Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Soubory: J.S.T.E. Artyžok

Stav: aktivní
Založení / první zpráva: 2003
Působení: 200x, 201x
2003 Tvůrčí skupina ARTYŠOK souboru DRED, Z. Nalkowska, O. Pumr a Dred: Nejen o mýdle, Ob. přehlídka Hradec Králové.
Exnarová: "Tvůrčí skupina ARTYŠOK souboru DRED z Náchoda se v inscenaci Nejen o mýdle, autoři Z. Nalkowska, O. Pumr a Dred, zabývají vážným tématem holocaustu a likvidace židovských dětí, snaží se do nás bušit, ale nějak to všechno divadelně nefunguje – je to doslovné a jenom „jako“. Používají plošné loutky, ale nevíme proč, nehrají s nimi jako se subjekty, matoucí je i druhý zmenšený plán v pozadí jeviště. Buřty, které mají napíchnuté na klaccích, nikdy nestrčí doopravdy do ohně, aby to zasmrdělo. Nově příchozí, který jde do plynu, je svlečen do naha – ale schová se za loutku, proč? Neorientujeme se v tom, co nám chtějí říci a silně pociťujeme absenci sdělné divadelní metafory."

2004 Náchod, J.S.T.E. ARTYŽOK a DRED, J. Wolker, J. Kolář, O. Pumr: Teorie nespolehlivosti: Ale k čemu ta strašlivá komedie. Dramatizace a režie Ondřej Pumr.
Z. A. Tichý v AS o vystoupení na AUDIMAFORu:
"O finále přehlídky se postarali účinkující z náchodského sdružení J.S.T.E. ARTYŽOK a DRED, kteří v režii Ondřeje Pumra uvedli titul nazvaný Rudý salon: Ale k čemu ta strašlivá komedie. Nikdo mi nevymluví, že je pořadatelé zařazují na závěr především proto, že si Pumr libuje v pyrotechnických efektech. A případný požár divadla během posledního představení by tak už nepřipravil o možnost vystoupit žádný z dalších souborů. Na jednu stranu Pumrovy produkce provokují vnější divokostí a neučesaností a na straně druhé se za nimi skrývá až překvapivě důkladná a poučená literární příprava. V tomto případě do scénáře zapracoval ranou expresionistickou aktovku Jiřího Wolkera a Prométheova játra Jiřího Koláře. Na jevišti provokativně září rudá pěticípá hvězda a červený strom, který v závěru představení vzplane. Přízračné sanatorium, v němž je smrt vysvobozením. Tuberák a syfilitik spřádají své dialogy, pod mokvajícími obvazy umírá vražedkyně a malé dítě si s ní přijde povídat. Po jevišti se náhle rozsypou jablka a ping-pongové míčky - zvláštní replika poetiky Vladimíra Morávka. Zazní Tichá noc, Závidím řekám, Modlitba pro Martu i divoký Gellnerův popěvek Má milá rozmilá neplakej… Všechny ty obrazy, hlasy, zvuky, verše a melodie skládá Ondřej Pumr dohromady bez jakýchkoliv divadelních zábran. Ve výsledném tvaru se vzdaluje od divadla k opulentní performanci, kašle na logiku, řád či perspektivu, nehledá komunikaci - prostě nechá vyhřeznout v krutém a trýznivém gestu střeva svých běsů. A pak se v nich ještě vyválí. Tak pracuje skutečný undergroundový naivista."

2004 Náchod, J.S.T.E. Artyžok a DRED, Ondřej Pumr na motivy údajné Šumavské pohádkové legendy: MLUVÍCÍ KRÁVA
Filcík o uvedení na oblastní loutkářské přehlídce v Hradci Králové: „Mluvící kráva – snad recese. Originální práce s potravinami coby marionetami (navázaný kus hovězího = kráva, šiška chleba = otec, cibule s očima z oliv = dcery…) umožňuje naturalistickou likvidaci postav: všichni skončí v guláši, který je na závěr uvařen. Kladem je to pro toho, kdo tento druh humoru bere – někdo může být zhnusen. Text je ale vulgární. Domnívám se, že kontrast mezi naturalistickým provedením a decentním textem by byl zábavnější.“

2002 - Miodrag Pavlovič, A. Kaszub Pski: Andrej Kaszub Pski představuje Miodraga Pavloviče čili Dům lásky. ˇUčast NP ŠP.
2003 - V. Nezval, O. Pumr: Valerie a týden divů, host Náchodské prima sezony: "Inscenace ... přišla s širokoplátnovým divadlem, metaforičností, návratem ke klasické úloze chóru." Též účast na ŠP.
2004 - Dred / Geislers Hoffkomedianten, Geislers Hoffkomedianten/Pumr-Hašek-Faifr: Tragedie omyl...
2004 - J.S.T.E. ARTYŽOK a DRED, J. Wolker: K. Kolář, O. Pumr: Teorie nespolehlivosti: Ale k čemu ta strašlivá komedie. Dramatizace a r. Ondřej Pumr. Účast na přehlídce AUDIMAFOR aneb Kostelecký kostlivec. Doporučení na NP ŠP na 2. místě, Doporučení na NP WP na 2. místě.
2005 - J.S.T.E. ARTYŽOK a DRED na motivy Jiřího Wolkra a Jiřího Koláře v úpravě Ondřeje Pumra: Rudý pavilon aneb Teorie (ne)spolehlivosti, ale k čemu ta strašlivá komedie. Účast na Náchodská Prima sezóna a na Náchodská Prima sezóna, CP studentského divadla jako host.
2005 - Ondřej Pumr: Ano Ani, AUDIMAFOR aneb Kostelecký kostlivec, ŠP.
2006 - J.S.T.E. Artyžok a DRED, Jan Jakub Kolski: Jenž hraje z talíře, r. Ondřej Pumr. Účast na přehlídce AUDIMAFOR aneb Kostelecký kostlivec.
2006 J.S.T.E. Artyžok a Dred Náchod, Malá Čermná, Kurvvva Zdroj, A. Kaszub Pski (překlad Pumr, Vlachová, Kowalczyk): Lehká zemitá plocha. Smirk. ŠP.
2007 - Dred a J.S.T.E. Artyžok a Kurvvva Zdroj, Ondřej Pumr: Dekalog: Křížaly (z většího zamýšeného cyklu Dekalog), r. Ondřej Pumr. Účast KP Kostelecký kostlivec - doporučení na NP WP. Účast Modrý kocour. Účast CP Šrámkův Písek.
2007 - J.S.T.E. Artyžok a Dred, Ondřej Pumr: Dekalog: Netřesk, r. Ondřej Pumr. Účast KP Modrý kocour, Turnov - doporučení na NP ŠP. Účast CP Šrámkův Písek.
2008 - J.S.T.E. Artyžok a DRED, Ondřej Pumr: Dekalog: Pygmalion – Svatba – Kar, r. Ondrzej Pumr. Účast AUDIMAFOR - nominace na CP ŠP.
2008 - J.S.T.E. Artyžok a Dred, Dekalog: Písně z prvního a dalšího smrživota; Dekalog: Pygmalion – Svatba – Kar. Účast CP ŠP.
2008 - J. S. T. E. Artyžok & Dred, Ondřej Pumr: Písně z prvního a dalšího smrživota (třetí díl z připravovaného Dekalogu inspirovaného Biblí), r. Ondřej Pumr. Účast na KP Modrý kocour, Turnov - nominace na CP ŠP.
2008 - J.S.T.E. Artyžok a Dred, texty a inspirační zdroje - Naso, Olič, Rousseau, křesťanské, antické legendy, písně: Dekalog: Pygmalion - Svatba - Kar, r. Ondřej Pumr. Účast na NP Jiráskův Hronov.
2009 - J. S. T. E. ARTYŽOK a DRED, Erik Jakub Groch, Ivan Kadlečík, Ondřej Pumr: Dekalog: Groch – Hrách, r. Ondřej Pumr. Účast na KP AUDIMAFOR, Červený Kostelec. Účast na KP Modrý kocour, Turnov - nominace na CP ŠP. Účast na CP Wolkrův Prostějov.
2009 - J. S. T. E. ARTYŽOK a DRED, Dekalog: Kamtenpláč (adondellanto), r. Ondřej Pumr. Účast na KP Modrý kocour, Turnov - nominace na CP ŠP. Účast na CP ŠP.
2010 - Dred / J. S. T. E Artyžok, Dvojjediný dekalog: Trojkámen, r. Ondřej Pumr. Účast na KP Modrý kocour, Turnov - doporučení na CP Šrámkův Písek. Účast na Deset Deka Festivalu, Náchod.
2010 - J. S. T. E. Artyžok a D. R. E. D., Ondřej Pumr: Pohádka o loutkovém divadle, r. Ondřej Pumr. Účast na ObP loutky, Hradec Králové.
2010 - J.S.T.E. ARTYŽOK & D.R.E.D., Deka­log: Sva­tyně (klaus­tro­fo­bie). Účast na NP Šrámkův Písek - inspirativní představení. Účast na Deset Deka Festivalu, Náchod.
2011 - J.S.T.E. Artyžok a D.R.E.D., Kukajúci anjel, r. Ondřej Pumr. Účast na KP Modrý kocour, Turnov - doporučení k účasti na Šrámkově Písku. Účast na NP Šrámkův Písek. Účast na Deset Deka Festivalu, Náchod.
2011 - J.S.T.E. a D.R.E.D., Ondřej Pumr: Mizomúz (otvorigami), r. Ondřej Pumr. Účast na KP AUDIMAFOR, Hradec Králové - cena za avantgardní rozpohybování scény.
2012 - D.R.E.D. & J.S.T.E., Ondřej Pumr: IKONANTA, r. Ondřej Pumr. Účast na AUDIMAFOR, Hradec Králové - čestné uznání za inscenaci, doporučení na CP Šrámkův Písek.
Bibliografie:
CÍSAŘ, Jan: Jeden celý a dvě poloviny dne v Písku. Amatérská scéna 2009, č. 3, s. 20 - 23.

EXNAROVÁ, Alena: Regionální loutkářská přehlídka v Jesličkách
Amatérská scéna 2003, č. 3, s. 44-48.

EXNAROVÁ, Alena: Loutkářská přehlídka v Jesličkách. Loutkář 2010, č. 3, s. 122 – 124.

FILCÍK, Štěpán a kol.: Co bylo na letošních krajských přehlídkách k „ochutnání“, tedy k vidění. AS 2004, č. 3, s. 56-64.

HULEC, Vladimír: Východočeské alternativní sny, vize a poezie. Audimafor aneb Kostelecký Kostlivec 2005. AS 2005, č. 2, s. 45-49.

HULEC, Vladimír-ZEMANČÍKOVÁ, Alena: Ač jsem ve tvém oku rek sežralas mi okurek. Dvojice autorů referuje o přehlídce AUDIMAFOR aneb Kostelecký kostlivec - Kostelec nad Orlicí 24.-26.3.2006. AS 2006, č. 2, s. 49-52. Foto:Hradec Králové, Nepokojíčky.

HULEC, Vladimír: Písek plný obludáriuí, marmelády a surových laskavostí. 45. Šrámkův Písek, 26.-28.5.2006. AS 2006, č. 3, s 22-29. Foto.

HULEC, Vladimír: V Písku až po uši. 46. Šrámkův Písek, 25.-27.5.2007. AS 2007, č. 3, s. 38-45.

HULEC, Vladimír: Divadlo je svaté, svaté je divadlo - Modrý kocour. AS 2008, č. 2.

HULEC, Vladimír: Na vlnách východočeské alternativy - Audimafor aneb Kostelecký kostlivec ´08. AS 2008, č. 2, s. 42.

HULEC, Vladimír; STUCHLÍK, Jaroslav: Běsné dny Modrého kocoura. Amatérská scéna 2010, č. 2, s. 29 - 33.

JOSEPHOVÁ-LUŇÁKOVÁ, Blanka: Loutkářská přehlídka v Divadle Jesličky Hradec Králové 9.–10. 4. 2010. (Viz Texty ObP loutky, HK, 2010.)

TEJKL, Josef: Modrému kocourovi sršela srst. AS 2007, č. 2, s. 52-53.

TICHÝ, Zdeněk Aleš, Kostlivcovo divadelně–sexuální harašení. AUDIMAROR aneb Kostelecký kostlivec 2004. AS 2004, č. 2, s. 50–54.

TICHÝ, Zdeněk Aleš, Kostlivcovo divadelně–sexuální harašení. AUDIMAFOR aneb Kostelecký kostlivec 2004. AS 2004, č. 2, s. 50–54.

ZEMANČÍKOVÁ, Alena: Kostelecký kostlivec jako přehlídka funkcí a žánrů divadla. AS 2007, č. 2, s. 54-55.

ZEMANČÍKOVÁ, Alena: Wolkrův Prostějov ve znamení divadel poezie. Amatérská scéna 2009, č. 4, s. 25 - 26.

Související Osobnosti

Související Ročníky přehlídek

Související Obrázky

Kostelec nad Orlicí 2009, Náchod, Artyžok, Dred, Dekaloog
Náchod , J.S.T.E. Artyžok a Dred, Pygmaliom - Svatba - Kar, 2008
Náchod, Artyžok a Dred, Lehká zemitá plocha
Náchod, Dred a Artyžok, Kamtenpláč, 2009
Náchod, Dred, Artyžok, Kurvvva Zdrój, Křížaly, 2007
Náchod, Dred, Artyžok, Kurvvva Zdrój, Netřesk, 2007
Náchod, DS J.S.T.E. Artyžok a Dred, Ano Ani, 2005
Náchod, J.S.T.E. Artyžok a D.R.E.D., Ikonanta na motivy Sofokla, CP Šrámkův Písek 2013
Náchod, J.S.T.E. Artyžok a D.R.E.D., Ikonanta, KP AUDIMAFOR Hradec Králové 2012
Náchod, J.S.T.E. Artyžok a DRED, Kukajúci anjel, CP Šrámkův Písek 2011
Náchod, JSTE Artyžok Dred, Písně z 1.a dalšího smrtživota, 2009
Turnov 2009, Náchod, Dred, Kamtenpláč


Mapa působení souboru - J.S.T.E. Artyžok

Mapy jsou v testovacím provozu. Data nemusí být přesná a úplná.
Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Náchod, DS J.S.T.E. Artyžok a Dred, Ano Ani, 2005
Náchod, Dred, Artyžok, Kurvvva Zdrój, Netřesk, 2007
Náchod, Dred, Artyžok, Kurvvva Zdrój, Křížaly, 2007
Náchod, Artyžok a Dred, Lehká zemitá plocha
Náchod , J.S.T.E. Artyžok a Dred, Pygmaliom - Svatba - Kar, 2008
Náchod, JSTE Artyžok Dred, Písně z 1.a dalšího smrtživota, 2009
Turnov 2009, Náchod, Dred, Kamtenpláč
Náchod, J.S.T.E. Artyžok a DRED, Kukajúci anjel, CP Šrámkův Písek 2011
Náchod, J.S.T.E. Artyžok a D.R.E.D., Ikonanta na motivy Sofokla, CP Šrámkův Písek 2013
Náchod, J.S.T.E. Artyžok a D.R.E.D., Ikonanta, KP AUDIMAFOR Hradec Králové 2012


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.