Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: RICHTER KOHUTOVÁ, Petra. Premiéra v Sokolově ... za milion! Online. Divadelník.cz 26. 4. 2024

Premiéra v Sokolově …za milion!
26 dubna, 2024, Petra Richter Kohutová

Premiéru komedie Ani za milion! Michaely Doleželové a Romana Vencla připravuje sokolovské Divadlo mladého herce ve spolupráci s M M Hranice na sobotu 27. dubna 2024. Odehraje se v sokolovském kulturním domě, na domovské scéně Divadla bez zákulisí. O zkoušení a inscenaci, o tom, jak osobně a divadelně fungují a jak se mají, jsem si povídala s představiteli dvou hlavních a jediných rolí – Vratislavem Mikanem a Pavlínou Šponiarovou – a s režisérem Martinem Volným.

Sokolov, M M a Divadlo mladého herce, Ani za milion! Na snímku Vratislav Mikan. |Foto: archiv souboru.

Vráťo, Tvůj divadelní život byl a je obdivuhodný. Proslul jsi jako autor a interpret divadla pro děti, velmi rasantní a zajímavý. Ani za milion je uváděno pod „Tvým“ divadlem M M. Můžeš shrnout, čemu ses zatím věnoval?
VM: M M Hranice je volné sdružení rodičů, dětí a přátel rodiny Mikanových. Divadlo vzniklo v roce 1992. Za dobu činnosti jsme se několikrát probojovali na národní přehlídky divadel hrajících pro děti. Naše pohádky viděli i diváci na Národní přehlídce vesnických divadel ve Vysokém nad Jizerou. Já osobně jsem též dvojnásobným vítězem Divadla jednoho herce, dvakrát jsem byl jako host pozván na Jiráskův Hronov a dvakrát na Mezinárodní bienále v Chebu. Rok jsem též hostoval v Západočeském divadle v Chebu ve hře Popel a hvězdy v režii Jana Grossmana a Miroslava Krobota. Hru Postel pro anděla ve spolupráci s Podividlem AžažAš jsme hráli i v Lucembursku. S tímto souborem jsem se kromě jiného zúčastnil třikrát Národní přehlídky jednoaktovek.

O hranickém souboru M M DbČAD: Soubory: M M (amaterskedivadlo.cz)

Milionoví herci jsou mladí, mladší, nejmladší…
Martine, druhým zastřešujícím souborem inscenace je Divadlo mladého herce. Naposledy jsme spolu mluvili při příležitosti premiéry Romea a Julie před rokem. Co se od té doby změnilo?
MV: Co se změnilo? Je mi o rok víc. (směje se) Ale vážně. Romea a Julii jsme už ukončili. Nevýhodou divadla mladých je to, že se rozprchnou po školách, nebo musí především studovat a až pak hrát. A bez Merkucia to prostě nejde… Začal jsem s Divadlem mladého herce zkoušet Malého prince. (Pozor! Máme veršovanou verzi scénáře!).

O premiéře tohoto souboru v rozhovoru loni zde na portále Divadelník.cz.

A co nového v Divadle bez zákulisí?
MV: S Divadlem bez zákulisí zkouším vlastní hlavou a rukama stvořenou pohádku O čarodějovi, který kradl sny, která by měla mít premiéru 2. června. Se stejným souborem zkoušíme (už nekonečně) hru Bez roucha. No a někdy mezi tím se nějak narodil ten náš „Milión„. Ne peněz – hra! Do toho mám ve firmě hromadu práce a musím si najít plnohodnotný čas i na role tatínka, manžela a dědečka. Takže, slovy klasika – „trávím dny v činorodém ruchu“.

O sokolovských souborech DbČAD: Soubory: Divadlo bez zákulisí / Divadlo mladého herce (amaterskedivadlo.cz)

Sokolov, M M a Divadlo mladého herce, Ani za milion! Na snímku Pavlína Šponiarová. | Foto: archiv souboru.

Milionová herečka mezi dětmi a seniory
Pavlínko, jsi neobyčejně zaměstnaný člověk…
PŠ: Je pravda, že se mi toho v posledním roce sešlo požehnaně. Vedle mého hlavního zaměstnání jsem loni v dubnu kývla na nabídku ZUŠ Habartov, zde už od loňského května vyučuju literárně-dramatický obor. Pracuju s dětmi předškolního věku i s puberťáky… Také přednáším na Univerzitě třetího věku, kde vedu seminář Analýza literárních děl. Moc mě baví nejen úžasný přístup seniorů, kteří chodí do hodin vždy pečlivě připraveni, ale i jejich pohled na literaturu…
Velkou inspirací mi byla a stále je spolupráce s Viktorem Braunreiterem. Loni v létě jeho Pouliční divadlo na popud Martina Volného uskutečnilo historicky první komentovanou prohlídku v Sokolově. To jsem s Viktorem pracovala poprvé. Byla jsem potěšena, když mě oslovil i na spolupráci s Karlovarským symfonickým orchestrem… A pořád se snažím udržet si své lekce kondičních tréninků (Tabata, HIIT, Insanity) a deepworku. Cvičím už ale jen dvakrát v týdnu. I nadále se snažím být dobrou matkou, partnerkou, kamarádkou a hospodyní. (říká skoro vážně s jiskrou v oku)

Zkoušet komedii v Sokolově? Ani za milion!
ANI ZA MILION! – Dilia na webu DILIA.cz.

Vráťo, o Tobě je známo, že máš rád komedie. Ani za milion! byla původně Tvoje iniciativa…
VM: Mám rád vtipné, chytré komedie – a hlavně všechny, ve kterých hraji. (usmívá se) Na začátku jsem uvedl, že DS M M Hranice je volné sdružení rodičů, dětí a přátel Mikanových. Bohužel „čo bolo, bolo“. Mé tři děti Petra, Kačka a Vráťa, kteří se mnou postupně celá léta hrály, se rozprchly. Každý má již svou rodinu a žádný čas. Kamarádi Míša Nechutný a Hanka Popů, kteří s M M též spolupracovali, jsou na tom obdobně, takže se teď volně družíme s mou milovanou ženou Eliškou a kamarády ze Sokolova.
Martina Volného znám dlouhou řadu let. Poprvé jsme se setkali na přehlídce v Horažďovicích – to měl ještě vlasy. Tehdy mi se zápalem vyprávěl o svých plánech o založení Sokolovské čurdy, na které jsem měl od jejího vzniku tu čest být několikrát pozván se svými pohádkami. V sokolovském souboru jsme se za ta léta poznali se spoustou výborných komediantů, a hlavně skvělých lidí a kamarádů.

Sokolov, M M a Divadlo mladého herce, Ani za milion! Na snímku Vratislav Mikan a Pavlína Šponiarová. | Foto: archiv souboru.

Milion důvodů, proč se do toho přece jen pustit
MV: Nevím, kde vzal Vráťa to přesvědčení, že umím režírovat, nebo snad dokonce rozumím divadlu. Buď byl zoufalý, nebo mě pořádně nezná. (hurónsky se směje) Šel na to fikaně: využil mé snížené pozornosti na Čurdě při večerní zábavě, prý že potřebuje „jenom další oko“. Za druhé: přibral si k sobě Pavlínku. A za třetí: věděl velice dobře, že jsem „fanfarón“ a ješita, a tak mi hezky zalichotil – a bylo to.

VM: Pavlínku Šponiarovou jsem viděl v několika inscenacích. Vždy byly její výkony skvostné. Časem mě napadla hříšná myšlenka, zahrát si s ní. Před dvěma lety jsem objevil hru Ani za milion! Hned po prvním přečtení jsem věděl, že ji chci hrát a s kým. Pavlínka byla má první a jediná volba. Jakožto „introvertovi“ mi trvalo další rok, než jsem se ji odvážil oslovit. Souhlasila bez nátlaku.

PŠ: Znali jsme se z různých přehlídek, kde jsme viděli herectví toho druhého (já to jeho vždy obdivovala), párkrát jsme si dali spolu panáka na baru, poklábosili o životě, ale to bylo do této doby všechno. Potom přišel Milión. Tím, že jsme spolu strávili spoustu času, jsme se blíž poznali. Jsem za to moc ráda. Vráťa je velmi poctivý a pracovitý člověk, a to nejen kolem práce na svém milovaném domečku a zahrádce, ale i v herecké práci.

Ani za milion! je jedna velká sranda…
Jak probíhalo zkoušení?
MV: Marunka (Martinova žena a dramaturgyně Marie Volná – pozn. PRK) nám z dvouhodinovky s přestávkou udělala razantními škrty 90 minut bez přestávky a Pája s Vráťou začali zkoušet. Sami. Po čase mě požádali o to „další oko“. Podezírám je, že to schválně zahráli tak, jak zahráli a jenom čekali, kdy se chytnu. Chytl jsem se po deseti minutách, a tak nějak jsem se stal režisérem Milionu. Jsou to lstiví divadelníci a já jenom bezbranný chlapec.

PŠ: Ani za milion je jedna velká sranda. A to doslova. Hru jsme nazkoušeli za rekordně krátkou dobu, odhaduji, že jsme tomu věnovali jedenáct zkoušek (včetně čtené). Ale zkoušky to byly celodenní a velice intenzivní… A Vráťa už na první čtené zkoušce uměl text!!! To byl pro mě, jako pro prvotřídního prokrastinaka, šok! Každý z nás doposud pracoval při nastudování hry trochu jinak. Vráťa ctí text a naučí se ho precizně nazpaměť, na textu si pak staví pohyb a aranži. Já to mám naopak. Text „nějak“ v hlavě mám, ale upevňuju si ho až s pohybem. Legrační byly situace, kdy Vráťa čekal na „šlágvort“ a já mu místo toho řekla „cosi podobného, v tom duchu jako“… kluk měl se mnou svatou trpělivost. (usmívá se) Nakonec jsme se sladili a myslím, že nám to skvěle šlape.


Sokolov, M M a Divadlo mladého herce, Ani za milion! Na snímku Vratislav Mikan a Pavlína Šponiarová.| Foto: archiv souboru.

… ale není to „Kameňák“
A co vás na tom nejvíce baví?
MV: Ani za milion! je hra pěkná, svižná a vtipná. Bohužel svádí k povrchnímu hraní fórů. Je jich tam spousta, ale podle mě to není jenom o nich. Viděl jsem pár provedení a nelíbily se mi. Nejsem příznivcem „Kameňáků“ a mám pocit, že na divadle se vždycky hraje o něčem. Jenom jsem nevěděl jak na to. Nakonec jsem oslovil autorku (Míšu Doleželovou) a vyměnil si s ní pár zajímavých mailů. Potřeboval jsem návod, jak ji číst.
Je to vlastně typ hry, kterou jsem nikdy nedělal. Z detektivek a kriminálek na jevišti mám hrůzu. Miluju vztahové situační hry, ideálně dramata s myšlenkou, sdělením a poselstvím. Potřeboval jsem si najít to jedno jediné slovo, které je tou hrou. Snad jsem na to přišel a uvidíme, co na to diváci a poroty. Myslím si, tedy se strachem věřím, že to hrajeme jinak, než je mezi amatéry obvyklé.

Milionoví lidé
MV: Velkou zásluhu na hře mají hlavně oba herci. Jsou to zkušení komedianti, kteří nabízejí a jsou přístupní změnám. Dalšími nenahraditelnými človíčky jsou Jarmilka Kvasničková a Pavel Vdovec. Jarmilka zařídila všechny kostýmy a hromadu rekvizit. Pavel se tak nějak stal technikem, scénografem, zvukařem a osvětlovačem. Bez nich by to už vůbec nešlo. Díky, přátelé.

PŠ: Za všechny ty chvíle strávené s „Miliónovou partou“ děkuju. Těším se na premiéru, na reprízy i na poklábosení u kafe či piva.

VM: Skupina lidí, se kterými představení vytváříme, je skvělá. Martine, Maruško, Jarmilko, Pavlíku, Eliško a Pavlínko, děkuji. Hra Ani za milion! měla být krásnou tečkou za mým divadelním životem, ale teď vlastně ani….

A na závěr – proč byste na inscenaci Ani za milion pozvali diváky?

MV: Současný svět je plný problémů, zla, násilí, smrti a narušených mezilidských vztahů. Náš Milion pomůže divákovi na devadesát minut zapomenout na všechen ten marast, pobavit se a zasmát. Náš podtitul je „I smrt je někdy k smíchu.“ Proto si myslím, že by mohli přijít.

Díky. A zlomte vaz!

Premiéra komedie Ani za milion! hranického souboru M M a Divadla mladého herce Sokolov proběhne v sobotu 27. dubna 2024 v sokolovském Domě kultury. Vstupenky koupíte na webu MDK Sokolov. Jste srdečně zváni!

RICHTER KOHUTOVÁ, Petra. Premiéra v Sokolově ... za milion! Online. Divadelník.cz 26. 4. 2024. Dostupné z: https://divadelnik.cz/premiera-v-sokolove-za-milion/ [cit. 20240430]
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.