Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: AS 2002, č. 6, s. 22 - 23, Ivo Horkel.

Moravskotřebovské Štronzo

První informace o vzniku divadelního souboru J.K. Tyla v Moravské Třebové se datují rokem 1863. Od té doby hrál soubor s různými přestávkami, z nichž pro soubor byla nejvíce citelná ta nedávná, z 90. let. Tehdy bylo městské divadlo prodáno, soubor přichází o „ střechu nad hlavou“ a občané města o svůj kulturní stánek. DS J.K. Tyla se téměř na 5 let odmlčel. Byly to trpké roky, vždyť divadlo mělo ve městě vždy velkou tradici.
V roce 1996 nachází soubor díky novému řediteli Kulturních služeb města, který sám
je nadšeným ochotníkem, pochopení a nový domov právě v Kulturních službách. A znovu začíná hrát. V témže roce je založena divadelní přehlídka aktovek a jednoho herce pod názvem ŠTRONZO. Podařilo se. Tradice byla založena. Štronza 1996 se zúčastnili například Jesličky Hradec Králové, Zdobničan Vamberk nebo POLI Hradec Králové.
Domácí obsazují obě kategorie, z nichž do vyšší soutěže postupují obě. Na národní přehlídku divadla jednoho herce postoupila hra Eunuch v podání Ivo Horkela. Úsměvná aktovka Já jsem Herbert byla porotou doporučena jako inspirativní představení do Letohradu.
Rok 1997. Je založena další tradice Štronza a to host přehlídky. Je jím Petr Vaněk se svým Ohňovým večerem a divadelní sál se otřásá výbuchy smíchu. Zúčastňují se DS Jesličky Hradec Králové, Krakonoš Vysoké nad Jizerou… Domácí soubor vystoupil s výrazovým divadlem Nostradamus, Bankovním jubileem a Královnou Klytaimnestrou.
V roce 1998 poprvé zasedá porota, kterou tvoří zástupci hrajících souborů. Je založena tradice „Putovní ceny“ uzené hlavy prasete, které je od počátku Štronza servírované k večeři. Kromě divadelních souborů již téměř domácích, přichází soubory nové jako jsou třeba 12 opic Litomyšl a Baf Hostinné. Hostem přehlídky je Bílé divadlo Ostrava se hrou Ty, který lyžuješ.
Štronzo 1999. A opět novinka. Štronzo je otevřeno pro celou ČR jako přehlídka „Zemská“. Využívá toho DIVADLO (bez záruky) PRAHA a Havlíček Neratovice. Z našich přátel z Jesliček Hradec Králové nejvíce zaujal výkon Zdeňka Vrágy v Bláznově deníku. Postup si zasloužil soubor z Prahy a jeho hra Nebožka panina matka. Domácí soubor získává hlavní cenu ochotnické poroty „Putovní prasečí hlavu“ za hru Jak se máme dobře.
2000. Přelom tisíciletí a přelom Štronza. Tentokrát je přehlídka „mezinárodní“. Přehlídky se zúčastní dva soubory ze Slovenské republiky. Zvláště DS THE CROW Kanianka se hrou Requiem pre pána B. a jeho hlavní představitelka, autorka a režisérka v jedné osobě,
Slávka Daubnerová zůstávají nezapomenutelní. Nebyli sami. Také host přehlídky Senior klub z Hradce Králové se hrou A. Nicolaje Podzimní koncert se nedá zapomenout.
Nezapomene ani Heidemarie Sekáčová na svoji prohru s profesorem Císařem, když se mu marně snažila dokázat, že Saturnin se na jevišti hrát dá. Tento rok porota konstatuje, že Štronzo je vzestupné.
2001. Radujeme se z přílivu nových tváří, i z těch co jsou nám věrny. Nově se na Štronzu objevují Kámen Praha, Červený Kostelec, Kolár z Police nad Metují a Svitavy. Věrni nám zůstavají kamarádi z Jesliček i Neratovic, kteří získávají putovní cenu. Hostem přehlídky je pan Václav Postránecký s pořadem Jak se učí herectví.
2002 - Štronzo s citrónem v hubě (převzato z časopisu HROMADA)
Nelze říci, že na moravskotřebovském Štronzu, „zemské“ divadelní přehlídce, je nejlepší uzená prasečí hlava, již získá vítěz ankety zúčastněných souborů. Mnozí však do Moravské Třebové jezdí právě pro to prase z udírny, které celé dva dny zušlechťuje Franta Sekáč, manžel Heidemarie. Ta si tuhle přehlídku před sedmi lety vymyslela. Takže těch sviní
již padlo sedm. A letošní uzené bylo obzvlášť výtečné. „To je neuvěřitelné, rozpadá se to v ústech jako pudink, který taky miluju, tohle je však všestranně lepší a nedá se to s firmou Dr. Oeteker vůbec srovnávat. Jak mě zase bude pálit žáha!“, pěl chválu prof. Císař.
Moravskotřebovské Štronzo je ovšem i o něčem jiném než o uzených prasečích hodech, kterými se od jiných divadelních přehlídek tak vyjímečně odlišuje. Je samozřejmě o divadle. Deset představení plus host z Neratovic s hrou „celovečerní“ (nebyl hodnocen, ale odnesl si více než jedenáct tisíc korun coby povodňový dar pořadatelů).
Inscenace vymezené jako divadlo jednoho herce či jednoaktovka se hrály víceméně
před publikem složeným z účastníků přehlídky. Jejich posouzení s úkolem vyslat nejlepší z nich do národních přehlídek SČDO připadlo prof. Císařovi, jeho ženě Mirce a Sašovi Gregarovi, kteří v souvislosti moravskotřebovského setkání měli možnost posuzovat
již v minulých ročnících. Snad i proto nedělní seminář byl pro zúčastněné soubory povzbuzením, komentáře k vesměs novým inscenacím vesměs tradičních účastníků přehlídky zazněly v „dělné a pozitivní“ atmosféře.
DS MIMO Svitavy (Fischerové Anděl a kniha rekordů) nabídl báječný herecký výkon Moniky Formanové, českotřebovský Triarius se velmi invenčně chopil dramatizace Dostojevského Bílých nocí a nekonvenční, hledající divadelní práci, jsme viděli i ve Fresce DS Zdrhovadlo z Týniště nad Orlicí. A vedle těchto, do jisté míry netradičních pokusů Štronzo přineslo potěšení z několika již různými přehlídkami prověřených opusů – Osamělost fotbalového brankaře Petra Hájka z ústeckého Viceny a z téhož souboru i zajímavou inscenaci hříček H.P. Camiho (režie J. Staňková). Souboj s úskalími divadla jednoho herce publikum napjatě sledovalo při výkonu Zdeny Procházkové z (a)Maťáku Pardubice.
Náročného úkolu dát jednoaktovce švih a spád se příjemně zhostili vzdálenější hosté
DS Svatopluk z Benešova (Daňkův Jeden den velkokněžny) i KS Bystřice v Cause Rudolf,
v níž za pozornost stál pěkný herecký výkon Marie Neradové. Přehlídku doplnil i místní soubor ze ZUŠ Moravská Třebová, který si zoubky lámal na tradičně přitažlivém a tradičně obtížně uchopitelném Slavíkovi a růži O. Wilda.
Moravskotřebovská přehlídka si našla v kalendářích divadelnických setkávání své místo a pro jistou oblast amatérského divadla taky opodstatnění. Účast souborů přesahuje zdaleka východočeský region a umožňuje další komunikaci mezi divadelníky. Lektorský sbor ocenil řadu hereckých výkonů a doporučil tři vystoupení na národní přehlídky. Prasečí uzenou hlavu, která byla skutečně „štronzo“ i s tím citrónem v hubě, si odvezli svitavští, seskupení kolem Janičky Mandlové, jejich vystoupení dostalo od ostatních kolegů nevyšší počet bodů.
Porota nad rámce soutěžních ocenění podepsala i jedno uznání navíc, Soně Klimešové z Neratovického souboru za hereckou kreaci v roli roztomilé fenky, skvělé psí slečny,
kterou bych chtěl mít doma, i když proti psům v sedmém patře činžáku mám zásadní výhrady. (-sg- )
Domácí soubor si velmi váží toho, že od prvních krůčků Štronza jej doprovází a cenné rady poskytuje pan profesor Jan Císař, vždy předseda poroty, jeho žena Mirka a spolupořadatel Impuls Hradec Králové, ať už v osobě K. Dörrové, nebo později N. Gregarové. Z ostatních vždy výborných porotců jmenujme ty nejčastější S. Gregara a J. Tejkla.
Ani práce členů DS J.K. Tyla a zaměstnanců KS nesmí zůstat opomenuta.
Co vše se musí pro Štronzo udělat? Po roční přípravě, hledání grantů a finanční pomoci nastupuje finálová mravenčí práce.
V pátek před zahájením přehlídky část souboru chystá potřebné místnosti, část tradiční pomazánku, nakupují a podobně. Příprava končí v pozdních večerních hodinách, aby ráno už brzo byli na nohách. Je nutno nachystat snídani, oběd a večeři. Mezi tím vždy umýt horu nádobí, obsluhovat v divadelním baru a různé jiné potřebné služby jako je šatna, vstupenky atd. atd. Budiž vám dík. (Heidemarie Sekáčová)
Na divadelní přehlídce Štronzo se také podílí příspěvková organizace Kulturní služby města Moravská Třebová. Díky vstřícnosti města a nemalému finančnímu příspěvku je možné tuto přehlídku každoročně uskutečňovat. Neboť, a víme to vlastně všichni, bez solidního finančního vkladu zůstávají sny a plány pouze v nebeských výšinách a reálný výsledek je někde za mléčnou dráhou. Dovoluji si tedy i já, zástupce dalšího pořadatelského subjektu, poděkovat za vstřícnost našeho města, ba i dřívějšímu Okresnímu úřadu Svitavy a dnes i Pardubickému kraji za pomoc a snahu, najít co nejrozumnější cestu k uskutečnění tohoto divadelního svátku.

ŠTRONZO 2002 – program a výsledková listina
Zemská přehlídka jednoho herce a jednoaktových her
Moravská Třebová 9. – 10. listopadu 2002
Program:
DS VICENA Ústí nad Orlicí – Petr Hájek
Didier Kaminka: Osamělost fotbalového brankáře
DS VICENA Ústí nad Orlicí
Pierre-Henri Cami: CAMI(ÁDA)
Režie: Jana Staňková
DS ZDRHOVADLO při ZUŠ Týniště nad Orlicí
Zdeno Dlabič: Freska
Scénář: společná práce učitele a žáků, režie: Zdeněk Dlabola
DS SVATOPLUK Benešov
Oldřich Daněk: Jeden den velkokněžny
Dramatizace, kostýmy, scéna a režie: Josef Pšenička
DS MIMO Svitavy
Daniela Fišerová: Anděl a kniha rekordů
Režie: Jana Mandlová
DS KOLÁR Police nad Metují (spřátelená odnož bez skladu a ladu)
Mistr Petr Pleticha
Režie: Petr Scholz
DS TRIARIUS Česká Třebová
F. M. Dostojevskij, L. A. Krasov: Bílá noc
Režie: Laco a Lenka Špaisovi
(a)MAŤÁK Pardubice
Arnošt Goldflam: Biletářka
Režie: Ivana Nováková
Hraje: Zdena Procházková
KS Bystřice
Jan Brabenec: Causa Rudolf
Režie: Marie Neradová
ZUŠ Moravská Třebová
Oscar Wilde: Slavík a růže
Režie: Jaroslava Čadílková
DS Havlíček Neratovice
R. A. Guerney: Sylvie
Režie: Milan Šára

Lektorský sbor ve složení prof. Jan Císař, Mirka Císařová a Saša Gregar udělil individuální ocenění a doporučil inscenace do národních přehlídek divadla jednoho herce a aktovek, pořádaných SČDO. Diplom obdrželi: Petr Hájek za herecký výkon v roli Samuela Blumenberga v inscenaci Osamělost fotbalového brankáře. Jana Staňková za zajímavý přístup k inscenování hříček P.H. Camiho. Monika Formanová za herecký výkon v roli Duše v inscenaci Anděl a kniha rekordů. Jiří Heřman Škop za herecký výkon v roli Petra Pletichy v inscenaci Mistr Petr Pleticha. Filip Fík Kovařík za herecký výkon v roli Matěje Kubáska v inscenaci Mistr Petr Pleticha. Laco a Lenka Špaisovi za osobité jevištní ztvárnění klasického textu F.M. Dostojevského Bílé noci. Zdena Procházková za herecký výkon v roli Biletářky. Marie Neradová za herecký výkon v roli Baronky Vetserové v inscenaci Causa Rudolf. Soňa Klimešová za herecký výkon v roli Sylvie v inscenaci Sylvie.

Do programu Celostátní přehlídky divadla jednoho herce 2003 lektorský sbor doporučil: DS VICENA Ústí nad Orlicí – Petr Hájek. Didier Kaminka: Osamělost fotbalového brankáře. (a)MAŤÁK Pardubice. Arnošt Goldflam: Biletářka.

Do programu Celostátní přehlídky jednoaktovek 2004 lektorský sbor doporučil: 1) DS KOLÁR Police nad Metují (spřátelená odnož bez skladu a ladu). Mistr Petr Pleticha. 2) DS TRIARIUS Česká Třebová. F.M.Dostojevskij, L.A.Krasov: Bílá noc. 3) DS MIMO Svitavy. Daniela Fišerová: Anděl a kniha rekordů.
Ivo Horkel
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.