Soubory: Jirásek, DO Sokola / JDO

 
 

Související Geografické celky

 
  Stav: neexistuje
Založení / první zpráva: 191x
Ukončení činnosti / poslední zpráva: 194x
Působení: 191x, 192x, 193x, 194x
 
  1899 s přispěním "kroužku ochotníků" ve Vlašimi uvedl Sokol aktovky Slečna nakladatelka (Pippich) a Vzletem sokolím (Borotínský).

Po vzniku Československa ODi DO Sokola Jirásek,
1924 členem ÚMDOČ.

1919 byl v parku inscenován Šubertův Jan Výrava s K. Želenským j.h. v titulní roli.
Uvedeny byly i Jiráskovy hry
1919 Emigrant,
1920 Lucerna, Otec,
1921 Na letním bytě (Štolba) - režie S. Rambousek, v hl. rolích Svvoboda, Večeřa, Šimáčková, Tomanová.
1923 dramatizace Psohlavců. Později ochotníci nastudovali i např. hru místního rodáka Zdenka Němečka Zač lidský život.

Za 2. světové války a po válce Jirásek činný jako Jednota divadelních ochotníků.
1940 Zač lidský život? (Němeček).
1943 za německé okupace s velkým úspěchem uvedli Smetanovu Prodanou nevěstu s hosty Národního divadla (E. Haken, J. Gleich, O. Kovář aj.). Orchestr Vládního vojska dirigoval Boris Masopust.
V tuto dobu byli intenzívně zváni i přední herci (R.Deyl, Z.Štěpánek, M.Glázrová aj.).
 
  Bibliografie:
MÍSTOPIS českého amatérského divadla, I. díl. Praha, IPOS-ARTAMA 2001, s. 337-338.


Thalie 1899-1900, č. 21, s. 168.
Divadelní listy 1900, č. 3, s. 57.
Jeviště 1921, č. 13, s. 208.

České divadlo 1940, č. 8, s. 150, č. 9, s. 179.
 
  Archivy:
Praha, Národní archiv:
Fond ZU Spolky 1930-1940, i. č. 425/2798/1941, JDO.
Fond ZU Spolky 1930-1940, i. č. 425/8395/1946, JDO.
Fond ZU Spolky 1930-1940, i. č. 425/8395/1946, JDO Jirásek.
 
 

Související Organizace

 
 

Související Obrázky

Josefov, Sokol, Lucerna 1921 - plakát


 
 

Mapa působení souboru - Jirásek, DO Sokola / JDO

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
 
  Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':