Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Divadlo mladých, dětský soubor ZK Spoje / Posádkový klub Tábor / Základní devítiletá škola (4. ZDŠ) / Základní škola Tábor-Maredův vrch

Stav: aktivní
Založení / první zpráva: 1954
Působení: 195x, 196x, 197x, 198x, 198x, 200x, 201x, 202x
Od 1954 činné Divadlo mladých, dětský (později smíšený – děti i dospělí) divadelní soubor.

Zakladatel, vedoucí souboru a režisér Vladimír Ráb (narozen 16. května 1926 v Praze),
později označován za nestora táborského amatérského divadelnictví.
(Rábův otec jako řídící učitel v Nové Vsi u Mladé Vožice vedl ve škole divadelní kroužek a syna tam přivedl. V roce 1937 se rodina Rábů přestěhovala do Tábora, kde už sám vstoupil do městského Spolku divadelních ochotníků v Táboře. Z vyprávění svých starších kolegů věděl o tom, že se v Táboře hrály také pohádky a že to bylo skvělé. V první polovině 50. let se rozhodl starou tradici obnovit. Začal shánět zřizovatele, který by měl zájem o dětský soubor... )
Nábor proběhl mezi zaměstnanci spojů. Přihlásilo se 15 dětí, které se staly spolu s Vladimírem Rábem zakládajícími členy divadla.

První zřizovatel – Závodní klub zaměstnanců spojů v Táboře.

Další zřizovatelé:
1960–1965 Posádkový klub Tábor.
Od 1965 – 4. Základní devítiletá škola / Základní škola v Táboře, Maredův Vrch (zřizuje soubor i 2016).

Slavní členové souboru:
Jiří Hrzán (herec), Eva Šolcová (herečka), Marie Šolcová-Kleplová (herečka), Jan Vacík (operní zpěvák), Tomáš Šolc (herec),
Marie Valtrová-Borešová (divadelní teoretička a publicistka), Jan Mrzena (po 2000 náměstek řed. ČT).

Významní členové:
Ladislav Šustr (*1954) – zástupce vedoucího, od 2000 vedoucí, režisér, archivář.
Jiří Krätzer (1907–1992) – klavírista a skladatel souboru.
Jindřich Růžička (*1943) – vrchní souboru (technik, šéf scény, rekvizitář, kulisák).
Marta Vacková (*1945) – pracovní název „Klausová“, tzn., že je pokladní a dobrá duše souboru.

Odešli jinam:
10 členů do Městského ochotnického souboru při divadle Oskara Nedbala v Táboře.
Jan Melichar založil Divadelní a hudební sdružení Rubikon v Táboře, a tam pak přešlo dalších 8 členů.

Od 2000 vedoucím souboru Ladislav Šustr (členem divadla od 1965).

Za 60 let existence souboru jím prošlo asi 800 členů, hrají v něm děti i dospělí.


INSCENACE, uvedené od počátku existence souboru:
(chronologicky viz Související Texty)

1954–1959
Josef Lada: Kocour v botách; Božena Viková-Kunětická: Cop; Alois Jirásek: Samota; Josef Věromír Pleva: Budulínek; Václav Vaňátko: Chlapci z Rybářské uličky; Václav Říha: Dvě Maričky; Viktor Gusjev: Sláva; Josef Lada: Bubáci a hastrmani; Kašpárkův vánoční dárek; J. B. Molière: Lékařem proti své vůli; Karel Vyskočil: Kašpárkova cesta za pohádkou; Josef Karafiát: Broučci; František X. Svoboda: Poslední muž; Josef Skupa: Adámek mezi broučky (první cena v STM 1957); Ondřej Sekora: Na dvoře si děti hrály; František Ptáček: Povedený párek Honzík a Kašpárek; Jeroným Horák: Medová pohádka; Petr Hořký: Kuba a loupežníci, Adolf Felix: Honza a čaroděj; Josef Smutný: Kouzelný koberec; Zdenka Horynová: Zkoušky čerta Belínka; J. B. Heller: Zvířátka jdou spát; S. Filipín na motivy bří Grimmů: Červená Karkulka; J. K. Tyl: Matka a dcera; Kašpárkův jarní dárek (autor nezjištěn); F. M. Novák / Zdeněk Hapala: Zvířátka a loupežníci.
Režie: Vladimír Ráb (většina představení), František Hanibal, Zdeněk Plaček, Josef Markvart, Ota Findejs, Dagmar Findejsová.

1960–1969
Miloslav Fikrle: Generál; Věra Radikovská: Zajíček Mucánek; Václav Říha: Dvě Maričky; K. M. Walló (na motivy J. Vernea): Dva roky prázdnin; pásmo Klubíčko; Miloslav Disman: Tři medvíďata; Boris Michajlov: Tábor křižovatka; Josef Skupa / František Wenig: Adámek mez broučky; Jiří Bártek: Signály z Karakatu; František Hrubín: Sestry a růže; Jaroslav Pour: Ve slepé uličce; Saša Lichý: Fripiri; Petr Hořký: Kuba a loupežníci; Harald Hauser: Zajíček Doveda; K. M. Walló: Tajná vysílačka; Jiří Procházka / Lída Vilímová: Drobínek; Vladimír Strojil: Pohádka o tmavomodrém inkoustu; Vladimír Konupka / Karel Kosina: Dnes ordinuje Švanda; Josef Lada: Budulínek Třetí; Jan Paulů: Král 3.333; Karel Vyskočil: Kašpárek s Honzou bez hádky hledají ve světě pohádky; Josef Smutný: Kouzelný koberec; Adolf Felix: Honza a čaroděj; Josef Lada: Bubáci a hastrmani; Václav Řezáč: Zelená knížka; F. M. Novák / Zdeněk Hapala: Zvířátka a loupežníci; Jan Jílek: Kašpárek, Honza a zakletá princezna; J. B. Heller: Zvířátka jdou spát; Ladislav Stroupežnický: Václav Hrobčický z Hrobčic; Jan Švestka (na motivy bří Grimmů): Šípková Růženka; Jan Karafiát: Broučci; Josef Skupa / Frank Wenig: Adámek mezi broučky; Viktor Nejedlý: Čtverák hastrman; Miloš Stránský: Kašpárek a Šmidra v Černém hradu.
Režie: Vladimír Ráb (většina představení), Marie Hanušová, Svatopluk Kotouč, Emil Florián, Karel Havel, Karel Míka.

1970–1979
Magda Lokvencová: Vyměněná princezna; Nikolaj V. Gogol: Ženitba; M. Smutný: Kašpárek a loupežníci, Saša Lichý: Jak se stal Rumcajs loupežníkem; Šmidra a loupežník, režie Vladimír Ráb, svižné představení, II. místo v soutěži Kaplické divadelní jaro 70;
Jan Jílek: Kašpárkovy Vánoce; Václav Říha: Dvě Maričky; Alois Jirásek: Lucerna; Miloš Stránský: Kašpárkovy čertoviny; Milada a Jaroslav Bařinkovi: Pohádka z Honzovy Lhoty; Ladislav Suchánek: Hloupé království; Jiří Melíšek: Vítejte v Pidivajzlicích; Václav Čtvrtek / Saša Lichý: Jak měl Rumcajs Cipíska; Vlastimil Novák / Stanislav Oubram: Strašidlo Bublifuk; Josef Smutný: Kouzelný koberec; Jan Makarius: Poklad kapitána Habakuka; Vlastimil Novák / Stanislav Oubram: Jak se kradou princezny, Dagmar Jandová: Čarodějný bál; Miloš Stránský: Kašpárek a Šmidra v Černém hradu; Miloš Stránský: Kašpárek a loupežníci, Jan Karafiát: Broučci, Oldřich Daněk: Zvířátka a Petrovští; Josef Lada: Jak princezna Olina od loupežníků zajata a princem Jirkou vysvobozena byla; Vlastimil Novák / Stanislav Oubram: Vodník Mařenka, Vlastimil Novák / Stanislav Oubram: Loupežnické koření; Olga Friedrichová: Princezna Žofinka a drak Dynamit; Jaromír Sypal: Z pekla štěstí; Josef M. Bourek: Plakala princezna Květinka, plakala; Josef Čapek: Vodnická pohádka; Gernot Schulze: Čertovy zlaté vlasy; Bedřich Zelenka / Erik Zámiš: Elce Pelce do pekelce; Irina Karnauchová (stejnojm. Antonín Jedlička): Kouzelný kvítek.
Režie: Vladimír Ráb (většina představení), Vítězslav Khodl, Zdena Kratochvílová.

1980–1989
Miloš Stránský: Kašpárkovy čertoviny; Vlastimil Novák / Stanislav Oubram: Jak se kradou princezny; Jiří Pálka: Jak byla čertům v pekle zima; Zdeněk Kozák: O ševci Ondrovi a komtesce Jůlince; Josef Lada: O Ance a Petrovských; Zdeněk Kozák: Český Honza; Vlastimil Novák / Stanislav Oubram: Lesní pohádka aneb O mlynáři Jankovi a Cecilce ze zámku; Karel Svoboda: Krakonošovy dary; Josef Smutný: Kouzelný koberec; Adolf Felix: Honza a čaroděj; Saša Lichý / Václav Čtvrtek: Jak se stal Rumcajs loupežníkem; Jaromír Sypal: O Vendulce a Vitouškovi; Otfried Preussler: Kašpárek a loupežník; Jiří Tibitanzl: Pohádky z Krakonošovy zahrádky; Vlastimil Novák / Stanislav Oubram: Loupežnické koření; Vlastimil Novák / Stanislav Oubram: Vodník Mařenka; Oldřich Daněk: Zvířátka a Petrovští; Miloš Stránský: Kašpárk a Šmidra v Černém hradu; Jana Klatovská: Kašpárkovy pohádky; Zdeněk Kozák: O bojácném Floriánkovi; Dagmar Jandová: Čarodějný bál; Jan Švestka: Šípková Růženka; Olga Friedrichová: Princezna Žofinka a drak Dynamit; Jaromír Sypal: Cesta do pohádky a zpátky; Ruská jolka; Miloš Stránský: Strach má velké oči, Pavel Doležal: Čarodějnická pohádka; Václav Tomšovský: Jak se čerti ženili; Božena Fixová: Drak pro princeznu; Karel Svoboda: Švec a čert.
Režie: Vladimír Ráb, Ladislav Šustr.

1980–1989 se zároveň pořádaly estrády pro domovy důchodců okresu Tábor, dětské dny, MDŽ i při dalších příležitostech.

1990–1999
Gernot Schulze: Čertovy zlaté vlasy; Jan Jílek: Zakletá princezna; Božena Fixová: Kterak se o princeznu čert pokoušel; Otfried Preussler: Kašpárek a loupežník (účast na OP v Sudoměřicích u Bechyně; Milada a Jaroslav Bařinkovi: Pohádka z Honzovy Lhoty; Miloš Stránský: Kašpárek a Šmidra v Černém hradu; Josef Lada: O Ance a Petrovských; Hedda Zinner/J. Matyáš: Prověrka; Vladimír Čort: Čert Makrela; Jan Makarius: Poklad kapitána Habakuka; Josef Lada: Bubáci a hastrmani; Karel Jaromír Erben: Dlouhý, Široký a Bystrozraký; Čert a Káča, česká lid. pohádka; Jaromír Sypal: Cesta do pohádky a zpátky; Jaromír Sypal: O Vendulce a Vitouškovi; Jana Klatovská: Zvířátka a loupežníci; Josef Smutný: Kouzelný koberec; Emil Šaloun: Jak Kašpárek učil čerty zpívat; Jiří Žáček: Kašpárek v pekle; Miloš Stránský: Kašpárek a loupežníci; Vlastimil Novák/Stanislav Oubram: Jak se kradou princezny; Josef Spilka: Krakonošova zahrádka; Vlastimil Novák/Stanislav Oubram: Strašidlo Bublifuk; Václav Tomšovský: Jak se čerti ženili; Vlastimil Novák/Stanislav Oubram: Vodník Mařenka; Božena Fixová: Kterak se o princeznu čert pokoušel; Pavel Grym: Prsten knížete Lucifera; Josef Lada: O Ance a Petrovských.
Režie: Vladimír Ráb, Ladislav Šustr, Václav Novák.

Po 2000 nacvičoval soubor dvě pohádky do roka, s nimiž odehrál ročně cca 12 představení a několik krátkých pohádek při různých příležitostech.

2000–2009
Vladimír Čort: Čert Makrela; Karel Čapek: Pohádka pošťácká; Zdeněk Kozák: Český Honza; Zdeněk Kozák: O bojácném Floriánkovi; Miloš Stránský/Vladimír Volf: Strach má velké oči; Josef Lada/Karel Svoboda: Sólo pro čerta; Adolf Felix: Honza a čaroděj; Jiří Žáček: Kašpárkovy pohádky; Alex Koenigsmark: Byl jednou jeden drak; Milada a Jaroslav Bařinkovi: Pohádka z Honzovy Lhoty; podle Boženy Němcové: Sůl nad zlato; Jaromír Sypal: Z pekla štěstí; Jan Švestka: Šípková Růženka; Košík pohádek; Miloš Stránský: Kašpárek a Šmidra v Černém hradu; Karel Svoboda: Krakonošovy dary; Božena Němcová: Zlatá přadlena; Vlastimil Novák/Stanislav Oubram: Loupežnické koření; Bedřich Zelenka: Elce Pelce do pekelce; bratři Grimmové: Sněhurka, sedm trpaslíků a zrcadlo; Karel Svoboda: Švec a čert; Otfried Preussler: Kašpárek a loupežník; Karel J. Erben: Tři zlaté vlasy děda Vševěda; Hýlačka(?): Pták Ohnivák; Hýlačka: O osudu Šípkové Růženky; Miloš Stránský: Kašpárkovy čertoviny.
Režie: Vladimír Ráb, Ladislav Šustr, Jiří Matějček, Petr Matějček.

2010–2015
Vladimír Čort: Čert Makrela; Hýlačka: Piráti a čert; Jiří Pálka: Jak byla čertům v pekle zima; Adolf Felix: Honza a čaroděj; Hýlačka podle K. J. Erbena: Dlouhý, Široký a Bystrozraký; Božena Fixová: Drak pro princeznu; Magda Lokvencová: Vyměněná princezna; Zdeněk Kozák: Český Honza; Václav Tomšovský: Jak se čerti ženili; Miloš Stránský: Kašpárek a loupežníci; Jan Švestka: Šípková Růženka; Josef Smutný: Kouzelný koberec; Olga Friedrichová: Princezna Žofinka a drak Dynamit; Vlastimil Novák/Stanislav Oubram: Loupežnické koření.
Režie: Ladislav Šustr, 1x Petr Matějček.
Od 2015
2015 - 11. 4. O. Friedrichová Princezna Žofinka a drak Dynamit, režie Ladislav Šustr
2015 - 14. 6. - Hýlačka Princezna Žofinka a drak Dynamit L.Šustr
2015 - 28.11.- Novák,Oubram Loupežnické koření Ladislav Šustr
9.4. 2016 J.Lada Byl jednou jeden drak Ladislav Šustr

12.6.2016 Hýlačka Byl jednou jeden drak Ladislav Šustr

17.6.2016 Soběslav Byl jednou jeden drak Ladislav Šustr

26.11.2016 J.Sypal O Vendulce a Vitouškovi Ladislav Šustr

10.12.2016 Březnice O Vendulce a Vitouškovi Ladislav Šustr

8. 4. 2017 J.Sypal Z pekla štěstí Ladislav Šustr

11.6. 2017 Hýlačka Z pekla štěstí Ladislav Šustr

16.6.2017 Soběslav Z pekla štěstí Ladislav Šustr

2018 - DIVADLO MLADÝCH, JAK SE KRADOU PRINCEZNY. Účast na ObP Táborská opona, Tábor.

2019 - Miloš Stránský: Kašpárek a loupežníci, r. Ladislav Šustr. Účast na ObP Táborská opona, Tábor.

2020 - Miloš Stránský: Kašpárek a Šmidra v Černém hradu. Účast na ObP Táborská opona, Tábor - přehlídka zrušena.


Více zde: http://divadlo-mladych-tabor.webnode.cz/odehrana-predstaveni/
Bibliografie:
ADRESÁŘ amatérského divadla v České republice. Praha, IPOS-ARTAMA 1993, s. 113.

MELICHAR, Jan: Heslo pro Databázi ČAD. Rkp. 2007.

PROVAZNÍK, Jaroslav. Sudoměřická přehlídka, Amatérská scéna 1991, č. 8, s. 21.

TÁBOR: Divadlo mladých, DDS 4. ZDŠ/ZŠ. AS 1998, č. 1, s. 27, ZPRÁVIČKY. (Táborské listy, 10. 11. 1997).

OCHOTNICKÉ hnutí na Táborsku 1983. Soupis divadelních a loutkářských souborů v okrese. Historie souborů. Tábor, OKS, OV SČDO 1983.

WEBOVÉ stránky souboru Divadlo mladých – http://divadlo-mladych-tabor.webnode.cz/ – 22. 1. 2016.
Archivy:
Knihovna ARTAMA:
Evidenční karta ÚKVČ, 1988.

Třeboň, Státní oblastní archiv – digitální archiv:
Čekanice, kronika školní 1945–1975,
https://digi.ceskearchivy.cz/DA?doctree=1kksce&menu=3&id=422&page=28

Související Obrázky

Tábor, Divadlo mladých, členové před oslavou 15. výročí, listopad 1969
Tábor, Divadlo mladých, členové před oslavou 15. výročí, listopad 1969
Tábor, Divadlo mladých, tablo 1954–1969
Tábor, Divadlo mladých, tablo, 1974
Tábor, Divadlo mladých, tablo, 1979
Tábor, Divadlo mladých, Vodník Mařenka, 1976
Tábor, Divadlo mladých, výlet Český Šternberk, Sázava, Konopiště, Jemniště, 1971
Tábor, Divadlo mladých, výlet Hluboká nad Vltavou, Trocnov, Český Krumlov, Horní Planá, Lipno, Lenora, Čertovo jezero, 1974
Tábor, Divadlo mladých, výlet Klatovy, Domažlice, Horšovský Týn, 1969
Tábor, Divadlo mladých, výlet Písek, Rabí, Kašperk, Sušice, Modrava, 1973
Tábor, Divadlo mladých, Ženitba, 1970


Související Alba

Mapa působení souboru - Divadlo mladých, dětský soubor ZK Spoje / Posádkový klub Tábor / Základní devítiletá škola (4. ZDŠ) / Základní škola Tábor-Maredův vrch

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.