Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: Gymnázium Jiřího Wolkra, ... Point / Pointík (od 2004)

Stav: aktivní
Založení / první zpráva: 1973
Působení: 197x, 200x, 201x, 202x
Recitační skupina gymnázia.
Vedoucí, scénárista a režisér Vít Kopečný.
1973 - F. G. Lorca: Mušle, solidní zpracování, účast na WP.
-----
-----
Od 2004 působí při Gymnáziu Jiřího Wolkera Studentský divadelní soubor Point. Prvním uměleckým počinem byl muzikál Čajzni škváru, Olivere! autorů Ladislava Čecha, Aleše Procházky, Miroslava Ondry a Vítězslava Lužného. Na choreografii pracovala Georgina Mendes a scénografie se ujala Magdalena Jansová. Premiéra 15.a 16.října 2004.

Muzikál zaznamenal obrovský ohlas a návštěvnost přesáhla pět tisíc diváků. Soubor se představil nejen v Městském divadle v Prostějově, ale i v Divadle J.K. Tyla ve Šternberku a v polské Šrodě, kde se hrálo též v polštině. Muzikál Čajzni škváru, Olivere! přešel i do sezóny 2005/2006 s neutuchajícím zájmem diváků a soubor se chystá na představení v dalších městech.

Novým impulsem bylo získání divadelní zkušebny na Olomoucké ulici, kam soubor Divadla Point přesunul své těžiště. Sezónu 2004/2005 zakončil 2. května 2005 prostějovskou premiérou hry irského dramatika J.M. Synge Studna světců v překladu Ondřeje Pilného a v režii Aleše Procházky. Hlavních rolí se ujali Tereza Hořínková, Miroslav Ondra, Nina Horáková, Lenka Jorníčková, Vítězslav Lužný, Ondřej Krátký. Ve jménu hesla „není malých rolí“ si zahráli též Jakub Hyndrich, Markéta Tomčiaková, Jan Schmitt, Martin Kolařík, Martin Přikryl. O hudbu se opět postaral Ladislav Čech a jeho kapela ve složení: Jana Dosedělová a Gabriela Soldánová. To už však mělo Divadlo Point za sebou úspěšné tažení v soutěži improvizace Improliga ve slovenské Žilině, odkud si odvezli několik ocenění.

To však nestačilo. Členové souboru se na popud ředitele Gymnázia J.Wolkera, Ing. Michala Šmucra, pustili do akce v Prostějově dlouho nekonané a v tomto případě nezvyklé – do organizace Majálesu 2005. Velkou úlohu sehráli Gabriela Soldánová, Alena Šlehoferová a Jakub Hyndrich, který také 6. května 2005 celou akci moderoval z hlavního pódia na Náměstí TGM. Kromě toho se podařilo rozproudit také altánek ve Smetanových sadech a zahrádku restaurace v Národním domě.

V nové sezóně 2005/2006 Divadlo Point zahájilo reprízou Singeovy hry Studna světců, která v předchozí sezóně vyjela zároveň s muzikálem Čajzni škváru, Olivere! do Polska a v Poznani slavila velký úspěch.

Divadlo Point mělo také pár hostů na prknech domovské scény. Například Taneční divadlo Iluze z Kopřivnice, Čistě přírodní produkty z Prostějova a chystá se pohostit i kapelu Něco mezi a filmaře se snímkem Amnézie.

Za zmínku stojí také pár slov o připravované činohretě (nový všeobjímající druh divadla se zpěvy a tanci). Autory jsou Ladislav Čech – hudba, Miroslav Ondra a Aleš Procházka – libretto a texty písní, Georgina Mendes – choreografie, Magdalena Jansová – scénografie a samozřejmě množství dalších nepostradatelných pomocníků a spoluautorů jak z řad samotných aktérů, tak i těch tajemných. Činohreta ponese název Piky piky na hlavu...aneb Pan Posleda, přítel študáků a je napsaná na motivy knihy Jaroslava Žáka a Vlastimila Rady. Premiéra 30. listopadu 2005.

2006 - Prostějov, Divadlo Point, Gymnázium J. Wolkera, J. M. Synge: Studna světců. Doporučení do širšího výběru na CP NPS na 1. místě.

2007 - Robert Louis Stevenson: Ostrov pokladů, r. Miroslav Ondra. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín, čestné uznání Miroslavu Ondrovi za herecké výkony a Divadlu Point za za inscenaci, cena Robertu Kozmíkovi za herecký výkon v roli Jima Hawkinse - 2. doporučení na NP Popelka. Účast NP Popelka.

2008 - David Drábek: Švédský stůl. Účast KP Valašské křoví, Slavičín - cena Václavu Stojanovi za herecký výkon a divadlu POINT za dramaturgickou volbu textu.

2009 - J. K.Tyl: Strakonický dudák aneb O naplněném snu, r. Aleš Procházka. Účast na KP Mladá scéna, Prostějov. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání za scénu, čestné uznání za herecký výkon Vítězslavu Lužnému v roli Švandy Dudáka. Účast na Festivalu studentského amatérského divadla "Na cestě...", Opava.

2010 - Divadlo Point - účast na KP Valašské křoví, Slavičín - host přehlídky.

2010 - J. Wolker/Karel Štulo: Balada o očích topičových. Účast KP WP Prostějov - čestné uznání.

2011 - Jiří Wolker: Nahý Wolker (koláž, tvořená z méně známých básní autora a korespondence s jeho dívkou). Účast na KP Valašské křoví, Slavičín, čestné uznání Vítězslavu Lužnému za herecký výkon a Divadlu Point za hudbu.

2012 - Robert Thomas, Jan Cimický: Druhý výstřel, r. Vojta Pospíšil. Účast na KP Hanácký divadelní máj, Němčice nad Hanou - čestné uznání Davidu Kolbovi za postavu Patrika. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - doporučení do programu přehlídky Divadelní Piknik Volyně, cena Jakubu Hyndrichovi za herecký výkon v roli detektiva Eduarda, Vojtěchu Pospíšilovi za režii a Karolíně Vejmělkové za herecký výkon a cena souboru za inscenaci.

2012 - Problém divadla Point, Woody Allen, Richard Pryor: Velký šéf. Účast na O Václava z Václavova - Studentská sova v soutěži studentských souborů, cena Vác-Vác Davidu Krchňavému za herecký výkon. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - doporučení do programu přehlídky Mladá scéna Ústí nad Orlicí, cena Davidu Krchňavému za herecký výkon.

2012 - Publius Ovidius Naso, Aleš Procházka: Umení milovat podle Ovidia. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - na inscenaci upozorněna programová rada přehlídky Wolkrův Prostějov.

2013 - Andrzej Saramonowicz/Tomáš Svoboda: Testosteron, r. Jakub Hyndrich. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - doporučení na CP Divadelní Piknik Volyně - cena Jakubu Hyndrichovi za reži, kolektivu za herecké ztvárnění a divadlu za inscenaci. Účast na CP Diva­delní Piknik Volyně - cena Jakubu Hyndrichovi za režii a cena souboru za inscenaci - nominace na NP JH. Účast na CP Wolkrův Prostějov - host festivalu. Účast na CP Jiráskův Hronov. Účast na Činoherní klub uvádí, Praha-Nové Město. Účast na O Václava z Václavova. Účast na Českolipský divadelní podzim.

2013 - Clément Michel: Koupačka. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Vojtěchu Pospíšilovi za dramaturgickou úpravu.

2013 - Štepán Gajdoš: Hotel Palermo, r. Štěpán Gajdoš. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Alžbětě Formanové za herecký výkon a Štěpánu Gajdošovi za inspirativní přístup k hororovému žánru. Účast na Studentském DiF, Hořice. Účast na divadelníBAF!, Brno.

2013 - A. Procházka: Nahý Wolker, r. A. Procházka. Účast na KP WP Ten verš si tiše říkám..., Kutná Hora. Účast na CP Jiráskův Hronov.

2014 - DS Pointík, Mark Twain, Václav Renč: Tom Sawyer, r. Aleš Procházka. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Ondřeji Kroupovi za herecký výkon v roli Toma Sawyera, Martinu Osladilovi za herecký výkon v roli Hucka Finna a Adrianě Borocové za herecký výkon v roli Becky. soubor POINTÍK, zpracování klasické literární předlohy: Tom Sawyer, r. Aleš Procházka. Účast na KP PODĚS, Olomouc.

2014 - Point, Andrzej Saramonowicz: Testosteron, r. Jakub Hyndrich. Účast na CP Šrámkova Sobotka. Účast na Klášterecké divadelní žně. Účast na Za vodou, Kralupy nad Vltavou 2016.

2015 - Point, Arthur Conan Doyle, Aleš Procházka a kol.: Baskervillská Bestie, r. Aleš Procházka. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání za herecký výkon Vítězslavu Lužnému v roli Doktora Mortimera, Lucii Hejlové v roli Beryl, Davidu Krchňavému v roli Henriho Baskervilla a souboru za inscenaci a cena Janu Šprynarovi za herecký výkon v roli Doktora Watsona, Aleši Procházkovi za režii a souboru za scénář - doporučení na CP Divadelní Piknik Volyně. Účast na CP Diva­delní Piknik Volyně - čestné uznání Vítězslavu Lužnému za herecký výkon v roli Doktora Mortimera a cena Janu Šprynarovi za herecký výkon v roli Doktora Watsona.

2016 - Point, P. Cauvin, A. Procházka: E=mc2, lásko moje, r. Aleš Procházka. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Dalibor Vybíral, Jana Zimčíková a Tomáš za scénografii, Martin Osladil za roli Daniela Michona a Adam Špičák za roli Londeta a cena souboru za inscenaci a cena Aleš Procházka za režii, Eva Vychodilová za roli Angeliny Kingové, David Krchňavý za roli Marcela, Richarda a ostatních a Denisa Kopecká za roli Natalie Woodsteinové - nominace na CP Divadelní Piknik Volyně 2016. Účast na CP Divadelní Piknik, Volyně - čestné uznání Daliboru Vybíralovi, Janě Zimčíkové a Tomáši Jajčíkovi za návrh a realizaci scény a Divadlu POINT za hudební dramaturgii.

2018 - Point, Matěj Randár: Maturanti, r. Jakub Hyndrich. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - cena Jakubu Hyndrichovi za režii a souboru za kolektivní herecký výkon a za inscenaci - doporučení na CP Mladá scéna Ústí nad Orlicí.

2018 - A. Prokop, A. Procházka: Finding Amerika aneb Gangsteři z našeho oddílu. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Kateřině Vejmělkové za role Matky Představené a Soudružky Skupinové a Zvoně Leitner a Magdaléně Jansové za kostýmy a cena Vítězslavu Lužnému za role Sicilského cara a správce areálu Šišky.

2020 - B. Thomas: CHARLEYOVA TETA, r. Aleš Procházka. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - termín přehlídky ZRUŠEN. Účast na festivalu Václavovský kulturní podzim 2021.

2020 - Viliam Klimáček: MILUJU SVŮJ MOBIL, r. Jakub Hyndrich. (Komedie s podtitulem Americká jízda o ne/komunikaci s okolím i světem.) Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - termín přehlídky ZRUŠEN. Účast na festivalu Václavovský kulturní podzim 2021. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín 2024 - čestné uznání Aleši Procházkovi zaherecký výkon v roli Viktora, Jakubu M. Krejčímu v roli Martina, Lukáši Kameníčkovi v roli Davida, cena Vítězslavu Lužnému za herecký výkon v roli Otce Romana - doporučení do programu Divadelního pikniku Volyně 2024.

12.5.2021 - ON-LINE návštěvy pokračují. (viz Texty)

2023 - J. Montorio Doležalová: Love you Truly, r. L.Kameníček, M.Dobeš. Premiéra: 27.května 2022. Účast na KP Valašské křoví, Slavičín.

2024 - T. Dianiška: Encyklopedie akčního filmu, r. Jakub Hyndrich. (Sci-fi komedie o svobodných lidech v nesvobodné době.) Účast na KP Valašské křoví, Slavičín - čestné uznání Vlastimilu Langovi zaherecký výkon v roli Václava Havla, cena Zuzaně Hercíkové za herecký výkon v roli Vaška II..
Bibliografie:
DOLEŽAL, Adam: Valašské Křoví 2010. Amatérská scéna 2010, č. 2, s. 62 - 64.

DRTINA, Michal: ON-LINE návštěvy pokračují. AS 4.5.2021. (program, koná se 21.4.-18.5.2021) (viz Texty)
http://www.amaterskascena.cz/clanek/on-line-navstevy-pokracuji-n28ov.html

KOVÁŘÍK, Miroslav: XVI. Wolkrův Prostějov. Amatérská scéna 1973, č. 12, s. 4-6.

KRAJSKÉ přehlídky činoherního divadla pro děti s postupem na POPELKU Rakovník 2007. Slavičín, Valašské křoví. (Z podkladů odborných porot připravila Simona Bezoušková). Amateérská scéna 2007, č. 3, s. 58.

ONDRA, Miroslav: Valašské křoví 2008 aneb Ze soutěžícího porotcem… AS 2008, č. 2.

PÁCL, Radvan: Podzim / Činoherní klub uvádí:. AS 18.9.2013-Aktuality,Činoherní. (viz Texty)
http://www.amaterskascena.cz/cl-podzim-cinoherni-klub-uvadi-130918162730?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

PROSTĚ Prostějov. 40 let ve městě s poezií – Wolkrův Prostějov 1957-1996. Praha, IPOS-ARTAMA 1997.

Prostějovský den, 04.05.2005

SCHEJBAL, Milan: Popelka na houpačce. Amatérská scéna 2007, č. 6, s. 12.

ŠOTKOVSKÁ, Jitka: Prostějovská Mladá scéna ve znamení slibných začátků. Amatérská scéna 2009, č. 2, s. 64 - 65.

ŠOTKOVSKÝ, Jan: Valašské křoví se má k světu i v roce 2009. Amatérská scéna 2009, č. 2, s. 66 - 67.

Související Ročníky přehlídek

Související www odkazy

Související Obrázky

Prostějov, Divadlo POINT, Baskervillská bestie, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Prostějov, Divadlo POINT, Baskervillská bestie, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Prostějov, Divadlo POINT, Baskervillská bestie, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Prostějov, Divadlo POINT, Baskervillská bestie, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Prostějov, Gymnázium, Ostrov pokladů - program, 2006
Prostějov, Gymnázium, Ostrov pokladů - program, 2007
Prostějov, Point, Balada o očích topičových, 2010
Prostějov, Point, Druhý výstřel, CP Divadelní Piknik Volyně 2012
Prostějov, POINT, Druhý výstřel, KP Hanácký divadelní máj Němčice nad Hanou 2012
Prostějov, POINT, E=mc2, lásko moje, CP Divadelní Piknik Volyně 2016
Prostějov, POINT, E=mc2, lásko moje, CP Divadelní Piknik Volyně 2016
Prostějov, Point, Kabaret, 2006
Prostějov, Point, Kabaret, 2006
Prostějov, POINT, Nahý Wolker, CP Jiráskův Hronov 2013
Prostějov, POINT, Nahý Wolker, CP Jiráskův Hronov 2013
Prostějov, Point, Ostatky, 2007
Prostějov, Point, Ostatky, 2007
Prostějov, Point, Ostatky, 2007
Prostějov, Point, Ostrov pokladů, 2006
Prostějov, Point, Ostrov pokladů, 2006
Prostějov, POINT, Ostrov pokladů, 2007
Prostějov, Point, Strakonický dudák, 2009
Prostějov, Point, Strakonický dudák, 2009
Prostějov, Point, Studna světců - program, 2005
Prostějov, Point, Studna světců, 2005
Prostějov, Point, Studna světců, 2005
Prostějov, Point, Studna světců, 2006
Prostějov, Point, Testosteron, CP Divadelní Piknik Volyně 2013
Prostějov, Point, Testosteron, CP Divadelní Piknik Volyně 2013
Prostějov, POINT, Testosteron, CP Jiráskův Hronov 2013
Prostějov, POINT, Testosteron, CP Jiráskův Hronov 2013


Mapa působení souboru - Gymnázium Jiřího Wolkra, ... Point / Pointík (od 2004)

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Prostějov, Point, Studna světců, 2005
Prostějov, Point, Studna světců, 2005
Prostějov, Point, Ostrov pokladů, 2006
Prostějov, Point, Ostrov pokladů, 2006
Prostějov, POINT, Ostrov pokladů, 2007
Prostějov, Point, Kabaret, 2006
Prostějov, Point, Kabaret, 2006
Prostějov, Point, Studna světců, 2006
Prostějov, Point, Ostatky, 2007
Prostějov, Point, Ostatky, 2007
Prostějov, Point, Ostatky, 2007
Prostějov, Point, Strakonický dudák, 2009
Prostějov, Point, Strakonický dudák, 2009
Prostějov, Point, Balada o očích topičových, 2010
Prostějov, POINT, Druhý výstřel, KP Hanácký divadelní máj Němčice nad Hanou 2012
Prostějov, Point, Druhý výstřel, CP Divadelní Piknik Volyně 2012
Prostějov, Point, Testosteron, CP Divadelní Piknik Volyně 2013
Prostějov, Point, Testosteron, CP Divadelní Piknik Volyně 2013
Prostějov, POINT, Testosteron, CP Jiráskův Hronov 2013
Prostějov, POINT, Testosteron, CP Jiráskův Hronov 2013
Prostějov, POINT, Nahý Wolker, CP Jiráskův Hronov 2013
Prostějov, POINT, Nahý Wolker, CP Jiráskův Hronov 2013
Prostějov, Divadlo POINT, Baskervillská bestie, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Prostějov, Divadlo POINT, Baskervillská bestie, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Prostějov, Divadlo POINT, Baskervillská bestie, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Prostějov, Divadlo POINT, Baskervillská bestie, CP Divadelní Piknik Volyně 2015
Prostějov, POINT, E=mc2, lásko moje, CP Divadelní Piknik Volyně 2016
Prostějov, POINT, E=mc2, lásko moje, CP Divadelní Piknik Volyně 2016


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.