Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: PELTÁN, David: Divadlu v trávě ubyl den, ale divadla přibyla! KULTURNĚ 11.7.2014.

Divadlu v trávě ubyl den, ale divadla přibyla!

11.07.2014 / článek - David Peltán zhlédnuto: 119x

Celostátní přehlídka souborů, které ke své produkci potřebují pouze svěží trávu, jež znamená svět. To je Divadlo v trávě v bechyňské Klášterní zahradě. Letos je pouze jednodenní a uskuteční se v sobotu 12. července od 9.20 hodin.

Akce začíná politím pomníku Divadla v trávě a následným představením Popelčina nejmilejší hra.
“Polévání pomníku souvisí s tím, když byla Tráva dvoudenní, to jsme ho totiž podpalovali. Jednodenní akci jsme z toho udělali na základě nových, praktických skutečností. Lidé v pátek na divadlo museli přijíždět v nočních hodinách a prosili nás, aby byla přehlídka jednodenní. Vyhověli jsme,“ vysvětluje pořadatel Štěpán Ondřich. Na dvaadvacátém ročníku však divadel neubylo, vystoupí jich 14.

„Naopak, je dokonce o dvě více a hrát se bude až do hluboké noci. Pestrost programu je veliká. Diváci zhlédnou od pohádek, loutkové divadélko přes pouliční happening v podobě plavby plachetnice ulicemi města,“ láká ředitel kulturního domu. Na programu je Malý princ v podáni Víti Marčíka, pochmurná pouliční inscenace o dvou pasažérech převozníka přes mrtvou řeku v podaní divadla Mimotaurus, Nesnesitelná lehkost bytí od Mýtusu, Krumlovští přivezou vtipně zpracované Vokovské téma.

Vzhledem k tomu, že hrát se bude do pul jedné v noci, je Divadlo v trávě propojené s akci Poznávání památek za letních úplňků.
„My jako Bechyně máme letos dvě akce. Tou první je zapojení Divadla v trávě a poznávání Klášterní zahrady, druhou akcí bude Čtení za úplňku jako pocta Bohumilu Hrabalovi v neděli 10. srpna u kašny na náměstí T. G. M.,“ dodal Štěpán Ondřich.

Vstupné na celou přehlídku Divadla v trávě je 120 korun pro dospělé, děti zaplatí polovic.Kdo nestihne Divadlo v trávě, o týden později začíná soutěžní přehlídka ochotnických divadel Divadlo na návsi v nedalekých Sudoměřicích u Bechyně.


PROGRAM a ANOTACE:

9.30 Nejkrásnější narozeniny - Antonín Novotný

O hře: Narozeniny jsou jeden z nejkrásnějších dnů v roce, všichni jsou na nás hodní, ale hlavně dostaneme spoustu dárků. Jaké budou? Co to asi je v té krabičce? Čím nás překvapí babička s dědou? No zkrátka člověk má nervy na dranc. Takové napětí! Ale nakonec to stojí zato. O tom všem je naše představení
O souboru: Spousta legrace, pouliční šmíra, písničky, loutky, poesie, absurdita, rodinné divadlo, pantomima, laskavý humor...

10.00 O slepičce - dle předlohy B. Němcové – J. Holasová

O hře: „...leží tam na dvoře, má nožky nahoře...“ Připadáte si jako v pohádce? Běháte od jednoho ke druhému...? Věřte, že se nakonec všechno v dobré obrátí... jako v pohádce.
Dvě plošné loutky, dva pomocníci a tuze úkolů v původní české pohádce na rozkládacím paravanu.
O souboru: Jarka Holasová působí na ZUŠ Jaroměř. Ráda se zabývá zpracováním klasických pohádek a předloh. Pravidelně se účastní přehlídek loutkářských souborů v Jesličkách v Hradci Králové a Loutkářské Chrudimi a je členkou Volného sdružení východočeských divadel a Klubu dětského divadla v Hradci Králové. Je lektorkou řady loutkářských dílen, především ve Slovinsku.

10.35 Africká pohádka - Divadlo Dívadlo Praha

Autor: Markéta Pellarová Mráziková
Výprava – Jan Lepšík / Hudba – Igor Lecian / Texty písní – Klára Peřinová
Hrají: Vojtěch Morava / Michal Šturman, Markéta Mráziková Pellarová / Carolina Giacomin
O hře: Na severu Afriky je veliké vedro a poušť, kde nic neroste a vypadá to, že se tam ani nic neděje. Ale to je jenom zdání. U staré studny se to mele – kunamanský kupec a mládenec Voharia se právě perou o co? O kozu! A jak to tak bývá – kdo chce moc, nemá nic, a to platí všude, i v Africe. Naštěstí je kolem toho veliká legrace, že se tomu zasmějí děti, dospělí i celá africká vesnice.
O souboru: Divadlo DÍVADLO Praha je profesionální divadelní soubor. Zabýváme se komorní tvorbou, která vzniká především kolektivním tvůrčím procesem. Na repertoáru jsou inscenace pro diváky od nejmladších po nejstarší. DÍVADLO nabízí spolupráci školám – rozvíjíme tedy projekty Divadlo a škola, S DÍVADLEM k maturitě. Kromě toho nabízíme besedy s tvůrci a autory, kurzy a další. Veškeré inscenace hrajeme také pro veřejnost.

11.15 Dlouhý, Široký a Bystrozraký - „Divadlo pro malý“ z Prahy

Autor: na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena
Hrají: Magdalena Zimová, Martin Matějka
O hře: Byl jednou jeden hrozně vysoký, jeden hrozně tlustý a jeden hrozně špatně, na blízko vidící člověk. A těm třem se všichni neustále posmívali.
A byl jednou, jeden krásný, sympatický, bohatý princ, který chtěl vysvobodit jednu krásnou, sympatickou a bohatou princeznu ze zakletého zámku.
O souboru: Oba představitelé působí v angažmá V Divadle v Dlouhé v Praze. Magdalena Zimová zde uplatňuje převážně svůj komediální talent, ovšem bývá obsazována i do postav až tragických. Jinak se objevuje spíše jako televizní herečka ve filmech, pohádkách ale také ve známých seriálech. Martin Matějka hraje role ryze činoherní ovšem rád hraje i s loutkami. Objevuje se i ve filmech a seriálech.

14.00 Hrnečku vař! - Jarka Holasová

Autor: dle předlohy K. J. Erbena – J. Holasová
O hře: Maňásková pohádka pro nejmenší podle klasické předlohy, na paravanu, s pomocí publika, protože: „...bylo všude kaše až po pás, těm menším po krk... a bylo kaše tolik, že když tudy jeli večer sedláci z roboty domů, nemohli projet a museli se skrze tu kaši na druhou stranu prokousat!“
O souboru: viz O slepičce

14.25 O Palečkovi - Jarka Holasová

Autor: dle předlohy B. Němcové – J. Holasová
O hře: Pohádka o šikovném synkovi, který se narodil dnes ráno... na paravanu i kolem něho s jedním pomocníkem z publika. "...zdálo se, že koš sám běží cestičkou..."
O souboru: viz O slepičce

15.00 Námořnická legenda - Divadélko Máma a Táta ČB

O hře: Naše legenda vypráví o výpravě za pokladem. A umíte si jistě sami představit, co vše se může stát. Náš příběh hrají marionety, které doprovází jejich loutkovodiči různými vstupy, ať hudebními, či jen vstupy vtahujícími diváky do děje. Jako každá námořnická legenda i ta naše je plná písní, napětí, rvaček a hlavně slané vody.
O souboru: Jsme rodinné divadélko, které za pomoci svých kamarádů a dětí vytváří vtipná představení plná napětí, srandy a písniček.

18.00 Pouliční představení - Mimotaurus

Jízda s plachetnicí po městě za hudebního doprovodu. V krátkých zastávkách se odehrávají absurdní variace na scény z inscenace Cháronovi blázni.

19.00 Malý princ - Divadlo Já to jsem

Scénář, režie, loutky, hraje: Vítězslav Marčík junior
Produkce: Pavel Šmíd
O hře: Rád bych Vám vyprávěl o Malém princi. Dosud nikdy jsem tu příhodu nikomu nevyprávěl. A dnes je tomu jistě již šest let, co můj přítel odešel s beránkem.
Snažím-li se to tu vše dopodrobna popsat, dělám to proto, abych na něj nezapomněl. Je smutné zapomenout na přítele. A mohu se stát jednou takovým jako dospělí, kteří se už nezajímají o nic jiného než o číslice.
O souboru: Divadlo jednoho herce, který na starém kočárku s pomocí loutek a hudby vypráví o svém setkání s Malým princem.

20.00 Cháronovi blázni - Mimotaurus

Koncept: Dominik Tesař / Autorka projektu: Lenka Dombrovská
Režie: kolektiv divadla
O hře: Pochmurná pouliční inscenace o dvou pasažérech převozníka přes mrtvou řeku. Je to hudebník, kterého podivně potkala náhlá sláva a neznámý dobrák, který se zčistajasna stane vysoce postavenou osobou. Loutkové skeče, tančení na chůdách a motorová pila. Ba, i několik pyrotechnických efektů a omračující kytarové sólo. Ale největší tahák tohoto dramatu je Satan, který zahraje na akordeon.
O souboru: Mimotaurus je zvíře, které má tělo člověka a hlavu herce. Má čtyři končetiny a devět životů. Zlehka se prochází v labyrintě žánrů. Může na vás vyskočit zpoza kdejakého rohu. Dostane vás, ať už žijete ve Staré Lhotě, nebo v Novém Jorku.

21.15 Nesnesitelná lehkost bytí - Mýtus

O souboru: Mýtus je to, co nikdy nebylo, protože to pořád je. Alternativní pohybové těleso.
Soubor má za sebou řadu vystoupení a to na známých i méně známých festivalech, netradičních místech a v netradičních časech. Snahou souboru je uchopit sen, protnout přítomnost, narušit budoucnost, stát se na chvíli alter ego, být tichem, unést své tělo, okusit transcendenci, zanechat stopu v nebi, participovat na tvořeni, být mýtem.

22.00 PŘÍBĚHY PETRA VOKA ANEB MOVIE STAR 16. STOLETÍ ŽIJE! - Divadelní klub Českokrumlovská scéna

Scénář a režie: František Zborník, asistent režie: Jaroslav Kubeš, výtvarné řešení včetně realizace: Vendula Pohlová, Kateřina Makrlíková a kolektiv, hudba k songu Kolo se roztáčí: Zdeněk Vřešťál
Hrají a zpívají: Hana Sciranková, Kamila Tomanová, Kateřina Makrlíková, Lenka Šlajferčíková, Vendula Pohlová, Jan Hála, Roman Mařík, Tomáš Vávra.
O hře: Krumlovská scéna připravila další ze série svých rožmberských příběhů. Po úspěšné inscenaci Dvojí pravda o Vilémovi z Rožmberka je tentokrát hlavní postavou poslední z rodu Růže, Petr Vok. Inscenace sleduje jeho životní pouť od narození až po cestu na císařskou korunovaci krále Ferdinanda do Hesenska a následnou návštěvu Nizozemí.
Fiktivní filmový záznam ze života posledního Rožmberka
O souboru: Českokrumlovská scéna byla založena v roce 1945. Do roku 1985, kdy byla činnost přerušena, se v souboru vystřídaly na tři stovky členů a bylo uvedeno více než půldruhého sta titulů. Od roku 1993, kdy byla činnost obnovena. Soubor hraje na domovské scéně i po celé republice.

23.10 Modrá hrdlička - Divadlo Švestkovej kompot

Autor: volně na motivy hry Maurice Maeterlincka Modrý pták.
O hře: Vydali se hledat štěstí. Nebo šli vlastně jen pomoct jedné paní?
Čarodějce. Nebo to vlastně byla jen jejich sousedka?
Loutkové, stínové a hudební představení o tom, že nikdy nevíme, kdy zrovna nacházíme svoje štěstí.
O souboru: Divadelní soubor Švestkovej kompot tvoří několik amatérských hudebníků a divadelníků, kteří mají rádi stará kola i facebook, Hegerku i výstavy v industriálu. Chceme hrát pro děti, ale vždycky se nám to zvrhne. Docházíme k názoru: nepodceňovat dětského diváka ani fantazii toho dospělého.

24.00 Skorohudební cyklus O zemi a duši - Vejlet

Z energie přechodně opuštěného chrámu bechyňské psychedelie Pau in Town byla zrozena myšlenka, se kterou jsme vyrazili na Vejlet. Jedná se o spojení myšlenky s hudbou a projekcí v neposkvrněném amatérském pojetí. Právě na Divadle v trávě budeme mít premieru a bude to zatím jediná možnost se s námi proletět.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.