Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Text z www 2005 (Napsali o nás...)

Ing. Jan Horníček, starosta Terezína
Terezka - prosinec 2004 - Sváteční slovo starosty

".....V průběhu roku začalo také několik terezínských ochotníků zkoušet divadelní hru–název neprozradím. Již se těším na premiéru...."

_________________________________________________________________

Patrik Pátek
Deníky Bohemia - Litoměřicko, 13. prosince 2004, str. 16 - Divadlo odehrálo premiéru

Terezín - Po osmadvaceti letech má město Terezín opět svůj divadelní soubor. Jmenuje se Tma divadlo a v sobotu večer jeho členové, kteří byli donedávna ještě řadovými obyvateli, premiérově excelovali ve svých rolích v komedii Antonína Procházky S tvojí dcerou ne. Ochotníci přitom dokázali vzbudit v Terezíně opět zájem o kulturu a zábavu. Diváci totiž kompletně zaplnili sál kulturního domu. Úspěšné představení návštěvníci mimořádně dlouhým potleskem jen podtrhli.


Publikum zhlédlo nastudovanou Procházkovu Komedii hovořící o současných lidech a jejich problémech. "Role jsem se ujal po svém, protože mi v některých fázích dosti připomínala můj vlastní život..“ poznamenal Miroslav Letafka, který ztvárnil manžela Rudlu.

Hlavními postavami byli manželé Alice a Rudla Koukolíkovi, kteří se snažili předejít manželské krizi. Na radu star­šího manželského páru Libuše a Luboše Šimandlových odjíždějí v zájmu utužení vztahu na dovolenou. Doma nechávají svou téměř dospělou dceru Sandru. Na ni mají Šimandlovi dohlédnout. Starší konzervativní bankovní úředník Luboš se ale do Sandry zamiluje a začíná bourat dosavadní stereotypy svého života. Začíná kolotoč spletitých komediálních situací, jejichž efekt je umocněn brilantně napsanými vtipnými dialogy. "Pro mě byla hra velice obtížná, protože jsem ji musel celou do detailu nastudovat Špatně slyším, a tak mi je· nápověda úplně k ničemu, " přiblížil herecká úskalí ze svého pohledu Jaroslav Legner, ve hře úředník Luboš.

Tma divadlo tvoří deset členů, převážně z Terezína Ve hře se ukázala Hanka Rožcová, Miroslav Letatka, Simona Škobisová, Alice Kundrátová, Jaroslav Legner. Martin Soudský i samotný režisér Roman Červenka. O nápovědu a techniku se stará Jana Letafková, Irena Vinšová a Jiří Kaiser. "Před rokem se tato partička dala dohromady, protože chtěla zužitkovat volný čas, kterého je v Terezíně spousta. Chtěli jsme ukázat, že í amatérské divadlo se dá dělat na kvalitní úrovni," vysvětlil duchovní otec divadla Roman Červenka, který má ambice dostat se třeba i na přehlídku Jiráskův Hronov či přímo ve městě divadelní festival do budoucna uspořádat.

Nový divadelní soubor by hlavně město Terezín rád ukázal z veselé a radostné stránky, na kterou zatím lidé nejsou příliš zvyklí. Komediální situace by proto měly být náplní dalších inscenací. "Jsem asi trochu komediant od přírody. Díky divadlu Jsem našla i nový svět," dodala Simona Škobisová, která v komedii hraje mladou Sandru.

_______________________________________________________________

J.Kožešník
Nový proud - Prosinec 2004 - Terezínské TMA divadlo: snažíme se především diváka pobavit
/rozhovor s lídrem divadla Romanem Červenkou/
V Terezíně začal po téměř 30letech působit místní divadelní soubor. Dne 11.12.2004 uvedl premiéru komedie A.Procházky "S tvojí dcerou ne", která sklidila před zaplněným hledištěm v kulturním domě značný úspěch. Po opadnutí prvotní euforie jsem položil R.Červenkovi pár otázek:

- jak vznikla myšlenka divadelního souboru v Terezíně?

Jsou to již více jak dva roky, kdy jsme se starostou Horníčkem trochu debatovali na téma, jak oživit Terezín, který skladbou obyvatel tak trochu stárne. Přišel jsem tehdy s nápadem vytvořit v Terezíně něco, co by možná připomínalo divadelní přehlídku. Jenže přilákat do města divadelníky není jen tak a s faktem, že příklady táhnou, jsem začal dávat dohromady pár lidí, kteří se mi hodili do chystané hry. Nebylo to snadné, zvláště postavu "Alice" jsem neměl do poslední chvíle obsazenou, ale těsně před vánocemi 2003 se zkoušky rozjely naplno.

- mohl byste projev souboru nějak "zaškatulkovat"?

Zaškatulkovat.... to je trend, že? :-) Když jste amatér, tak už ve škatulce jednou pro vždycky jste. Žánrově bych ale naše divadlo zařadil mezi ta, která se snaží především diváka pobavit. Lidé se neumějí upřímně zasmát sami sobě. Radí bychom je to naučili. Proboha!! Nezní to moc samolibě? :-)

- máte jako soubor nějaký divadelní vzor?

Nechtěl bych mluvit za celý soubor, protože co jedinec to názor. Snad nejbližší je nám svým pojetím civilního herectví blízké divadlo J. Cimrmana nebo Prozatímní divadlo F.R.Čecha.

- jaké jsou zkušenosti jednotlivých členů s hraním?

Alice Kundrátová je jednou z mála, která má zkušenosti na jevišti. Ochotničila v Terezíně až do roku 1976. Já hrál v pražském souboru "Na cestě" a v "Rádobydivadle" Klapý. Ostatní se ocitli na scéně poprvé a všechno se učí za pochodu. Někdy je opravdu hodně těžké vmáčknout je do postavy.

- co znamená hraní pro jednotlivé členy osobního?

Jsme si všichni dost blízko. Stačí kouknout na naše stránky a názory jednotlivců jsou v této oblasti téměř stejné. Divadlo se pro ně stalo něčím, co vám z hlavy dostane i první lásku. Chvilky pohody v jiném světě, v jiné postavě.... To se nedá popsat. To se musí zažít.

- jaká byla atmosféra v souboru před premiérou?

Byli jsme nervózní. Mnozí z nás nespali z nervozity celou noc a žaludky.... raději nemluvit. Neuvěřitelná tréma padla na všechny členy souboru - mimochodem na prvních dvou obrazech to bylo patrné. Hlediště bylo nabité k prasknutí a to nikdo z nás nezažil. Byla před námi obrovská zodpovědnost za průběh představení. Přišlo i několik oken za které by se nemusel stydět ani Bill Gates

- jaká byla po ní?

Euforie a nadšení. V průběhu představení sklízeli herci několikrát potlesk na otevřené scéně a děkovačka byla snad 10 minut.Věřte mi, že bylo co oslavovat....


- jakou máte s městem Terezín zkušenost?

Rozpačitou. Někdy mám pocit, že všechno jde jako po másle a vedení města udělá pro divadlo úplně všechno. Jindy mám zase pocit, že jsme jen trpěni. V celkovém efektu si ale na město nehohu stěžovat. Umožnilo nám využívat bezplatně jeviště pro účely zkoušek a do techniky, kterou používáme, investovalo také. Jde o to, najít společnou řeč a společné cíle. Myslím, že v případě divadla se nám to povedlo.

- co by mohlo pro váš soubor být typickým projevem, znakem?

Snad dobrá zábava. Na výběr hry klademe velký důraz a snažíme se oslovit co nejširší spektrum diváka. V případě hry "S tvojí dcerou ne" to byla trefa do černého a doufám, že diváci kteří představení shlédli, mi dají za pravdu.


- co se bude dít dále?

Po novém roce začneme reprízovat ve všech obcích a městech, kam nás pozvou a chystáme se i na regionální přehlídku do Loun. V souboru teď probíhají diskuze k výběru nové hry. Jak dopadnou, ukáže příští měsíc.

Děkuji za rozhovor. Pro úplnost dodávám, že další repríza hry se uskuteční 7.1.2005 v 19 hodin v KD Terezín. Podrobnější informace o souboru lze nalézt na internetu - http://sweb.cz/TMA-divadlo.

/JAK/.

______________________________________________________

Patrik Pátek
Deníky Bohemia - Litoměřicko, 5. ledna 2004 - Organizace pomáhají Asii

"..."Po nedávné premiéře jsme se rozhodli reprízovat naši hru. Veškeré finance, které se nám podaří získat ze vstupného věnujeme na pomoc zemím Asiie, které postihla katastrofa. Při prvním uvedení hry byl sál naplněn až k prasknutí, tak doufám, že i teď přijde podobný počet diváků," sdělil jeden z herců terezínského TMA divadla Miroslav Letafka. Ten spolu s dalšími ochotníky v pátek znovu uvede komedii S tvojí dcerou ne. Lidé tak mohou přispět v sále Kulturního domu v Terezíně od 19 hodin, kdy inscenace začíná. ..."

______________________________________________________

Patrik Pátek
Deníky Bohemia - Litoměřicko, 10. ledna 2004 - Výtěžek ochotníky překvapil

Terezín - Téměř třiadvacet tisíc korun se podařilo vybrat terezínským ochotníkům, kteří znovu sehráli svoji novou divadelní inscenaci nazvanou S tvojí dcerou ne. Suma, kterou v takové výši nikdo ani zdaleka neočekával, bude co nejdříve poslaná na konto Člověk v tísni. Přidána tak bude k dalším částkám, které mají pomoci asijským zemím postižených ničivou vlnou tsunami.

"Je opravdu nádherný pocit udělat něco pro lidi, kteří to teď skutečně potřebují. Sice jsem si myslel, že návštěvníků přijde požehnaně, ale takové množství, které navíc dobrovolně přispěje takovou částkou, mě opravdu mile zaskočilo," poznamenal jeden z herců terezínského TMA divadla Miroslav Letafka, který ještě během přestávky doufal, že se podařilo vybrat alespoň dvoutisícový obnos.

Na Srí Lanku díky divadlu poputuje přesně 22 771, 50 korun, což znamená, že každý divák publika průměrně přispěl stokorunou. "Jsme velice rádi, že ochotníci s nápadem sbírky přišli. Terezín ví, co je katastrofa, i když z dnešního pohledu byly povodně směšné. Každopádně jsme se ocitli na straně příjemce a teď můžeme sami přispět," podotkl starosta Terezína Jan Horníček.

Zájem o reprízu byl tak vysoký, že se někteří do sálu Kulturního domu v Terezíně ani nedostali. Organizátoři museli kvůli nízké kapacitě na dveře umístit ceduli, že je sál již naplněn. "Byl pro mne šok, když jsem na kulturním domě viděl takovou ceduli. To zde ještě nikdo nedokázal," vysekl poklonu hercům Horníček.

Ochotníci vidí sobotní úspěch nejen v tom, že obyvatelé chtěli na katastrofu přispět, ale také ve výběru hry. Představení slavilo úspěch už po samotné premiéře. "Lidé se chtějí bavit. Situace, které v inscenaci nastaly, se častokrát podobaly chvílím každodenního života v současné době. Publikum se vlastně směje sobě," míní Letafka.

Druhé uvedení by rozhodně nemělo být poslední. Herci v této době dojednávají, že by komedii hráli třeba v Trávčicích.

______________________________________________________

Ozvěny litoměřicka dne 9. 6. 2005 - Libochovické divadelní léto 20005

V sobotním podvečeru pokračovalo Libochovické divadelní léto místo plánovaného představení divadelního souboru Radobydivadlo Klapý představením občanského sdružení TMA divadlo z Terezína. Divadelní soubor má 15 členů a vznikl na přelomu roku 2003-2004. Pod vedením režiséra Romana Červenka nastudovali hru Antonína Procházky „ S tvojí dcerou ne“, která měla premiéru v prosinci 2004 v Terezíně. V dubnu letošního roku s ni vystoupili na soutěžní přehlídce v Lounech a v sobotu jí měli možnost vidět i diváci v Libochovicích, jako nesoutěžní představení. Jak nám prozradil režisér pan Roman Červenka soubor připravuje pro diváky další představení. Tentokrát to bude hra Jaroslava Koloděje Dědeček aneb musíme tam všichni. Můžeme se těšit, že tento divadelní soubor uvidíme i v Litoměřicích, kde zatím nehostoval.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.