Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: Hodnocení Artama 2004

Národní divadelní dílna Šumperk 2004
Šumperk 13. - 22. 8. 2004
/Hodnocení/
I. Základní údaje
Z pověření Ministerstva kultury ČR pořádali:
NIPOS ARTAMA Praha
Občanské sdružení Společnost amatérské divadlo a svět
Místo konání: Dům kultury Šumperk
Termín: 13. – 22. 8. 2004
II. Program, splnění odborného účelu akce
Národní divadelní dílna Šumperk byla koncipována jako pracovní setkání mladých amatérských divadelníků, inspirace s širokým záběrem v oblasti divadelního vzdělávání. Na šumperské dílně se mladí lidé kromě základní divadelní práce seznamovali s netradičními a hraničními obory a tendencemi amatérského divadla, s prací výrazných osobností naší i zahraniční divadelní (resp. umělecké) sféry s akcentem na spolupráci se slovenskými lektory. Dílna byla doplněna inspirativními vystoupeními a dalším doprovodným programem. Závěr dílny tvořila prezentace jednotlivých tříd.
Tematické zaměření pěti tříd vycházelo ze současných potřeb a tendencí mladého amatérského divadla, jak se projevily na Šrámkově Písku a dalších oborových přehlídkách a setkáních včetně šumperské dílny v minulých letech.

Třída A nebyla otevřena - lektor Štěpán Chaloupka odpadl z pracovních důvodů dva týdny před konáním akce, přihlášení byli převedeni do tříd, do kterých se hlásili na druhém místě. Třída se měla věnovat komediálnímu herectví na materiálu her Carla Goldoniho.

Třídu B vedl slovenský mim, herec a pedagog Juraj Benčík. Práce ve třídě s názvem Divadlo nevyslovených slov byla věnována cestě k nonverbálnímu divadlu, komunikaci beze slov či za pomoci zvuků. Varianty příběhů ze života komplikované různými překážkami pomáhaly účastníkům odhalit podstatu divadelního jednání, a tím i jednání mezilidského. (7 účastníků)

Ve třídě C se do Šumperka jako lektor vrátil Petr Nůsek-Sacher, šermíř a pedagog, majitel agentury Argo. Byla uskutečněna dílna, kterou připravoval již před třemi lety a kterou nemohl kvůli vážné dopravní nehodě a následným zdravotním potížím uskutečnit. Ve třídě s názvem Šerm a šarm aneb V trojhranném klobouku Cassanovy se frekventanti seznámili s francouzskou školou šermu, s reáliemi a chováním příslušejícím době „Ludvíků“ a vytvořili i své vlastní drobné choreografie. (10 účastníků)

Třídy D a E se opět neuskutečnily – měly se věnovat filmovému herectví a výtvarné přípravě filmu – to vše v šumperských exteriérech a založené na příběhu Oidipa – jejich výsledkem měl být krátký film natočený studentem FAMU. Jeden z lektorů (Peter Janků) však v červnu změnil zaměstnání a nový zaměstnavatel (slovenská televize) mu neumožnil se akce zúčastnit. Proto byla tato dvojtřída (včetně druhého lektora – Ondřeje Pavelky) přesunuta na příští rok.


Třída F se věnovala Autorskému divadlu s použitím italských renesančních novel – po všech stránkách přípravy (= divadlo jako radost z tvorby) – dramaturgie, režie, herectví – lektor Jozef Krasula, slovenský amatérský i profesionální režisér. Účastníci vytvořili řadu skečů významově přesahujících svoji italskou předlohu (14 účastníků)
Třídu G - Základy kontaktní improvizace a improvizace spojená s uvědoměním si těla – vedla Jana Sýkorová, lektorka moderního tance a kontaktní improvizace HAMU - šlo z velké části o objevování energií v sobě a kontaktu, o uvolnění a využití svého tělesného potenciálu ke sdělení vztahů a pocitů (10 účastníků)
Třída H vedená Patrikem Lančaričem, slovenským režisérem a asistentem na VŠMU v Bratislavě, byla věnována Modernímu současnému divadlu, režii a herectví – zpracovávala současná témata odcizení se ve světě plném internetu, chatu, přezdívek (nick), absence lidských vztahů – s využitím aktuálních a vlastních materiálů, stejně tak jako klasických textů nazíraných současnýma očima. (12 účastníků)
Součástí běhu dílny byly i doprovodné programy přístupné veřejnosti:
14/8 Maturitní práce 4. ročníku Pražské konzervatoře – Jan Novotný, J. W. v. Goethe - FAUST
15/8 Divadlo Vosto5 Praha – Snieźka – poloimprovizované divadlo
17/8 pantomimické představení Juraje Benčíka (lektor dílny)
19/8 Divadlo Motýlci a kozičky Brno – Klára Mazlová – Malá rošáda
Divadlo DNO Hradec Králové – Epos, Oslík
20/8 Koncert jednoho z lektorů minulých dílen – Peter Janků (folk)

Přihlášených účastníků bylo 68, někteří se na poslední chvíli omluvili, výsledný počet byl 53.

III. Organizace akce
Organizačně (mimo programovou část, nábor a administrativu) zabezpečovali v místě akci pracovníci NIPOS-ARTAMA ve spolupráci s Divadlem Šumperk, s.r.o. (ředitel p. PhDr. Oldřich Svozil). Spolupráce s tzv. "styčnými důstojníky" (zejména p. Jílek, ale i další) včetně ostatních pracovníků divadla (vrátní, požární dozor, uvaděčky) fungovala perfektně, pro agendu přehlídky byla uvolněna kancelář. Bylo umožněno kopírování (za úplatu) a v nutných případech přístup k internetu (v pracovní době). S pracovníky techniky (zvuk, světlo) bylo třeba se sžít, ale i zde proběhlo vše bez konfliktů.
Při organizaci akce došlo k problémům, pokud jde o termín. Tradiční termín byl dohodnut s ubytovacími zařízeními již během minulého ročníku. V průběhu roku se však Festivalový výbor Jiráskova Hronova přiklonil k posunu termínu národní žatvy Jiráskův Hronov, která se tak překrývala s šumperskou dílnou o dva dny (pátek 13. a sobota 14. srpna). Překryv se však netýkal žádného lektora a pouze cca. 4 seminaristů, kteří museli vyřešit buď dřívější ukončení své účasti v hronovské dílně, nebo pozdější příjezd na dílnu do Šumperku. Vzhledem k rozpočtové rezervě bylo možné takto později přijedším kompenzovat část zaplaceného účastnického poplatku.
Běh odborné a programové části dílny a její finanční stránku v místě zajišťoval pracovník NIPOS ARTAMA K.Tomas (také z pozice zástupce spolupořádajícího OS), péči o lektory a organizační pořádek v ubytovacím zařízení měla na starosti pí. A. Crhová.
Všechny problémy a vzniklé potřeby byly řešeny operativně.
Pokud jde o technické a prostorové podmínky pro dílnu, došlo k markantní změně: Dům kultury byl vyměněn za Divadlo Šumperk, které poskytlo všechny potřebné prostory (kromě již nasmlouvané tělocvičny Střední zdravotnické školy v Šumperku pro třídu kontaktní improvizace. Díky tomuto přesunu byly dřívější komplikace se současně probíhajícím mezinárodním folklorním festivalem i rozpálené třídy, stejně tak jako náhlý výskyt jiných akcí ve stejných či připojených prostorách, minulostí. Třídy občas procovaly i v šumperských exteriérech. Všechny prostory poskytl pořadatel za minimální úhradu, veden více znalostí problematiky a snahou pomoci než vydělat.
Pro účastníky bylo zajištěno ubytování v domově mládeže Střední zdravotní školy v Šumperku nedaleko od Domu kultury. Toto ubytování je v nadstandardní kvalitě a přístup pracovníků jak domova mládeže, tak školy, je naprosto vynikající. Bylo opět umožněno i (levnější) přespání ve spacích pytlích v prostorách Domova mládeže (tzv. „střelnice“).
Lektoři byli ubytováni v Penzionu Grand, částečně i v tzv. „hereckém domě“ Divadla Šumperk. Ubytování v hotelu není příliš kvalitní, ale zachovává slušný poměr kvality a ceny. Ubytování v hereckém domě bylo výhodné pro lektorku pracující v tělocvičně zdravotnické školy.
Stravování vlastními silami účastníků plně vyhovuje chodu dílny i ekonomickým možnostem účastníků.
IV. Propagace akce
Akce byla propagována v oborových bulletinech, na internetu, v regionálních sdělovacích prostředcích, v centrálním denním tisku i v odborném časopise. Dílnu navštívily redakce celostátních i regionálních sdělovacích prostředků vč. České televize, která zde natočila delší vstup a rádia Olomouc (dva vstupy, z toho jeden naživo).
Po loňském slibném ročníku, pokud jde o spolupráci se Slovenskem, nastal útlum. Slovenští partneři nevidí v účasti na této dílně prioritu, tudíž ukončili finanční podporu cesty svých účastníků, kteří tak museli zaplatit plný účastnický poplatek. Přesto byla slovenská účast (jak pokud jde o lektory, tak i o účastníky) v podstatě na loňské úrovni (3 lektoři, 8 frekventantů). Problémy byly i s propagací akce na Slovensku, zatím nejspolehlivějším kanálem je šíření informací prostřednictvím účastníků z minulých let..
Podle dohody s městem Šumperk bylo v propagačních materiálech použito logo města s označením akce podporované místem.
Pro zviditelnění akce v místě byla závěrečná prezentace a večerní doplňkové programy veřejnosti přístupné.
Závěrečná prezentace byla amatérsky natočena na video.

V. Finanční zabezpečení akce
Ministerstvo kultury ČR poskytlo na akci prostřednictvím občanského sdružení příspěvek ve výši 125 000 Kč, NIPOS částku 20 000 Kč přímo Divadlu Šumperk jako úhradu za služby spojené s konáním akce, město Šumperk udělilo akci grant ve výši 10 000 Kč. Dále bylo uhrazeno ubytování zahraničních hostů z prostředků IPOS k tomuto účelu určených ve výši 8 640 Kč. Zbytek pokryly účastnické poplatky (cca. 74 000 Kč) a neúčtovaný vklad Divadla v Šumperku a občanského sdružení Společnost Amatérské divadlo a svět.Rozpočet ve výši 237 680 Kč byl vyrovnaný.
Vlastní vklad Divadla Šumperk a jeho pracovníků odhadujeme na cca. ekvivalent částky 25 000 Kč, vlastní vklad pracovníků NIPOS ARTAMA + náklady na tvorbu a distribuci materiálů k dílně odhadujeme na cca 40 000 Kč, vlastní vklad členů OS SADAS odhadujeme na cca. 25 000 Kč.


VI. Závěry a doporučení
Pro rok 2005 počítáme s termínem dílny 12. – 21. srpna 2005. Dílna bude opět pracovat 8 dní (9 nocí).
Od skončení dílny jednáme s řadou potenciálních lektorů, jejich jména je však předčasné uvádět
Spolupráce s Divadlem Šumperk se ukázala jako ideální – je třeba více a důkladně pracovat na přípravě a informovanosti, zejména pokud jde o technické potřeby souborů vystupujících ve večerním programu.
Dílně stále chybí větší forma fotografické či jiné dokumentace, kterou by snad bylo možné řešit žurnalistickou třídou. Vzhledem k lepším podmínkám v novém prostoru by existence podobné třídy přicházela v úvahu v příštím či přespříštím roce. Amatérské fotografie organizačních pracovníků tuto dokumentaci nenahradí.
Financování dílny prostřednictvím občanského sdružení SADAS se ukázalo jako vhodné, transparentní a ekonomicky efektivní.
Zpracoval: Karel Tomas

Rámcový rozpočet:

Příjmy Kč Výdaje Kč
MK ČR 125 000 OON - lektoři 14 400
IPOS 20 000 Odvod zál. daně 3 600
Město Šumperk 10 000 Služby:
IPOS na zahr. 8 640 Příkazní smlouvy lektoři 21 600
Úč. poplatky 74 040 Služby divadlo 20 500
Služby internát 2 000
Cestovné lektoři 22 723
Ubytování Domov mládeže 59 340
Ubytování hotel Grand 13 640
Ubytování divadlo 1 350
Pronájem tělocvična 8 000
Doplňkový program (příkazní smlouvy, ubytování) 24 540
Materiál 43 667
Vratky 2 320
Příjmy celkem 237 680 Výdaje celkem 237 680
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.