Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Ochotnické divadlo Lískovice, zpracoval Ing. Karel Čipera

1. Tělocvičná jednota „Sokol“ sehrála v neděli dne 30.března 1919 v hostinci Antonína Václavíka divadelní hru Jakuba Rydvana „Princezna ze statku“. Sedláky hráli: František Smetana, Josef Kňourek, František Baudyš. Dále hráli: František Hátle, E. Tylová, B. Musilová, L.Musil, B. Draštík. Ceny vstupenek: křeslo 4 K, I. místo 3 K, II. místo a u stolu 2 K, k stání 1 K. Čistý výnos byl věnován ve prospěch Červeného kříže ČSR. Režisér není uveden.

2. Pravděpodobně první ochotnické představení, které v Lískovicích režíroval pan řídicí učitel Josef Andrle bylo dne 5.8.1939 „Pasekáři“, pro mne od neznámého autora. Bohužel pokud plakát existoval, tak se nezachoval. Zůstalo několik fotografií, z kterých identifikovala paní Marta Michálková, roz. Frydrychová, účinkující. Fotografie jsou přiloženy v publikaci „Historie rodů- fotografie“. Hrálo se v přírodě na zahradě u Čermáků v č.61. Účinkovali: Vlášek František, Kalina Václav, Myška František, Vlášková Marie, Horák Jan, Čermák František, Valentová Zdenka, Kňourek František, Dvořák Václav, Hladík Václav, Horák Karel, Čermák Sláva, Michálek František, Andrlová Blanka, Frydrychová Marta, provd. Michálková, Machanová Marie, Kráčmarová Miluše, Vejsová Jaroslava, Kalinová Anna, Drbohlavová Františka, Kodešová Marie, provd. Kvasničková, Chalupová Marie, provd. Smetanová, Kňourek Josef, Dušek Josef, Draštík Bohuslav, Kopecký Josef, Kuch Václav, Bejrová Růžena, Kalinová Marie. Pan Miloslav Smetana neúčinkoval, protože v té době měl v blízkém příbuzenstvu úmrtí. Podle v té době dodržovaných pravidel se v rodině držel smutek. Byl schován za oponou a napovídal.

3. Po velkém úspěchu „Sokol“ v Lískovicích opakuje dne 6. ledna 1940 po třetí v hostinci Arnošta Mudruňka divadelní hru Aloise Jiráska „Lucerna“. Hru režíroval Josef Andrle, řídicí učitel. Po divadle taneční zábava s hudbou pana Františka Šperka. Původní plakát, pokud nějaký byl se nezachoval. Není možné zjistit, kdo ve hře účinkoval. Kdy se hrálo poprvé, či podruhé, jsem prozatím nezjistil. Předpokládám, že koncem roku 1939.

4. Tělocvičná Jednota „Sokol“ sehrála 3. března 1940 na novém jevišti v hostinci u Mudruňků hru F.X. Šaldy „Poslední muž“ pod režií řídicího učitele Josefa Andrle. Hráli: Karel Horák, Marie Jarošová, Marta Frydrychová, Blanka Andrlová, František Čermák, Oldřich Machan. Ing. Jan Horák, Zdena Valentová, Jaroslava Vejsová, Vlad. Čermák. Vstupné bylo od 3 do 5 K. Hrála hudba pana Šperka.

5. Tělocvičná Jednota „Sokol“ sehrála 10. listopadu 1940 v hostinci u Mudruňků divadelní hru, kterou podle povídky A. V. Šmilovského napsal Pavel Rudolf, „Starý varhaník“. Hráli: Miloslav Smetana, František Baudyš, V. Vrabcová, Marta Frydrychová. M. Machanová, Karel Horák, V. Dvořák, František Myška, Oldřich Machan, František Horák. Vstupné bylo od 3 do 6 K. Režie byla pod vedením Josefa Andrleho.

6. „Sokol“ Lískovice sehrál dne 1. a 5. ledna 1941 v hostinci u Mudruňků operetu Čechy krásné, Čechy mé, kterou dle námětu O. Tůmy napsal a zpěvnými texty doplnil Jaroslav Sadílek, hudbu složil Břetislav Diviš. O režii se podělili Karel Horák a Josef Andrle. Zpěvy nacvičil Josef Andrle. Hráli a zpívali: František Čermák, H. Hátlová j.h., V. Drobná j.h., Miloslav Smetana, Marie Machanová, Ing. Jan Horák, Antonín Fikar, V. Čermák, Slávka Cardová, František Myška, František Baudyš a Josef Kňourek. Krojová výprava byla zapůjčena od B. Šustrové z Náchoda. Vstupné bylo od 4 do 6 K.

7. Tělocvičná jednota „Sokol“ sehrála 13. a 14. dubna 1941 v hostinci u Mudruňků divadelní hru Viléma Vernera: „Červený mlýn“ pod režijním vedením řídicího Josefa Andrle. Hráli: Blanka Andrlová, M. Machanová. Miloslav Smetana, František Líkař, Karel Horák, Jan Horák, František Baudyš, Josef Kňourek, František Vlášek, František Čermák, František Horák, Slávka Cardová, Marta Frydrychová, Václav Kalina, František Myška, J. Čermák, Marie Chalupová. Vstupné bylo od 4 do 6 K.

8. Rodičovské sdružení sehrálo dne 15. a 22. února 1942 v hostinci u Mudruňků divadelní hru Viléma Vernera „Srdce na uzdě“. Hru opět režíroval Josef Andrle. Hráli: Marie Machanová, Karel Horák, František Baudyš, Miloslav Smetana, Vl. Erbenová, V. Machanová, Marie Kodešová, František Vlášek, Václav Kuch. R. Pluhař. Bohuslav Draštík, Josef Kňourek. Vstupné bylo od 5 do 7 K.

9. Rodičovské sdružení sehrálo dne 5. a 6.dubna 1842 v hostinci u Mudruňků hru od J. Vernera „Bohatý chudák“ pod režijním vedením řídicího učitele Josefa Andrle. Hráli: Karel Horák, František Čermák, Marie Kodešová, Miloslav Smetana, František Baudyš, František Myška, Josef Andrle, František Horák a František Michálek. Na plakátě je uvedeno, že vstupné je „obvyklé“.

10. Rodičovské sdružení sehrálo dne 25. a 27. prosince 1942 v hostinci u Mudruňků historickou divadelní hru od K. R. Krpaty „Hvězdy nad hradem“. Režíroval opět Josef Andrle. Hráli: V. Dvořák, Marie Machanová, Karel Horák, Josef Andrle, Miloslav Smetana, František Horák, Z. Drozd, Slávka Cardová, Marta Frydrychová, František Vlášek, Marie Kodešová. Kroje byly od firmy J. Svátka z Prahy. Vstupné bylo od 5 do 10 K.

11. Rodičovské sdružení sehrálo dne 20. a 21. března 1943 v hostinci u Mudruňků divadelní hru Zdeny Lipanské „Kateřina“. Hráli: Karel Horák, Marie Kodešová, Slávka Cardová, Miluše Kňourková, František Horák, V. Dvořák, Josef Kaska, Marie Machanová, František Baudyš, Blanka Andrlová, Miloslav Smetana, Josef Kňourek a František Vlášek. Vstupné bylo od 5 do 10 K.

12. Rodičovské sdružení pořádalo ve dnech 29. a 30. května 1943 v hostinci u Mudruňků veselohru se zpěvy od Jaromíra Horského „Nešťastný šafářův dvoreček“. Režíroval Josef Andrle, hudbou doprovázel František Šperk. Hráli a zpívali: Karel Horák, Marie Kodešová, Marie Machanová, J. Miffek, j.h., Marta Frydrychová, Slávka Cardová, Miloslav Smetana. V. Dvořák a František Baudyš. Vstupné bylo od 5 do 10 K.
Tištěný plakát informuje, že lískovičtí ochotníci tuto hru hráli v sále u Patků ve Starých Smrkovicích dne 14. června 1943. Pro velký úspěch hry se na ručně psaném plakátu oznamuje, že „Nešťastný šafářův dvoreček“ se bude v Lískovicích opakovat potřetí dne 16. června 1943.

13. Místní vedení veřejné osvětové služby v Lískovicích sehrálo hru dne 16. ledna 1944 v hostinci u Mudruňků Vladimíra Műllera „Rybnikář Kuba“. Byla to hra o devíti obrazech ze života na panství rožmberském v druhé polovině 16. století. Hru režíroval řídicí učitel Josef Andrle.
Hráli: Viléma z Rožmberka František Baudyš
Jakuba Krčína Karel Horák
Mikuláše Humpolce V. Dvořák
rožmberské hejtmany Josef Kaska a František Čermák
Viléma Čejkovského R. Holý
Vavřince Černohorského J. Kňourek
Edwarda Kelley Miloslav Smetana
Petra Hůrku, rybn. hejtmana František Vlášek
rybnikáře V. Čermák, Frant. Horák, Bohuslav Draštík
komorníka Voka z Rožmberka Oldřich Draštík,
sluhy J. Lysičan a František Kuch
Krčínovu manželku M. Machanová starší
Kateřinu Zeledarovou M. Machanová mladší
šenkýřku Kodešová Marie
Krojová výprava byla zapůjčena od firmy Svátek z Prahy, Vstupné bylo 14, 12 a 10 K.
Podle informace pana Bohumila Draštíka, hráli lískovičtí ochotníci tuto hru též v Myštěvsi.

14. Dramatický odbor veřejné osvětové služby v Lískovicích sehrál pod režijním vedením Josefa Andrle ve dnech 1. a 2. dubna 1944 v hostinci u Mudruňků divadelní hru Zdeňka Róna „Očistec“ Hráli: Karel Horák, Marie Machanová, Miloslav Smetana, František Čermák, Marie Kodešová a Slávka Cardová.

15. Svaz české mládeže v Lískovicích uspořádal v hostinci pana Arnošta Mudruňka dne 6. ledna 1946 „Společenský věneček“. Hrála hudba pana kapelníka Šperka.

16. Tělocvičná jednota „Sokol“ sehrála 21., 28. března a 4. dubna 1948 v hostinci u Mudruňků divadelní hru Viléma Vernera: „Červený mlýn“ pod režijním vedením Karla Horáka. Tuto hru již hráli lískovičtní ochotníci v roce 1941. Hráli: Milena Kasková, Slávka Cardová, Oldřich Musil, Karel a Otokar Horákové, Ladislav Musil, L. Chalupa, J. Chalupa, František Líkař, J. Machan, Marie Machanová, M. Hladíková a Antonín Fikar.

Lískovický rodák, pan Miloslav-Luba Smetana, v současné době žijící v Bílsku u Hořic, shromažďoval plakáty divadelních představení. Většina jich je z doby druhé světové války, kdy byl řídicím učitelem a současně režisérem všech představení Josef Andrle. Po jeho odchodu na školu v Poříčí u Trutnova ochotnický spolek zanikl. Z těchto plakátů jsem vypsal nejdůležitější informace.

Z plakátu zjišťuji, že v Lískovicích hrál též ochotnický soubor z Myštěvse.
1. Mládež Národního souručenství v Myštěvsi hrála dne 10. května 1942, v sále u Mudruňků, hru Aloise Jiráska „Vojnarka“. Předprodej vstupenek zajišťoval lískovický pan Kňourek.

Nejčastěji účinkoval pan Karel Horák celkem v 13 představeních, z toho jedno spolu režíroval. Luba Smetana, „sběratel plakátů“, účinkoval celkem v 10 představeních, Marie Kodešová v 8 představeních, František Baudyš v 8 představeních, Slávka Cardová v 7 představeních, Čermák František, Josef Kňourek a František Vlášek v 6 představeních, Marta Michálková a František Myška v 5 představeních, Blanka Andrlová ve 4 představeních, Vladimír Čermák a Bohuslav Draštík ve 3 představeních, Čermák Josef a Oldřich Draštík jedenkrát.
Od roku 1919 do roku 1942 hráli ochotníci pod hlavičkou Sokola, od roku 1942 do roku 1943 pod hlavičkou Rodičovského sdružení, v roce 1944 pod hlavičkou veřejné osvětové služby a v roce 1948 opět pod hlavičkou Sokola.

Kopie plakátů, které se díky Lubovi Smetanovi zachovaly jsou přiloženy.

Na příkladu řídícího učitele Josefa Andrleho lze ukázat, co vše je schopen zorganizovat jeden člověk. Byla válka, přesto Lískovice žily kulturním životem. Odchodem řídícího učitele Josefa Andrle na měšťanskou školu v Poříčí u Trutnova, skončilo v Lískovicích ochotnické divadlo. Pan Miloslav Smetana vzpomíná na řídicího učitele jako na člověka činorodého, neboť on byl nejenom organizátorem divadelních představení, ale organizoval mnohé další, obci prospěšné akce, mládežnické brigády, úpravy návse, vysazování kaštanů apod. Organizoval mládežnické cyklistické zájezdy po okolí, např. do prachovských skal, Riegrovy stezky u Semil. Zemřel nešťastně, na tetanus od škrábnutí trnu růže.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.