Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: RICHTER KOHUTOVÁ, Petra. Sokolovská čurda 2024 aneb Chvála manželství o zimních svátcích. Online. Amatérská scéna 21. 9. 2024

Sokolovská čurda 2024 aneb Chvála manželství o zimních svátcích
21 září, 2024, Petra Richter Kohutová

Na konci září se konají na západě Čech dvě pozoruhodné akce. Literáti a milovníci kvalitní četby mohou vyrazit na Periferii – festival, který se vloni konal v Sokolově a letos se přestěhoval do Aše a Chodova. Milovníky divadla pak čeká 22. ročník čistě divadelní přehlídky Sokolovská čurda. A to od pátku 27. do neděle 29. září 2024. Pořádá ji tradičně Divadlo bez zákulisí v sokolovském Městském domě kultury.

Sokolovská čurda si bere za cíl nabídnout svým účastníkům příjemné setkání a divákům kvalitní divadelní zážitky. Zdá se, že letos se dramaturgie rozhodla zkoumat téměř ve všech představeních fenomén manželství. Ptali jsme se tedy tvůrců, co si o druhdy posvátném svazku myslí… Také se budeme připravovat na zimní svátky, především Vánoce. Ty se objevují ve třech inscenacích, tedy v celé polovině programu.

Pro zájemce o Sokolovskou čurdu a její historii jsme kdysi rekapitulovali…

Zpěvy pohádkově páteční
Poprvé zavítá do Sokolova divadlo NaOko Chomutov. Zahájí přehlídku v pátek 27. září v 15.30 hod. představením Jablko přání. Zachycuje legendu o temné síle, která se chystá pohltit svět. Co se stane, když temnota zatouží po moci a lstí oklame královnu? Zachrání hrdina království a celý svět? Hudbu složil Filip Stejskial a o choreografii se postarala Barbora Nováková. Autor, režisér a představitel role Větru Jaroslav Rut vzkazuje: „Jablko přání je pohádka plná kouzel, napínavých a dojemných okamžiků. Nemůžeme se dočkat, až ji představíme poprvé festivalovému publiku mimo naši domovskou scénu.“

Chcete-li se něco dozvědět o divadle NaOko, nahlédněte do Databáze českého amatérského divadla.

Divadlo Naoko Chomutov, Jaroslav Rut: Jablko přání. Na snímku zleva Iva Nováková (služebná Markéta), Jana Klabanová (královna Jana).
Foto: Stanislava Tylmanová. Zdroj Divadlo Naoko Chomutov.

„Vánoce, Vánoce přicházejí…“
Vánoce i Velikonoce, ale především přátelství oslavíme v pátek večer od 19 hodin. Skořápka Rádobydivadla Klapý zachycuje dvě zcela rozdílné ženy, knihovnici Halinu a manželku z povolání Roxanu, a dva zcela rozdílné světy, svět zaprášených knih a svět nablýskaných butiků. A také prostředí romantických příběhů, jež často najdeme v knihách, méně však v realitě, kterou určuje despotická matka nebo násilnický manžel. Herecký koncert Lenky Svobodové Šťastné a Petry Maťákové ve střídmé výpravě Gabriely Pojerové citlivě vystavěl režisér Jaroslav Kodeš. Ten cyničtější diváky varuje: „Skořápka je romantická komedie, cílená především na ženské publikum.“ A manželství? „Jeden velký kompromis.“

O Skořápce Rádobydivadla Klapý jsme psali.

Rádobydivadlo Klapý, Marcin Szczygielski: Skořápka. Na snímku zleva Lenka Svobodová Šťastná (Halina) a Petra Maťáková (Roxana).
Foto Jaroslav Kodeš. Zdroj Databáze českého amatérského divadla.

Program sobotní aneb Jak to chodí v manželství
„Kdo po ní bude dědit?“ „Vicki.“ „A já nic?“ „Proč bys měl?“ „Byl jsem její manžel.“ „Nenávidí tě. A ty to víš.“

Obdoba tohoto dialogu mezi otcem a synem zazní v sobotu dopoledne. Černá komedie Zabiják Joe, která si přivezla z FEMAD Poděbrady označení „groteskní Tennessee Williams“, o povedené rodince, která si chce přilepšit tím, že si objedná vraždu matky/manželky a vyinkasuje její životní pojistku, začíná v 10 hodin. Uvádí ji Divadelní studio D3 Karlovy Vary a v titulní roli se představí Marek Himl. Ve filmu z roku 2011 hrál detektiva a nájemného vraha Joea Coopera Matthew McConaughey – přijďte se podívat, zda je mu Marek podobný… Také uvidíte Janu Šmejkalovou v její první velké a nesmírně obtížné roli Vicki, obsazení doplňují Eva Šollová, Petr Johanovský a Luboš Štěpán. Pozor, pro inscenaci je charakteristická vulgární mluva, na jevišti se kouří, možná zazní i výstřel. Proto tvůrci nedoporučují inscenaci divákům do 16 let.

Luboš Štěpán je novopečený šéf souboru a autor impozantní výpravy. Také nositel ocenění za nejlepší mužský herecký výkon v roli Chrise na poděbradském FEMADu. Za Divadelní studio D3 přiznal: „Sokolovští ochotníci jsou naši dobří přátelé. A tak se již poněkolikáté těšíme, že si s nimi a s diváky užijeme tu úžasnou atmosféru, kterou je vždy Čurda naplněna.“ A na otázku, co si myslí o manželství, dodává: „Manželství v harmonii dvou milujících se lidí je úžasná věc. Ovšem ten glejt tu harmonii nedělá“

Divadelní studio D3 Karlovy Vary, Tracy Letts: Zabiják Joe. Na snímku zleva Luboš Štěpán (Chris) a Marek Himl (Joe Cooper).
Foto: Petr Ratajský. Zdroj: Databáze českého amatérského divadla.

„Kdyby jeden z nás zjistil, že se k sobě nehodíme…“
„… tak má čas čestně ustoupit,“ říká hlavní mužská postava následující inscenace. V plzeňském divadle JakoHost prostě měli více rozumu, a tak ještě před vstupem do manželství uspořádali malou zátěžovou zkoušku. Diváci jí budou svědky v sobotu ve 14.30 hod. Svatební cestu do Jiljí, kultovní kinematografickou klasiku podle knihy Miroslava Skály, plnou nervy drásajících situací a vtipných hlášek, organizují v režii Radima Brejchy a s pomocí hudebního uskupení Saint Giles Quartet. Filmového Josefa Abrháma v roli exaktního inženýra střídá neméně zajímavý Pavel Bárta, Libuši Šafránkovou neméně éterická Marie Muška Chmelíková. Ta, mimochodem, na výše zmíněnou repliku reaguje: „Ano, musíš tu možnost mít.“ Tentokrát se zimní svátek nekoná – ale třeba sokolovští diváci budou mít z hořkosměšné story ze života, jak se říká, „druhé vánoce“. Neboť pamatujte: „Tato žena bude perlou pro domácnost. Sežene i drezínu.”

„Jedna, dva, tři… půlnoc!!!“
V sobotu večer v 19 hodin nás čeká pro změnu Silvestr. Oslavy konce roku totiž stojí na počátku crazy komedie o (téměř) nepřekonatelných rozdílech mezi muži a ženami z pera Jakuba Zindulky a v režii Tomáše Hradila. Během ní se manželé Juklovi a manželé Tupých dopustí během banálního sporu grandiózního výčtu nedostatků, chyb a nesnesitelných zlozvyků opačného pohlaví a rozhodnou se, že změní svůj způsob života – žena bude žít s ženou a muž s mužem. A vydrží to Od Silvestra do Silvestra… AMADIS z Popůvek je soubor, který na přehlídku Sokolovská čurda jezdí pravidelně, tentokrát v herecké sestavě Josef Širhal, Jana Lautrbachová, Tibor Bíbel a Radka Schardová.

Od Silvestra do Silvestra v družném hovoru Vladimíra Altána Mátla s Josefem Širhalem.

V neděli zařve Lev v zimě
Nenávist a láska jsou dvě strany téže mince v manželství Jindřicha Plantageneta a Eleonory Akvitánské. Během nezbytného setkání o Vánocích roku 1183 se řeší nástupnictví… Který ze tří synů zdědí trůn? Také vysoká diplomacie… Jak využije intrik na anglickém dvoře francouzský král Filip? A touha po osobní svobodě… Propustí Jindřich Eleonoru z domácího vězení na hradě Chinon? Rozvede se, aby si mohl vzít mladičkou Alais? Nebo svou právoplatnou manželku rovnou zabije?

V inscenaci historického dramatu Lev v zimě v režii Marka Šudomy a v podání souboru Stodola Sivice za zvláštní pozornost stojí Filip Fajt v roli Filipa II. Augusta. Nicméně bez diskuse jí dominuje vynikající Klára Havránková v roli Eleonory, která říká: „Na letošní Čurdu se všichni velmi těšíme. Já osobně jsem tam pár let nehrála. Ale každý rok si vzpomínám na fantastickou, srdečnou a přátelskou atmosféru, která na festivalu panuje. Takže letos zase s velkou radostí bereme kytary, ladíme hlasivky, balíme dobrou náladu a těšíme se i na skvělé sokolovské publikum!“ A na otázku, co je manželství, odpovídá: „Manželství je pro mě celý svět. Je to láska i boj, péče i vášeň, touha i úkryt. A hlavně dotyk a přítomnost partnera, jenž mění osamělost na teplo splynutí duší.“ Jsme dojati a dodáváme: ach!

Sokolovská Čurda 2025 přivítá i Lva v zimě. Na fotografii Eleonora Akvitánská v podání Kláry Havránkové klečí a drží v rukou hlavu klečícího Jindřicha II. Plantageneta v podání Martina Hanáka.
Stodola Sivice, James Goldman: Lev v zimě. Režie Marek Šudoma. Zleva Klára Havránková (Eleonora Akvitánská), Martin Hanák (Jindřich II. Plantagenet).
Foto Jaroslav Kodeš. Zdroj: Databáze českého amatérského divadla.
Jste vnímaví? Šup na diskusi!
Moderátorem Sokolovské čurdy bude Martin Volný, můžeme se těšit na jeho básnické úvody. Po každém představení se odehraje diskuse, kterou povede za poučené praktické divadelníky Anna Ratajská a za hostitele opět Martin Volný. (Těmto přátelským besedám loni vévodili členové Divadla mladého herce, kteří se úvahám o divadle věnovali s vervou a osvědčovali pozoruhodnou vnímavost. Snad nebudou chybět ani letos.) A kromě zpravodaje bude ve foyeru MKD jako vždy viset papírová „zeď nářků“. Na tu budou moci diváci zvěčnit své dojmy z viděného.

„Vrtík, Čurda, Ozvěna, jak se to rýmuje…“
Vyhlášení výsledků proběhne v neděli ve 14 hodin. Přestože je Sokolovská čurda přehlídka nesoutěžní, budou jako obvykle uděleny tři ceny. Zlatý vrtík Vaška Junka za scénografii, Ozvěny pro soubor, který dostane možnost zahrát si svůj kus v Sokolově ještě jednou v rámci předplatného, a konečně Čurda, tedy cena za nejlépe odvedenou malou roli, která je nezbytná pro děj.

P. S. Abychom učinili zadost některým zvědavcům. Periferie zmíněná v úvodu, přehlídka s punkovým nádechem, se divadla dotýká jen okrajově. Organizuje ji slamer Filip Koryta a performer Teodor Kravál, na programu bude např. Nevyžádaná rada. Pořad, který brázdí západní Čechy, uvádějí organizátoři Teodor Kravál a Filip Koryta s podtitulem „literární speciál mystifikačního impra“.

RICHTER KOHUTOVÁ, Petra. Sokolovská čurda 2024 aneb Chvála manželství o zimních svátcích. Online. Amatérská scéna 22. 9. 2024 [cit. 2024-09-22] Dostupné z: https://divadelnik.cz/sokolovska-curda-2024-aneb-chvala-manzelstvi-o-zimnich-svatcich/

Související Osobnosti

Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.