Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Texty: O Václava z Václavova 2009 - programová brožura (zkrácená).

Povídání o počasí a tak…
A tak je tu zase podzim. Dny slunečné byly vystřídány sněhovou nadílkou, která přikryla načas naše kopce, aby byla vystřídána mlžným oparem pravého podzimu, padajícím listím a téměř stále přítomným soumrakem.
A jak se střídají nálady v přírodě, tak se mění i nálady divadelníků ve Václavově. Starosti s přípravou první divadelní svatováclavské poutě jsou vystřídány potěšením z hojných a spokojených návštěvníků i úspěšnosti celé akce. Uvádění operetky Podskalák v blízkém i vzdálenějším okolí přináší radost ze hry, ale i problémy s přepravou kulis a osob. Začínají se zkoušky nové inscenace, hledá se co dál.
A do toho přichází konec listopadu a s ním již 3. ročník soutěže divadelních ochotníků O Václava z Václavova 2009 – o divadelně stylizovanou sošku václavovského patrona.
Dny a měsíce příprav, zajišťování souborů a programu, financí i cen pro vítěze, jídla a pitiva pro občerstvení hladových herců i diváků, výzdoba prostor václavovského stánku umění. To jsou činnosti, které vyvolávají tu pesimismus, tu optimismus a stovky otázek, které zodpoví až čas.
Vždy však únava ustupuje touze vidět výkony herců a ztvárnění inscenací, potkávat stejnému koníčku propadlé nadšence, podebatovat s nimi a snad i vypít nějakou skleničku lahodného moku.
A nyní přehlídka začíná. Přívětivá náruč václavovského kulturáku se otevírá svým věrným dokořán. Tři dny se vůbec nemusí opustit jeho prostory. Tři dny bude proudit z prken, jež znamenají svět zábava i poučení. Tři dny je možno oddávat se Thalii – múze veselého básnictví, komedie a pastýřských zpěvů.
Tak ať se hercům krásně brebtá, režisérům hrdostí dme poprsí a porotcům padá ze rtů samá chvála. Diváků ať chodí plný sál a jejich smích a potlesk ať přináší radost a sílu táhnout tu komediantskou káru dál. Ať se všem návštěvníkům přehlídky líbí Václav 2009 jako v letech minulých.
Jirka Matějček




• za rok 2007 Jednota div. ochotníků Loštice
za hru M. Camolettiho Sex, láska a žárlivost
Šok Staré Město p/Sn.
za hru dle J. Ondroucha, Z. Irimičukové Zapomenutý čert
• za rok 2008 Amadis Brno
za hru N. Simona Výborná kachna




Hlavní program

Pátek 20. listopadu 2009

17.00 -19.00 hodin
Jan Střecha (autorské předst.)
Lstivý Odysseus
Škeble, div. soub. Gymnázia Lanškroun

20.00-22.00 hodin
Ing. Melichar, J. Vohralíková
Ať žije Pušón!!!
Blud v tyátru Bludov

Sobota 21. listopadu 2009

10.00 – 11.35 hodin
Marie Jones
Plný kapsy šutrů
Amadis Brno

13.00 -15.00 hodin
Michael Frayn
Bez roucha
Divadlo Ve středu Lanškroun

16.00 – 18.00 hodin
Michal Schmalz (autorské představení)
Už tu byla?
Divadelní odbor Sokola Litovel

20.00 – 22.00 hodin
Francis Joffo, Jaromír Janeček
Prázdniny snů
DS Vojan Libice nad Cidlinou

Neděle 22. listopadu 2009

10.00 – 12.10 hodin
Eric Emmanuel Schmitt
Manželské vraždění
Divadelní spolek Kroměříž

14.00 – 15.00 hodin
Vlastimil Peška
Měla babka čtyři jabka
DS Vojan Libice nad Cidlinou

Doprovodný program

Rozbory odborné poroty a diskuse diváků ke každému představení
vždy asi půl hodiny po představení
zasedací místnost

Přátelské posezení a divadelní pokec
20.11.asi od 22.30 hodin
malý sál KD

Přehlídkový miniples
hudba Pohoda
22. 11. asi od 22.30 hodin
velký sál KD

Vyhlášení výsledků přehlídky
23. 11. od 15.00 hodin
velký sál KD



Škeble, divadelní soubor Gymnázia Lanškroun
Pátek 20. listopadu 2009 v 17.00 hodin
Jan Střecha
Lstivý Odysseus
Příběhy lidí a bohů na nekonečné cestě

Režie: Jan Střecha

Osoby a obsazení:

Odysseus, král Itaky Jakub Joklík
Pénelope, jeho žena Hana Klimnešová
Télemachos, jejich syn Jan Scheuer
Odysseova matka Simona Szilvásová
Zeus, vládce bohů Jan Kráčmar
Héra, jeho žena Kristýna Černá
Athéna, bohyně moudrosti Petra Kráčmarová
Afrodíté, bohyně lásky Klára Jelínková
Hermés, posel bohů Adam Blažek
Kalypsó, nymfa Michaela Kroulíková
Kirké, kouzelnice Michaela Cinková
Charón, převozník v podsvětí Jan Klimoš

Teiresiás, věštec Jiří Štefa
Elpénpor, Odysseův voják Václav Zedníček
Eurylochos, Odyss. zástupce Jiří Weiser
Kybernétés, kormidelník Vladimír Skalický
Junior, nejmladší voják Štěpán Kráčmar
Alkinoos, král Fajáků Marek Dvořáček
Árété, jeho žena Barbora Poláková
Nausikaá, jejich dcera Tereza Kroulíková
Pěvec, místní rapsód Jiří Zpěvák
Eumaios, starý pastýř Jan Šponiar
Antinoos, vůdce ženichů Tadeáš Maňka


Další Odysseovi muži: J. Scheuer, J. Klimoš, J. Štefan, M. Dvořáček, J. Šponiar, T. Maňka, J. Zpěvák
Služebné a tanečnice: I. Šilarová, T. Hyhlíková, T. Killarová, R.Bočková, S.Szilvásová, B. Poláková, H. Klimnešová, T. Kroulíková
Technické zabezpečení: J. Krátký (světla), J. Cink (zvuk), M. Marcová (nápověda), A Loučná (šátky)

Povídání o hře
Odysseus patří mezi nejznámější hrdiny antického světa a kromě Homérovy básně vystupuje i v dalších literárních dílech řeckého a římského původu. Vzniká tak celý soubor příběhů, kdy na základní kostru Odysseovy desetileté cesty z Tróje na Ithaku jsou nabalovány nové vrstvy, přidávají se motivy z hrdinova mládí či naopak z konce jeho života.
Nejednoznačnost Odysseovy postavy se projevuje i v atributech jeho jména – je střídavě nazýván lstivým, zdatným či chrabrým Odysseem, důvtipným mužem a velkým trpitelem, zatímco ostatní hrdinové včetně bohů se musí spokojit s přívlastkem jediným (věhlasná Pénelopa, jiskrnooká Athéna). Odysseus je především znám jako lstivý, dnes bychom řekli mazaný hrdina, ale to nijak nevypovídá o jeho nitru, které zůstává tajemné. A tak naše podoba Odyssea je jen jedním z mnoha pokusů o poodhalení hrdinovy povahy. Snažíme se o interpretaci způsobem, kterému dokážeme porozumět. Snad nám to uvěříte.

Povídání o souboru:
Divadelní soubor lanškrounského gymnázia ŠKEBLE vznikl v roce 1998 zásluhou profesorky Šteflové, v roce 2006 se jej ujal češtinář Jan Střecha. Od založení Škeble nacvičili její stále se obměňující členové několik her (Sen noci svatojánské, Jak je důležité míti Filipa,..) a sehráli kolem stovky představení v Lanškrouně, v okolních obcích i v jiných krajích.

Premiéra 23. září 2009 Délka představení 120 minut Kontakt: strecha.jan@seznam.cz



Blud v tyátru, Bludov
Pátek 20. listopadu 2009 ve 20.00 hodin
S. Melichar, J. Vohralíková
Ať žije Pušón!!!
aneb Blouznění starosty malé obce ve velké Unii…

Režie: Juliana Vohralíková

Osoby a obsazení:

Jacques, starosta Ivan Šinogl
Nicolas, jeho bratr Milan Jendrišák
Odetta, sekretářka Lada Hladilová
Robert, úředník z Bruselu Petr Babišta
Eurotulák Stanislav Melichar

Spolupracují: Hudební motivy – P. Soldátová, zvuk, hudební doprovod - S. Melichar, stavění scény - Ladislav Sturm

Povídání o hře:
Absurdní komedie o velkých penězích v malé obci. Kde až by mohlo skončit evropské financování, kdyby… Nebo se to už někde stalo?
Starosta Jacques má starosti s udržením obyvatel mrňavého Pušónu a tak hojně využívá dotací z Bruselu. Pomocníkem mu je jeho obětavý bratr Nicolas a oddaná sekretářka Odetta.
Ti tři spokojeně žijí z dotací, o které Jacques neustále žádá s nevídanou fantazií. Jednoho dne však vyšle Brusel na kontrolu svého úředníka. To je situace!!! Zatímco Nicolas se hroutí a Odetta nic nechápe, Jacques se rozhodně nevzdává.
Hra je v současné době s úspěchem uváděna v Paříži a naše úprava (autorů Della a Sylbesiase) je jejím prvním uvedením v České republice.
Na postupové přehlídce divadel Zlom vaz po IX. v České Třebové v březnu tohoto roku bylo toto představení ohodnoceno odbornou porotou jako „ výborná politická satira“.

Povídání o souboru:
Ochotnický divadelní soubor „Blud v tyátru“ byl založen na přelomu roků 2001/2 při Kulturním domě v Bludově. Kromě pohnutek na straně herců, kteří si chtěli vyzkoušet, zda jejich nadšení bude stačit k provedení divadelního představení, byla ještě důležitou okolností vzniku dobrá vůle bludovských oživit ochotnické tradice.
Po uvedení pohádky „Jak s Julinkou čerti šili“a veselé aktovky „Hledá se tenor“., přišla na řadu autorská hra " Moc mě těší, že tě znám". a pohádka v nářečí „Blodovská pohádka“, která pocházela s pera místního rodáka pana Kašpara, který byl dlouholetým amatérským nadšencem, ale uvedení hry se již bohužel nedožil. Při příležitosti předsednictví České republiky v EU jsme nastudovali aktuální hru Ať žije Pušón!!!
Ochotnický soubor vystupuje pravidelně v Bludově, na scénách vesnic i měst šumperského regionu, pravidelně zajíždí na přehlídky Zlom vaz v České Třebové a Na prknech do Veverské Bitýšky. A samozřejmě též rádi zajíždí do Václavova.
Duší souboru, je jeho režisérka, předsedkyně občanského sdružení a představitelka mnoha divadelních rolí v jedné osobě - Juliana Vohralíková.

Premiéra 18. dubna 2009 Délka představení 115 minut Kontakt: j.vohralikova@seznam.cz



Divadelní soubor Amadis Brno
Sobota 21. listopadu 2009 v 10.00 hodin
Marie Jones
Plný kapsy šutrů
Laskavá a inteligentní komedie o natáčení amerického velkofilmu očima dvou irských buranů

Úprava a režie: Jitka Bednářová

Osoby a obsazení:

Charlie Conlon a také Simon, 1. asistent režie, Clem, režisér, Caroline, americká filmová hvězda , Jock , bodyguard, pan Harkin, Seanův otec
Josef Širhal

Jake Quinn a také Aisling, 3. Asistentka, Mickey, místní člověk , Sean, místní povaleč, John, učitel výslovnosti, Fin, Seanův kamarád
Ondřej Buchta
Spolupráce
Překlad Jitka Bendová. Světlo, zvuk - Jitka Bednářová, Ondřej Plotěný nebo Milan Sousedík

Povídání o hře:
Tento herecký koncert pro dva herce, z nichž každý ztvárňuje hned 6 různých rolí a v průběhu představení je celkem 74x obmění, napsala zkušená herečka a scénáristka Marie Jones. Zavede nás do zákulisí natáčení, kde se často odehrávají mnohem zajímavější příběhy než na filmovém plátně.
V malém irském městečku se natáčí další z mnoha amerických velkofilmů. V průběhu filmování se setkávají dva místní "ztracenci" Charlie Conlon a Jake Quinn, jejichž životy jsou jeden velký průšvih, a proto doufají, že by se mohli zkusit prosadit u filmu a zkusit tak svůj život pozměnit k lepšímu. Ač se jedná o jednu z nejlepších současných komedií, najdeme v "Plných kapsách šutrů" i mnoho okamžiků k zamyšlení a malé osobní tragédie, které zná snad každý z nás.
"Plný kapsy šutrů" nabízíme jako úplně první neprofesionální divadelní soubor na světě. Tuto hru má navíc v ČR na repertoáru pouze pražské divadlo Rokoko.

Povídání o souboru
Náš soubor má za sebou již dvanáct úspěšných let práce, v průběhu kterých si získal své skalní fanoušky nejen na domovské scéně v předním brněnském divadelním centru G-studio, ale i na mnoha jiných místech. Za dobu naší existence se nám už podařilo vyhrát i velice dobře obsazené divadelní festivaly (např. Dačické kejklování 2009, Žně na stodole-Jiříkovice 2009, O Václava z Václavova 2008 - Zábřeh-Václavov, Setkání na prknech 2008 ve Veverské Bítýšce,…), a navíc se o nás už několikrát v dobrém psalo i v časopisu Amatérská scéna.
Inscenace Plný kapsy šutrů byla nominována na národní přehlídku Divadelní Děčín 2009. Představení Blbec k večeři bylo navíc z krajské přehlídky v Plzni doporučeno na národní přehlídku jednoaktovek v Holicích.

Premiéra 3. března 2008 Délka představení 85 minut Kontakt: amadis@amadis.cz



Divadlo Ve středu Lanškroun
Sobota 21. listopadu 2009 ve 13.00 hodin
Michael Frayn
Bez roucha
aneb J e š t ě j e d n o u z e z a d u.

Režie: Růžena Šteflová

Osoby a obsazení:

Paní Clackettová, hospodyně Martina Teichmannová
Roger Tramplemain, realitní makléř Pavel Studený
Vicki, úřednice z berního úřadu Linda Matlasová
Philip Brent, majitel domu, spisovatel Martin Pavel Tenenko
Flavia Brentová, jeho žena Marta Paukertová
Zloděj Jan Frank
Šejk Martin Pavel Tenenko
Inspicientka Vladimíra Reslerová
Technik Zdeněk Weiser
Režisér Ivo Obr

Spolupracují:
Překlad Jaroslav Kořán. Nápověda: Marie Franková a Květa Černohousová. Osvětlení, zvuk: Jiří Krejča. Kulisy: Ivo Obr

Povídání o hře
Komedie Bez roucha (v originále Noises Off) je považována za jednu z nejlepších komedií vůbec. Říká se, že ji můžete vidět, kolikrát chcete, a stále se máte čemu smát. Vznikla náhodou, když autor ze zákulisí sledoval premiéru své hry Číňani. Tehdy si uvědomil, že „zezadu to bylo veselejší než zepředu“. Tak vznikla jednoaktovka Odchody, jež se stala základem hry Noises Off.
Je to vlastně „hra ve hře“ o tom, jak se provinční herci snaží předvést lechtivou komedii, kde mladé dívky běhají jen ve spodním prádle, pánové ztrácejí kalhoty, spousta dveří se stále otvírá a zavírá a v žádné scéně nesmí chybět aspoň talíř sardinek. Diváci v obou částech hry uvidí jen první dějství. První část představuje generální zkoušku před premiérou, druhá ukazuje průběh představení asi měsíc po premiéře, a to z pohledu ze zákulisí. Ukazuje i vztahy mezi členy souboru, jež dokážou rozhodit hru tak, že končí nesmírným zmatkem ještě před spuštěním opony.
Bláznivá komedie Bez roucha je svědectvím o nemožnosti sehrát představení přesně tak, jak bylo nazkoušeno, a je i oslavou herectví: herec by se měl na jevišti vždy chovat profesionálně bez ohledu na své soukromé trable.

Povídání o souboru
Divadlo Ve středu je poměrně mladé amatérské sdružení v Lanškrouně - vzniklo v roce 2004. Za svou existenci nastudovalo pět her – Na správné adrese, Charleyova teta, S tvojí dcerou ne, Bez roucha a Amant. Obě poslední hry měly premiéru v letoším roce. Kromě divadelních her soubor pořádá i tematicky laděné „Večery s Divadlem Ve středu“ (irský, ruský a moravský večer), jež jsou inspirovány literaturou a doplněny hudbou patřičné oblasti a vystoupením hostů, kteří mají k tematice blízký vztah.

Premiéra 13. června 2009 Délka představení 120 minut Kontakt: ruzena.steflova@seznam.cz



Divadelní odbor Sokola Litovel
Sobota 21. listopadu 2009 v 16.00 hodin
Michal Schmalz
Už tu byla?
Komedie o ženách, které potřebují, aby je muž potřeboval

Režie: Michal Schmalz

Osoby a obsazení:

Dalibor, Dali, Libor, Borek, Dáda Pavel Soldán
Šárka Zdena Sedlářová
Blani Pavlína Fišrová
Nicol Flyingová Iva Kevešová st.
Mami Jarka Webrová
František Bláha Linduška
Gabriel Hell Zdeněk Šmíd
Ervín Camfourek Michal Schmalz
Norbert Nachrichter Petr Škobrtal
Sousedka Zajochová Lea Hutařová

Spolupracují:
Nápověda: J. Soldán st. a Vl. Gottfried. Zvuk: R. Štýbnar. Světla: P. Hyblbauer.
Scéna: J. Burešová

Povídání o hře
Dalibor žije sám obklopen ženami, které potřebují, aby je potřeboval. Nevšimne si přitom, že mu to svým způsobem vyhovuje a ony – přestože předstírají averzi mezi sebou - dokážou si sednout kolem jednoho stolu ke spiritistické seanci právě v jeho bytě. Není náhodou, že jej každá oslovuje jiným jménem, podle toho, jak ho chtějí vidět. Prozřetelnost mu na pomoc posílá nejprve záhadného řemeslníka, který všude byl a vším, čím byl, byl rád, pak manžela jeho bývalé ženy a nakonec zasáhne jeho zemřelý otec, jenž je jakoby vyvolán právě při jedné ze spiritistických seancí. Otec tak přichází včas, aby pomohl svému synovi uvědomit si cenu sebe sama a být sám za sebe.

Povídání o souboru
Náš divadelní odbor Sokola Litovel má stoletou historii, ale jeho novodobá historie po zákazu v době "normalizace" se píše od roku 1998, kdy Mirko Spurník st. dal soubor znovu dohromady. První hra byly Drdovy „Dalskabáty“ (úplný seznam je na našich stránkách), pak následovaly další ochotnicky notoricky známé k přelomovému „Limonádovému Joovi", kde účinkovala i "živá" kapela a soubor se nejvíce stmelil v partu. Záběr souboru je dramaturgicky pestrý a zahrnuje i autorské počiny „Mohu vám pomoci?" a „Už tu byla?" M.Schmalze - druhou jmenovanou uvidíte ve Václavově - autorsky se projevili i další členové souboru (Zdeněk Šmíd s parodií „Když srdce rozmrzá"). Velmi úspěšné byly „Rychlé Šípy", ale uvedli jsme i klasické kusy – „Jak je důležité míti Filipa" a v současné době i detektivní žánr - parafráze na Agátu Christie „10 malých igráčků". Souborem prošlo za minulých 10 let více než 100 herců a stabilně se střídá 5 režisérů.

Premiéra 28. listopadu 2008 Délka představení 110 minut Kontakt: mudrschmalz@centrum.cz



Divadelní spolek Vojan Libice nad Cidlinou
Sobota 21. listopadu 2009 ve 20.00 hodin

Francis Joffo
Prázdniny snů
Situační komedie plná zápletek, záměn a nedorozumění

Režie: Jaroslav Vondruška

Osoby a obsazení:

Dominique Perthuis Marcela Hlávková
Jacques Perthuis Jaroslav Brendl
Arnaud Fauchin Jan Pejcha/Ondřej Růžička
Maurice Decouches Jaroslav Červinka
Juliette Vladislava Červinková
Agathe Sidoux Helena Vondrušková
Brigitte Sidoux Vladislava Červinková
Myriam Sidoux Lucie Holobradová/Barbora Vaňková
Muž Milan Čejka/Jaroslav Vondruška
Pacient Milan Čejka/Jaroslav Vondruška

Spolupráce:
Překlad : J. Janeček. Text sleduje: Jana Čejková/Alena Bártová.
Návrh scény: František Svoboda. Kostýmy a rekvizity: kolektiv DS.
Světla, zvuk, technika: J. Vondruška ml., J. Rezek, F. Svoboda, J. Radovnický

Povídání o hře
Tato komedie měla svou prvou premiéru 19. dubna 1996 v pařížském divadle Théâtre du Palais-Royal, to znamená v jednom z nejprestižnějších a nejznámějších pařížských divadel. S herci tohoto divadla ji nastudoval sám autor. Na základě úspěchu v Divadle Palais-Royal nastudoval „Prázdniny snů“ pro zájezdová představení a sám v nich rovněž hraje. V současné době s touto inscenací stále ještě zajíždí do mnoha francouzských míst. Česká premiéra komedie „Prázdniny snů“ byla v Horáckém divadle v Jihlavě 22. října 2005.
„Prázdniny snů“ je klasicky stavěná situační komedie plná zápletek, záměn, nedorozumění i trapných situací, které vzniknou, když realitní kancelář pronajme jeden dům několika zájemcům, když se do partnerských vztahů vetře podezření a s tím spojená žárlivost, když se v napjatých situacích řeší generační problémy, když ...

Povídání o souboru
Ochotnické divadlo má v Libici nad Cidlinou tradici sahající až do roku 1883. Tu novodobou divadelní spolek Vojan, který v únoru vzpomněl 40. výročí svého založení. Díky aktivitě spolku se v Libici konaly okresní a krajské přehlídky, v letech 1987 až 2000 zde byl pořádán národní festival divadla pro děti FEMAD.
Vlastní divadelní činnost je nesmírně bohatá a výčet inscenací rozsáhlý. Např. M. Horníček: Dva muži v šachu, Moliere: Lakomec, Claud Magnier: Oskar, v současné době soubor nabízí Prázdniny snů a Měla babka čtyři jabka a autorskou hru J. Hlávky: Don Quijote de la ... od nás.

Premiéra 17. listopadu 2008 Délka představení 105 minut Kontakt: klimaprojekt@centrum.cz



Divadelní spolek Kroměříž
Neděle 21. listopadu 2009 v 10.00 hodin

Eric Emmanuel Schmitt
Manželské vraždění
Hořká komedie o manželství v dnešní době

Režie: Ladislav „Láry“ Kolář j.h.

Osoby a obsazení:

Líza Jana Štěpánová
Gilles Jiří Kašík

Spolupráce:
Překlad Michal Lázňovský
Kostýmy: Bohumila Hýžová, Jana Štěpánová.
Scéna: na návrh Jany Štěpánové zpracoval Václav Pulkrábek.
Hudba: Eva Zonová.
Světla a zvuk: Staňka Pulkrábková, Radislav Štěpán.
Nápověda: Lucie Kořínková

Povídání o hře

Komorní tragikomedie je pohledem na manželství v dnešní době. Autor se zaměřil na jediný a podstatný rozměr tohoto vztahu: na život v páru. Muž a žena. Mohou ti dva spolu vůbec trvale žít? Pár na jevišti, Líza a Gilles spolu žijí 15 let. Alespoň jak tvrdí ona. Není to totiž tak docela jisté, protože Gilles ztratil paměť. Teď se vrací do jejich údajně společného bytu a Líza se jej snaží uvést zpátky do jejich společného života. Ale říká mu pravdu? Nechce si jenom vybudovat nový život na falešných základech? Gilles a Líza vám dovolí ze zajímavých úhlů nahlédnout nejen do svého pokoje, ale třeba si s jejich pomocí pootevřete dveře svého vlastního partnerského vztahu.
Hra Manželské vraždění se setkává s pozitivním ohlasem diváků i odborné poroty. Na divadelní přehlídce v Kojetíně (16. 3. 2008) byla nominována na Národní přehlídku ochotnických souborů – Třebíč/Děčín 2008 a oba protagonisté byli ocenění porotou za herecké výkony. S touto hrou jsme se pak účastnili národního kola divadelní přehlídky v Děčíně. Manželské vraždění má za sebou již více než dvě desítky repríz.

Povídání o souboru

Pětatřicetičlenný kroměřížský ochotnický divadelní soubor má na kontě za patnáct let své činnosti několik cenných trofejí, např. ocenění muzikálu Jeptišky z Třebíčské národní přehlídky i z Jiráskova Hronova (1999), ocenění za hry Jesse Semple se žení, Ještě jednou, profesore, za autorský muzikál Ženy v éteru, který se představil na národní přehlídce Femad Poděbrady.

Premiéra 28. února 2008 Délka představení 105 minut Kontakt: dskromeriz@seznam.cz



Divadelní spolek Vojan Libice nad Cidlinou
Host přehlídky 22. listopadu 2009 ve 14.00 hodin

Vlastimil Peška
Měla babka čtyři jabka
Hudební loutkoherecká pohádka pro nejmenší

Režie: Jaroslav Vondruška

Osoby a obsazení:

TÝNA
hraje též myšáka, krávu a babku Marcela Hlávková
FERDA
hraje též řepu, prasátko a dědka Jiří Hlávka
MÁŇA
hraje též Mařenku a kobližka PavlaČervinková/Lucie Holobradová
HONZA
hraje též Honzíka a ježka Jan Pejcha/Matěj Šípek
VENDULA
hraje též kočičku a babku Helena Vondrušková
TONDA
hraje též pejska a dědka Milan Čejka/Jaroslav Vondruška
ANIČKA
hraje též kočičku, kozu a babku Radka Radovnická/Barbora Vaňková
PEPA
hraje též lišáka a dědka Jaroslav Brendl

Spolupráce:
Hudba: Vlastimil Peška. Úprava textu: Jaroslav Vondruška. Návrh scény a loutek, výroba loutek: Lucie Auerswaldová - Babáková. Výroba rekvizit:0 Jiří Hlávka. Kostýmy: kolektiv DS. Světla, zvuková technika: Jaroslav Vondruška ml., Jaromír Rezek. Text sleduje: Jana Čejková

Povídání o hře
Pohádka „Měla babka čtyři jabka“ je určena pro nejmenší diváky. V každém jablíčku je skryta jedna pohádka. Nevěříte? Tak počítejte s námi: O koblížkovi, O dědečkovi a kožíšku, O zlé koze, O velké řepě.
Tyto čtyři pohádky tvoří díky vtipné propojovací lince, tedy hře na babky a dědky, hravý celek, který malé diváky vtáhne do pohádkového děje. Nechybí ani melodické, notoricky známé, dětské písně a velké loutky zvířátek.

Povídání o souboru podruhé
Soubor uvádí každou inscenaci v blízkých i vzdálených obcích a městech, např. v Rakovníku, Mělníku nebo Ořechově. Jsou vybíráni do krajských i národních přehlídek, např. do Vysokého, Třebíče nebo na Jiráskův Hronov. Reprezentují české divadlo i v zahraničí. V chorvatském Daruvaru vystupují pro české krajany od roku 2000 s každou inscenací.

Premiéra 3. listopadu 2007 Délka představení 50 minut Kontakt: klimaprojekt@centrum.cz



Soubor Václav v roce 2009

Rokem 2009 vstoupil soubor do druhého desetiletí své činnosti. Svou činnost úspěšně odstartoval tradičním divadelním plesem, jehož výzdoba byla motivována opileckou komedií L. Holberga Jeppe z Vršku. V dubnu se příznivci souboru konečně dočkali několikrát posunuté 1. a 2. premiéry operety Karla Hašlera Podskalák, kterou pak uvedl během roku několikrát. Úspěšná byla představení Podskaláka i Jeppeho pod širým nebem u Galerie Kafe v Rovensku.
Již třetí divadelní výlet letos směřoval do Prahy a Ladových Hrusic. Hlavní náplní byl velmi nepovedený Macbeth na shakespearovských slavnostech na Hradčanech.
Mnohem povedenější byl pokus o zavedení tradice divadelní svatováclavské pouti. Dvoudenní zářijové akce, při níž vystoupilo několik hudebních skupin, loutkové divadlo a hlavně soubor Václav, se zúčastnil slušný počet spokojených návštěvníků.
Po celý rok zkoušel pod režijním vedením principála Josefa Königa dětský soubor pohádku Miloslava Dismana Tři medvíďata Rýša - Míša - Máša. Premiéra se předpokládá na jaře příštího roku. V říjnu začaly první zkoušky inscenace J. Hubače Generálka Jeho Veličenstva. Režie se ujal ostřílený harcovník František Giesel, režisér a herec zaniklého zábřežského souboru.
A letos se zase udělal díky pochopení a podpoře města Zábřeh malý krůček ke zlepšení technického zázemí úpravou stropní konstrukce jeviště a vybudováním prvního tahu.

Letos nabízíme

Karel Hašler: Podskalák Režie Josef König
Ludvig Holberg: Jeppe z Vršku Režie: Josef König


Program Václavovského kulturního podzimu

26.-27. září 2009 Svatováclavská divadelní pouť
(Švastovo loutkové divadlo, loutkové divadlo Klubíčko, Jeppe z Vršku, Podskalák)
14. listopadu 2009 Setkání u sv. Anežky České (přednáška z českých dějin, kulturní program)
20. – 22. listopadu Soutěžní přehlídka O Václava z Václavova 2009 (setkání ochotnických souborů)
19. prosince 2009 Adventní koncert Martina Hrocha a jeho přátel
26. prosince 2009 Tradiční štěpánské představení ve Václavově - Podskalák
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.