Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Postřehy z krajských přehlídek Wolkrova Prostějova (2009). Eva Koutová pro Amatérskou scénu 2009, č. 3

Postřehy z krajských přehlídek Wolkrova Prostějova

Rok co rok je nejvíce nabitý poezií měsíc březen. V březnu probíhají veškeré krajské přehlídky na Wolkrův Prostějov a objet je všechny zkrátka není možné. Přesto nabízím určitou reflexi ze všech krajů, kde to v březnu hrálo poezií.

První, kdo se vrhnul do kolotoče krajských přehlídek byl Hrálovéhradecký kraj, kde začala krajská přehlídka sólových recitátorů už v půlce února. Představilo se celkem 28 recitátorů (14 v 1. kategorii a 14 ve 2. kategorii), přičemž své zastoupení tu neměla kategorie třetí. Podle Lenky Chytilové, která společně s Hankou Kofránkovou a Pavlem Peškem zasedala v porotě, bylo možné průběh soutěže v 1. kategorii označit jako „nadějný a příjemný zážitek. Texty byly vybírány s ohledem na životní i recitátorskou zkušenost účinkujících, ve většině případů měl výkon rysy osobní výpovědi, zaujetí. Celkem solidní byla i technická úroveň mluvního projevu. Bohužel ani dramaturgická, ani recitátorská úroveň nepřesáhla solidní průměr. Po živých, poměrně dobře připravených a v semináři aktivních a vstřícných účastnících 1. kategorie byli ti starší mírným zklamáním. Nižší byla celková úroveň výkonů a zjevně i míra práce do jejich příprav vložená. Objevila se i poněkud sporná práce pedagoga. Celkově jakoby tu častěji šlo o vnější efekt či „sebepředvedení“, méně o porozumění a interpretaci textu.“ Divadla poezie si musela na tu svoji přehlídku počkat měsíc, ale nutno dodat, že to čekání se vyplatilo. Všechna divadla v tomto kraji, a v kraji Pardubickém, se sjedou ke konci března na festival Audimafor do Kostelce nad Orlicí, odkud se postupuje jak na Wolkrův Prostějov, tak na Mladou scénu a Šrámkův Písek. Porota byla lákavá a různorodá: Tomáš Žižka, Alena Zemančíková, Vladimír Hulec, Filip Huml, Petr Christov a K. Šefrna. Audimafor je to velice příjemná akce, také díky organizátorům (Středisko amaterské kultury IMPULS), která nabídne velký přísun rozličných divadel a inscenací a malebné městečko tak ožije přes víkend festivalovou atmosférou.
Pardubický kraj, jehož soubory také putuvaly na Audimafor, hostil letos 21 recitátorů, které měla na starosti porota ve složení Niny Martínkové, Milana Němce a Evy Koutové. Nina Martínková před samotný začátkem vedla krátkou hlasovou rozcvičku, závěr přehlídky připadl na rozborový seminář. Celkově se dá říci, že Pardubický kraj patřil k dobrému průměru. Co se týče dramaturgie, opakovaně se objevovaly (a to platí pro všechny krajské přehlídky WP) osvědčené texty, které „kolují“. Bylo doporučeno potlačit strojenost ve prospěch prostoty. Celá přehlídka proběhla ve velmi milé atmosféře, plné pozitivní energie a porozumění.
Ve dvou případech byly přehlídky uspořádány pro dva kraje současně. V tom prvním se jednalo o Jihomoravský kraj a kraj Vysočina. Přehlídka se už tradičně konala v Brněnském kulturním středisku, hned vedle slavného brněnského draka. Účast byla hojná, a to hlavně k vysokému počtu divadel (6). Sólistů se účastnilo celkem 29 a společně se soubory na ně dohlíželi: David Kroča, Radim Šíp, Aleš Kubík, Dušan Utinek, Jaroslava Nečasová a Miloslav Maršálek. Kvalitu hodnotili výše povolaní jako mírně vzestupnou co do kvality i kvantity, v porovnání s minulými ročníky. Ke konci následovaly rozbory a diskuze.
Druhý případ, kde se dva kraje na přehlídku spojily, proběhl již tradičně v Karlovarském a Plzeňském kraji v Klatovech. Jednalo se zde o desátý ročník nominační přehlídky na WP připravovaným centrem Johan. Podle organizátorů byla hlavním rysem této přehlídky jakási invaze souborů (které se těší společně s Královéhradeckým kraje velké oblibě a jejich počet je dlouhodobě nejvyšší), a to se širokým spektrem přístupů od tradičnějších postupů divadla poezie, stylizované scénické obrazy s důrazem na přednášené slovo, po výtvarnou instalaci či divadlo vycházející z loutkářských postupů. V tradičních baštách mladého divadla (Karlovy Vary, Ostrov, Aš, Plzeň) se opět formují silné především studentské skupiny. To ukazuje i velmi slušná úroveň sólistů 2. kategorie. Navíc jako v jediném kraji zde bylo využito posunutí horní věkové hranice u třetí kategorie, které využil Vladimir Benderski. V porotě zasedli: Akram Staněk, Renata Vordová, Jakub Doubrava a Irena Pulicarová. V Klatovech, kde se už pátým rokem tato přehlídka koná, se neobjevují pouze ti, kteří mají za cíl WP, ale tradičně se zde objeví doprovodný program, ať už se jedná o taneční vystoupení nebo tradiční soutěž o Wolkrovu poštovních schránku, což se stalo určitým západním rituálem.
Ve Zlínském kraji, kde se přehlídka podruhé pořádala v Kroměříži, se objevilo celkem 22 recitátorů, kterým se věnoval Jiří Pelán, David Kroča, Irena Procházková, Karla Urbanová, Jaroslav Nešpor a Stanislav Nemrava. Úroveň přehlídky byla u sólistů hodnocená jako dobrá, u souborů jako slabá a negativně byla vnímána slabá účast 1. a 3. kategorie.
Olomoucký kraj, který se samozřejmě koná v Prostějově měl letos celkem slabou účast recitátorů, kvantitu ale kompenzovaly čtyři soubory, z toho dva na vysoké úrovni. Tradičně v porotě usedli Blanka Koutská, Radek Bláha a Miroslav Kovářík. Na starosti měli celkem dvanáct recitátorů a čtyři soubory. Jako výborný nápad vidím v tom, že akce přesáhla hranice účasti vystupujících tím, že na přehlídku souborů byli pozváni studenti středních škol s tím, že před samotnou návštěvou byli poučeni o kategorii divadla poezie. Samozřejmě nechyběl ani rozborový seminář.
Sezimovo Ústí, které hostilo přehlídku pro Jihočeský kraj mělo podobnou účast jako Olomoucký kraj (11 sólistů), avšak kraj prezentovaly pouze dva soubory. V porotě zasedl Libor Vacek, Jana Štefánková a Jiří Pokorný. Organizátoři vnímají letošní ročník s ohledem na úroveň přednesu v 1 kategorii jako horší, co se týká 2. a 3. kategorie, jde spíše průměr.
Letos prvně pořádal krajskou přehlídku v Libereckém kraji DDM Libertin v České Lípě. Zde byla podle pořadatelů úroveň velmi vysoká a vyrovnaná. Po vyhlášení výsledků vedla besedu porota ve složení: Jiří Hraše, Miroslav Kovář, Petra Horvátová a Jana Kučabová.
Ústecký kraj se již tradičně konal v Ústí nad Labem v Hudebník a divadelním klubu Cirkus, což nejsou úplně ideální prostory. Přesto bylo plno a celkem 19 sólistů (většina z nich jsou stálicemi na krajské přehlídce) a dva soubory si přišli poslechnout i domácí. O postupu rozhodovala porota ve složení: Jana Štefánková, Jana Urbanová, Svatopluk Vašut a Jaroslav Haidler. Ta také konstatovala, že letošní přehlídka v Ústí byla o poznání lepší než v roce minulém. Také zde se objevil soubor, který využil ukončení horní věkové kategorie a se svým jménem Třetí věk představil inscenaci Včera se mi zdálo.
Díky nadstandardní péči organizátorům Občanského sdružení TeRaSa se každoročně jeden březnový víkend promění v malý festiválek poezie v Karviné naplněný neuvěřitelným programem nabitým do slova a do písmene do poslední minuty. Celkem 24 recitátorů společně s dalšími účastníky přehlídky tak bylo přítomno čtyř workshopů (Překladová literatura, práce s hlasem, rozbor a nácvik recitace, seznámení s básněmi Jiřího Gregra) či večerního programu (Povídání s básníky Lukášem Bártou a Jiřím Gregorem, divadlo jednoho herce – Jana Trojanová Commedia finita, ...).Ačkoliv byla bezpochyby valná většina účastníků nadšena, časově a fyzicky je tato krajská přehlídka velmi náročná.
V DDM Kolín se na krajskou přehlídku sešlo celkem 23 sólistů, kterým se věnovala Nina Martínková, Libor Vacek a Jana Štefánková. Úroveň byla vysoká.
Celý „maraton“ krajských přehlídek ukončila Praha, kterou zde pořádalo o. s. Přesah v DDM Praha 8. Lektorský sbor ve složení: Aleš Vrzák, Hana Kofránková, Jana Štefánková a Radim Šíp zde hodnotil rekordních 30 sólistů, jejichž úroveň byla ve srovnání z předchozími lety vyšší. Účastníci využívali o přestávkách a během pásem recitace improvizační dílny, ale také rozmlouvací dílnu či využili hlasovou rozcvičku. O soubory se starali Emílie Zámečníková, Petra Zámečníková, Radim Šíp, kteří měli nelehký úkol. V Praze se sešly čtyři soubory, z čehož tři velmi kvalitní. Programová rada nakonec všechny navrhla na WP.



Výsledková listina:
Královéhradecký kraj:
1. kategorie:
Nina Petříková: Ladislav Pecháček: Sladkokyselé povídky, Vítězslav Nezval: Neznámá ze Seiny
Pavla Rousková: Alexandra Berková: Bubi-blues, Julia Vinograd: Báseň je pouliční šlapka
2. kategorie: Kristina Hostáková: Emanuel Frynta: Máte bratra, Ivan Blatný: Nostalgie
Petr Hrudka: Jan Císař: Inscenace, Ota Pavel: Můžou tě i zabít

Pardubický kraj:
1. kategorie: Václav Francouz: J. Bedáň: Sen, J. Neruda: Balada o Karlu IV.
Andrea Pecáková: O. Pavel: Salto nazad, J. Neruda: Balada májová
2. kategorie: Jitka Vosmeková: Čang Či: Dopis ženy, I. Dousková: Oněgin byl Rusák
Kristina Pelzová: I. Kraus: Tak vy jste ryba..., A. Goldflam: Modlitba začínající herečky
3. kategorie: Jana Trojanová: M. Cvjetajeva: Poema konce, Ch. Morgenstern: Velké Lalula

Jihomoravský kraj Vysočina:
1. kategorie: Kryštof Bartoš: M. Kundera: Žert, I. Wernisch: O třech Bedřiších
Tereza Slámová: Ch. Bukowski: Chlap s krásnýma očima, Přemysl Rut: Kouzelná mast
Daniela Cudlínová: I. Hurník: Motýl, I. Klíma: Kokrhací hodiny
2. kategorie: Daniel Ondráček: P. Šabach: Šakalí léta, J. Skácel: Vesnická pieta
Sarah Hlaváčová: J. Balabán: Balkán, Ch. Morgenstern: Veliké Lalulá
Marta Fialová: I. Dousková: Oněgin byl Rusák, W. Saroyan: Tracyho tygr
Soubory: Chandraradar: Podle knihy Petra Nikla Jělěňovití – Pozvánka na bárbekjů

Plzeňský a Karlovarský kraj:
1. kategorie: nikdo
2. kategorie: Linda Krejčíková: J. Holub: Markéta byla rychlejší, Sandor Petöfi: Šílenec
Vítězslav Adamec: Julian Tuwin: Z veršů o Magdaléně, Jean Tardie: Nová hádanka pro Oidipa
Jonáš Špaček – Max Weber: Egon Bondy: Pozdrav, Daniel Dharma: Sen
Čestmír Kouba: R. Dalh: Prase, M. Holub: Napoleon
3. kategorie: Vladimir Benderski: S. Beckett: Jak to říct, David Avidan: Politici jazyka
Marie Nováková: Vergilius, Hurtech, Volf: Kráva, Ch. Baudelaire: Hračka chudiny
Soubor: Studio Divadla Dagmar a pedagogické školy: Já Holden
Evrybáby: Hlava k listování
Teatr Sredni Vaštar: Odysea A aneb Jak být kompatibilní

Zlínský kraj:
1. kategorie: Tereza Kavková
2. kategorie: Jakub Mlčoch
Barbora Ilgnerová
Ema Jurková (náhradník)
3. kategorie: Maroš Prčina

Olomoucký kraj:
1. kategorie: Hana Zezulová: A. Berková: Temná láska, J. Prévert: Stránka ze sešitu
Jakub Pazderka: T. Hughej: Proč je sova taková, jaká je?, F. Carter: Škola mladého stromu
2. kategorie: Tereza Palásková: B. Němcová: úryvek z knihy Babička, D. Šimková: úryvek z knihy Byly jsme tam taky
Magdaléna Vintrová: F. Nepil: Pes s dynamitem, J. Orten: Dívka a strom
Soubor: Ansámbl Oz: Mark Ravenhill: Cool Pool
Divadlo Tramtárie: F. Halas: A co?

Jihočeský kraj:
2. kategorie: Barbora Pavlíčková: Horníček: Chvála prvního kroku, Brell: Něžná srdce
3. kategorie: David Schůrek: Visockij: Píseň výškaře, Kainar: Živí a mrtví

Liberecký kraj:
1. kategorie: Eva Eisenhammerová a Vojtěch Halama
2. kategorie: Tereza Nohýnková a Anna Votrubová
Soubor: Na klíček: Karel Hynek: Vrstvy masek

Ústecký kraj:
1. kategorie: Štěpánka Suchardová: J. Hanzlík: Potlesk pro Heroda, O. Hejná: Jo, jo, tak to bylo
2. kategorie: Matěj Hon: L. Ferlinghetti: Lunapark v hlavě (montáž), J. Hiršal: Déšť
Jan Hůda: L. Smoljak a Z. Svěrák: Árie uhlíře Jana, L. Ferlinghetti: Jednou za věčnost
3. kategorie: Iva Freislebenová: K. Šiktanc: Adam a Eva, J. Martinová: Nulová osobnost
Soubor: Třetí věk – Městská knihovna Louny: Včera se mi zdálo

Moravskoslezký kraj:
1. kategorie: Karel Vaněk: V Hrabě: Jam session, M. Zoščenko: Herec
Nella Gabrielová: P. Bischel: Jodok vás pozdravuje, R. Bredbury: Marťanská kronika
2. kategorie: Milada Vyhnálková: K. Sýs: Slov co nejméně, K. Hynek: Interpunkce
3- kategorie: Tereza Lexová: J. Brodskou: Báseň ze sbírky Konec krásné epochy, Mark Twain z písemností Adamovy rodiny – Evin Deník

Středočeský kraj:
1. kategorie: Barbora Dufková: J. Skácel: Řádky o radosti, Wen I – Tuo: Provinění
Jiří Sedlák: V. Koubek: Pestré nedělní odpoledne, M. Macourek: Strýc Blažej
2. kategorie: Kristýna Štroblová: W. Saroyan: Tracyho tygr, F. Šrámek: Uprostřed cesty
Aneta Koudelková: J. Prévert: Jako zázrakem, J. Suchý: Nelze to říci jednoduše
3. kategorie: Kateřina Motáková: J. Prévert: Píseň čističů bot, J. Skácel: Malá recenze na čárku
Kristýna Rumlová: F. Novotný: Zlatá, J. Seifert: Noc

Praha:
1. kategorie: Veronika Smolková: Maupassant: Zachráněná, E. Bass: Komponista
Dan Kranich: I. Vyskočil: Ed Martinec vypovídá, J. Žáček: O medvídkovi Pú
2. kategorie: Petra Babčíková: B. Vian: Strastiplný příběh, D. Čaplyginová: Luna
Barbora Černochová: W. Allen: Hrabě Drákula, A. Marhoul: Omyl
Martin Tomášek: I. Wernisch: Poledne ve městě, J. Prévert: U květinářky
3. kategorie: Jonáš Zbořil: T. Capote: Zavřete všechny dveře, Montáž z čínské poezie: Čtyřverší ticha a krásy
Milan Polák: M. J. Gibbon: (sic!), F. T. Marinetti: Dívky leží na kanapi a čte dopis od švarného kanonýra
Soubory: ZUŠ Trutnov: Virginia Wolfová: Vertigo
Divadlo Arboretum: (kramářské písně) Sestra travička
ZUŠ Biskupská: F. T. Marinetti: Válka – hygiena světa
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.