Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Hlinsko, Global theater, zpracovala Lucie UCHYTILOVÁ, studentka, Kabinet divadelních studií FF MUNI Brno, 2012

LUCIE UCHYTILOVÁ
Amatérské divadlo
Kabinet divadelních studií (Masarykova univerzita)
Prof. PhDr. Eva Stehlíková
24. 4. 2012

GT Hlinsko (Global theater)
Excerpce pro Artamu

Studentský divadelní spolek (GT Hlinsko) byl založen v roce 2008 profesorkou angličtiny Gymnázia K. V. Raise Ladou Leszkowovou. Svému názvu přisuzují dva významy: GT = Global Theater proto, že hlavním cílem souboru je obecenstvu osvětlovat globální problémy, ukázat, že se o nich nebojí mluvit a zaujímají k nim kritický postoj. A druhý význam je založen na výslovnosti zkratky GT, která evokuje jméno slavného básníka a dramatika J. W. Goetheho.
Většina členů souboru jsou starší studenti hlineckého gymnázia nebo jeho nedávní absolventi. Na jeho samotném počátku stálo přibližně třináct lidí. Soubor je však v neustálém vývoji, členů přibývá a to i v mladší věkové kategorii. V současnosti se na inscenacích se podílí už skoro třicet lidí.
Od roku 2008 vytvořili čtyři inscenace. První inscenace CZ - Melting Pot a druhá The Pressure byla hrána pouze v angličtině, Harrison Bergeron a Amerika má anglickou i českou verzi. Důležitým podnětem k založení spolku a hraní v angličtině je častá návštěva amerických studentů na hlineckém gymnáziu. Vznikl nápad uvítat studenty z USA amatérskou inscenací. Při této příležitosti byla hrána inscenace v angličtině a po ní následovala diskuze mezi americkými a českými studenty. Tím pádem studenti mohou vidět dané problémy v perspektivě jiné mentality a hlouběji o nich přemýšlet.

Premiéra prvních dvou her se odehrála v prostorách gymnázia. S přibývajícími členy a náročností inscenací se domovským jevištěm souboru stalo Komorní divadlo v Hlinsku, kde se uskutečnily premiéry jejich třetí inscenace Harrison Bergeron a zatím té poslední Amerika.

Lada Leszkowová většinou přichází za studenty se scénářem nebo nějakým nápadem a studenti po si dotváří celou hru v týmu. Každý může přijít s nápadem, jak příběh ozvláštnit. Příběhy jsou propleteny satirou, ironií a parodií. To znamená, že i přes kritický postoj si ponechávají mladistvý nadhled nad věcí. Snad i díky tomu jsou jejich inscenace mnohem zajímavější. Diváci, kteří tuto skupinu mladých lidí znají také očekávají, jaké překvapení a vtípky si pro ně studenti připraví. Kulisy si studenti vyrábí sami ve volném čase nebo během soustředění. Stejně tak kostýmy si každý obstarává sám.
Centrem jejich zájmu jsou „globálně - společenské problémy“. Kritizují diskriminaci, rasismus a odsuzují konzumní společnost. Ukazují příběhy lidí, kteří vybočují ze zavedených konvencí, a čelí tak tlaku okolí nebo naopak lidí, kteří už tlaku podlehli a nevadí jim žít podle norem, naopak je to třeba těší. Každý se pak může zamyslet nad tím, jestli náhodou nevidí na jevišti sám sebe.

CZ – MELTING POT
První inscenace CZ - Melting Pot měla premiéru 14. 11. 2008 v prostorách malé tělocvičny gymnázia ve skromných podmínkách. Trvala okolo třiceti minut. Jde o tragikomickou satiru, jejíž cílem je, aby si lidé uvědomili, jak hloupá může být xenofobie a naučili se větší toleranci. Ústřední myšlenkou této původní hry je nesnášenlivost v širokém měřítku. Na klasických každodenních situacích jedné české rodiny můžeme sledovat, jakým způsobem v sobě mají lidé zažité a zakořeněné předsudky vůči jiným rasám nebo neskrytě opovrhují homosexuálními lidmi. Naopak se dokážou nadchnout pro každou věc přicházející z USA.
Vzhledem k omezenému prostoru s nevelkými možnostmi, studenti dokázali využít každou použitelnou plochu, přičemž na scéně dominovaly ledabyle položené lahve od piva symbolizující klasickou českou povahu a lásku k této zlatavé tekutině. Hra byla nadšeně přijata, a tak s ní navštívili i další střední školy v jiných městech.

V programu hry stojí: „Omlouváme se za některá ostrá a krutá slova, ale bohužel vycházejí z našich zkušeností. Také se omlouváme za špatné herecké výkony, ale jsme čistými amatéry bez touhy po profesionálním divadle.“

Scénář: Lada Leszkowová
Režie: Lada Leszkowová, Roman Alvaréz
Herci: Tomáš Svoboda, Klára Ondráčková, Petr Bárta, Petra Štenclová, Anna Slavíčková, Jakub Tlapák, Matěj Slováček, Jana Burýšková, Jan Chmelař, Jakub Volf
Technik: Jiří Vojta

THE PRESSURE (premiéra: 6. 11. 2009)
Hru spojuje myšlenka, jak současný člověk podléhá tlakům okolí a moderní společnosti. Příběh je zasazen do malého městečka – Hlinska. Hra byla tentokrát delší, přidalo se promítání videí na pozadí scény. Právě projekcí videa hra začíná. Ukazuje se nám každodenní život města, jeho klady a zápory a na nikom a ničem nezůstává nit suchá.
V samotné hře se nám pak představují lidé, kteří odhalují své osudy, které ničí tlak okolí. Také vidíme život jedné maloměstské rodiny. Každý by měl dobře vypadat, být bohatý, jít za módními trendy, hnát se za kariérou a do toho všeho vidíme, jak lehce vznikají pomluvy (např. manželé se snaží být průměrní, aby nevyvolávali negativní reakce, žena neustále seká svůj trávník, aby nebyla pomluvena či manžel musí tajit, že doma vaří). V osudu jednoho módně oblečeného a upraveného mladíka z Prahy nalézáme důležitý motiv hry "Kdo není jako my, toho zničíme". Mladík vůči vulgárním a opilým místním štamgastům působí silně kontrastně, a není tak na místě dlouho trpěn.
Inscenace se odehrála v učebně chemie, která má tři vyvýšená podlaží, takže vzdáleně připomíná hlediště pro diváky. Ovšem diváků se tam moc nevešlo, a tak byla hra v den premiéry hrána několikrát vždy pro jiné většinou studentské publikum. Nadšenců z řad hlineckého gymnázia, kteří se na The Pressure chtěli podílet, výrazně přibylo a tento trend dále přetrvává.

Scénář: Lada Leszkowová
Režie: Lada Leszkowová, Roman Alvaréz
Herci: Marek Rauchfuss, Luboš Bárta, Petr Bárta, Jiří Burýšek, Lucie Pišťáčková, Petr Boháč, Zdenek Kašpar, Tereza Klinecká, Jana Burýšková, Lucie Skálová, Monika Bláhová, Jana Vařejčková, Tomáš Tunhofer, Monika Beránková, Anna Slavíčková, Robin Mlynář, Zuzana Novotná, Nikola Sedláčková

HARRISON BERGERON (premiéra: 12. 11. 2010)
Třetí inscenace byla uvedena poprvé mimo prostory gymnázia. Tato hra prodělala největší změny - poprvé studenti začali hrát v divadle, délka hry dosáhla jedné hodiny, scéna byla osvětlována, kromě angličtiny začali poprvé hrát i v češtině a scénář přestal být čistě autorský. Premiéra se odehrála v Komorním divadle v Hlinsku.
Příběh je založen na románu Kurta Voneguta. Zavádí nás do fiktivního státu, kde není přípustné, aby byl někdo chytřejší, silnější, krásnější, šťastnější či jinak vynikal nad ostatními. Lidem to vyhovovalo, bylo to pohodlné, nikdo nic nemusel a nikdo se o nic nemusel snažit. On se totiž snažit nikdo ani nemohl, protože by mu hrozil trest. Všichni jsou průměrní, a pokud tak není zajištěno biologicky, lidé dostávají na "zvýhodněné oblasti" handicapy. To má na starosti komise, která též lidem přiřazuje bydlení a protějšky tak, aby mezi sebou zplodili co nejprůměrnější děti.
Proti tomuto režimu se vzbouří chlapec jménem Harrison Bergeron obdařený nezvyklou inteligencí. Je pronásledován policií a nakonec popraven.
Zadní část scény tvoří bílé plátno, studenti si hrají se světlem a stínem a naznačují tak přístup lidí ve fiktivním státě, kde se vše jeví pouze v černém a bílém.

Scénář: Lada Leszkowová
Režie: Lada Leszkowová, Roman Alvaréz
Herci: Petr Boháč, Lucie Pišťáčková, Monika Bláhová, Nela Kadeřábková, Matěj Voda, Rózálie Dobiášová, Jan Vávra, Jiří Burýšek, Marek Pilař, Tomáš Pšorn, Zdenek Kašpar, Tereza Talácková, Tereza Klinecká, Tereza Ondráčková, Irena Slavíčková, Monika Bláhová, Jana Burýšková, Jitka Němcová, Denisa Holcová, Tereza Talácková

AMERIKA (premiéra: 9. prosince 2011)
Svou čtvrtou inscenaci studenti předvedli opět na prknech Komorního divadla. Poprvé je inscenace doprovázena živou hudbou, kapelou pod jevištěm.
Hra je o ohrožení běžného člověka odlidštěnými lidskými vztahy, pravidly dnešního světa, o tom jak lehce se dá v moderním světě ztratit. Hra pojednávala o Americe jako symbolu moderního světa, komerce, konzumu a všeovládajícího byznysu.
Hra se skládá ze dvou rovin. Jedna je založena na románu Franze Kafky Amerika („Ztracený“). Mladík Karl Rossman je za trest poslán do Ameriky. Potkává tam svého strýce Jacoba, který ho chce zaměstnat ve své továrně. Karlovi se ale nelíbí strýcovy způsoby zacházení se zaměstnanci a od strýce utíká. Druhá rovina představuje paradoxy dnešního světa, kde lze zabloudit velmi snadno. Vážná témata jsou zlehčována úsměvnými momenty.
Moderní rovina, ve které Kristýna, domnělá pravnučka Karla Rossmana, přijíždí do Ameriky, aby si splnila svůj americký sen, je spíše vtipnou mozaikou každodenních paradoxů života v jednadvacátém století. Oba hlavní hrdinové nakonec prožívají deziluzi a v cizím konzumním světě se "ztrácejí".

Scénář: Lada Leszkowová, Jiří Burýšek
Režie: Lada Leszkowová, Roman Alvaréz
Hrají: Tomáš Pšorn, Kristýna Horáková, Jana Burýšková, Jiří Burýšek, Nikola Ročňáková, David Holec, Irena Slavíčková, Ema Leszkowová, Tereza Ondráčková, Denisa Holcová, Jan Vávra, Vojtěch Matěna, Aneta Mrázková, Marek Pilař, Tereza Dvořáková, Tereza Novotná, Jan Janáček, Jakub Vašek, Filip Kurek
Kapela: Jan Chmelík, Filip Kurek, Nela Pavlová, Marek Pilař
Světla: Ondřej Leszkow, Josef Jůn

Hlinecká kulturní událost
Minulý rok v listopadu bylo oficiálně otevřeno nově postavené multifunkční centrum, nové ohnisko kulturního života v Hlinsku. V budově je kromě kinosálu i velký divadelní sál, na jehož prknech stálo již poměrně dost hostujících divadle včetně Divadla Járy Cimrmana s inscenací České nebe.
Tato budova se stane na konci června tohoto roku místem pro mezinárodní divadelní událost. Festival, který nese jméno Student Artsy-Fartsy organizuje opět Lada Leszkowová. Tento projekt si klade za cíl podpořit kreativitu mladých lidí, kteří se chtějí ve svém volném čase vyjádřit k horkým tématům společnosti nějakou uměleckou činností. Hrát se bude v angličtině i v češtině. Návštěvníky čekají amatérská divadelní představení a divadelní či taneční workshopy.
Tato akce se koná od 23. do 27. června 2012 . Během této události se představí několik studentských divadel z Čech a Slovinska. Původně měl být festival v mnohem širším měřítku a měla se předvést studentská amatérská divadla z různých koutů světa (Portugalsko, Estonsko, Malajsie atd.). Ovšem vzhledem k finanční krizi to bude možné nejdříve příští rok.

Se svou amatérskou divadelní tvorbou se představí:
Česká republika: Gymnázium K. V. Raise Hlinsko, Gymnázium Olgy Havlové Ostrava, Domino theater Brno, „Škeble“ Gymnázium Lanškroun
Slovinsko: Prva gimnazija Maribor, Gymnazija Ptuj


Prameny:
Materiály Lady Leszkowové, Jany Burýškové
Soukromé materiály
http://www.facebook.com/gthlinsko
Anglický internetový blog GT Hlinsko:
http://globth.webs.com/apps/blog/
Reportáže kabelové televize KIS Hlinsko

Přehlídky k souboru:
1) Svitavský Fanda krajská přehlídka amatérského divadla, březen 2011,
Svitavy (Harrison Bergeron) – ocenění za aktuální uchopení tématu

2) JID regionální postupová přehlídka studentského divadla, březen 2012,
Jihlava (Amerika)
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.