Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Databáze českého amatérského divadla

Osobnosti: KUNST, František, Dobronín

Datum narození: 22.11.1963
Místo narození: Jihlava
Od 1993 je František Kunst zakladatelem, principálem a hercem souboru Zmatkaři Dobronín (kraj Vysočina, region Jihlavsko). Se souborem několikrát dosáhl na účast na národních přehlídkách amatérského divadla, pravidelně spolupracuje s profesionálními režiséry.

František Kunst se narodil roku 1963 v Jihlavě. Jeho matka byla učitelka, otec (pochází z Věžničky u Polné – obce spojené s vraždou Anežky Hrůzové a následnou protižidovskou Hilsneriádou), pracoval po celý život jako sklář v dobronínských sklárnách.
Maminka Fr. Kunsta pochází z Kožlan u Rakovníka, kde do cukrárny její rodiny pravidelně docházela rodina prezidenta E. Beneše. Na Vysočinu do Dobronína přišla s otcem Františka Kunsta, který byl v Rakovníku na vojně.
Dětství prožil František Kunst v Dobroníně, kde chodil do základní školy (končil ji 1979). „Vyrůstal jsem ale ve Věžničce, tam jsem utíkal, jak to šlo, to byla moje krevní skupina…,“ vzpomíná. Stal se elektrikářem - absolvoval Střední průmyslovou školu v Jihlavě, obor slaboproud (měřicí a automatizační technika).
Pracoval do vojny na montáži v Laboratorních přístrojích Polná, po vojně na vstupní kontrole. Osmnáct let působil jako zásobovač ve sklárnách Dobronín, až do uzavření sklárny. Posléze pracoval ve skladu firmy Jipocar a nyní ve Feasseal – obchodní a výrobní firmě s ložisky a těsněním.
Jako dítě se Kunst s divadlem nesetkal a nebavilo ho. Tíhl spíše ke sportu, hrál zejména házenou. Posléze se zabýval parašutistickým sportem na letišti Henčov u Jihlavy (má sedm seskoků) a následně přešel k bezmotorovému létání. Činnost na letišti však musel za komunistického režimu ukončit kvůli špatnému kádrovému profilu, neboť navštívil svého pradědečka v Západním Německu (Jihlava byla záložním letištěm pro vojenské letiště v Náměšti nad Oslavou). Byť tedy udělal zkoušky, pilotní průkaz pro bezmotorové létání už nedostal.
Jako elektrikář tíhl František Kunst od mládí ke zvukařské technice. Do vojny v roce 1984 zvučil především tehdejší dobronínskou bigbítovou kapelu Centrum. První divadlo, u něhož se jako technik objevil, souviselo s osobností Jaroslava Kodeše, který působil rok jako vysokoškolský absolvent na vojně v muničních skladech v Dobroníně a založil zde divadelní soubor. Hru Výtečníci se tehdy nepodařilo dotáhnout k realizaci a J. Kodeš sáhl po pohádce Moudrá ševcová. Ta měla v Kulturním domě Dobronín v květnu 1981 premiéru a derniéru zároveň a Fr. Kunst si tu už zahrál jednu z rolí.
Po pětileté pauze, kdy se mj. věnoval působení na letišti, potkal Fr. Kunst na pracovišti v Laboratorních přístrojích Polná divadelníky z okruhu souboru Duha Polná. Sledoval přípravu hry Případ bez jednacího čísla. S tímto souborem posléze Kunst absolvoval tradiční divadelní dílnu v Jeclově u Jihlavy (vedli ji lektorsky divadelníci Michael Junášek, Miloš Stránský či Jaroslav Klimeš) a začal hrát divadlo.
Od roku 1986 pak Kunst se souborem Duha Polná absolvoval jako herec pět inscenací. S inscenacemi Petra Vaňka Naši furianti a Povídání o pejskovi a kočičce si zahrál i na vrcholném festivalu Jiráskův Hronov.

Založení DS Zmatkaři
V sezoně 1989 – 1990 se Kunst jako host objevil s dalšími ochotníky v drobnější roli na scéně profesionálního Horáckého divadla (HDJ). V té době skončil činnost jihlavský soubor Klicpera. Volné kapacity herců a setkání s hercem HDJ Miroslavem Večerkou vedly Fr. Kunsta v roce 1993 k založení souboru Zmatkaři Dobronín.
Soubor Zmatkaři pracoval od začátku s profesionály z okruhu Horáckého divadla. První éru režíroval Miroslav Večerka. Po jeho odchodu do kladenského angažmá režíroval další inscenace Zmatkařů režisér HDJ Petr Žák. V této éře soubor pravidelně postupuje na národní ochotnické přehlídky. „Vážím si např. postupu s Babičkou na Popelku do Rakovníka, protože nejsme specialisté na divadlo pro děti a tam jsme tehdy skončili třetí,“ vzpomíná Kunst.
Další éru režíroval se Zmatkaři tehdejší ředitel HDJ Miloš Stránský, po něm umělecký šéf HDJ Michael Junášek. V „napoleonské“ inscenaci Generálka si se Zmatkaři zahrál i pozdější ředitel HDJ Josef Fila: „Jsme jediný soubor, který „zaměstnával“ ředitele Horáckého divadla,“ usmívá se s úctou Fr. Kunst.
V poslední éře s režisérem Michelem Junáškem si František Kunst zatím nezahrál, o inscenace se stará technicky, zvučí. Jako principál ustupuje značnému přetlaku počtu herců. Na prosinec 2012 připravuje soubor Zmatkaři v režii Vladimíra Mátla premiéru inscenace italského dramatu Zlomatka.
V roce 2008 se Fr. Kunst představil profesionálně skvělým hereckým výkonem v hlavní roli ve studentském filmu „Turbodiesel aneb Sedm let nevystoupil z auta“, který na písecké filmové škole natočil dobronínský rodák, student Vojtěch Moravec. Fiktivní hraný dokument odvysílala Česká televize, zařazen je do internetového archivu.
František Kunst je v hledištích divadel snadno rozeznatelný mj. svojí nekonfekční postavou a populární typickým nakažlivým smíchem. V roce 1995 se oženil, svoji ženu poznal v divadelním souboru. Má dva syny (* 1996 a 2000), kteří se též věnují divadlu či hudbě. Žije v Dobroníně, působil zde např. i jako komentátor turnajů zdejšího volejbalového týmu.
Od roku 2003 pořádá Kunst v Dobroníně celosezonní festival ochotnických divadel Dobronínské chumelení, kam zve zajímavé inscenace. Pravidelně se DS Zmatkaři navštěvuje s partnerským souborem Rádobydivadlo Klapý. Jeho principál Ladislav Valeš také v Dobroníně režíroval inscenaci Chvála bláznovství. Zmatkaři hráli na všech přehlídkách v Klapý.


Divadelní role Františka Kunsta

DS Duha Polná – herecké účasti Fr. Kunsta
1986 Ženich pro čertici – režie Petr Vaněk, role Starý čert.
1987 Poprask na laguně - režie Michael Junášek, role Titta-Nane, mladý rybář (postup na národní přehlídku ve Vysokém nad Jizerou)
1988 Svatba pro celou Evropu – režie Petr Vaněk, role Pavel (postup na národní přehlídku ve Vysokém nad Jizerou)
1989 Naši furianti – režie Petr Vaněk, role Václav (postup na Jiráskův Hronov).
1990 Povídání o pejskovi a kočičce – režie Petr Vaněk, role Černý pes (postup na Jiráskův Hronov).

DS Zmatkaři Dobronín – herecké účasti principála Fr. Kunsta
1994 Jako pralidé - režie Miroslav Večerka, role Starý muž
1995 Hrátky s čertem – režie Miroslav Večerka, role Čert
1996 Deset statečných aneb Tohle už nikdy nehraj, Staňo – režie Miroslav Večerka, role Primář zvuk (národní přehlídka Vysoké nad Jizerou)
1997 Příliš počestná žena – režie Miroslav Večerka, role Roger
1998 Generálka – režie Miroslav Večerka, role Skotský kapitán Popleton
1999 Album A. P. Čechova – režie Miroslav Večerka, role Soudce Rebrotěsov
2000 Svatba – režie Petr Žák, role Otec
2001 Ó Elido aneb Jak to doopravdy bylo s Herkulem - režie Petr Žák, role Augiáš (účast na národní přehlídce v Třebíči)
2002 Babička – režie Petr Žák, role Mlynář a další (účast na národní přehlídce Popelka Rakovník)
2003 Parohy na objednávku – režie Miloš Stránský, role Detektiv Poupě
2004 Ze starých pověstí českých – režie Petr Žák, role Praotec Čech a další (účast na národní přehlídce Vysoké nad Jizerou)
2004 Prolhaná Ketty – režie Miloš Stránský, Fr. Kunst nehrál (účast na národní přehlídce ve Vysokém nad Jizerou)
2006 Bratrstvo pekelných andělů – režie Miloš Stránský, Fr. Kunst zvuk
2007 Elling a Kiell Bjarne aneb Chvála bláznovství – režie Ladislav Valeš, role Frank
2008 Květ kaktusu – režie Michael Junášek, Fr. Kunst zvuk
2009 Cesar a Drana – režie Vladimír Mátl, Fr. Kunst zvuk (účast na národní přehlídce Kaznějov)
2010 Na správné adrese – režie Michael Junášek, Fr. Kunst zvuk
2012 Zlomatka – režie Vladimír Mátl, inscenace v přípravě, Fr. Kunst zvuk
2013 - Norman Robins: Hrobka s vyhlídkou, režie Michael Junášek, role: Hamilton Penworthy. Hanácký divadelní máj Němčice nad Hanou 2014 – čestné uznání za herecký výkon.
2015 - S. Stephenson: Vzpomínky na vodě, režie Ladislav Valeš, role: Mike. 2016 - Účast na Třešťské divadelní jaro. Účast na Divadelní piknik Volyně. 2017 - Účast na Sněhový Brněnec. Účast na KDP Vysoké nad Jizerou.
2018 - František Zborník: Skřivani už jen v Shakespearovi, režie Ladislav Valeš. Role v úvodní filmové sekvenci. 2019 - Účast na Třešťské divadelní jaro 2019. Účast na Divadelní piknik Volyně. Účast na Divadelní festival Napajedla 2019. Účast na FEMAD Poděbrady. 2020 - účast na Stříbrný vítr Písek.

2021 - Luděk Kašparovský: Podnebí, režie Vladimír A. Mátl, role: Ten Nejvyšší. 2022 - Účast na Třešťské divadelní jaro. 2023 - Účast na Sněhový Brněnec - čestné uznání za herecký výkon. Účast na Stříbrný vítr, Písek.
2023 - L. Ruquier: Uděláte mi to znova?, režie Petr Soumar j. h., scéna (s Ondřejem Novotným), zvuk. 2024 - Účast na Stříbrný vítr, Písek. Účast na Třešťské divadelní jaro 2024 – čestné uznání za scénografii (spolu s Ondřejem Novotným).

Dohledaná ocenění za scénografii a herectví:
2000 – Bertolt Brecht: Svatba (role Otec nevěsty).
2003 – M. Stránský, V. Volf, M. Balling: Parohy na objednávku (role Detektiv Popěta).
2007 – I. Ambjörnsen, Axel Hellstenius: Elling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství (role Frank).
2010 – M. Camoletti: Na správné adrese (scénografie).
2013 – Norman Robins: Hrobka s vyhlídkou (role Hamilton Penworthy, scéna). Hanácký divadelní máj Němčice nad Hanou 2014 – čestné uznání za herecký výkon.
2021 - Luděk Kašparovský: Podnebí (role: Ten Nejvyšší). Sněhový Brněnec 2023 - čestné uznání za herecký výkon.

V roce 2013 bylo Františku Kunstovi uděleno ochotnické vyznamenání II. stupně, Čestné uznání V. K. Klicpery za zásluhy o rozvoj amatérského divadla.

V roce 2023 mu byl u příležitosti životního jubilea a 30 let trvání souboru udělen Zlatý odznak J. K. Tyla za dlouholetou všestrannou službu amatérskému divadlu.
Bibliografie:
VEČERNÍK, Jiří, Jihlava: Podklad pro heslo Kunst, František. Pro DČAD prosinec 2011.

Související www odkazy

Související Obrázky

Dobronín, Zmatkaři,  Ze starých pověstí
Dobronín, Zmatkaři,  Ze starých pověstí
Dobronín, Zmatkaři, Eling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství, 2007
Dobronín, Zmatkaři, František Kunst, 2005
Dobronín, Zmatkaři, František Kunst, 2005
Dobronín, Zmatkaři, Generálka, 1998
Dobronín, Zmatkaři, Generálka, 1998
Dobronín, Zmatkaři, Jako pralidé, 1994
Dobronín, Zmatkaři, Parohy na objednávku, 2003
Dobronín, Zmatkaři, Svatba, 2000
Dobronín, Zmatkaři, záznam o zkoušce souboru, 1993
KDP 2007, osobnosti festivalu, František Kunst   Vladimír Mátl
KUNST, František, Dobronín
KUNST, František, Dobronín
Polná, Divadelní soubor Duha Městského kulturního střediska, JZD a skláren Bohemia, Naši furianti, JH 1993
Polná, Dobrodín, DS Duha MKS a ZD Polná a Skláren Bohemia, Naši furianti, 1992
Polná, Dobrodín, DS Duha MKS a ZD Polná a Skláren Bohemia, Naši furianti, 1992
Polná, Duha, O pejskovi a kočičce, LCH 1995
Polná, Duha, Povídání o pejskovi a kočičce, 1995
Polná, Duha, Povídání o pejskovi a kočičce, FEMAD 1995
Polná, Duha, Povídání o pejskovi a kočičce, JH 1995


Máte nějaké další informace k tomuto tématu?
Pokud se s námi chcete o ně podělit, zašlete nám je prosím prostřednictvím následujícího formuláře. Formulář slouží pro zasílání faktografických informací pracovníkům databáze. Prosíme, neposílejte vzkazy určené souborům či jednotlivým osobám, nebudou jim doručeny. Neposkytujeme jiné než zveřejněné kontaktní informace. Pokud chcete kontaktovat jednotlivé soubory či organizace, využijte prosím jejich webové stránky.
Vaše jméno:
Váš e-mail:
Informace:
Obrana proti spamu: do této kolonky napiště slovo 'divadlo':
Dobronín, Zmatkaři, František Kunst, 2005
KDP 2007, osobnosti festivalu, František Kunst   Vladimír Mátl
KUNST, František, Dobronín
Polná, Dobrodín, DS Duha MKS a ZD Polná a Skláren Bohemia, Naši furianti, 1992
Polná, Dobrodín, DS Duha MKS a ZD Polná a Skláren Bohemia, Naši furianti, 1992
Dobronín, Zmatkaři, Jako pralidé, 1994
Polná, Duha, O pejskovi a kočičce, LCH 1995
Polná, Duha, Povídání o pejskovi a kočičce, JH 1995
Dobronín, Zmatkaři,  Ze starých pověstí
Dobronín, Zmatkaři, Generálka, 1998
Dobronín, Zmatkaři, Eling a Kjell Bjarne aneb Chvála bláznovství, 2007


(c) NIPOS, Databáze českého amatérského divadla.
Kontakt | GDPR - Ochrana osobních údajů | Prohlášení o přístupnosti
Používáním tohoto webu souhlasíte s použitím cookies, které jsou nezbytné pro jeho provoz, analýzu návštěvnosti a pro součásti webu využívajících tyto služby (např. společnostmi Google a Facebook). Cookies můžete zakázat nebo vymazat v nastavení svého prohlížeče.