, který si před léty sami pro sebe založili.

Čtvrtek 5. července 2018

9.00 Přednáška prof. Jiřího Holého: 100 titulů České knižnice od svatováclavských legend k Václavu Havlovi, Sál Spořitelny
▲ Anotace
Prof. PhDr. Jiří Holý, DrSc., vystudoval češtinu a němčinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Tam také od roku 1997 působí, dnes jako profesor. V roce 2010 založil Pražské centrum pro studium holokaustu a židovské literatury, garantuje obor Židovská studia. Dlouhodobě vyučoval na zahraničních univerzitách. Je autorem devíti samostatných knih a řady studií v kolektivních pracích. Podílel se např. na knize Česká literatura od počátků k dnešku, 1998, je editorem a hlavním autorem monografie Cizí i blízcí: Židé, literatura, kultura v českých zemích ve 20. století, 2016.

Přednáška představí edici Česká knižnice, která vychází od roku 1997. Je koncipována jako reprezentativní edice, jež obsáhne nejvýznamnější hodnoty české literatury od středověku po současnost. Každoroční čtyři svazky v jednotné grafické úpravě jsou vždy zvoleny z různých dob, literárních druhů a názorových světů. Jednotlivé texty jsou nově odborně připravovány nebo se opírají o dosavadní spolehlivá vydání. Každý svazek doprovází komentář nabízející informace o vzniku děl, jejich kulturněhistorických souvislostech i pozdějším ohlasu. Od loňska doprovází vydané svazky též Seminář České knižnice ve formě brožur, které jsou určeny vysokoškolským a středoškolským studentům, resp. jejich učitelům.

13.00 O květině. Pořad Zuzany Maléřové, Šolcův statek
▲ Anotace
Zuzana Maléřová, spisovatelka a jedna z nejrespektovanějších moderátorek Českého rozhlasu, bude vyprávět o svých zážitcích s květinami, o osudech známých i neznámých, o koloběhu přírody a divadle života. Nebude chybět ani humor a recese, protože bez nich to v životě nejde. Pořad hudebně doprovodí zpěvačka Alžběta Bohdanová a skladatel Vratislav Zochra, kteří představí nové CD O lásku dál. Pořadem provází Josef Kettner.

14.00 Poezie 90: Radek Fridrich, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Radek Fridrich (1968, Děčín) je český básník, publicista, překladatel a pedagog. V polovině 90. let proslul jako organizátor básnických setkání ve Žlebech u Děčína (spolu s Tomášem Řezníčkem) a od roku 2000 děčínského Zarafestu. V roce 2012 získal cenu Magnesia Litera za sbírku Krooa krooa. Ve své tvorbě výrazně akcentuje severní Čechy a německé vlivy v bývalých Sudetech, jeho tvorba vyšla i v německých či polských překladech.

15.00 Paměť v textu: Alice Prajzentová, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Alice Prajzentová (1982, Děčín) je básnířka, knižní a časopisecká redaktorka, pořadatelka kulturních akcí. Je autorkou básnické sbírky Kotrmelína, od roku 2007 je redaktorkou literárně-kulturního časopisu H_aluze. Jako redaktorka se podílela na řadě básnických knih, například Ptáci vykolejili z brázd Žanety Lichtenbergové či Za nehty rez Vlada Matušky. Společně s Anicou Jenski již druhým rokem pořádá děčínský festival Zarafest.

16.00 ČRo Vltava: Abychom se jako andělé nevznesli někam, kam ještě nepatříme, Zahrada Šrámkova domu
▲ Anotace
Svérázný dokumentární blog Aleny Blažejovské vypráví o „zmrtvýchvstání“ Jaroslava Erika Friče z kómatu. Autorka doprovázela básníka, nakladatele a hybatele brněnské undergroundové kultury v letech 2015 a 2016 na jeho obtížné cestě z léčebny dlouhodobě nemocných zpět do života. Rozhlasový dokument v jedinečné koláži zachycuje sestupy pod hladinu vědomí, vůli bojovat i sílu poezie. Alena Blažejovská, která působí v Českém rozhlase jako slovesná dramaturgyně, v něm mimo jiné cituje z Fričova internetového deníku Pasáže nominovaného na loňskou Magnesii Literu za blog roku. J. E. Frič loni za svou literární činnost obdržel Cenu města Brna. Dokument režíroval Radim Nejedlý.

17.00 TGM to nikdy nebude mít lehké, Sál Spořitelny
▲ Anotace
Masaryk stanul v čele naší země přesto, že neváhal bořit národní mýty a stereotypy, bojovat proti pověrám a předsudkům. Kromě otázek souvisejících s postavením malého národa mu ležel na srdci i osud demokracie. O jejích podobách i o rizicích, která ji ohrožují, soustavně přemýšlel. Jeho úvahy o politice, demokracii, svobodě, vlastenectví či náboženství, které výstava přibližuje, jsou stále inspirativní. Současně bychom ale neměli ztrácet ze zřetele slova Jana Skácela: „Budou ho citovat. Ale řídit se podle něho nebudou. Nikdy se podle něho neřídili.“ Autorem výstavy je Zdeněk Hazdra z Ústavu pro studium totalitních režimů, který v rámci vernisáže také promluví.

19.30 Hovory v mlčení, Sál Spořitelny (vstupné: 120,- Kč)
▲ Anotace
Málokterá z osobností naší novodobé historie se těší takovému respektu jako Tomáš Garrigue Masaryk. Přitom za svého života často kráčel proti proudu a jeho postoje nejednou vyvolaly odmítavé reakce. Po Masarykově smrti se dokonce nacisté a komunisté pokusili jeho odkaz navždy vymazat z dějin. Dnes mu pro změnu stavíme pomníky, pojmenováváme po něm ulice a náměstí a tu a tam citujeme z jeho myšlenek. Avšak dokážeme pochopit smysl Masarykových slov a činů? Nadčasový dialog s naším prvním prezidentem vedl Karel Čapek, jehož Hovory s T. G. Masarykem se staly inspirací i pro toto hudebně literární pásmo. Účinkují: František Kreuzmann, Margit Koláčková, Zdeněk Hazdra. Délka pořadu: 70 minut bez přestávky.

21.00 Literární pořad věnovaný Evženu Oněginovi, Sál Spořitelny (vstupné: 120,- Kč)
▲ Anotace
Zatímco ruský čtenář má Evžena Oněgina jediného, čtenář český si slavný Puškinův román ve verších může přečíst hned v pěti různých překladech. V čem se originál Oněginova příběhu liší od svých českých verzí? Jaké portréty Puškinových hrdinů naši překladatelé vykreslují? Říká proslulý Taťánin dopis Oněginovi pokaždé totéž? O tom všem budou vyprávět ředitel Ústavu translatologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Stanislav Rubáš a recitující herečka Martina Longinová. Délka pořadu: 70 minut bez přestávky.

22.30 Společnost mrtvých básníků, Městský park
▲ Anotace
Každý rok opustí tento svět někdo, komu říkáme básník – člověk s darem jazyka, myšlenky a citu. Diváci i účinkující se s umělcem či umělkyní rozloučí způsobem nejpatřičnějším, kolektivní vzpomínkou na jeho nebo její dílo. Tento pořad v podání Císařova nového divadla provází festival Šrámkova Sobotka již od roku 2007 a celou dobu v něm účinkuje Císařovo nové divadlo – a především vy.

Pátek 6. července 2018

9.30 přednáška doc. Alice Jedličkové: A to jste nemohl požádat o dovolení? – Nebyl čas. Tohle je krátký román., Sál Spořitelny
▼ Anotace

14.00 Helena Illnerová a Jiří Grygar, Šolcův statek
▲ Anotace
Fyzioložka a biochemička prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc., vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a pracovala ve stávajícím Fyziologickém ústavu Akademie věd. Zabývala se výzkumem biologických hodin – časového systému, který řídí lidský organismus. Bývalé předsedkyně Akademie věd České republiky se mj. zeptáme na význam pravidelnosti pro lidské zdraví a na škodlivost vstávání při zazvonění budíku.
Astronom a astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc., vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a pracoval v Astronomickém ústavu a ve stávajícím Fyzikálním ústavu Akademie věd. Zabývá se astročásticovou fyzikou, spektroskopií hvězd, meziplanetární hmotou a popularizací oboru. Bývalému předsedovi Učené společnosti České republiky chceme položit dotazy mj. na počátek a konec vesmíru a na světelný rok.
A možná padnou i další otázky: Jak se to má, když „civíš v noc“? Platí, že „jedna z hvězd je vždycky tvou“?

15.00 Dětem: Zlatá ryba (Illegumova divadelní společnost), Děkanská zahrada (vstupné: 30,- Kč)
▲ Anotace
Klasická ruská pohádka. Na břehu moře žil rybář a jeho žena v ubohé, rozpadlé chatrči. Rybář jednoho dne chytil zlatou rybu, která slíbila, že mu splní jakékoliv přání, když ji pustí na svobodu. Rybář si nic nepřál, ale jeho žena si něco přála. A pak si zase něco přála. A pak zase. A chtěla stále víc, víc a VÍC. Až nakonec neměla zase nic. Loutková pohádka pro všechny od 3 let. Hraje Ilegumova divadelní společnost. Hrají: Kristýna Bubeníková a Jakub Hojka. Režie: Jakub Hojka. Scénář: Jakub Hojka a kolektiv souboru. Délka představení: 45 minut bez přestávky

17.00 Té o páté (I), Městský úřad
▲ Anotace
Lépe jest nepočínati než počna nedokonati. Není tak dlouhé niti, by se jí nedoviti. Není květu bez odkvětu. Nejen zploditi, také voditi. A kdo nesel, nebude mu zráti – je to tak, jakože fretka je fretka! Dnes je velmi krásný den. Dnes sklízíme plody naší práce, dnes začínáme končit.
Zakončení festivalu a každoroční jarmark dílen se letos uskuteční ve čtyřech částech pod taktovkou Lady Blažejové, Adama Hoška a Jana Trče. Program jarmarku bude upřesněn prostřednictvím informačních tabulí umístěných ve frekventovaných festivalových lokalitách.

19.30 Večer svač! (II), Městské divadlo
▲ Anotace
Tik… tak… tik… TAK! Čas kvapí a budeme mít co dělat, aby nám závěr neušel – ten bude divý, že jsme ho nechali tak dlouho čekat! Tak rychle, ať už jste zde!
O podobě druhé části zakončení festivalu a každoročního jarmarku dílen se více dozvíte na informačních tabulích, jisté ovšem je, že proběhne v režii Lady Blažejové, Adama Hoška a Jana Trče.

22.00 Candrbál (III), Sál Spořitelny
▲ Anotace
Za onoho času… počkat, jak jsme na tom? O dva dny pozadu?! Divoucnější a divoucnější! Co hodina, to novina. Kdo má k čemu příhodný čas, nechť na jiný nečeká zas, však dvakráte za rok léto nebývá. Že už je pozdě večer? Třeba až do rána budeme chvátat, neboť kdo nejde s dobou, mohl by přijít o hlavu!
Třetí část zakončení festivalu a jarmarku dílen proběhne ve znamení učitelské dílny pod vedením lektorky Hany Kofránkové. O trochu času se rovněž přihlásí trio Blažejová, Hošek a Trč.

Sobota 7. července 2018

10.00 Zazvonil zvonec. (IV), Městské divadlo
▲ Anotace
Ráno moudřejší večera. Mílovými skoky se blížíme k úplnému závěru festivalu, každé zaváhání znamená přijít s křížkem po funuse. Tik – tak, tik – tak, tik – tak, tik…?
Poslední část jarmarku dílen bude zahájena výstupy dětských dílen, po nichž budou volně následovat prezentace dílen zbývajících. Na závěr už jen očekávejte tečku s iniciály LB, AH a JT. Konečná podoba jarmarku bude upřesněna prostřednictvím informačních tabulí.

18.00 Festivalová tečka: Avokaduo & Severní nástupiště, Zahrada Šrámkova domu (vstupné: 150,- Kč)
▲ Anotace
Avokaduo – Spanilá folková jízda v podání Kláry Pudlákové a Anežky Matouškové. Společně navazují na poetiku Zuzany Navarové, odkud často odbočují do jazzu, jižanských rytmů a severské folkové tajemnosti.
Severní nástupiště – Jedinečný pražský folkový big band či snad dokonce folková komunita. Seskupení mladých lidí, kterým učarovala síla jednoduchosti českého i zahraničního folku. Žádný zbytečný patos a kýč stadiónové mentality však zde nehledejte! Severní nástupiště vrací folk zpátky do komunity, vrací mu lidskou tvář plnou naděje a vzájemnosti. Není proto náhoda, že většina osazenstva kapely jsou společensky angažovaní lidé, kteří se podílejí na komunitních projektech (nejen) v Praze. Hlavním zpěvákem Severního nástupiště je hudebník a textař Jan Senft, známý především pod svým sólovým pseudonymem Člověk krve, který na festivalu vystoupil loni. Nicméně Severní nástupiště na pódiu žádnou vedoucí postavu nemá. Před tváří lidskosti a folku jsou si všichni rovni.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.