Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Kladivadlo

Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 1958
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 1971
Působení: 195x, 196x, 197x
Kladivadlo, Broumov, Kadaň, Ústí nad Labem

1958 založili Pavel Fiala a Miloš Dvořák v Broumově Divadelní studio mladých, působilo při Osvětovém domě, hrálo v Městském divadle: scénická adaptace Máchova Máje, scénář a režie Pavel Fiala.
Po jejich návratu z vojny DS pod názvem Kladivadlo se brzy stalo jedním z nejvýznamnějších divadel MJF 60. let.
Texty většinou P. Fiala, někdy převzatá poezie či členové souboru, hudba Mirek Vaňous.
Inscenace Náš den, Ať žije Harry Sakrament, Jarčumák,
1961 - poetický Kabaret o myšilidech (premiéra v listopadu 1961, 1962 účast na Ústř. kole STM estrádních a agitačních skupin Plzeň 1962, na 4. festivalu humoru a satiry v Lipnici a především ohlas a úspěch – včetně 4 cen – na Jiráskově Hronovu aj.),
Láska a dvě variace, Jarčumák II.
V souboru např. Uršula Kluková (v Kladivadle po celou dobu činnosti, později Semafor aj., nakonec Rokoko), Vladimír Šuman (po r. 1989 politik, předseda branně-bezpečnostního výboru Parlamentu, nakonec poradce ministra obrany ČR).

1963 Fiala s částí souboru opustili Broumov a přestěhovali se do Kadaně, zřizovatelem po neshodách s původním zřizovatelem SRPŠ Lidové školy umění Kulturní dům pracujících.

1963 - Hudryjáda a skorokodýl (Ústř. kolo STM Ústí n.L., JH), 1964 Ten kůň se musí nějak jmenovat,
1964 NDR, Gera, Dělnický festival.
1965 - Máslo, kadaňská premiéra první ucelené hry, do níž Fiala a soubor přinesli všechna pozitiva a zkušenosti z MJF – protikonvenční svěžest, útočnost, vypointovanost, značnou míru stylizace. Autorem hudby poprvé Milan Krejčík. Uvedeno na Lounských dnech kultury.

1965 odchod do Ústí nad Labem jako poloprofesionální experimentální studio Divadla Zdeňka Nejedlého (zpočátku 6 profesionálních členů – 3 herci, hrající organizační pracovník, osvětlovač a technikář).
První premiérou nové nastudování hry Máslo (roli původně hranou Milošem Dvořákem převzal Josef Dvořák).
Následovaly další absurdní hříčky Podmáslí, Pravidla hry, velmi úspěšné Legrační variace na téma pohádkové hry A. Jiráska Lucerna, maškaráda Na českým dvorku, klauniáda Tři aj.
Soubor hrál v Ústí n.L. nejdříve na Malé scéně Domu kultury, 1966 přestěhování do sálku pro 80 diváků ve Velké Hradební, 1971 stěhování do Divadla hudby v tehdejší Leninově ul. (160 míst), kde později začínalo Činoherní studio.
V souboru např. Luděk Sobota, Ivan Dědeček (později prošel několika divadly, před svou smrtí byl dlouho členem SD Ostrava, účast na TV seriálu Kavárnička dříve narozených aj.), Jarmila Juklová (dříve pod svým dívčím jménem Rečková v Divadle Pod okapem Ostrava), Zdeněk Šleis (dříve chomutovské Divadlo v podloubí, vedoucí EX-CLUBu Děčín), Michael Junášek (potom až do současnosti dlouholetý herec a šéfrežisér Horáckého divadla Jihlava) aj. Od roku 1967 působili jako profesionální Kladivadlo klub, později scéna Státního divadelního studia, do souboru přišel mim Bohumír Valenta, herec Václav Helšus (později Studio Y, Divadlo FXŠ Liberec, Národní divadlo a dosud znova DFXŠ), herečka Jana Kasanová (dříve Hudební divadlo v Nuslích, Východočeské divadlo Pardubice), herec a režisér Jiří Císler (dříve Jihočeské divadlo HD v Nuslích, VD Pardubice, později Semafor, Činoherní klub), Rudolf Felzmann (dříve vedoucí vysokoškolského klubu v Liberci, později režisér Studia ČsR v Ústí n.L. a režisér Divadla pracujících Most, ještě později ředitel Městského divadla v Děčíně , lektor amatérských recitačních a divadelních soutěží), klavírista a skladatel Pavel Větrovec (později člen a vedoucí Gottovy doprovodné hudební skupiny), se souborem spolupracovala zpěvačka Zdenka Lorencová a skupina Bluegrass Hoppers (Fešáci).

Po 1969 řada problémů, mj. zákaz her Rackové a Manévry a dokonce před premiérou zakázané Královské variace.

1971 Kladivadlo zrušeno pro „nesoulad se současnými požadavky na angažovanou tvorbu“.
Bibliografie:
BOŠEK, Pavel: Zlatá pro Kladivadlo. Amatérská scéna, roč.1 (Ochotnické divadlo 10), č.8, srpen 1964, s.2-4, 6 fot.
Reportáž ze zájezdu kadaňského Kladivadla na německý festivalArbeiterfestspiele.

DVACET LET. Činoherní studio Ústí nad Labem. Sborník. Kapitola Kladivadlo, éra Kadaň. (1963-1965). Ústí nad Labem, Klub přátel Činoherního studia s. a., s. 7-8.

DVOŘÁK, Miloš: Informace pro Databázi ČAD. Rkp. 2005.

DVOŘÁK, Miloš: Kladivadlo. Listování archivem divadla s ukázkami textů Pavla Fialy. Úplný soupis premiér, členů i bibliografie. Trutnov, PAFI 1998. 72 s.

MARTINEC, Jan: I když nestačí síla. Amatérská scéna, roč. 2 (Ochotnické divadlo 11), č. 7, červenec 1965, s. 15. 2 fot. Původní název ...i když nestačí síla. Referát o Lounských dnech kultury, také k inscenaci Kladivadla Máslo.

TRENČANSKÁ, Barbora: Střípky z historie českého ochotnického divadla v Broumově. In: Dvě století Městského divadla v Broumově. Broumov 2005, s.65, 66.

VODIČKA, Libor: Hnutí divadel MJF - amatérských i profesionálních - v letech 1959-1968 (mimo území města Prahy). Seminární práce. Brno, FF MU 1996, s. 45-46.

PÓDIA z krabičky. Nesoustavné nahlédnutí do historie malých neprofesionálních scén 60. let 20. století. (Převzat text DBČAD.) Praha, NIPOS 2005.

Související Obrázky

Broumov, Kladivadlo, Kabaret o myšilidech, JH 1962
Broumov, Kladivadlo, Kabaret O myšilidech, program
Broumov, Kladivadlo, Pavel Fiala-šatna, 1961
Broumov, Kladivadlo, U. Kluková + neurč., 195x
Kadaň, Kladivadlo, Hudryjáda a skorokodýl, 1963
Miloš Dvořák jako účinkující  v pásmu Náš den, 1961
Pavel Fiala: Hudryjáda a skorokodýl, M. Dvořák a  V. Šuman jako účinkující, 1963


Mapa působení souboru - Kladivadlo

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Broumov, Kladivadlo, Pavel Fiala-šatna, 1961
Broumov, Kladivadlo, Kabaret o myšilidech, JH 1962
Broumov, Kladivadlo, U. Kluková + neurč., 195x
Miloš Dvořák jako účinkující  v pásmu Náš den, 1961
Chyba databazoveho dotazu.