Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: VOBRUBOVÁ, Eliška: Přehlídka dětské recitace Liberec, 16. 4. 2016. Deník Dětské scény, č. 0., str. 14 - 15, 10.6.2016.

PŘEHLÍDKA DĚTSKÉ RECITACE
LIBEREC, 16. 4. 2016

S podtitulem postupová přehlídka a dílna zajímavých a inspirativních vystoupení dětských sólových recitátorů se liberecké krajské kolo konalo v sobotu 16. dubna 2016. Prostorové zázemí akci poskytlo Experimentální studio Liberec, prověřené opakovanou dobrou zkušeností jako prostředí pro akce tohoto typu přívětivé, a to nejen z hlediska prostorového (opakovaně se zde konají i krajská kola Wolkerova Prostějova a scéna poskytuje i dobré podmínky pro komornější představení liberecké přehlídky Nanečisto). Za podpory Ministerstva kultury, Krajského úřadu Libereckého kraje a firmy Nika Chrastava s. r. o. akci pořádal Dům dětí a mládeže Větrník Liberec.
V programu přehlídky byly zastoupeny svými dětmi (vesměs v každé kategorii třemi postupujícími) všechny okresy Libereckého kraje a jejich vystoupení se těšila pozornosti a diváckému zájmu nejen odborné poroty (Václava Křesadlová, Jarek Hylebrant a Eliška Vobrubová) ale i
samotných recitátorů a jejich dospělých průvodců, pedagogů i rodinných příslušníků. K dobrému průběhu přehlídky přispěla nejen pečlivá příprava a promyšlená organizace ze strany pořadatele, reprezentovaného Kateřinou Sýbovou, pracovnicí DDM Liberec, ale i moderátorská práce Moniky Novotné, která byla průvodkyní celodenní akce i lektorkou hlasové rozcvičky na jejím začátku a her pro děti v čase závěrečných porad poroty po jednotlivých blocích přehlídkového programu.
V dopolední části přehlídky se představily mladší děti.
V první kategorii recitovalo dvanáct dětí, z nichž následující čtyři byly za svá vystoupení oceněny: Daniel Karko z Nového Boru za živý přednes Šrutovy básně Dvě tetičky, Amálie Nováková z Jablonce nad Nisou za zaujatý a přirozený přednes Bajky od Miloše Kratochvíla, Julie Ježková z Jablonce nad Nisou za přirozený a kultivovanýpřednes básně Michala Černíka Král a lenoši a Kristýna Ročňáková, rovněž z Jablonce nad Nisou, která zaujala přirozeným autentickým přednesem Černíkovy básně Čert a Káča.
Ve druhé kategorii se o postup do celostátního kola ucházelo dvanáct dětí. Postupem na národní přehlídku byl oceněn Haštal Ort z České Lípy, který se v přednesu básně Ericha Kästnera Začarovaný telefon představil jako živý, vnitřně zaujatý, osobitý a kontaktní recitátor se smyslem pro detail i celek, s jasným osobním stanoviskem a výpovědí. Vojtěch Matějíček z Liberce na krajské přehlídce zaujal jako živý vypravěč sdělující příběh s potěšením, s autenticitou a přirozeností osobitého projevu, se smyslem pro situaci, detail i celek, temporytmus a gradaci, a to v přednesu úryvku prózy Evy Janikovszké Kdybych já byl dospělý, což porota ocenila doporučením k postupu na celostátní přehlídku. Náhradnicí s
čestným uznáním poroty se stala Kateřina Knížková z Jablonce nad Nisou za osobitý přirozený živý a s jasným stanoviskem přednesený text básně Čert a Káčaod Jiřího Žáčka, aniž se v sebemenším detailu nechala strhnout rytmem textové předlohy. Zvláštní pochvalou poroty byla oceněna ještě vystoupení dvou libereckých recitátorů, Eduarda Fojtíčka (Jiří Žáček Jak taškář napálil taškáře) a Julie Kabešové (Miloš Kratochvíl Brouci) i Agáty Špačkové z Jablonce nad Nisou (Jacques Prévert Stránka ze sešitu – vystoupení se vymykala z celku kategorie především svou autentičností, osobním stanoviskem a zjevným potěšením z přednesu.
Odpolední program patřil starším recitátorům.
Ve třetí kategorii se sešlo jedenáct dětí. Do celostátního kola postoupila Linda Bělohlávková z Liberce. Představila se v krajském kole přednesem s výrazným vypravěčským potěšením, pochopením a sdělením nonsensové poetiky Macourkovy pohádky O Kryštůfkovi, který se schoval v mixéru a se zjevným pohopením a vnitřní zaujetím pro text básně Daniely Fischerové Skladatelův den Zaujala jako přesvědčivá a kultivovaná recitátorka v přednesu obou dramaturgicky rozdílných textech. Další postupující reprezentantkou Libereckého kraje bude na svitavské přehlídce
Pavla Nevyhoštěná z Liberce, která byla doporučena na základě přednesu dvou próz: To je moje sousedka (Robert Fulghum) a Rike od Krista Šagona. Ačkoli při přednesu obou textů byl recitátorčin projev místy poněkud překotný, z čehož plynuly i výslovnostní nedostatky, byla přednašečka zaujatá a sdělná. Na výslovnostní i temporytmické nedostatky byla upozorněna při rozborovém semináři. Čestné uznání obdržela Adriana Žitníková z Lomnice nad Popelkou (zároveň jmenována náhradníkem) – představila se živým zaujatým a kultivovaným přednesem prózy Iljy Hurníka Na střeše a zejména čistou osobní výpovědí v přednesu básně Jaroslava Seiferta První dopis mamince. Zvláštní pochvala poroty v této kategorii putovala k Janu Novotnému z České Lípy, a to zejména za zdařilejší přednes básně Alana Alexandra Milne Čtyři kamarádi (v prvním kole přednášená HraDaniila Charmse byla bohužel poznamenána vnějšími pokusy o ozvláštnění přednesu).
Ve čtvrté kategorii do celostátního kola postupuje Anna Červeňová z Liberce, která v letošním krajském kole přednášela báseň Shela Silversteina Až na drobnost a úryvek z prózy Daniely Fischerové Nikolina cesta. Zdařilejší byla v druhém kole přednášená próza – recitátorka byla vnitřně koncentrovaná, soustředěná, propojená s obsahem, prokázala smysl pro situaci, rytmus, pausu a temporytmus i gradaci směřující k pointě, k osobní výpovědi. I přes drobné nedostatky (objevily se v temporytmu a intonaci při přednesu Silversteinovy básně) se Anna představila jako citlivá a kultivovaná osobitá recitátorka. Postupující Štěpánka Soukupová z Lomnice nad Popelkou zaujala vyrovnaným přednesem obou vybraných prozaických textů: v prvním kole to byla Válka s myšmi od Vratislava Brabence přednesená s potěšením a vypravěčskou radostí, s energií a nadhledem i vnitřním zaujetím, s odpovídající hravostí, se smyslem pro humor a jeho sdělení, se smyslem pro gradaci, temporytmus a pro pointu. Úryvek z kapitoly Žádný mol šatní nemiluje potlesk z knihy Pavla Brycze Dětský zvěřinec přednášený v druhém kole poskytl recitátorce příležitost prostřednictvím textu vypovídat (teď a tady) o sobě – v přednesu je Štěpánka úsporná a zároveň sdělná a sdělující, osobitá, adresná, s jasným osobním postojem a stanoviskem. V obou přednesech kontaktní, vnitřně přítomná, vybavená, sdělná a osobitá; ve své kategorii byla jednoznačně nejautentičtější účastnicí krajské přehlídky. Náhradnicí s čestným uznáním poroty je Anna Hollmanová z Jablonce nad Nisou, která zaujala soustředěným adresným výrazným přirozeným a osobitým přednesem, vnitřním zaujetím pro text a jeho sdělení, smyslem pro gradaci a pro pointování, což se jí dařilo obou přednášených textech – Markus Zusak Zlodějka knih (zde více a lépe), Michal Černík Odpovědi rodičům.
Zvláštní pochvalou poroty byly oceněny ještě tři recitátorky: Nikol Hanzlová z Turnova (Jan Werich Chlap, děd, pes a vnuk, Ernst Jandl Číslice za poměrně zdařilý pokus o interpretaci obou textů, Marie Veselá z Liberce (Jiří Suchý Červ, Zdeněk Svěrák Dospělej není zlej) zejména za citlivý, s potěšením a se smyslem pro jemný humor přednášený text Jiřího Suchého a Marie Vrbková z Liberce za přednes úryvku z knihy Hovno hoří od Petra Šabacha (v druhém kole přednášený text Josefa Kainara Jaký to s ním bylo bohužel postrádal autenticitu a osobní stanovisko).
Jako obvykle se po skončení přednesových částí přehlídky, po vyhlášení výsledků, předání diplomů i účastnických listů, knižních poukázek a čokoládových odměn, konal rozborový seminář (jeden po dopoledním a druhý po odpoledním bloku přehlídky) pro všechny zájemce, recitátory i jejich pedagogický doprovod. Odbornou veřejnost reprezentovala porota, jejíž členové byli lektory semináře, který se nesl v přátelském duchu a otevřené diskusi, v níž porota s recitátory jejich vystoupení rozebrala, upozornila děti na rezervy a na to, co a jak lze zlepšit. I když lze konstatovat, že celková přednašečská úroveň krajského kola byla dosti solidní, přece jen se tu a tam objevily prohřešky mluvní (nedbalá výslovnost) a intonační (dětská zpěvavá intonace i ve vyšších kategoriích), tu a tam jsme byli svědky použití vnějších vyjadřovacích prostředků (ilustrativní gesta, „vyrábění“ humoru, aby všichni pochopili, že to má nebo je veselé). Bohužel se stalo i to, že do krajského kola byla z českolipského okresu poslána dívka s přednesem vlastní básně – vzhledem k tomu, že v krajské porotě byl jedním členem zástupce zmíněného okresu, lze předpokládat, že se v budoucnu pořadatelé a hodnotitelé lépe seznámí s propozicemi a tato situace se již nebude opakovat.
Nicméně v průběhu celého dne převažovala vstoupení recitátorů zaujatých, pokoušejících se (s větším či menším úspěchem) o osobitý adresný projev, autenticky přítomný přednes, takže se zdá (aniž bych to chtěla zakřiknout), že úroveň dětského přednesu v našem kraji má vzrůstající tendenci směřující k přirozenému autentickému projevu a osobní výpovědi. Lze jen doufat, že to není náhodný poryv... a že dětem, které postoupily na letošní celostátní přehlídku, se podaří dobře se naladit a svitavskému publiku předat to, čím zaujaly na přehlídce krajské. Ať je pro ně setkání s ostatními dětmi republiky na národní přehlídce ve Svitavách příjemné a inspirativní.
Eliška Vobrubová

Související Ročníky přehlídek

Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.