Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Divadelník.cz. V Libici nad Cidlinou právě dnes probíhá celostátní konference Svaz českých divadelních ochotníků. In: Facebook [online]. 22. 9. 2024

V Libici nad Cidlinou právě dnes probíhá celostátní konference Svaz českých divadelních ochotníků.
Na programu je zpráva o činnosti za uplynulé funkční období, volba nových svazových orgánů (na 5 let) a samozřejmě diskuze o směřování amatérského divadla.
Redakce portálu Divadelník. cz je na místě. O klíčových událostech konference budeme informovat v komentářích tohoto příspěvku .

1/ Na konferenci se sjíždí členové SČDO a delegáti jednotlivých oblastí z celé České republiky. Pozváno bylo také několik hostů - z těch přítomných namátkou - Jakub Pilař, předseda Amatérská divadelní asociace, Josef Jan Kopecký, předseda Volné sdružení východočeských divadelníků, Pavel Hladík, organizátor přehlídky v Holicích, František Tomášek - dlouholetý pořadatel přehlídky Kandrdásek, Tomáš Čivrný, šéfredaktor Divadelník. cz
Po kontrole prezenční listiny konferenci zahájil stávající předseda SČDO - Josef Hejral. Slova se dále ujímá Ondřej Benda, který bude dnešní konferenci moderovat.

2/ Ondřejem Bendou byl představen program dnešní konference. Delegáti si po drobných peripetiích osvěžili systém hlasování. Protinávrh Jana Korába o vyřazení bodu 7 s cílem urychlit konferenci nebyl přijat. Program v předložené podobě byl nakonec schválen.
Zvolené a odhlasované komise
Návrhová komise: Pavel Panenka, Zdenka Kulová, Alena Svobodová
Mandátová a volební komise: Petra Nedvědová, Zdeňka Bajgarová, Petr Lorenc, Anna Kejzlarová

3/ Zpráva o činnosti za uplynulé funkční období (2019-2024) přednesl stávající předseda SČDO Josef Hejral:
Covid zbrzdil několik plánovaných aktivit. Po rozvolnění se povedlo navázat na plno z nich. Proběhly vzdělávací semináře i jednotlivé přehlídky. Svaz byl vyhlašovatelem několika národních přehlídek. Buňky SČDO fungují a generují pravidelnou činnost. Problematická je oblast Jižních Čech, kde se ji bohužel nedaří ustanovit. Na řadě činností SČDO spolupracuje s Volné sdružení východočeských divadelníků.
Svaz má členy v programové radě KDP, Loutkářské Chrudimi. Ve festivalovém výboru Jiráskova Hronova i v odborných radách Ministerstva kultury. Udělena byla také řada ocenění v systému, který SČDO utváří. Kompletní přehled oceněným najdete na webu www.scdo.cz.
V uplynulém období byla také hojně diskutována výše členských příspěvků. Dále se SČDO potýkalo s otázkou "co mám z toho být členem SČDO" - odpověď ústy stávajícího předsedy Josefa Hejrala: "Neptej se, co může SČDO udělat pro tebe. Ptej se, co můžeš pro SČDO udělat ty."

4/ Zprávu o hospodaření SČDO za uplynulé období přednesla Hana Kalašová. Zprávu revizní a kontrolní komise přednesl Lukáš Frydrych. Finance byly vedeny řádně a bez nedostatků.

5/ Zprávy předsedů jednotlivých oblastí za uplynulé funkční období:
Oblast Praha a Střední Čechy - Jiří Čech: Aktuálně 21 členů, před 5 lety 26 členů. Podařilo se navázat na přerušené vztahy v Bystřici u Benešově a opět tam probíhají oblastní přehlídky. V oblasti se vyhlašuje přehlídka Klicperovy divadelní dny Sadská (postupovka na Krakonošův divadelní podzim - dále jen KDP)
Západočeská oblast - Alena Svobodová: Nový kolektivní členové oblasti: JKT Mýto, Divadelní soubor RAGUENEAU, Jirásek 2012 Losiná. Proběhla dokumentační putovní výstava o čtvrtstoletí západočeských přehlídek. Dále byla vydána publikace Máša bez opony - o výrazné osobnosti oblasti - Marie Caltová, dramaturgyně. V oblasti se koná spousta přehlídek - soutěžních i nesoutěžních, postupových i nepostupových. Poděkování patří organizátorům přehlídek i kraji a Ministerstvu kultury.
České středohoří - Ludmila Panenková: aktuálně máme 8 členských souborů, celkem 170 členů s věkovým průměrem 47 let. Pravidelně pořádáme setkání ochotníků pro výměnu zkušeností a zážitků. Covid spoustu aktivit utlumil. Činnost oblasti hojně podporuje kraj i magistrát. Uskutečnil se 30. ročník Děčínské brány - postupová přehlídka ve směru na Divadelní Piknik Volyně. Za 30 let se přehlídka pyšní i bohatou zahraniční účastí. Oblasti se daří získávat nové členy a publicitu (městský zpravodaj a další).
Jizerská oblast - Vlaďka Koďousková: 12 souborů, 67 členů. Máme sdružovat a to děláme. Soubory v oblasti se potkávájí na přehlídkách i mimo ně. Uspořádali jsme setkání souborů, které mají v názvu jméno herce Eduarda Vojana. Zdárně jsme realizovali přehlídky Pohárek, Kandrdásek a Jednoaktovky. Postoupivší z regionálního kola zaznamenali velký úspěch i na národním kole. V oblasti se koná Josefodolské divadelní jaro (postupovka na KDP) a Krajská postupová přehlídka v Lomnici nad Popelkou (postupovka na Divadelní Piknik Volyně)
Za 5 let bylo uděleno 34 individuálních ocenění. Uplynulé období považujeme za úspěšné. Do dalšího chystáme kurz jevištní řeči, svícení, scénografie a herecká průprava. Členové SČDO budou mít zvýhodněné kurzovné.
Jižní Morava - Jan Koráb: Oblast je malá, za 5 let jsme se sešli 22krát. Řešili jsme přípravu a realizaci přehlídek především se zaměřením na mládež, udělovali jsme individuální ocenění, spolupořádali jsme postupové přehlídky Hoblík a Mumraj v Hodoníně a oblastní postupovou přehlídku v Boleradicích. Evidujeme problém s nízkou členskou základnou, která má navíc sestupnou tendenci. Máme 14 individuálních členů a 2 členy kolektivní. Navýšení členských příspěvků o 100% tento problém nevyřeší.
Střední Morava - František Denk: 2 kolektivní členové a 5 individuálních. Vyvíjíme velkou snahu navýšit, ale odezva je nízká. U nás na Hané jsou tvrdé dubové palice. I přes nižší členskou základnu realizujeme mnoho aktivit. Oblastní kola Kandrdásku, Pohárku. Nesoutěžní přehlídku Aprílové divadlení. Jednou ročně pořádáme divadelní dílnu, která se vždy zaměřuje na konkrétní témata. Soubory z oblasti se pravidelně účastní postupové přehlídky Hanácký divadelní máj.
Moravskoslezská oblast - Ondřej Benda: Jsme nejmladší oblastí SČDO, na minulé konferenci jsme fungovali 2 roky. Za uplynulé období jsme zdvojnásobili členskou základnu. Máme 14 individuálních členů 8 kolektivních (celkem 188 osob). Pořádáme/spolupořádáme oblastní kola Kandrdásek a Pohárek, postupovou přehlídku Ostravské Buchary a Štivadlo - postupovka na KDP. Ocenění udělujeme. To nejvyšší (Zlatý odznak J. K. Tyla) obdržel Václav Benda. Realizovali jsme mnoho vzdělávacích projektů a přehlídek s podporou kraje.
SAL (loutkáři) - Aleš Pop: Máme úspěchy i neúspěchy. Neobnovili jsme přehlídku individuálních výstupů a bojujeme s webovými stránkami. Rozšířili jsme spolupráci s NIPOS - máme 3 členy v programové radě Loutkářské Chrudimi.

6/ Ondřej Benda seznámil všechny přítomné se zamýšlenými změnami stanov. Klíčovou informací je krok umožnit jednotlivým oblastem založit pobočné spolky pod hlavičkou SČDO a získat tak vlastní právní subjektivitu. To zajistí rychlejší akceschopnost a mnoha ohledech i ulehčení administrativních kroků.

7/ Zlatým Harlekýnem byl oceněn František Tomášek, dlouholetý organizátor celostátního kola Pohárek SČDO. Dále bylo uděleno Čestné členství SČDO za celoživotní práci Spolku divadelních ochotníků v Radnicích. Titul Čestný předseda SČDO obdržel stávající předseda Josef Hejral.

8/ Po ověření usnášení schopnosti a představení kandidátů za jednotlivé oblasti, dohlíží členové volební a mandátové komise na volby nových orgánů svazu.

9) Výstupy hostů
Tomáš Čivrný - Vyzval k užší spolupráci mezi portálem Divadelník. cz a jednotlivými oblastmi SČDO. Čtenost portálu narůstá, stejně tak se rozšiřují řady redakce a tím tak může být pokryto víc témat a akcí v každé jedné oblasti.
Pavel Hladík - Pozval do Holic na národní přehlídku jednoaktovek 2. a 3. listopadu 2024.
Josef Jan Kopecký - Předseda Volného sdružení východočeských divadelníků je opět šokován tím, jak to v SČDO funguje. V pozitivním slova smyslu. Cení si organizovanosti práce SČDO. Zmiňuje, že za posledních 5 let řešili ve VSVD podobné problémy jako SČDO - to je financování a úbytek členu. S úbytkem členů se VSVD vypořádalo, nyní jich mají 1000, ale financování je rok od roku těžší a těžší.
Jakub Pilař - Předseda Amatérské divadelní asociace popřál novému vedení SČDO mnoho zdaru a těší se na úzkou spolupráci. Popsal s čím se potýká ADA i on sám jakožto nový předseda Asociace. Opět se objevuje téma financování činností.
František Tomášek - Vzal všechny přítomné na výlet do minulosti - "Jak vznikal Kandrdásek SČDO" tj. systém přehlídek pro děti a mládež. Poděkoval za udělené ocenění a popřál novému vedení a celému Svazu rozkvět.
Svatava Hejralová - Ředitelka přehlídky Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou všechny přítomné pozvala na 55. ročník, který startuje v pátek 4. října. Popsala problémy, které řeší při organizaci přehlídky. Zazněla výtka směrem k SČDO, jakožto spoluvyhlašovateli přehlídky, kdy se SČDO nepodílí finančními prostředky na zajištění přehlídky. Dále vyzvala k neuzavírání se před novotami.
František Denk - Přečetl zprávu od Tomáše Hradila, ředitele celostátního kola Pohárku SČDO ve Velké Bystřici. Prioritou je vytvoření co nejlepšího prostředí pro hrající i návštěvníky. Pořadatelé zvládají zajistit finance, tak aby soutěžící nemuseli nic doplácet.
Robert Kunesch - Informoval, že otvírá v Plzni nové divadlo a rád prostory poskytne k produkci, vyjádřil nesouhlas s Josefem Hejralem, který v úvodu konference parafrázoval Kennedyho (Neptej se co může udělat tvá zem -SČDO- pro tebe. Ptej se co ty můžeš udělat pro -SČDO- svoji zem).
Alena Svobodová - Informovala o tom, že monodramat ubývá a to znesnadňuje pořádání přehlídky. Apelovala na předsednictvo Svazu ve věci úpravy propozic této přehlídky.

10) Výsledky voleb
Je rozhodnuto! Nové předsednictvo bude v období let 2024-2029 pracovat ve složení:
Hana Kalašová, Jan Müller, Aleš Pop, Marie Veřmiřovská (nominanté Skupiny amatérských loutkářů)
Jaromír Kejzlar, Pavel Panenka, Ludmila Panenková (nominanté Českého středohoří)
Vladimíra Koďoušková, Josef Hejral (nominanté Jizerské oblasti)
Vladimír Jašek, Jan Koráb (nominanté Jižní Moravy)
Ondřej Benda, Zdeňka Kulová, Tomáš Marek (nominanté za Moravskoslezskou oblast)
Jiří Čech, Jaroslav Vondruška (nominanté za Prahu a Střední Čechy)
František Denk (nominant za Střední Moravu)
Petr Johanovský, Václav Moravec, Hana Šiková (nominanté za Západní Čechy)
Předsedkyně: Vladimíra Koďousková
Místopředseda: Ondřej Benda
Místopředseda: Aleš Pop
Tajemnice: Ludmila Panenková
Hospodářka: Hana Kalašová
Zapisovatel: Pavel Panenka
Revizní komise bude v období let 2024-2029 pracovat ve složení:
Lukáš Frydrych (předseda komise), Václav Benda, Kateřina Gregorová, Jan Suchý
Sekretariát (užší pracovní tým scházející se mezi termíny zasedání předsednictva):
Hana Kalašová, Jan Müller, Jaromír Kejzlar, Aleš Pop, Pavel Panenka, Ludmila Panenková, Ondřej Benda, Tomáš Marek, Jiří Čech, Hana Šiková

11/ Dále z volné diskuze:
Pavel Panenka - V letošním roce bude víc než 300 osob oceněných Zlatým odznakem J. K. Tyla. Budeme chtít navázat spolupráci s Amatérskou divadelní asociací, aby i tato organizace byla mezi dalšími, kteří cenu udílí. Pavel Panenka poděkoval všem, kteří se podílí na putovní výstavě Zlatého odznaku. Galerie je kompletně on-line na webu SČDO (sekce O nás > Galerie Zlatých Tylů).
David Adámek - zastupuje zde soubor Jezírko Plzeň, pozval na Divadelní festival v Křimicích.
Ondřej Benda - Děkuji Libici nad Cidlinou za poskytnutí skvělých prostor pro konání konference.

12/ Pavel Panenka přednesl návrh usnesení. Usnesení bylo jednohlasně přijato.

13/ Slova závěrem (bývalý předseda a nová předsedkyně):
Josef Hejral - Poděkoval všem za dosavadní spolupráci.
Vladimíra Kouďousková - Poděkovala předsednictvu i všem přítomným za vloženou důvěru. Zmínila, že pro tuto funkci je potřeba mít rozhled a spoustu zkušeností. Doufá, že všichni budou nápomocni a půjde o společnou práci. Vyzvala k společnému "přiložení pod kotel" ve snaze nenechat si ujet rychlíky okolo nás. Vidí velkou cestu v tom věnovat se vzdělávání. Nejen mladých, ale i starších. Ve vzájemné inspiraci. Poděkovala Pepovi Hejralovi, který tuhle káru táhl opravdu dlouho se skromností a přirozenou autoritou, která pomohla nejednomu jednání.

Divadelník.cz. V Libici nad Cidlinou právě dnes probíhá celostátní konference Svaz českých divadelních ochotníků. In: Facebook [online]. 22. 9. 2024. [cit. 2024-09-24]. Dostupné z: https://www.facebook.com/divadelnikcz
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.