Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: LAUTERBACH, A.: Vzpomínky na průběh pořádání VI. ročníku Klicperova Chlumce.

V roce 1946 se divadelní činnost rozjela na plné obrátky. Dne 10. března jsme ji zahájili hrou N. V. Gogola Ženitba velmi úspěšně, a tudíž 17. března jsme ji opakovali. Hráli v ní: Jar. Kořínková, M. Vaňousová, Mil. Králová, A. Lauterbach, O. E. lesk, St Vokatý, J. Dlouhý, I. Matějka, B. Ebertová, B. Hladí!<. Režíroval a scénoval O. E. lesk.
Na den 24. března nacvičil režisér A. Lauterbach hru O. Scheinpflugové Quayana. Seškrtáním nabyla hra na spádu a vzhledem k malému obsazení se stala přímo ideálním zájezdovým představením naší jednoty. A již 31. března jsme s touto hrou hostovali na scéně v Klamoši při Měsíci dobrého divadla na vesnici. Hra byla přijata s pochopením vzorně pozorného hlediště. Hercům se dostalo pohoštění a zástupce MNV v Klamoši p. I. Havlín předal jim v upomínku mramorovou plaketu. Ve hře hráli: J. Matějka, I. Dlouhý, O. E. lesk, SI. Žáková, A. Lauterbach, M. Andrová a I. Stará.
Režisér O. E. lesk připravil historickou hru J. K. Tyla Jan Hus v titulní roli s Karlem Hogrem na den 7. dubna. Hra měla silné obsazení, jak dosvědčuje přiložený plakát Při hře spoluúčinkoval i mohutný 35 členný sbor.
V neděli 21. dubna se konala premiéra původní hry člena "Klicpery" O. E. Leska Ježíš Kristus. Tuto hru o dvou dnech a 13 obrazech scénoval sám autor a režíroval A. Lauterbach, který o ní napsal do brožurky: Sáhl-li tentokrát autor pro svou hru Ježíš Kristus po látce biblické, tolikrát již zdramatizované a zfilmované, a tudíž všem velmi dobře známé, byl si jistě dobře vědom zodpovědnosti, jíž na sebe vzal vzhledem k ústřední postavě samé a tím tedy ke hře jako celku i ke kritice. Tato bohatá náplň, jakým je život Kristův, vedla jej nezbytně k seskupení tolika jednajících osob kolem hlavní postavy a k rozdělení hry na obrazy. V motivaci i v dějové logice zůstává věren pravdě a hra, jinak prosta všech zápletek a možných dějových překvapení, podává formou zcela jednoduchou ve výrazu, pohybu i řeči, čímž vlastně dosahuje pravé účinnosti, kterou měl autor jistě na mysli, nezabíhaje vůbec do mystičnosti a filozofických rozjímání, v chronologickém postupu celý život Kristův od jeho pokřtění až k potupné smrti na kříži a slavnému vzkříšení.
Ve hře hráli: O. E. lesk, J. Matějka, J. Smetana, V. Starý, L Janata, I. Stará, Z. Ebertová, SI. Žáková, M. Andrová, K. Richter, I. Solfronk, B. Hladík, K. luňák, I. Felgr, J. Durdík, A. Lauterbach, J. Žáková, B. Ebertová, K. Vinter, J. Dejl. Scénickou hudbu složili I. Šorčík a O. Vaníček, kterou na harmonium předvedl Fr. Ryba. Účinkoval i mohutný 36 členný pěvecký sbor.
V pondělí 22. dubna se hra opakovala.
Druhá rozhlasová hra v provedení "Klicpery" byla vysílaná na Východočeským rozhlasem v Hradci Králové v předvečer 100. narozenin dramatika Josefa Štolby dne 2. května v 18 hodin v režii O. E. Leska. Byla to prvotina V. Horyny Můj život byla jen veselohra.
Účinkovali: A. Lauterbach jako Štolba, I. Stará - Štolbová, M. Loudová - Babička, J. Smetana - Děda, I. Dlouhý - Kollar, M. Andrová - Kollarová-Malezínská, O. E. Lesk - Dr. Horáček, J. Felgr - Bismark, V. Hájek - Ministr, L. Janata - Inženýr, J. Durdík - Inženýr, V. Starý - Kofránek.

Ochotníci z Vysokého Veselí s obětavým p. J. Maratem v čele pozvali "Klicperu" na svou scénu, aby v slavnostním květnovém týdnu (7. května) sehrál O. Scheinpflugové Quayanu. Herci byli skvěle přijati a SI. Žáková za svou Marii obdržela kytici žlutých růží.
Na neděli 19. května odpoledne a večer bylo připraveno pohostinské vystoupení členů "Zemského oblastního divadla" v Liberci. Pro velmi slabý předprodej odpolední vystoupení odpadlo. Večer vystoupili: Vladimír Klemens, Karel Berné, Žofie Housová, Oto Jalský, Anna Steimarová a Zora Polanová.
Poslední představení jarní sezóny bylo uvedeno dne 2. června. V režii a scéně J. Durdíka se na scéně v Dělnickém domě objevila hra od Rogera Ferdinanda Osmnácti letí, velmi svěží a jemné dílko, s velmi prostým dějem. Mladá žena, vzbudivši lásku v srdci pěti jinochů, učí je rozumět vážnosti a smyslu lidského života. Kdo byla ta žena a oněch pět mládenců, nám objasní toto obsazení. Ředitel ústavu - O. E. Lesk, Stařičký profesor - F. Šafář, Profesorka - B. Čeňková, Školník - J. Solfronk, Pan lékárník - A. Lauterbach, Gabriel-Gába - I. Durdík. Legros-Drobeček - V. Starý, Paturel-Caruso - I. Felgr, Barbarin-Sušenka - J. Matějka, Lavalley-Láva - K. Richter.

A pak přišel VI. Klicperův Chlumec.
Úcta a vážnost k velkému Chlumečanu, ke kterému se dosud vrací české ochotnictvo a který jako učitel J. K. Tyla vykonával i vliv na počátky českého divadla, byly hlavním znakem zrodu Klicperova Chlumce. Nebylo překážek, které by nadšení ochotníků nepřekonalo, a tak bylo uskutečněno pět ročníků těchto oslav. V roce 1941, kdy byl pořádán pátý Klicperův Chlumec, bylo již zřejmo, že nejde o událost jen místní, ale že již svým významem přesahuje hranice chlumeckého kraje. Stává se manifestem lásky k divadlu, ke krásnému českému slovu, je zpovědí českého ochotníka z jeho práce, vyznáním jeho tužeb a přání - je jedním ze článků cílevědomého snažení ochotnictva vůbec.

VI. Klicperův Chlumec je pořádán po čtyřletém odmlčení a stojí před mnohými překážkami, které připomínají jeho počátky. Dnešní hospodářská situace ještě nedovoluje plné rozvinutí programu do šířky, a tak návštěvníci festivalu spatří ochotníky jen z Nymburka, Hořic a Třebechovic, mimo dvě hry chlumeckých ochotníků. Tolik na úvod.
A nyní hezky po pořádku.
Záštitu nad VI. Klicperovým Chlumcem přijali ministři
Dr. Zdeněk Nejedlý, ministr školství a osvěty, Václav Kopecký, ministr informací, ÚMDOČ v Praze, Bozděchův okrsek a Místní národní výbor v Chlumci n. C.
VI. Klicperův Chlumec byl zahájen 28. června položením věnce na hrob básníkův Spolkem rodáků a přátel města Chlumce a okolí v Praze.
V sobotu dopoledne 29. června vyšel z Tyršova sadu mohutný průvod, který vytvořili Klicperáci a jejich přátelé v bídrmajeru spolu s velmi početnou skupinou Junáka, všech složek Sokola, hasičů, společenstva řezníků, Svazu brannosti, DTJ, školní mládeže, jakož i zástupců úřadů a korporací, MNV, a došli na nádraží k uvítání vzácných hostů, sedmdesátičlennou výpravu pražských rodáků s předsedou p. Jindř. Haltufem a členy Národního divadla Vlastou Fabiánovou a Karlem Hogrem.
Pořad na náměstí přenášel Východočeský rozhlas pod vedením programového vedoucího Václava Horyny. Kameraman J. Lecjaks vše filmoval. Za zvuku fanfár z Libuše vyletěla vlajka na stožár, aby zvěstovala počátek slavnosti. Po slavnostním uvítání z úst předsedy MNV J. Šimůnka se u řečnického pultu v kratičkých projevech vystřídali O. E. Lesk, předseda "Klicpery", za ÚMDOČ tajemník Felix Buřil. Mistr Karel Hoger v srdečném proslovu se hrdě přihlásil k tomu, že vyšel z řad ochotníků jako tak mnohý profesionál a k nim a mezi ně že se rád vrací, aby načerpal nových sil a podnětů pro další svoji tvůrčí práci

Potom p. Jindř. Haltuf, předseda spolku rodáků, položil k básníkovu pomníku krásný vavřínový věnec spolu s pořádající jednotou Klicpera, načež průvod obešel místo, kde kdysi stával rodný Klicperův domek a skončil v Tyršově sadu, kde se konal promenádní koncert V poledne byl slavnostní oběd v Okresním domě.
Večer bylo před sokolovnou Květinové korzo. Ve dvoraně sokolovny potom probíhal Jiřinkový ples. Dekorací byl sál proměněn na chlumecký rink. Stavba a malba si vyžádaly mnoho práce a sebeobětování. Vždyť den před tím se pracovalo až do 5. hodiny ranní, jen aby vše bylo připraveno. Bufet při tomto plesu se velmi osvědčil. Ráz tohoto plesu byl přes vysokou společenskou úroveň lidový a dobře se odlišil od plesu v zimním období, který byl spíše uměleckou událostí.
Vlastní divadelní závod o cenu města Chlumce n. C. byl zahájen 30. června 1946 původní premiérou A. Lauterbacha Morana. Hudbu k ní složili J. Ršera a J. Šorčík. Režie i scény se ujal O. E. Lesk a jednající osoby ve veršované hře svěřil těmto hercům: Moranu hrála M. Králová, Sosnomila O. E. lesk, Krásku I. Stará, Býda A. Lauterbach, Daneše F. Šafář, Hraboně B. Hladík, Lana J. Dlouhý, Zbyška B. Kureš, Mareše K. Holoubek. Po představení bylo autorům blahopřáno a v dámské šatně jim byly předány květinové dary.
Před představením Morana projížděl Chlumcem pan prezident Dr. Ed. Beneš a k přivítání se obecenstvo shromáždilo na náměstí. Je pochopitelné, že se představení započalo později. Někteří členové spolku čekali před pomníkem V. K. Klicpery a tam pozdravili p. prezidenta, který městem projížděl velmi pomalu, srdečně všem kynul a na malý okamžik byl jeho vůz zastaven. Když však viděl, že mu chceme předat dar, rukou pokynul na další auto svého tajemníka, který obraz V. K. Klicpery převzal.
Ve středu dne 3. července se konal v Tyršově sadu letní večer. Sehrán byl V. K. Klicperův Zlý jelen, kterého pro divadlo v přírodě ve zkratce upravil a zrežíroval A. Lauterbach ve scéně O. E. Leska.
Ve hře z žen hrály: J. Kořínková jako Růžena a B. Ebertová Ivana, z mužů: I. Dlouhý jako V'rtek, V. Hájek Prokop, kočí, B. Kureš Bamabáš, A. Lauterbach Myslibor, O. E. Lesk Ivan, K. Luňák Jaromír a Fr. Šafář jako Strakoš.
Veselohra byla zhuštěna v jednoaktovku. Proč? Na minulých festivalech byly Klicperovy hry hrány před nejslabší návštěvou. A tak, aby obecenstvo poznalo i další Klicperovu hru, aniž by si stěžovalo na přílišnou délku představení, sáhlo se k tomuto opatření.
Večer byl doplněn baletem slč. Čihákové. Pak se tančilo.
O občerstvení se postaraly členky Jednoty a ochotné dámy.
V pátek 5. července Spolek divadelních ochotníků" z Třebechovic pod Orebem uvedl v Dělnickém domě od Sofokla Elektru, antickou tragédii v režii Dr. St Simona.
Uvítání souboru bylo provedeno v přísálí, kde jej dámy po hostily. Večemího představení se zúčastnil p. ministr informací V. Kopecký s chotí. Představení mělo vysokou úroveň. Vzhledem k Husovým oslavám se představení protáhlo až přes půlnoc.
Po představení byl v Okresním domě večírek, který však byl jen jakousi improvizací. Společnost se zbytečně rozdělila na chlumeckou a nymburskou. Nymburští se velmi omlouvali, že jejich hra neměla úroveň, jakou by si sami přáli, ale jako každý spolek i oni pracují s potížemi. Je od nich krásné, že se vynasnažili, aby vůbec přijeli.
V neděli 7. července na ukončení VI. Klicperova Chlumce přivezlo "Tylovo divadlo" z Hořic od Jana Drdy Hrátky s čertem, v režii Jos. Koudelky. Hra měla vlastně svou premiéru u nás v Dělnickém domě, ježto v Hořících pro 17 prodaných lístků z představení sešlo. Ale vzhledem k úspěchu, který soubor získal na KCH, opakoval hru doma několikrát.
Po představení zasedala porota naposled a stanovila vítěze.
V Okresním domě byla slavnostní večeře pro spolupracovníky Klicperova Chlumce. Vzorněji připravil p. hoteliér Veselý. Zasedací pořádek se osvědčil. Nebyl zmatek. Pozváni byli všichni, kteří položili ruku k dnu.
Potom prohlásil p. prof. J. Milíč z Hradce Králové výsledek soutěže. Předsedové MNV R. Chyrchel a Klicpery O. E. Lesk předali vítěznou cenu města Třebechovickým za inscenaci Elektry.
V přípitcích zakončil předseda KCH slavnosti a předal každému spolku krásný obraz V. K. Klicpery od ak. malíře O. Kozáka z Bma a zakončil: "Je skončen VI. Klicperův Chlumec, ať žije VII. Klicperův Chlumec." Hořičtí zanotovali ochotnickou hymnu „Že ta naše láska". Výjimečně nebyla dodržena policejní hodina a v krásné zábavě pokračováno až do časných hodin ranních.
Pro tento festival byla vydána obšírná brožura. Podzimní sezónu jsme opět zahájili v září. Jelikož náš soubor "Klicpera" byl pozván do Hořic na "IV. cyklus ochotnických her" a přihlásil na něj Lauterbachovu Moranu, zopakoval ji nejprve v Chlumci ve dvou představeních. V sobotu 21. září dopoledne ji uviděla školní mládež a v neděli 22. září večer veřejnost. S celým ansámblem a Fišerovým orchestrem jsme na Hořických hrách potom vystoupili dne 29. září.
Chlumečtí položili při této příležitosti věnec k desce umučených ochotníků a k desce na domě, kde hrál téměř před sto lety, J.K. Tyl, jehož památce byly tyto ochotnické hry v Honcích věnovány. jako zástupce města se zúčastnil zájezdu tajemník Jar. Krenčík a na večerní představení se dostavil i předseda MNV R. Chyrchel s chotí. Přijela však i řada dalších přátel z Chlumce, aby byli svědky srdečného přijetí, kterého se nám v Hořicích dostalo. V upomínku jsme si přivezli krásnou plaketu, práci profesora Kysely.
Mezitím jsme pečlivě připravovali další hru s V. Fabiánovou a K. Hogrem jako hosty. Režisér a scénář zároveň O. E. Lesk rozjel od Jeana Anouilha Kruté štěstí a jednotlivé role s mistry obsadil takto: S Terezou V. Fabiánové a Florentem K. Hogera hrálo 17 chlumeckých aktérů. O. E. Lesk jako Hartman, J. Durdík Gosta, A. Lauterbach Pan Tarde, Jar. Bezuchová Paní Tardová, H. Austová Jeanette, Jit Bradnová Marie, R. lesková Paní Bazinová, B. Čeňková Aranžérka, Jar. Žáková Učednice, Mil. Loudova Hospodyně, Kv. Hladíková Služebné děvče, V. Starý Pan Lebonze, I. Solfronk Číšník. F. Šafář Host, I. Dlouhý Pán, L Chára Kuchař a V. Hájek Muž.
Tereza Vlasty Fabiánové byla kritikou právem označena jako největší herecký výkon od revoluce a naše obecenstvo mělo možnost zhlédnout umělkyni ještě před odletem do Itálie, kde bude filmovat exteriéry do připravovaného filmu Housle a sen.

Mistra Karla Hogera jsme uzřeli v roli Rorenta. I on se velmi těžko uvolňoval, neboť právě dokončoval film leden mezi dvěma. Přesto ale pozvání do Chlumce k naší velké radosti přijal. S našimi milými hosty jsme potom odpoledne, těsně před představením, měli jednu zkoušku.
Scéna mladých zatím připravila a sehrála dne 13. října pohádku M. Holkové Popelka. Režisérské ostruhy zde získala

Scéna mladých zatím připravila a sehrála dne 13. října pohádku M. Holkové Popelka. Režisérské ostruhy zde získal mladý adept Karel Richter, který hru obsadil těmito ochotníky: Jar. Žákovou, Kv. Hladíkovou, H. Hyžíkovou, E. Drahokoupilovou, O. Raisem, M Pechem, J. Solfronkem, P. Bezděkem, L Kotkovou, M. Zemanovou, I. Hájkem a M. Šťastným. Sám ve hře vystoupil jako Princ Dobromil. Sál byl vyprodán a hra se drobotině líbila.
Po úspěšném zájezdu s hrou A. Lauterbacha Morana do Honc jsme ji 31. října předvedli na IV. jaroměřském divadelním týdnu rovněž s velkou odezvou, i když zde musel scénář lesk těsně před představením improvizovat novou scénu, (nutno říct velmi obratně a hezky), protože původní výprava z neznámých příčin uvízla v Chlumci.
Do konce roku přišly na pořad ještě dvě premiéry.
V neděli 15. prosince v divadle Dělnický dům se objevila v režii a scéně Leskově šestiobrazová hra Zd. Němečka Rukopis času, kterou za týden, tedy 22. prosince, soubor sehrál odpoledne pro mládež a večer pro dospělé. Po nezbytné úpravě byla 27. prosince vysílána Východočeským rozhlasem v Hradci Králové.
Posledním představením v tomto roce bylo vystoupení souboru mladých členů "Klicpery", který 25. prosince odpoledne a večer rozehrál pohádku M. Koláře O rozmazlené Pamele, kterou na scénu přivedl K. Richter s těmito účinkujícími: J. Hájek, M. Zemanová, J. Solfronk, E. Drahokoupilová, M Kodrle, M Vencl, M. Havlín, Zd. Švanda, Zd. Král, Jar. Mazourová a Kv. Hladíková. (K. Konstantin: Ryba na suchu - Hoblík - A. Švanda, Profesor - O. E. Lesk, 1. geometr - M. Uška, Hořánek - I. Starý, Hořánková - A. Stará)

A. Lauterbach
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.